arch/ive/ief (2000 - 2005)

VERKIEZINGSOPROEP LEEF
by Filip De Bodt Wednesday January 15, 2003 at 03:04 PM
filip.de.bodt@belgacom.net Evendael 27 9550 Herzele

De verkiezingen van 18 mei komen er aan. Tijd om iets te doen in de linkse anti-autoritaire richting

Nieuwe parlementsverkiezingen komen er aan. De vraag naar deelname wordt dan ook ter linkerzijde opnieuw gesteld. De situatie is complexer dan voorheen:

Paars-groen heeft weinig veranderd aan de essentiële structuren van deze maatschappij. Er zijn wel een aantal initiatieven (meer openheid, gelijkberechtiging voor holebi's, …) maar in essentie blijft alles bij het oude: Bedrijven blijven sluiten en zich verplaatsen zoals ze het willen, in functie van het binnen rijven van zo veel mogelijk winst. Het Zuiden blijft op zijn honger zitten.. Ook op het vlak van het leefmilieu is er weinig nieuws onder de zon. De NV Aquafin blijft kilometerslange riolen aanleggen en Vlaanderen onder water zetten. Sluipende privatiseringen als Telenet gaan verder. De mastodont van een politiehervorming bracht geen oplossing voor de veiligheidsproblemen. Het stemrecht voor iedereen blijft uit.

Het wordt voor links moeilijker om in dit circus mee te spelen. Heel wat mensen twijfelen aan het nut van deelname aan verkiezingen. De regering heeft bovendien een nieuwe kieswet geschreven die de kleintjes moet belemmeren om mee te doen: provinciale kiesomschrijvingen en een kiesdrempel. Dit brengt heel wat mensen tot de idee dat meedoen energie verspillen is. Daar staat tegenover dat het moeilijk te aanvaarden is dat wie niet tevreden is van deze regering CVP of Vlaams Blok dient te stemmen.

Wij vinden dat er in Vlaanderen, zoals in andere Europese landen, een kritische, open en niet-autoritaire linkse stroming nodig blijft, die o.m. vertrekt vanuit volgende principes:

· De verdediging van de werkende mensen tegen de aanvallen van het patronaat, privatiseringen en de uitverkoop van onze openbare diensten.
· De verdediging van ons aller leefmilieu, met de recente overstromingen en de Aquafinblunders als pakkend voorbeeld.
· De solidariteit met het Zuiden en het gevecht tegen neoliberale globalisering.
· Een radicale democratie o.m. gebaseerd op de experimenten in Porto Alegre.
· Geen oorlog tegen Irak, zelbeschikking voor Palestina.
· Gelijkberechtiging van autochtonen en allochtonen op alle vlakken.
· De scheiding van kerk en staat.
· Tegen uitsluiting en discriminatie op basis van ras, geslacht, religie, geaardheid of onderwijsvorm.
· Voor solidariteit met Wallonië, geen verdere splitsing van bevoegdheden.

Wij zijn voor een lijst onder de naam LEEF! , die vertrekt vanuit deze principes, de ervaringen van vorige parlementsverkiezingen en de praktijk van LEEF! in de gemeenteraad van Herzele. Een lijst met humor en met ruimte voor zowel individuen als andere georganiseerde krachten die bovenstaande principes onderschrijven en vanuit hun eigen platform kunnen deelnemen. Wij zoeken honderd mensen in de provincie Oost-Vlaanderen die zich op deze basis willen engageren en we roepen mensen op ook elders initiatieven te nemen!

Filip De Bodt en Leen Hanssens, Gemeenteraadsleden LEEF! Herzele; Stephan Cautaerts, LEEF! Aalst; Raf Verbeke, LEEF! Gent

Wil je één van de honderd zijn? Laat het ons weten: teken deze oproep en stuur hem door naar LEEF! Evendael 27 9550 Herzele. E-Mail: filip.de.bodt@belgacom.net. Info: 0497/230760

Wij beleggen een vergadering op zaterdag 8 februari om 14 uur in vzw 't Uilekot Groenlaan 39 Herzele om rond deze oproep te discuteren.

En hopla!
by Peter Morlion Wednesday January 15, 2003 at 04:28 PM
dikkexpierre@yahoo.com

De verkiezingsstrijd is in klein-links ook losgebarsten. Jammerlijk genoeg, want de antiglobaliseringsbeweging kan iets anders betekenen. Is de les die getrokken moet worden niet duidelijk? Hoeveel jaar proberen groepen al niet het beleid socialer te maken? Even lang als de parlementaire democratie bestaat. En wat heeft het uitgehaald? Veel, maar tegelijkertijd ook weinig.
We moeten beseffen dat verandering moet komen van de basis. Meedoen met parlementaire verkiezingen met het uitdrukkelijke doel om in de Kamer/Senaat te komen en lullen over basisdemocratie, directe actie en verandering van onderuit lijkt mij ergens tegenstrijdig. Je kan aanvoeren dat ze elkaar kunnen aanvullen, maar de principes botsen en dat is het hem juist.
Ik hoop dat ik hier een dezer dagen een betere analyse van kan maken, maar het zijn examens, dus het kan op zich laten wachten.
Groeten, p

Met alles akkkoord behalve...
by Bosgeus Wednesday January 15, 2003 at 05:07 PM

Zeg De Bodt,


Wat in godsnaam doet het zinnetje "Voor solidariteit met Wallonië, geen verdere splitsing van bevoegdheden." in deze oproep ter zake ????

De onafhankelijkheidseis is in wezen een emancipatorische eis en wordt geclaimd door de stoethaspels van extreem-rechts. Dat een verstandige linkse partij in deze val trapt stemt me droef.
Als ik het goed begijp zijn mensen als ik, Jef Tuf, Ludo Abicht en anderen waarschijnlijk onverbetelijke fascisten.

Weet je, als voor jou elke flamingant een ezel is, bevindt je je in hetzelfde rijtje van onnozelaars voor wie elke voetbalsupporter een hooligan is, elke moslim een fundamentalist en elke marokkaan een dief. Oppassen dus met dergelijke autoritaire vooroordelen.

Trouwens er is een verschil tussen solidariteit en PS-profitariaat. Als je dat nog niet doorhebt, ben je een al even grote oelewapper als de gemiddelde Blok-aanhanger.


Vriendelijke groeten,

Een streekgenoot

PS
by KarelM Wednesday January 15, 2003 at 07:16 PM

Dat PS 'profitariaat' zorgt er wel voor dat een partij als het Blok geen 33% haalt in een stad als Luik. Wie zijn wij om die mannen te veroordelen?

Enkele kritische noten bij LEEF!
by Uylenspieghel Wednesday January 15, 2003 at 08:49 PM

"Wij vinden dat er in Vlaanderen, zoals in andere Europese landen, een kritische, open en niet-autoritaire linkse stroming nodig blijft"

Wat blijkt nu in de praktijk?
Mr. De Bodt hakt graag in op revolutionaire stromingen, die de notie van dictatuur van het proletariaat aanhangen (een term van Marx afkomstig gebaseerd op de praktijk van de klassenstrijd).
Ipv van de dictatuur van het proletariaat huldigt hij liever het principe van de Grote Leider.

Hoeveel van de figuranten op jouw lijst in Herzele zijn werkelijk ACTIEF betrokken in de politieke besluitvorming van LEEF!? IK veronderstel twee? De kiezerslijsten moeten gevuld raken!

Bovendien stelt U dat paars-groen weinig veranderd heeft aan de essentiele structuren.
Klopt, maar als ik jouw punten lees, dan denk ik automatisch aan pre-gouvernementeel Agalev.
Was het immers niet met de steun van Agalev dat jullie opkwamen in Herzele en afzijdig bleven in Aalst?
Is dit de kritische, linkse anti-autoritaire stroming.
Jullie hebben wel zin voor humor!

LEEF! is dood.
Lang leve Mr. De Bodt!

Uylenspiegel

ontbossen
by leplatpays Wednesday January 15, 2003 at 10:43 PM

bosgeus - een streekgenoot ? Sinds wanneer liggen de Marollen in Herzele, Peter Bosman ?

as i said before...
by eAs Thursday January 16, 2003 at 09:38 AM

NIEMAND KAN MIJ POLITIEK VERTEGENWOORDIGEN, omdat ik nu eenmaal "vertegenwoordigende democrtie" niet aanvaard.

Je kan nooit een systeem van binnenuit veranderen.

Hoeveel zogenaamde partijen zullen nu nog proberen om de antiglobaliseringsbeweging of de anarchisten op hun kar te krijgen? Na Agalev, Spirit, SPA, PVDA en AEL? Welk deel van NOOIT versta je niet in ons antwoord? Als jullie je laten opzwelgen in de politieke carousel, is alweer een generatie met mooie ideen voor de kloten. De hippies hadden hun gedacht: ze wilden niet moeten werken voor een auto en een huisje en wilden de maatschappij wezenlijk veranderen. Vandaag zitten hun 'leiders' (?) in politieke partijen, werken ze allen voor 2 auto's en voor 2 woningen en is er geen kloot veranderd.
Punkers wilden geen gezever meer, zeg het zoals het is, geld was onbelangrijk. Nu werkt de helft van hen in PR- of reclame-bedrijven voor het geld. We werden nog nooit zoveel belogen.
Generation X wou het allemaal simpeler, wou dat alles voor hen werd gedaan door techniek. Nu is alles dubbel zo moeilijk door al die snel evoluerende techniek.
----------
En nu is het aan ons. En ik ben allerminst van plan om m'n hele jeugd te vechten voor een andere wereld om al m'n inspanningen te zien worden weggespoeld door dat onze beweging zichzelf politiek wil prostitueren of omdat de een of andere partij meent het warm water te hebben uit gevonden en ons te willen inlijven.

Wel, ik herhaal het bij deze, en hopelijk verstaan jullie voor eens en altijd de boodschap: NOOIT!!! Mensen, we zijn nu net goed op weg om eindelijk eens iets echt te veranderen. We vormen een netwerk van kleine, locale actiegroepen die elk doet waar ze goed in is. Onze beweging groeit nog steeds, en zal zeker blijven groeien in ons land (de EU-toppen zullen toch allen hier worden gehouden over enkele jaren, niet?) indien we ons voorbereiden op dergelijke evenementen en indien we gezamelijk kunnen mobiliseren rond gezamelijke actiepunten (hier komt het imc bij kijken), inderdaad think global act local).

Laat ons deze weg voortzetten, en laat ons de eerste generatie zijn die wél een verschil kan maken, doordat wij ons niet zullen overgeven aan de grillen van een politiek bestel dat ons volledig zou verslinden en ons één van hen zou maken.

VIVA L'ANARCHIA

eAs
by 2stein1 Thursday January 16, 2003 at 10:02 AM

"niemand kan mij politiek vertegenwoordigen"
dit verdient als hoofdartikel te verschijnen, als comment wordt dit belangrijke statement onvoldoende gelezen, de tekst is boeiend en helder. Je moet het wel wat uitbreiden of veranderen, anders wordt het verwijderd omdat het al is verschenen. Denk er eens over na.

LEES WAT ER STAAT
by Filip De Bodt Thursday January 16, 2003 at 11:09 AM

Beste vrienden,

't doet mij enorm plezier om bij 't ontbijt de hersens te kunnen scherpen. Naar de commentaren toe op mijn artikeltje even een paar zaken die een toekomstig debat kunnen vergemakkelijken, laat ons zeggen, een paar vrijblijvende tips.

1) Als het even kan, zet de maskers af:

Een discussie lanceren met mensen die zichzelf een anoniem maskertje opzetten van streekgenoot of zo...zint mij niet zo erg. Er zijn al zorro's genoeg in deze wereld.

2) Probeer te lezen wat er staat:

Een streekgenoot vraagt zich af waarom solidraiteit met Wallonië in de oproep staat. Wel, simpel gezegd, dat is ons standpunt. We hebben hier door heel wat basisacties (D'Hoppe, Denderaktiekomitee) moeten ervaren dat de opslitsing van bevoegdheden in dit land dikwijls konteverkeerde gevolgen heeft: verschillende milieunormen voor bossen en rivieren op de taalgrens vb... Bovendien vinden wij dat iedereen recht heeft op dezelfde sociale zekerheid. Een alternatief zou kunnen zijn de splitsing ervan vragen, misschien dan ook tussen oost en west vlaanderen! Inhoudelijk heb ik met deze discussie geen probleem. Wat je wel niet moet doen is luchtledige veronderstellingen lanceren. Beste bosuil, nergens werd gezegd dat ik of iemand anders je omwille van je standpunt rond nationalisme een fascist vind. Laat dat dan ook zo, ge moet het nu zelf niet gaan zoeken.

3) Probeer je uit te spreken over zaken die je wat kent:

De illustere die zich afvraagt met hoevelen de lijn van LEEF! Herzele bepaald wordt moet ik teleurstellen. Op de tweewekelijkse vergadering komen een tiental mensen af die mee de lijnen uittekenen. Daarnaast zijn er regelmatige samenkomsten met comités, bredere basis enz... Bij LEEF! is de inspraak immers niet beperkt tot diegenen die kandidaat zijn op de lijst! Volgende keer beter.

4)Spreek nooit namens de ganse wereld

De enige moeilijkheid die ik heb met de 'anarchistische' tussenkomst is de toon van 'wij, anarchisten'. Sorry, sinds de Spaanse Republiek zijn er ook wel anarchisten die meedoen aan verkiezingen. Binnen LEEF! lopen er wel wat mensen rond die zich evenzeer op het anarchisme beroepen als eAS. Da's gewoon een andere overtuiging die er van vertrekt dat jouw basisstelling 'Niemand kan mij politiek vertegenwoordigen' niet klopt, vanwege te idealistisch geformuleerd. Blijf gerust thuis en organiseer je niet politiek, maar denk dan niet dat je niet vertegenwoordigd bent door politici. Of denk dat gerust, maar denk niet dat zij er zo over denken.

In Herzele ontwikkelen we al jaren een politiek binnen en buiten de gemeenteraad en ik kan niet zeggen dat iemand van on0ze voor- of tegenstanders in deze gemeente tot nu toe vindt dat wij gerecupereerd zijn door de politiek. Integendeel, acties blijven grotendeels op straat en vanuit de basis ontstaan. Doordat we in 't instituut vertegenwoordigd zijn halen we wel méér slagen thuis dan in een andere gemeente en kunnen we hier af en toe wel een varkenskot sluiten, een motie laten stemmen, iets fundamenteel veranderen aan het woonbeleid, druk uitoefenen om een socialer politiek te voeren enz...

Misschien toch eens proberen om de praktijk concreet te bezien en op basis daarvan te oordelen in plaats van besluiten enkel te nemen op basis van ideologische theorietjes en vooroordelen.

Filip De Bodt

Potje schelden
by han Thursday January 16, 2003 at 01:15 PM

Als je het aandurft om een electoraal alternatief voor AGALEV en SP.A aan te bieden, dan krijg je de volle laag, ook hier Filip.

Of je nu van de PVDA, LEEF of AEL bent, ... dat maakt niet uit. men pikt het niet dat je van de verkiezingen een actie terrein maakt, en dus ook zegt dat noch AGALEV noch SP.A, .... onze stem waard zijn.


Groeten en succes.

han

correctie:
by 2stein1 Thursday January 16, 2003 at 01:54 PM

men pikt het niet dat de pvda van indymedia.be een verkiezingst(er)rein maakt.

ook de groeten.

Bosgeus en solidariteit met Wallonie
by Cecily Thursday January 16, 2003 at 03:23 PM

Waarom solidariteit met Wallonie? Omdat er economische solidariteit moet bestaan tussen de mensen, de streken en tussen noord en zuid in de wereld. Culturele vrijheid is goed, en iedereen moet zijn moedertaal mogen leren en gebruiken, maar economische onafhankelijkheid van armere mensen of streken is geen linkse doel. Rijkdom delen totdat er geen armoede meer bestaat is een linkse eis en een verplichting voor iedereen die zich links zegt. Flaminganten en andere nationalisten moeten liezen tussen links en rechts.

LEEF! Herzele van dichterbij bekeken
by Jan De Vos Thursday January 16, 2003 at 05:04 PM

Beste Han,

Ik zou willen reageren op jouw statement en bijgevolg op
Filip De Bodts verklaring:
"Als je het aandurft om een electoraal alternatief voor AGALEV en SP.A aan te bieden"

Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam LEEF! Herzele op met de EXPLICIETE steun van Agalev.
Herlees de verkiezingspamfletten eens!
Er stond tevens een Agalev'er op hun lijst.

Stellen dat LEEF! Herzele een alternatief biedt op Agalev is daarom NIET correct.
Ik veronderstel dat je wanneer je een echt alternatief willen uitbouwen t.o.v Agalev , je jezelf niet associeert met Agalev.

Beschouw LEEF! Herzele eerder als een los wiel aan de Agalev wagen, dat afhankelijk van de politieke situatie dichter of losser bij Agalev draait.

Waarschijnlijk is Agalev heden ten dage niet echt populair meer in LEEF! HERZELE middens.
De strapatsen in de regering zullen Filip De Bodt en LEEF! Herzele niet echt bevallen hebben.

Het nut van een huidige associatie met Agalev zou dus contra-productief zijn, wat het in het verleden niet altijd was en misschien in de toekomst ook niet zal zijn.
De tijd zal raad brengen!

Feit is dat de Bodt en LEEF! Herzele Agalev konden gebruiken om een bepaald electoraat (Agalev in dit geval) voor zich te winnen (vb voor locale verkiezingen). Agalev tegen zich in het harnas jagen zou zelfmoord betekend hebben.

Anderzijds is er dan de steeds wederkerende attitude om zichzelf als ter linkerzijde van Agalev te kunnen profileren.

Dit lijkt volgens mij de dynamiek.
Het zou misschien eens interessant zijn om de stemmen van LEEF! Herzele te vergelijken bij de nationale en locale
verkiezingen.


Jan De Vos,
Een ex-Herzelenaar, wonend in Antwerpen

Tijdens de verkiezingen moeten we zwijgen
by han Thursday January 16, 2003 at 10:36 PM

Wat is dat toch met jullie spook van de PVDA.

Het is alsof de grote inquisitie op Indymedia is begonnen.

Zijn de mensen van LEEF nu ook al van de PVDA, de mensen van AEL, de mensen van Indymedia, .... Met andere woorden iedereen die zich verzet tegen paarsgroen moet zwijgen.

Iedereen die zegt : Stem niet langer AGALEV, SP.A, .... die moet zwijgen of hij wordt verdacht gemaakt.
Want er is wel een verschil tussen mensen als Peter en Stein, Peter die zegt Boycot die verkiezingen, Stein die zegt stem AGALEV.
Met de eerste kan je een discussie aanbinden over of je van de verkiezingen nu al dan niet een actie terrein kan maken.
Het tweede soort vind dat je wel af en toe eens mag op straat komen, maar als puntje bij paaltje komt moet je voor de gevestigde elite stemmen. Oh ja natuurlijk, kies voor een toffe man of vrouw op die lijst, bla bla bla, bla,....

....

LEEF EN AGALEV
by Filip De Bodt Friday January 17, 2003 at 12:29 PM

Jan De Vos becommentarieert de relatie tussen LEEF en AGALEV in Herzele en vindt ons een los wiel aan de Agalev-wagen.

Jan De Vos heeft hier misschien gewoond maar kent Herzele blijkbaar slecht.

LEEF! heeft het altijd zinloos gevonden om bij gemeenteraadsverkiezingen in een kleine gemeente veel te gaan verdelen.

Ondertussen zijn wij er in geslaagd om het omgekeerde te doen van de rest van Vlaanderen. Waar je elders mag gaan vragen om als onafhankelijke op een agalevlijst te staan, bij gebrek aan volk om zelf iets te doen, zet Agalev hier een kandidaat op de LEEF-lijst bij gebrek aan volok om zelf iets te doen.

Politiek is ook een zaak van krachtsverhoudingen.

Eigenaardig trouwens dat we je hier nooit gezien hebben terwijl je in Herzele woonde. Enfin, als ge passeert sprin eens binnen

LEEF en Agalev Deel II
by Jan De Vos Friday January 17, 2003 at 08:02 PM

Beste De Bodt,

Blijkbaar beschouw je jezelf een autoriteit op het gebied van de locale politiek. Soit, overmoed is je niet vreemd.

Wanneer men even over de grenzen van de locale Herzeelse fief kijkt, dan kwam Agalev bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet op in Herzele, maar wel in Aalst en vice versa met LeeF.
Agalev kwam zogezegd niet allen op in Herzele omwille van te weinig volk.

De werkelijke reden is minder subtiel: Agalev vreesde voor de Aalsterse zetel (en wou dus in elk geval stemmenverlies vermijden ter linkerzijde, what's in a name?) en jij vreesde voor jouw zeteltje in de Herzeelse Conseil d'Etat.

"Politiek is een zaak van krachtverhoudingen."
Klopt, maar in vele gevallen wordt plat opportunisme gecamoufleerd door de retorische truc der krachtsverhoudingen.

"Eigenaardig trouwens dat we je hier nooit gezien hebben terwijl je in Herzele woonde"
Denk je nu werkelijk dat je met je locale LEEF! groepje
het centrum van het universum vormt. Ik dacht dat Galilei dit reeds enkele eeuwen geleden had weerlegd.

Jan de Vos