arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS vraagt misbruik te mogen maken van de NAVO
by Ben Wednesday January 15, 2003 at 10:27 PM

Dit is opnieuw het zoveelste staaltje van lef van die ongelikte beren. Blijkbaar zijn het ook meesters in de substitutietechniek van woorden en begrippen. Hun uiteindelijke bedoeling: vrij over Europa mogen beschikken?

De VS heeft de NAVO lidstaten gevraagd misbruik te mogen maken van de 'logistieke' steun van de NAVO middelen. Dit is opnieuw het zoveelste staaltje van lef van die ongelikte beren.

Blijkbaar zijn het ook meesters in de substitutietechniek van woorden en begrippen. Goed wetend dat de NAVO enkel een lidstaat helpt indien deze onder agressie staat, en zij zelf absoluut niet onder agressie staan van Irak, hebben ze het nu zo gedraaid, dat volgens hen Turkije onder agressie ZAL staan wanneer zij hun oorlog ZOUDEN beginnen, omdat zij die vanuit Turkije zouden willen voeren (waar overigens Turkije niet mee in stemt). Steunend op dit vals axioma gaan zij verder met vragen...

Zij vragen dat wij zouden met troepen en middelen bijspringen waar zij die van hun wegtrekken. Substitutie dus, met hetzelfde resultaat: mee doen. Want wij zouden dan onder andere in het niet oorlog voerend Turkije moeten gaan zitten, zodat zij daar de handen vrij hebben.
Dat is natuurlijk weer een mooie verdekte manier om te proberen Europa mee te sleuren en medeplichtig te maken.

Bovendien als klap op de vuurpijl (zowat letterlijk bijna) vragen ze de Europese NAVO lidstaten hun 'logistieke steun' te verlenen. Inhoudelijk bestaat die erin dat wij ons luchtruim, onze havens en luchthavens zouden ter beschikking stellen: Als wij dat toezeggen, dan geven we hen opnieuw voor onbepaald lange tijd een vrijkaart om in Europa ongevraagd en onaangekondigd rond te toeren, om wie weet welke intriges nog allemaal meer op poten te zetten.

Ze hebben destijds de vrijbrief om Afghanistan aan te vallen door de smalle spleet van artikel 5 van het NAVO pakt gewurmd. Vandaag proberen ze hetzelfde tegenover een tweede regio daar in de buurt van de oude Zijderoute. Wat zal het daarna zijn?

En telkens is het netto eindresultaat, dat zij Europa, met geld en middelen en medeplichtigheid van Europa zelf, meer en meer aan banden leggen en onder de voet lopen, en zelf een machtige uitvalsbasis uitbouwen op het kruispunt van invloed en transport van goederen, energie en mensen, tussen Europa, Rusland en China.

Het lijkt erop dat de o zo in de media aangedikte Irak oorlog er zelf nooit komt, maar dat de hele heisa en het onophoudelijk machtsvertoon en gedreig een mooi afleidingsmaneuver is: voor uitbouw van het rakettenschild bijvoorbeeld, maar vooral voor de uitbouw van een soort 51ste VS staat in de olieregio van andere continenten...

dag ben,
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 11:03 PM

mooie en interessante journalistiek voor indymedia. ik vroeg me al een tijdje af of we niet in het ootje worden genomen, bvb doordat de aandacht in europa voor zuid-amerika verslapt. Heb je deze these zelf bedacht? ben ik verkeerd of zie ik juristenkronkels?
mag ik je vragen om, eventueel als comment op je eigen artikel een aantal extra inzichten, feiten, bronnen, afwegingen, bedenksels,... te geven, het is voor mij net iets te mager, dit verdient een grondig onderzoek, wacht niet te lang...
deze oproep geldt eigenlijk voor iedere lezer.

idd
by Kiran Wednesday January 15, 2003 at 11:12 PM

Sterk artikel dat er idd alleen maar sterker op zou worden
als je wat documentatie kon geven...

Ik zal zelf ook eens spitten.

Ben?
by 2stein1 Thursday January 16, 2003 at 12:06 PM

'de morgen' brengt al wat meer info.
Toch blijft de laatste alinea onvoldoende onderbouwd.