arch/ive/ief (2000 - 2005)

België levert wapens aan Nepal en stuurt politieke vluchtelingen terug
by Mara Thursday January 16, 2003 at 04:14 PM

Op het ogenblik dat de Belgische regering FN mitrailleurs levert aan Nepal, deporteert België ook Nepalese politieke vluchtelingen naar het land waar ze groot gevaar lopen.

België levert wapens...
, image/jpeg, x

Mr Prakash Dawadi, actief in het Nepalese People's Progressive Forum (NPPF), werd op 14 januari door de politie uit zijn kamer gehaald in Leuven. Hij wacht nu in Merksplas op zijn deportatie naar Nepal.
Volgens de Nabin Sapkuta, ook lid van de NPPF, worden Nepalese politieke vluchtelingen in België nauwelijks erkend. Als schatbewaarder en
medeverantwoordelijke van de NPPF, is Prakash Dawadi duidelijk een politiek activist die zich verzet tegen het ondemocratische regime in Nepal. Desondanks ontving hij twee keer een negatief advies van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Vier maanden geleden werd er een andere Nepalese vluchteling die in België verbleef onder dwang op het vliegtuig gezet. Zijn bewakers hadden hem bedwelmd met een verdovend product.
Volgens de NPPF is Nepal, door België uitgeroepen tot `prille democratie`, een feodaal regime dat armoede en terreur zaait onder de bevolking.

Ondertussen zijn de 500 eerste FN-mitrailleurs in Nepal aangekomen, bij de koning Gyanendra. Niet alleen België zou wapens leveren, maar ook de VS hebben reeds 3000 M16 hebben geleverd aan het Nepalees leger.