arch/ive/ief (2000 - 2005)

Idee voor actiemiddel tegen oorlog
by Stijn Wednesday January 15, 2003 at 11:11 AM
stijnvanacker@yahoo.com

Meerderheid van de Europese bevolking is tegen de nakende oorlog in Irak. Toch blijft kritiek van officiële zijde beperkt. Sommige Europese regeringen beloven zelfs hulp aan deze Amerikaanse oorlog. De VS organiseren hun oorlogsmachinerie. Geef nú een stem aan de bevolking...

De meerderheid van de Europese bevolking is tegen de nakende oorlog in Irak.
Zij het om ideologische redenen (tegen de verwerpelijkheid van een imperialistische oorlog), zij het om humanitaire redenen, zij het om economische redenen (beleggers in aandelen), zij het uit eigenbelang (duurdere benzine voor de autorijdende medemens).

Terwijl de VS zijn oorlogsmachinerie aan het organiseren is, blijven de tegenstanders machteloos toekijken. Hun mening wordt niet gevraagd.

Omdat deze zwijgende meerderheid niet op straat zal komen om zijn mening kenbaar te maken, moet gezocht worden naar actiemiddelen om hen een stem te geven.
Zoniet maken we het onze eigen Europese regeringen gemakkelijk om de tegenkanting van de man in de straat te negeren en zich mee schuldig te maken aan een onethische oorlog.
Dit mag niet gebeuren!

Geef je regering te kennen dat ook de brave burger niets voelt voor een oorlog ten gunste van de Amerikaanse olie- en wapeneconomie.

Daarom stel ik voor dat we massaal witte lintjes uitdelen aan iedereen die tegen deze oorlog gekant is. Deze zijn dan te bevestigen aan een autospiegel, autoantenne, je fietsstuur, je tas,...

Indien we alle massamedia met een massa-actie kunnen betrekken, slagen we er misschien in een groot deel van de bevolking aan te spreken. Op zijn minst houden we daarmee onze landen uit deze vuile oorlog.


Op mijn eentje heeft zo een actie helemaal geen zin, wie echter veel voelt voor dit idee, en het in de praktijk wil brengen, gelieve me dringend te contacteren! Before the war!

aanvulling
by . Wednesday January 15, 2003 at 11:24 AM

Hey een schitterend idee Stijn.

In Gent liepen een aantal mensen al een tijdje met dit idee rond. Witte lintjes uitdelen en zichtbaar uithangen. Wat je ook kunt doen is oproepen om witte lakens uit de ramen hangen. Iedereen heeft thuis wel zo'n laken liggen. En in een stad als Gent kan dit echt voor een maf effect zorgen.
Op die manier kan iedereen laten zien dat hij/zij het niet eens is met de oorlog.
Niemand zal er nog kunnen naastkijken en iedereen kan er aan deelnemen.

DOEN!!!!!

uitbreiding
by wilm Wednesday January 15, 2003 at 11:48 AM

misschien is het ook interessant dit te posten in Nederland of zelfs via indymedia.org. Een kleinigheidje waaraan iedereen kan meedoen.

Wim

de max
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 12:00 PM

misschien het ei van columbus, aan het werk!

RODE LINTJES VAN PROTEST
by leen swinnen Wednesday January 15, 2003 at 12:39 PM
leen.swinnen@pandora.be

prachtig idee om de "zwijgende meerderheid" toch te betrekken. maar de "witte mars" indachtig tegen de moord, mishandeling en ontvoering van de kinderen, waar 300.000mensen op straat kwamen .... er de regering de massa bedroog en niets veranderde,
pleit ik voor RODE LINTEN: rood, historisch een kleur van verzet, van "we laten met ons niet sollen, we doen eriets aan". is rood te eng voor sommige, dan zwarte linten, met verwijzing naar ROUW, DOOD en VERNIELING ... en protest daartegen. lanceren we dit via indymedia of op de betoging: de aktiefsten vinden we daar, vandaaruit kunnen we scholen, bus-en tramgebruikers, sportclub-beoefenaars, ouderverenigingen enz. benaderen - liefst wél met bijbehorende FLYER met goede uitleg over deze oorlog.

gedragen actie
by wilm Wednesday January 15, 2003 at 01:04 PM

Het kan misschien gedragen worden door het platform van stopUSA of http://www.geenoorlog.be vermits daar al een hele coördinatie rond actief is.

Wim

rood of wit
by . Wednesday January 15, 2003 at 01:08 PM

Kijk, ik vind het belangrijk dat er iéts gebeurt.
Wit is de kleur van de vrede en van de hoop.

Ik krijg het op mijn heupen van gelijk welke politieke partij en organisaties die deze oorlog aan het misbruiken zijn voor hun eigen agenda.

misschien
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 01:19 PM

paars-groene?

of
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 01:24 PM

alle kleuren van de regenboog? dit kan tellen als je de racistische polariseringen bekijkt.

had
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 01:53 PM

mevrouw swinnen daar graag een hamertje en sikkeltje op geborduurd gezien? alles kan hoor, en we staan daar allemaal achter, hoor. ik kots mijn scherm bijna onder, 't is da ge 't weet.

kleurke
by wilm Wednesday January 15, 2003 at 02:08 PM

gewoon wit verandert door het smossige belgisch ook van kleur, dan heeft iedereen het zijn gehad. Wit is neutraal en de bedoeling is toch iedereen te bereiken, ook degene die nog nooit van politiek gehoord hebben maar toch iets willen bijdragen aan de actie tegen de oorlog in irak.

"weer" vergeten
by wil Wednesday January 15, 2003 at 02:14 PM

sorry, ik heb weer vergeten achter smossig belgisch

Wit
by Agua121 Wednesday January 15, 2003 at 02:20 PM

Ik zie ook graag alle kleuren van de regenboog, maar ik denk dat ik toch maar ga voor wit. Al eens een onderhandelaar gezien die staat te zwaaien met een rode doek? Waar blijft de stier?

Toch sorry.
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 03:35 PM
zweistein@comic.com

Toch sorry voor mijn uitval.
Toch dit:
1.het gebruik van hoofdletters is minder nodig dan wordt nodig gedacht.
2.voor rood zou ik kiezen omdat het symbool zou staan voor bloed, en niet voor een ideologie,of een historie waar ik (deels) niet fier op kan zijn, dat weten jullie. rood is communisme is onaanvaardbaar is het een beetje bij mij, gelieve nu hier daarover geen discussie aan te gaan
3.wit vind ik politiek strategisch wel gemakkelijk af te doen als naïef-pacifistisch, (engelachtig,...)
4.regenboog vind ik goed, veelzeggend, krachtig
5.zwart dan vind ik wel krachtiger dan wit, hier moet ik leen zelfs bijtreden en misschien snap ik zo ook haar impuls, het is een beetje zoals liedjes zingende christenen, terwijl de wilde beesten al waren losgelaten, in het Circus Maximus in Rome... échter gaat het hier wel om een misschien in de kiem massaal protest wereldwijd in brede lagen van de bevolking, wat toch anders is, wit zal breedst mobiliseren denk ik. Zwart toont wel een sterk contrast, wit kan gemakkelijk worden gerecupereerd door de leiders, bush is toch ook een vredebrengende engel voor velen...blablaspinspin, zwart toont de keerzijde, die verdomme heel erg verborgen gehouden zal worden (alhoewel al-jazeera?) als de oorlog er komt, ik geloof nog steeds dat we hem kunnen stoppen, yes!
6.verder wil ik leen danken om er te zijn en haar mening te uiten en zodoende een discussie(tje) te openen, ook al ben ik (deels)niet akkoord met haar mening en heb ik vragen bij de manier waarop.
2stein1

ps goed gevonden, dat van die stier...

ofwel
by 2stein1 Wednesday January 15, 2003 at 03:49 PM

1 betoging van rotcommunisten met rode lintjes
en 1 betoging van rotpacifisten met witte lintjes

of 1 betoging met migranten en hun geallieerden met rode lintjes en 1 betoging met racistische eurocentristen ...

olie, het zwarte goud, not a joke

by the way: misschien is groen wel een goed kleur?

kleur
by wilm Wednesday January 15, 2003 at 04:33 PM

of gewoon een lintje met een verfsetje ronddelen, kwestie van iedereen de vrijheid te laten zijn eigen kleur(en) te kiezen...wit omslaat alles, omdat deze kleur gewoon al de anderen terug de wereld in weerkaatst.

Zwart, wit, groen
by Libby Wednesday January 15, 2003 at 04:36 PM

Zwart is inderdaad een krachtger signaal dan wit, maat wit is voor moslims de kleur van rouw dus voor die groep heeft wit hier wel degelijk een toegevoegde waarde en de doorsnee van de bevolking zal gemakkelijker te overhalen zijn om wit te gebruiken, die halen alleen zwarte vlaggen boven als ze zich echt persoonlijk bedreigd voeren (onteigening, ernstige milieuhinder).
En groen, wel groen dat is de kleur van de Islam. Maar, naast die van een vakbond,is het ook de kleur van een politieke partij die zich in deze toch erg begint te compromitteren, dus, misschien toch niet zo'n goed idee.

lintjes
by Anna Wednesday January 15, 2003 at 08:07 PM

anyway, bj mij hangt er al een wit doek te wapperen en de witte lintjes hangen al aan mijn velo... tot zondag!!!

DUS:
by Els Thursday January 16, 2003 at 12:54 AM

dus wit! Anna heeft beslist!
Dat heb je als je blijft pallaveren! DOEN is de boodschap. En Anna deed het. Voila. Wit.
(en geef er de uitleg aan die je wil -punt)

Roze
by Piet Thursday January 16, 2003 at 03:18 AM

Laat ons toch roze nemen. Het is de kleur van onderdrukte groepen zoals holebi's en barbie. En nog vrolijk ook. Wat met zo'n oorlog in het verschiet mogen de Irakezen best wel opgemonterd worden.
.

roze piet,
by 2stein1 Thursday January 16, 2003 at 11:57 AM

heb jij wel de toestemming van sinterklaas gekregen?