arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luikse politie jaagt op spelende tieners en schiet Frans cameraman neer
by jpe Monday January 13, 2003 at 09:45 PM

Het verhaal van een schietpartij in Luik waar spelende tieners voor gangsters aanzien werden en een cameraman die voor TF1 'opereerde' 'het gelag betaalde'.

In Luik werd zaterdagnacht een cameraman van de Franse commerciële zender TF1 neergeschoten door een agent die ter versterking was opgeroepen, die niet wist dat er gefilmd werd, die de camera van de TF1-medewerker voor een wapen aanzag en daarop de man in zijn benen schoot. De politie van Luik was op zoek naar twee gewapende verdachten. De TF1-ploeg maakte een reportage over de 'Anti-banditisme'-brigade van de Luikse politie.

'Cameraploegen hinderen politie en gerecht' was de titel en het besluit van De Standaard van 13/01 (p. 2). De krant vergeleek met nog een ander probleemgeval, waarbij een Antwerpse rechtbank een dronken bestuurster bijna helemaal vrijsprak omdat zij voor het oog van de camera ondervraagd was geworden. "Ook daar was een tv-ploeg op pad met de politie". De tv-ploeg was er eentje van het TV1- programma "Het leven zoals het is: politie".

De Standaard legde echter geen link met het recente plan om het leger bij soortgelijke politie-acties in te zetten. Indien het zover komt, valt te vrezen dat er nog meer ongelukken gebeuren.

Tijd dus voor de audiovisuele media zou je denken, om wat meer aandacht aan dat plan van Flahaut en Duquesne te besteden. Als dat er door komt, zullen zij het geweten hebben. De verzekeringspremies alleen al die ze dan zullen moeten afsluiten om nog binnenlandse 'faits divers' te 'verslaan', zullen hen zuur opbreken.

En dan nog dit. De twee gewapende verdachten werden opgepakt: het waren twee tieners die een overal naspeelden ... Ze droegen speelgoedwapens en gewone mutsen ...

La Dernière Heure van maandag 13 meldde over de tieners: "Il s'agissait de deux jeunes agés d'une ... quinzaine d'années et qui avaient décidé de 'jouer à la guerre' dans les hangars proches du site SNCB. Is utilisaient des répliques de kalachnikovs ... en plastique !"

Nog een geluk dat de agenten die 'zwaar bewapende' tieners niet doodschoten ...

PS Volgens De Standaard ging het om cameraman Yves Strevalec, volgens La Dernière Heure van 13/01 noemde de man Yves Trevalec. In zijn tweede titel meldde De Standaard dat het om een 'cineast' ging. Maar een 'cineast' is een 'filmmaker'. In Luik ging het om een televisiecameraman, werkzaam voor "Tony Comici Production", een bedrijf dat - "regulièrement sembe-t-il" schreef LDH - voor TF1 werkt. Nog volgens LDH was het eigenlijk de schuld van de cameraman. Hij moest van de politie in zijn wagen blijven, maar zoals zijn beroep het wil, was hij overgegaan tot de "chasse aux images".