arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persconferentie STOPUSA: "Zwaartepunt acties verplaatsen naar Antwerpen?"
by christophe callewaert Thursday January 16, 2003 at 11:31 AM

Moet het zwaartepunt van de acties tegen de oorlog niet verschuiven naar Antwerpen? De woordvoerders van STOPUSA vroegen het zich gisteren luidop af.

Het zaaltje van café Poldervriend zat afgeladen vol voor de persconferentie van STOPUSA. Aanleiding voor de persconferentie was de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in de haven van Antwerpen. Zohra Othman haalde zwaar uit naar de Belgische regering.
"Wij hebben ons laten vangen. Boutmans van Agalev heeft ons in slaap gewiegd met zijn stoere taal tegen de oorlog, maar ondertussen was de Belgische regering al volop aan het collaboreren met de VS. Met als gevolg dat we niet voorbereid zijn op wat hier nu gebeurt in Antwerpen. Maar als het aan ons ligt, dan is dit hier de laatste boot die vertrekt naar de Golf. We moeten massaal mensen mobiliseren tegen deze hypocrisie."

Dyab Abou Jahjah denkt dat het zwaartepunt van de acties tegen de oorlog wellicht beter verhuist naar de haven van Antwerpen. "Antwerpen wordt zo stilaan een symbolische plek. De betoging van zondag in Brussel wordt een opwarmer voor de komede acties tegen de oorlog. Als het moet gaan we de haven blokkeren." Ook hij stelde zich vragen bij de dubbele taal van de regering. "Hoe kunnen ze verantwoorden dat ze zich voortdurend uitspreken tegen de oorlog, terwijl ze in werkelijkheid al lang meedoen."

Paul De Rammelaere, die enkele maanden geleden de strijd aanging met Karel Vinck om het hoogste zitje binnen de NMBS, riep zijn collega-treinbestuurders op om niet mee te werken aan de transport van het Amerikaans materiaal. "Neem een voorbeeld aan de twee Britse machinisten die weigerden een trein vol munitie te besturen. Het zou een schitterend teken zijn van de solidariteit tussen de arbeiders uit het Westen en de volkeren van de Derde Wereld."

Piet Ceulemans was lang geleden een voorbeeld van dergelijke solidariteit. Begin jaren '50 lag hij aan de basis van een stakoing die de haven van Antwerpen lam legde. De stakers weigerden mee te werken aan de oorlogsopbouw in Korea. "Aan de christenen die altijd zeggen 'vrede aan alle mensen' en de socialisten die ooit 'oorlog aan de oorlog' riepen: waar zijn jullie? Ik hoor jullie niet. Voor de vrede moeten we zelfs een regering laten vallen!"

Andere verklaring voor Boutman's gedrag
by Stijn O. Friday January 17, 2003 at 03:34 PM

"Boutmans van Agalev heeft ons in slaap gewiegd met zijn stoere taal tegen de oorlog, maar ondertussen was de Belgische regering al volop aan het collaboreren met de VS."

Volgens mij is er toch wat anders aan de hand met Boutmans, hoor. Als er een iemand is waarvan binnen de regering beslist is dat ie niet meer terug moet keren, dan is het Boutmans wel. Daarvoor heeft hij teveel dwarsgelegen. De reden waarom Boutmans zich luidruchtig tegen de oorlog kant, is dat hij weet dat hij afgeschreven is
(ook door de top van z'n partij), en het er dus toch niet meer toe doet. Niemand binnen de regering neemt hem nog serieus, dus probeert hij van z'n laatste maanden in de regering gebruik te maken gewoon z'n ding te doen.

Het is dus niet zozeer Boutmans die ons in slaap wiegt, maar de andere regeringsleden en z'n partijtop.