arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Syndicalisten tegen de oorlog"
by Jan Thursday January 16, 2003 at 12:56 PM
janvancop@hotmail.com

Vrienden en kameraden, De dreigende oorlog tegen Irak is een uitdaging die we als syndicalisten niet naast ons kunnen neerleggen. Daarom stellen we jullie het platform "Syndicalisten tegen de oorlog" voor. Je vind het in bijlage. Verspreid het massaal aan de basis. Neem als syndicalist deel aan acties en betogingen tegen deze vervloekte oorlog die er zit aan te komen.

Actieplatform : "Syndicalisten tegen de oorlog"

Oproep aan vakbondsleden, militanten, delegees en vrijgestelden:

ZEG NEEN AAN DE OORLOG !

De oorlog van de Amerikaanse regering tegen Irak zal miljoenen werkers, mannen, vrouwen en hun kinderen, in Irak in grote miserie brengen.

De prijs van deze oorlog wordt betaald door de werkers van de hele wereld. Een derde wereldland als Irak betaalt de hoogste prijs!

Twaalf jaar embargo kostten al aan anderhalf miljoen Iraki's het leven. Een verdoken volkerenmoord!

Een oorlog laat voor de Iraki's niets heel van de verworvenheden waar we als syndicalisten ook in België dagelijks strijd voor voeren: een degelijk inkomen door degelijke jobs, menswaardige werkplaatsen in ateliers, bedrijven en fabrieken, degelijk onderwijs voor iedereen, degelijke transportmiddelen en wegen...

Deze oorlog zal het racisme aanwakkeren onder de werkers.

Door de oorlog komen fundamentele vrijheden op de helling te staan. In de Verenigde Staten zijn uitzonderingswetten al doorgevoerd. Het stakingsrecht wordt er als een "bedreiging voor de nationale veiligheid" betiteld. We mogen vrezen dat de Belgische regering ons recht op staken en betogen zal beknotten in het kader van de Nato-solidariteit met de Verenigde Staten.

De oorlog zal onvermijdelijk nefaste gevolgen hebben in de budgettaire politiek. Nu al wordt de loonpolitiek van de regering gekoppeld aan de "moeilijke budgettaire toestand na 11 september…".
Deze druk vanwege "11 september" op de budgetten voor onze sociale zekerheid in de breedste betekenis (tewerkstelling, degelijke jobs, gezondheid, scholen, Openbare Diensten) zal in een oorlogsklimaat ontoelaatbaar toenemen.

Deze oorlog draait rond de Amerikaanse petroleumbelangen. De regering Bush ontketent zijn oorlog om de volledige controle over de petroleumvelden van het Midden-Oosten te bekomen. Daarvoor willen de Verenigde Staten een marionettenregering installeren in Bagdad en verhevigt Sharon de oorlog tegen het Palestijnse volk.

Daarom !

Zeggen we als syndicalisten NEEN AAN DEZE OORLOG.

Zijn we solidair met de werkers in Irak, eerste en grootste slachtoffers van deze oorlog.
Zijn we solidair met de vakbonden en de syndicalisten in de Verenigde Staten die vechten voor de vrijwaring van hun vakbondsrechten en hun sociale verworvenheden.
Verzetten we ons met hand en tand tegen de doorvoering van uitzonderingswetten die onze syndicale slagkracht beknotten en de democratische rechten van de bevolking uithollen.
Vechten we samen voor het behoud van onze duur bevochten sociale verworvenheden die in het komende oorlogsklimaat onder ontoelaatbare druk komen te staan.

Dit platform gaat uit van basisdelegees. Het wil in de eerste plaats een actie- en mobilisatieplatform zijn dat zichtbaar aanwezig is op betogingen en acties tegen de oorlog en voor de vrede.
Het platform sluit vanuit haar syndicale eigenheid aan bij initiatieven die zowel de mobilisatie tegen de oorlog als de versterking van de inzichten van de werkers over deze oorlog tot doel hebben.
Het platform maakt van internationale solidariteitscontacten met delegees, delegaties en vakbonden één van haar prioriteiten.
Het platform wil een breed syndicaal publiek aanspreken, zonder onderscheid van politieke of filosofische overtuiging.

Onderschrijf en verspreid ons platform !

Met syndicale groet:

Jan Vancoppenolle, ACOD-delegee Brussel, janvancop@hotmail.com

Dirk Van der Sypt , ACOD-delegee Brussel, Jazzydirk@yahoo.com

Jan Vandeputte ACOD-delegee RVA, jvandeputte@freegates.be

Neem deel aan de acties tegen de oorlog !

ZONDAG 19 JANUARI 2003,
BRUSSEL-NOORD, 14 U: BETOGING TEGEN DE OORLOG

De dag dat de oorlog begint: Amerikaanse ambassade, 17u
De zondag erop: betoging in Brussel

Oproep BVV-Brussel?
by Geert Cool Thursday January 16, 2003 at 11:21 PM

Hallo, waarom wordt niet meegewerkt met het platform "Syndicalisten tegen de oorlog" van BVV-Brussel?

syndicalisten tegen oorlog
by Dirk Van der Sypt Friday January 17, 2003 at 11:59 AM
jazzydirk@yahoo.com

Ik kan het niet waarderen dat onder onze groepsnaam plots een andere oproep verschijnt dan de onze, wij, zijnde de beweging met de naam "syndicalisten tegen de doorlog", opgericht vorige week, gelanceerd deze week. En nu doet u alsof we niet willen samenwerken. Gelul. Dat is naammisbruik, ik eis dat die tekst onmiddelljk onder hun eigen naam wordt gepubliceerd. Net 10 minuten geleden ontdekte ik dat onder onze naam de BVV hun tekst hebben gepubliceerd. Kijk ofwel onderteken je ons platform, en dan maakt de BVV deel uit van de groep "Syndicalisten tegen oorlog", ofwel niet, maar publiceer uw teksten dan niet onder onze naam. Pour la petite histoire: wij willen wel samenwerken, maar dan moet de BVV niet achterbaks onze tekst van deze site gooien, met het argument (vernam ik daarnet) "tzijn die van de PVDA". Ik vermoed het gebruikelijke trotskistische sectarisme, ik ben trouwens geen lid van de PVDA.

Dirk Van der Sypt
vakbondsdelegee

hoe kom je erbij?
by bart vandersteene Friday January 17, 2003 at 02:39 PM
bartvandersteene@hotmail.com

Dirk,

met alle respect, het enige wat we proberen aan te tonen is dat er reeds een initiatief bestond 'syndicalisten tegen de oorlog' - jawel reeds in oktober opgestart. Blijkbaar mag dit niet geschreven worden. Want reeds voor de 4e maal wordt een bericht hierover gecensureerd. Je schrijft: "Pour la petite histoire: wij willen wel samenwerken, maar dan moet de BVV niet achterbaks onze tekst van deze site gooien." Hoe zou de BVV jullie tekst van deze site kunnen gooien? Het edito-team is zich hier blijkbaar in alle bochten aan het wringen om jullie tekst zonder commentaar gepubliceerd te krijgen. Dit stoort me enorm. Weet je wat Dirk, neem eens contact op met Silvio Marra om te vragen of jullie kunnen samenwerken. Dus dan maar voor de 5e maal, de oproep die werd gelanceerd door BVV/MRS:

Syndicalisten tegen de oorlog!


Wij, in België actieve vakbondsmilitanten in verschillende vakbonden en centrales, geëngageerd in de dagelijkse strijd van de arbeiders, strijdend voor meer vrijheid, voor de vrede en tegen het racisme, doen een oproep aan de werkers om zich te verzetten tegen de sinds lange tijd door de Amerikaanse leiders voorbereide oorlog tegen het Irakese volk.
Het gaat om een oorlog om de militaire, politieke en economische overheersing van de Verenigde Staten in de wereld te versterken. Voor het ogenblik verzetten de meeste Europese leiders zich in woorden tegen een aanval op Irak. Maar wanneer het conflict uitbreekt zullen deze Europese leiders zich snel achter de Verenigde Staten scharen. Het leidt geen twijfel dat deze oorlog ontelbare slachtoffers zal maken onder de Irakese burgerbevolking die reeds tien jaar een moordend embargo ondergaat dat wordt opgelegd door de grote mogendheden met de zegen van de V.N.
Deze oorlog zal ook rechtstreekse gevolgen hebben hier in België, een verhoging van het racisme, een stijging van de prijzen (stookolie, benzine), beperking van de democratische vrijheden.
Daarom roepen we alle vakbondsmilitanten, met hun organisaties, op om een coördinatie uit te bouwen om initiatieven te organiseren tegen de oorlog.
Geld voor tewerkstelling, scholen, gezondheid, woning, en niet voor de oorlog!
Alleen de eenheid van de arbeiders kan vrede brengen in de wereld!

Deze oproep gaat uit van de Beweging voor Vakbondsvernieuwing (Brussel) in het ABVV en in het ACV. Terug te sturen naar de verantwoordelijke uitgever: Silvio Marra, Fierlantstraat 27, 1190 Brussel (tel. 02/537.46.35) syndicalistentegenoorlog@hotmail.com

tzijn die van de PVDA
by Guido Friday January 17, 2003 at 03:21 PM

Ik heb enkele dagen geen toegang gehad tot het Net en heb indymedia.be vandaag bezocht, de laatste keer was dinsdag.

"Pour la petite histoire: wij willen wel samenwerken, maar dan moet de BVV niet achterbaks onze tekst van deze site gooien, met het argument (vernam ik daarnet) "tzijn die van de PVDA". Ik vermoed het gebruikelijke trotskistische sectarisme, ik ben trouwens geen lid van de PVDA."

Ik heb eventjes nagekeken wat er gehide staat en blijkbaar is het viermaal hetzelfde artikel dat door verschillende mensen wordt opgeëist.

Artikel 45421 staat op showing, de rest niet.

Oproep van syndicalisten tegen de oorlog
by Beweging voor Vakbondsvernieuwing 11:10pm Thu Jan 16 '03 (Modified on 1:35pm Fri Jan 17 '03)
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45479&group=webcast


syndicalisten tegen de oorlog (originele oproep)
by Bart Vandersteene 7:33pm Thu Jan 16 '03 (Modified on 11:33pm Thu Jan 16 '03)
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45465&group=webcast


"Syndicalisten tegen de oorlog" by Jan 12:56pm Thu Jan 16 '03 (Modified on 2:39pm Fri Jan 17 '03)
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45421&group=webcast

"Syndicalisten tegen de oorlog"
by Jan 10:42pm Wed Jan 15 '03 (Modified on 12:42pm Thu Jan 16 '03)
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45390&group=webcast


En dit stond onder één van gehide:

>>>verwijzingen
by GEert Cool 1:17pm Fri Jan 17 '03
Zie hier:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=36743
en
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45421
Let ook eens op de data van publicatie.
GC
(http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45479&group=webcast)

Groetjes, Guido,

niet van de PVDA.

Oproepen voor 19 januari?
by Luk Vandenhoeck Friday January 17, 2003 at 03:34 PM

Doordat het bericht van de zgn. BVV van Brussel van de site werd gegooid werd mijn commentaar mee verwijderd. Ik schrijf al niet veel en plots is het dan nog weg. Mijn vraag was hoe het mogelijk is van enkele dagen voor een grote internationale betogingsdag een oproep tegen de oorlog te lanceren zonder voor die betoging op te roepen. Veel vakbondsvernieuwing zie ik daarin niet, het is meer nog van hetzelfde vakbondsgedoe van warm en vooral veel koud blazen zonder iets te doen. Het verbond Brussel van ACV-CSC roept wel op voor de betoging van zondag, wat me een heel wat moediger en correctere opstelling lijkt dan die van BVV-Brussel.
Oorsprong van het sectarisme van BVV-Brussel is de weigering om het platform van StopUSA voor 10 november te tekenen, en ook niet mee te doen met 17 november en dan nog maar iets op hun eigen te beginnen. Er zijn verschillende andere organisaties die de twee platformen tekenen of steunen, wat in een complexe situatie toch correcter is dan nog iest anders te willen uitvinden en in de praktijk voor niets op te roepen.

Aktie-en mobilisatieplatform, geen discussieclub
by Jan Vancoppenolle Sunday January 19, 2003 at 09:30 PM
janvancop@hotmail.com

Hallo,

Ik ben één van de drie lanceerders van de oproep "Syndicalisten tegen de oorlog" - "Syndicalistes contre la guerre". Ik heb een paar dagen geen toegang gehad tot internet, vandaar dat ik nu pas reageer. Ik weet dus niet of er nog veel mensen mijn reaktie zullen lezen.
Kort een paar puntjes op de i.
1.Wij driëen die deze oproep lanceren staan met beide voeten stevig in het syndicaal werk. Ons afschilderen als een klein sektekje "zogenaamde" syndicalisten die voor eigen bollenwinkel bezig zijn enz...is een belediging die ik niet hoef te nemen. Ikzelf ben ACOD-hoofddelegee in een bedrijf van 1300 werknemers, alledrie staan we de voorbije jaren in de voorhoede tegen het Copernicusplan.....Ik heb vanaf de jaren tachtig de verschillende strijdgolven tegen Martens-Gol meegemaakt....Wie ons in zijn commentaar afschildert als een paar vakbondsvreemde mensen nodig ik uit contact te nemen via mijn e-mailadres voor een discussie van man/vrouw tot man!
2. Ik heb de vergaderingen bijgewoond van de BVV in Brussel in oktober over de oorlog tegen Irak.Ik ben de voorbije jaren aktief bezig geweest met de solidariteit met de delegatie van de Forges de Clabecq, dus ook in solidariteit met Sylvio Mara en in mijn centrale. Ik kan zeggen dat de vergaderingen van de BVV over de oorlog NIET geleid hebben en niet zullen leiden tot een reële impact binnen de vakbondsbeweging. Het aantal aktieve delegees was er te tellen op minder dan één hand. Met alle respect voor de strijd van Sylvio ( en dat meen ik, ik heb ze ondersteund) ben ik snel tot de conclusie gekomen dat de oproep van de BVV OVER de oorlog ging en niet mobiliseerde TEGEN de oorlog. Er werd daar een zoveelste petitie gelanceerd, waar eerst "bekende syndicalisten" moesten op tekenen...enz Maar, wat is er van die petitie geworden?
3. Onze oproep IS GEEN PETITIE ! Je hoeft ze niet "te tekenen", voor de zoveelste keer. Onze oproep circuleert nu al bij duizenden basisleden van de vakbond als een steentje dat bijdraagt tot de bewustmaking en de mobilisatie van de werkende mensen tegen de oorlog. Daarbij komt dat we met onze oproep zichtbaar aanwezig willen zijn op zoveel mogelijk akties en betogingen tegen de oorlog. Vandaag was er een spandoek van ACOD-Limburg "Syndicalisten tegen de oorlog". Ikzelf was als syndicalist aanwezig op de blokkade-aktie in Kallo. Daar gaat het over: wie is er "sektair" bezig voor zijn eigen bollenwinkel? Delegees zoals wij die hun nek uitsteken BINNEN de vakbond tegen de oorlog of deelnemers aan een discussieclub waar geen dynamiek van uitgaat?
Vandaar onze herhaalde vraag en oproep: VERSPREID ONZE OPROEP AAN UW SYNDICALE BASIS EN TOON U ALS SYNDICALIST IN AKTIES EN BETOGINGEN TEGEN DE OORLOG!

groetjes,
Jan