arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media en indymedia in de greep van...
by elke Thursday January 16, 2003 at 04:15 PM
theoneandonlyelke@hotmail.com

Enkele bedenkingen over media en indymedia.

In het allerlaatste nummer van Wereldwijd Magazine schreven Stef Boogaerts en Tine Danckaers een interessant artikel over de wereldwijde greep van de commercie op de media.

Ze openen met enkele bedenkingen over de media hetze rond Abou Jahjah. Het feit dat de opvoedende en overheidstaak van de media wereldwijd in het gedrang komt door de commercialisering van de media is volgens de auteurs een fundamenteel probleem. Er wordt te weinig moeite gedaan om nieuws en feiten te kaderen in een ruimer geheel. De kijker krijgt bvb. elke dag beelden van een opstand in een Zuid-Amerikaans land voorgeschoteld zonder verdere uitleg. Voor de WHO is het vrijwaren van pluralisme en de democratische principes in de media ook helemaal geen overheidstaak.
De rest van het artikel gaat over hoe wereldwijd activisten zelf het heft in handen nemen. Een voorbeeld van het media-activisme is ook indymedia. Daarover schrijven de auteurs:

"Media-activisten creeërden een forum voor een permanente en zeer snelle toevoer van berichtgeving over allerhande lokale acties wereldwijd. Indymedia is ondertussen internationaal sterk uitgegroeid, met een sterk netwerk en ook een newsroom in België. Het nieuws op de Belgische Indymedia-webstek wordt té sterk vanuit één hoek gedomineerd, toch blijft het een belangrijk initiatief binnen de maatschappelijke debatsfeer."

Hierbij maken de auteurs twee fouten. Ten eerste bestaan er sinds kort 2 ‘newsrooms' in België. Op het einde van 2002 zag Indymedia West-Vlaanderen het levenslicht. Doel van de nieuwssite is niet om een geduchte concurrent te worden van indymedia.be maar wel een gezonde uitbreiding te vormen. (doch als autonoom collectief)

Een tweede fout is niet de opmerking dat de webstek te sterk vanuit één hoek gedomineerd wordt. Wel het feit dat de auteurs daar geen oproep aan vasthangen. Iedereen mag immers posten op de site. En al wie binnen de andersglobalisten vindt dat de site teveel gedomineerd wordt kan daar zelf iets aan doen door te posten.
Zodat indymedia.be wat meer een weerspiegeling van een beweging vol diversiteit kan worden. Waarin weliswaar meningsverschillen bestaan maar waar de discussie daarover met respect voor elkaar kan verlopen.
Zodat Wereldwinkeliers, 11.11.11.'ers, jonge gasten van het wereldkamp, BBL'ers, jnm'ers, chirojongeren,… niet langer hun schouders ophalen als ze over indymedia.be horen vertellen. Maar dat ze zelf de moed en de goesting krijgen om te beginnen posten.

Vandaag overtuigde ik iemand om een persbericht van de BBL op de website te zetten. Maar vanaf morgen wil ik ook actievelingen van ngo's meer en meer op de webstek zien posten.

Ook nog even meegeven dat er nog interessante artikels over media en een artikel over de samenwerking tussen ngo's en bedrijven in het Wereldwijd magazine staan. (vind je in bijna elke bib in de leeszaal)

D'autant plus que ...
by fran Thursday January 16, 2003 at 05:51 PM
fran@AlterMundus.net

... il n'est ni compliqué ni très coûteux pour un groupe d'affinité de créer son propre "Indymedia". Ceux qui ne sont pas contents avec Indy ont la liberté de créer une alternative. Les fachos l'ont fait mais leurs sites interactifs sont sans intérêt et donc très peu utilisés. Quant à Indy il n'est pas visité que par les activistes et les flics : journalistes professionnels et politiciens s'informent quotidiennement sur Indy. Si les politiciens ne l'utilisent pas pour publier c'est parce qu'ils savent que n'importe qui peut démonter leurs arguments publiquement via les commentaires en bas de chaque article. Les politiciens préfèrent utiliser des média qu'ils peuvent contrôler (TV, presse écrite) et dans lesquel la population ne peut être que spectatrice.

fran
http://www.AlterMundus.net

dat is dan
by 2stein1 Thursday January 16, 2003 at 06:46 PM

uitstekend, hoe meer zielen...

Wereldwijd...
by Zuid-Oost--Leuvenaar Thursday January 16, 2003 at 10:03 PM

Lees ik dat goed?
Is er een aparte West-Vlaamse Indymedia?
Is België te groot voor Westvlaamse media-activisten?
Ja, nu zie ik het in de linker marge: "west vlaanderen" volgt alfabetisch op "united kingdom" en sluit de lijst van "Europe" af.
Geen grap, dus.
Hopelijk kunnen jullie de komende maanden verhinderen dat de provincie zich nog verder opsplitst (Oostkust, Westkust, Noord- en Zuid-Waregem ...)

Wereldwijd, Rwanda en Chaves,....
by Jonas Thursday January 16, 2003 at 10:45 PM

Het zou erg zijn als de mensen van wereldwijd indymedia een goed initiatief vinden.
In de Wereldwijd mail lees je vandaag heel wat artikels tegen Chavez. Tijdens de genocide in Rwanda publiceerde wereldwijd een artikels die de genocidairs in bescherming namen.
Die samenwerking tussen NGO's en bedrijven is nog zo'n reden waarom de mensen van indymedia blij mogen zijn dat wereldwijd hen te radikaal vind.
Je vraagt je trouwens af wat iemand als Han Soete doet in de redactieraad van Wereldwijd. We lazen van Han Soete ook al een lang interview in het kader magazinne van AGALEV.

aan zuid-oost-leuvenaar
by martino valentino Thursday January 16, 2003 at 11:56 PM

Nooit gehoord van 'think global, act local'...

Aan Zuid-Oost-Leuvenaar (II)
by Free Friday January 17, 2003 at 01:31 PM
nomadfizzycist@hotmail.com

Beste,

Als je dan toch verwijst naar de linkermarge ... Gelieve de link naar Indymedia Lille ook eens aan te klikken. Naar het schijnt zijn de Indymediacollectieven autonoom (zie Negri, Guattari et al. hieromtrent) & zijn de Vlaanders daar blijkbaar een goed voorbeeld van. t' Is niet omdat ze een andere taal gebruiken ...

viva l'anarchia

&

leve de actieven (op alle fronten)