arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ondertussen in een hotel in Beveren: actie tegen VS-soldaten
by christophe Monday January 13, 2003 at 09:19 PM

Vijftig actievoerders van STOPUSA betoogden maandagavond voor de ingang van het hotel waar sinds vorige week 40 Amerikaanse soldaten logeren. De militiaren bereidden er de transport voor van militair materiaal dat via de Antwerpse haven naar Golfregio wordt verscheept.

Hotel Beveren. Het is in grote gele letters te lezen vanop de Gentsesteenweg. Hier logeren de Amerikaanse soldaten die de voorhoede vormen van een 800 koppen tellende troepenmacht die vanaf volgende week samen met 250 treinwagons militair materieel naar de Golfregio vertrekken.

Op de trappen die naar de ingang van het hotel leiden staan een vijftigtal actievoerders van STOPUSA met spandoeken tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen. Een rij agenten schermt de schuifdeuren naar de inkomhal van het hotel af. Geert Van Moorter maakt zich druk over de "komedie in België van twee regeringspartijen die op de betogingen tegen de oorlog paraderen, maar die tegelijkertijd geen graten zien in deze transport".
Geert Van Moorter was één van de meer dan 100 vredesinspecteurs die in april het zwaar belaagde Irak bezochten. "Wij willen de militairen confronteren met wat wij gezien hebben in Irak," zegt Kris Merckx die ook in Irak was. Volgens Geert van Moorter kunnen we 10.000-den mensenlevens redden door de oorlog te stoppen.

Een opgemerkte aanwezige op de actie was Piet Cooremans. Meer dan een halve eeuw geleden weigerde hij als jonge havenwerker om wapens in te schepen die bestemd waren voor de oorlog tegen Korea. "Ik wist toen al wat oorlog betekende. In de eerste wereldoorlog kwamen mijn beide schoonouders om."

Peter Verniers en Dirk Picquet zijn twee ABVV'ers die werken in het Zelzaatse staalbedrijf Sidmar. "Al wat kan helpen om de yankees naar huis te sturen, is goed. Toen ik gisteren hoorde over de actie, dacht ik meteen: daar wil ik bij zijn. Als het moet wil ik wel nog eens terugkeren voor een actie aan de kazerne hier 500 meter verder ook. Arbeiders hebben geen belang bij een oorlog. Ik heb de indruk dat de mensen wel beseffen dat Bush de grootste terrorist is. Spijtig dat de vakbond niet opgeroepen heeft voor deze actie. Dan weet ik zeker dat het voor mij ook gemakkelijker zou zijn om mijn collega's naar hier te krijgen."

Op de parking achter het hotel staan twee grote camionettes. "US Army" prijkt er op de nummerplaat. Het is een beetje bevreemdend. Wij mogen tot aan het wagenpark van de Amerikaanse soldaten stappen. Van achter het gordijn worden we waarschijnlijk door hen gadegeslagen. Enkele actievoerders kunnen het niet laten om de banden van een derde blinkende wagen van de "US Army" te laten leeglopen.

Jo Cottenier van Stopusa besluit de actie en roept iedereen op om woensdag om 14u30 naar het gemeentehuis van Kallo te komen. Dat is vlakbij de plaats waar het Amerikaanse schip zal volgeladen worden om te vertrekken naar de Golf.

PS: De camionettes van het Amerikaanse leger staan echt gewoon op de parking. Ik wil niemand op gedachten brengen, maar....

2 foto's
by Animation Factory Monday January 13, 2003 at 09:47 PM

(article 1)

2 foto's...
beveren1wmnghk.jpg, image/jpeg, 500x375

2 foto's van de antioorlogsatie.

2 foto's
by Animation Factory Monday January 13, 2003 at 09:48 PM

(article 2)

2 foto's...
beveren2iedgck.jpg, image/jpeg, 500x375

2 foto's van de antioorlogsatie.