arch/ive/ief (2000 - 2005)

Animo protesteert zaterdag in Mechelen tegen oorlog
by Kenneth Rumes Friday January 17, 2003 at 11:07 AM
kennethrumes@hotmail.com

Animo-Mechelen houdt zaterdagmiddag een protestactie in Mechelen tegen de Amerikaans-imperialistische oorlog in Irak. Hun persbericht...


animomechelen@hotmail.com

Mechelen, 15 januari 2003

persmededeling:

ANIMO TEGEN OORLOG IN IRAK

Animo-Mechelen gelooft niet dat een groteske invasie van Irak kan leiden tot een duurzame oplossing van het conflict. Opnieuw bewijzen de Verenigde Staten dat hun wereldhegemonie niet stoelt op een politieke ideologie maar wel op puur opportunisme.

Elk klein kind voelt aan zijn melktandjes dat de Verenigde Staten geen oorlog zullen voeren omwille van de vermeende kernwapens maar wel om de aanwezige olievoorraden. En iedereen weet best dat president Bush, een ordinaire cowboy uit Texas, zijn mierenverstand moet compenseren met stoer machtsvertoon wil hij aan de macht blijven, laat staan ooit herkozen worden.

Saddam Hoessein is inderdaad een dictator van het gevaarlijkste soort die over biologische, chemische en atoomwapens beschikt. Een gevaarlijke cocktail. Maar deze crisis kan anders opgelost worden. De internationale gemeenschap, gedegradeerd tot waterdrager van Bush, dreigt dezelfde fout te maken als tien jaar geleden: haar sancties (of het nu gaat om oorlog of om een embargo) zullen opnieuw de armste Iraakse bevolking treffen en Saddam Hoessein buiten schot laten. Tien jaar geleden stond men aan de voordeur van deze geweldenaar en heeft men hem bewust laten zitten met als doel een voet tussen de deur te houden in deze olieregio en tien jaar later opnieuw te kunnen binnenvallen. Geen wapenfabriek die daar graten in ziet… Animo pleit ervoor om Saddam Hoessein doelgericht aan te houden naar het voorbeeld van Slobodan Milosevic en hem te berechten voor het Internationaal Gerechtshof van Den Haag. Pas later mag overwogen worden om gevolg te geven aan de VN-resoluties die zullen gestemd worden naar aanleiding van de aanwezigheid van kernwapens.

Animo wijst er ook graag op dat er op onze aardbol nog wel meer dictators rondlopen die gevaarlijke plannen koesteren. In Afrika en Zuid-Amerika staan de rechtse dictators die steun genieten van de VS (in ruil voor bescherming van deze laatste hun handelsbelangen) in file. Met medeweten van de Verenigde Staten werden vanaf de jaren '70 tot op heden tal van ontluikende democratieën op de meest bloederige en mensonterende wijze in de kiem gesmoord. Wie werd op 11 september 1973 op initiatief van de VS ook weer vermoord in Chili? Juist, de democratisch verkozen socialistische president Allende. Henry Kissinger, groot brein achter deze operatie, hield er zelfs een Nobelprijs voor de Vrede aan over…

De VS beroepen zich graag op grote begrippen zoals "vrijheid" en "mensenrechten". Ze vertellen er echter nooit bij dat vrijheid door de Amerikaanse elite eerder een éénzijdig geïnterpreteerd voorrecht is dan een voor iedereen geldend recht en ook verzwijgen ze in alle talen dat zij zich in hun heroïsche strijd tegen het terrorisme vaak beroepen op landen zoals Saoedi-Arabië die het zelf niet al te nauw nemen met de mensenrechten. Deze gegevens kunnen gemakkelijk gecontroleerd worden in het World Report 2003 van de Amerikanse organisatie Human Rights Watch. Ondertussen daalt de populariteit van president Bush snel. In de "approval rates" scoort hij nog slechts 58% en meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking vindt dat hij rijke mensen systematisch bevoordeelt.

Misschien moet de Europese Unie en inzonderheid België eens fundamenteel gaan nadenken over wiens brood men eet en wiens woord men spreekt. Oorlogje voeren in Irak? Tarara, niet in onze naam!

Daarom zal animo-Mechelen tijdens de zaterdagmarkt van 18 januari symbolisch om 5 voor 12 stipt een symbolische actie voeren door een debiel oorlogje te ensceneren. Zonder napalm en olie weliswaar, maar met Bengaals vuurwerk, siroop en aangepaste muziek.


Bjorn Siffer Glenn Nason
Voorzitter Politiek Secretaris
015/27.26.22
0478/47.57.31
jacques.siffer@skynet.be

????
by Kevin Friday January 17, 2003 at 01:36 PM

Animo is dat niet de jongerenwerking van de SPA?? Heeft het partijbestuur van de SPA niet beslist om deel te nemen aan de oorlog als er een VN mandaat komt???
Is het niet dezelfde partij die mee troepen naar Yougoslavië stuurde? Is de BWP niet dezelfde partij die mee in de regering zaten toende Congo gekoloniseerd werd??

Mensen met wat zijn jullie bezig. Ik denk persoonlijk dat jullie actie niets uithaalt en dat ze weinig serieus opgenomen zal worden door jullie partijbestuur.

Niet bang zijn
by christophe c. Friday January 17, 2003 at 01:50 PM

Niet bang zijn, Kevin. Animo kleurt niet buiten de lijntjes.

Lees maar eens goed wat er in hun berichtje staat:

"Saddam Hoessein is inderdaad een dictator van het gevaarlijkste soort die over biologische, chemische en atoomwapens beschikt. Een gevaarlijke cocktail."

"Animo pleit ervoor om Saddam Hoessein doelgericht aan te houden naar het voorbeeld van Slobodan Milosevic en hem te berechten voor het Internationaal Gerechtshof van Den Haag. Pas later mag overwogen worden om gevolg te geven aan de VN-resoluties die zullen gestemd worden naar aanleiding van de aanwezigheid van kernwapens."

Dus eerst Irak binnenvallen om Hoessein te ontvoeren en dan als de kernwapens eenmaal gevonden zijn, mag het land alsnog platgebombardeerd worden.
Dit is dus eerder een pro-oorlogsactie dan een actie voor de vrede. Van een regeringspartij hadden we natuurlijk niets anders verwacht.
Tot zondag!

Amaaii
by Victor Friday January 17, 2003 at 03:05 PM

Spa jongeren : jullie hebben geen enkel politiek, ideologisch nivo. Over opportunisme weten jullie wel alles. Echt bedroevend. Amuseert u maar met jullie ludieke actie...

hypochrisie inderdaad
by Ludo keersmaekers Friday January 17, 2003 at 03:27 PM

Waarom pleit je er niet voor om Bush en Sharon aan te houden en voor een internationaal gerechtshof te laten verschijnen
De grootste schending van de mensenrechten in het afgelopen decennia is het embargo tegen Irak , met vooral veel kinderslachtoffers.Wie is verantwoordelijk voor het in het standhouden van het embargo , de VS en GB. Hebben jullie er al iets tegen gedaan ?

Ga eens protesteren tegen de oorlogspropaganda van Stevaert op de tv
Langs de ene kant beweert ge tegen de oorlog te zijn ,maar langs de andere kant geeft ge een aantal redenen om oorlog te voeren Wat een hypochrisie! Aan welke kant staat ge eigenlijk?
Iemand als Bush die met geweld baas wil spelen over de hele wereld, is dat niet de grootste dictator van allemaal?

Waarom spreken over het mierenverstand van Bush? Dat is een krachtterm om stoer te doen en daarna te kunnen schrijven dat ge het met hem wel eens zijt wat betreft een regimewissel in Irak

Uw redenering is tegenstrijdig
In het begin schrijft ge
"met stoer machtsvertoon wil hij aan de macht blijven, laat staan ooit herkozen worden".
en op het einde stelt ge vast
"Ondertussen daalt de populariteit van president Bush snel. In de "approval rates" scoort hij nog slechts 58% en meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking vindt dat hij rijke mensen systematisch bevoordeelt"

Er spelen dus wel andere redenen mee om oorlog te voeren dan herverkozen te worden . Oorlog is de wens van een aantal monopolies vooral in de olie - en wapenindustrie waarvan Bush de vertegenwoordiger is.
Je zou dus best die macht van de multinationals en de regeringen die hen dienen in vraag gaan stellen. Maar daarvoor moet je dus niet bij SP.a en ANIMO zijn

kenneth, animo zet zichzelf enkel maar voor paal.
by eAs Saturday January 18, 2003 at 01:32 PM

kenneth, jullie groepje zou zich eens dringend moeten bezinnen of jullie wel bij een jongerenorganistie kunnen horen van een partij die NERGENS de oorlog afkeurt en er ondertussen tegen kunnen protesteren.

Maak eens een statement, durf eens op jullie rechten te staan en eis dat jullie partijbestuur ALLES doet om deze oorlog te voorkomen of start je eigen autonome jongerenbeweging op, met exact hetzelfde programma, enkel niet meer lid van de SP.A en tegen de oorlog.

Hoe belachelijk zal je je niet voelen als je bij de kiezing blaadjes zou gaan ronddragen van je partij als die partij niet eens naar haar leden luistert (ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de mensen bij SP.A niet doorhebben hoe rechts die partij geworden is en het eigenlijk zeer goed menen, kortom de meerderheid van de SP.A-leden zullen rsoluut tegen de oorlog zijn)?

Hoe zielig moet je je niet voelen als je publiek actie moet maken tegen de beslissingen van JOUW allereigenste partij?

Zielig.

HEEL zielig.