arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zal leger nu nieuwe politietaken uitvoeren of niet ? Flahaut houdt been stijf
by jpe Monday January 13, 2003 at 09:47 PM
mediadoc.diva@skynet.be

De Morgen van 13/01 titelde op zijn voorpagina: "Leger zal geen nieuwe politietaken uitvoeren". Die titel blijkt bij nadere lectuur van het artikel van "ToC/KvdB" echter iets te voorbarig.

"Het omstreden plan van minister van Defensie André Flahaut (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) om militairen in te zetten voor politietaken, gaat niet door. 'Het voorstel werd op de ministerraad definitief afgevoerd', bevestigt een regeringsbron aan De Morgen. 'Er werd afgesproken dat er geen wetswijzing komt en dat er dus niets verandert aan de situatie zoals ze vandaag bestaat'."

De Morgen gaf ook een overzicht van de weerstand die er vorige week tegen het plan was gerezen (van rechtsdeskundigen, mensenrechtenorganisaties, de groene partijen ...).

Het artikel eindigt met te stellen dat Flahaut tegen eind januari wel een protocol moet opstellen waarin "alle taken worden opgenomen die het leger nu al op verzoek van de politie kan uitvoeren. Het gaat daarbij enkel om de klassieke 'hulp aan de natie', zoals bij overstromingen. Van extra politietaken is geen sprake" stelt De Morgen.

Ze voegt er wel aan toe: "Minister Flahaut heeft het anders begrepen. 'Er is op regeringsniveau nog geen beslissing genomen', laat hij weten vanuit Kongo. 'Eind januari zullen we een protocol op de ministerraad brengen dat rekening houdt met de wettelijke mogelijkheden.' Over een wetswijziging rept Flahaut wel met geen woord meer."

Krijgen we - als Flahaut, Duquesne, Ducarme en Co, voet bij stuk houden - een sluipend proces, eventueel zonder bijhorende wettelijke regelingen ?

(PS Ondertussen maken steeds meer mensen zich zorgen over het plan van Verhofstadt om aan de grondwet te sleutelen. Hij zou de grondwet zo willen veranderen dat in de toekomst nieuwe grondswetswijzingen in één legislatuur doorgevoerd kunnen worden. Grondwetspecialisten vrezen dat dat tot bestuurlijke chaos zal leiden. Zelfs La Dernière Heure luidde op 13/01 in een commentaar van Paul Masson alarm over Verhofstdats "grondwettelijke ei van Columbus".

Sluipend proces (cf. afluisterwet)
by Avanti Monday January 13, 2003 at 10:21 PM

Cosmetische wetswijzigingen zijn handig maar niet nodig: de NAVO-regelgeving ("NATO-wet") laat al sinds lang toe dat zelfs buitenlandse legers ingezet worden bij o.m. stakingen en "rampspoed".

Goed gezien: de hele zaak kan best een sluipend proces zijn, dat al jaren geleden ingezet werd b.v. met de overheveling van de Rijkswacht van Defentie naar de civile maatschappij.