arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betogers bezetten (bijna) hotel Beveren
by THOMAS BLOMMAERT Monday January 13, 2003 at 09:18 PM
Thomasblommaert@hotmail.com

Als iemand ooit een patent had genomen op legendarische "Yankees, go home"-slogan, hij of zij zou rijk geworden zijn. Enkele tientallen mensen protesteerden maandagavond in Beveren tegen de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in ons land. De betoging ging uit van Stop USA en Antioorlogsplatform Irak. Naast de aanwezige Amerikanen, waren ook de paarsgroene politici kop van jut

Het verhaal is inmiddels genoeg bekend: veertig Amerikaanse militairen verblijven momenteel in ‘Hotel Beveren', een hotel in de gelijknamige gemeente tussen Sint-Niklaas en Antwerpen. De veertig krijgen binnenkort nog versterking van 800 andere soldaten. Samen moet het heerschap zorgen voor de ontvangst en verzending van een transport van 500 militaire trucks in de Antwerpse havens. Die zullen in de volgende dagen per trein vanuit Vilseck (Duitsland) toekomen.
Reden genoeg om een protestactie te houden. "Er is hier een spandoek dat zegt: de oorlog begint in de haven van Antwerpen", vertelt Jo Cottenier van Stop USA. "Die uitspraak slaat zowat de nagel op kop. Met deze actie willen we dan ook de hypocrisie en de medeplichtigheid van onze regering aanklagen. Want minister van Defensie Flahaut zegt wel dat de oorlog nog niet aan de orde is, maar ondertussen verleent de Belgische regering toch maar mooi vrije doorgang aan het Amerikaanse leger. Dat dat zou kaderen in akkoorden met de NAVO?" (boos) Kijk, Irak is geen bedreiging voor de wereldvrede, dat is ondertussen toch al duidelijk, denk ik hé. Wel, als we verplicht worden om mee te werken aan een oorlog door die NAVO-overeenkomsten, dan moeten we maar uit de NAVO stappen". (fel) Er is maar één bedreiging voor de wereldvrede en dat is Amerika."
Het eigenlijk doel van de betoging, controleren wat er in het bourgeois hotelletje, sorry hotel&bussinescentre, eigenlijk aan de gang is, zit er niet in voor de actievoerders. Daarvoor zorgen enkele tientallen politieagenten mét helm. Dan maar slogans schreeuwen én een oproep doen tot arbeiders en vakbonden om niet mee te werken aan de oorlogstransporten. Naar het voorbeeld van Piet Ceulemans, ondertussen een krasse bejaarde. De man neemt even de microfoon: "Drieënvijftig jaar geleden werkte ik aan de dokken. Ik weigerde de oorlogsboten te laden die naar Korea gingen. (staande ovatie volgt) Bon, ik heb er wel tien dagen voor in de Begijnenstraat (gevangenis in Antwerpen, nvdr) gezeten, maar dat had ik er voor over". Naar het voorbeeld ook van twee treinbestuurders in Groot-Brittannië. "Die mensen weigerden om munitie te vervoeren die voor Irak bestemd was. Ik roep arbeiders en vakbonden op om hetzelfde te doen", zegt Kris Merckx in zijn toespraak.
"Ik ben psychiatrisch verpleegkundige, dus vind ik het logisch dat ik hier ben", beantwoordt Peter De Gand onze vraag naar het waarom van zijn deelname aan deze actie. "Vind je dat zo raar? (lachje) "Kijk, zoals elke verpleegkundige weet, is het belangrijk om aan preventieve geneeskunde te doen. Wel, we hebben samen met onze Medical Teams al antiglobalitis toegediend aan de mensen, nu wordt het dus antiwaritis". (ernstig) Nee, je moet dat in en breder kader zien. Als ik hier vandaag mee de Amerikaanse aanwezigheid van het Amerikaanse leger in ons land kom aanklagen, is ook omdat een derde van onze patiënten zijn rekening niet meer kan betalen. Als je dan ziet dat België geld steekt in de bouw van en nieuw Navo-gebouw of de VS helpt in een geldverslindende
oorlog…'
Onder de manifestanten ook David, een Engelsman die In Gent voor Mother Earth werkt. "De aanwezigheid van die Amerikanen is toch wel een duidelijk link tussen België, de VS en Irak, hé", trapt hij en open deur in. "Ik denk dat het belangrijk is om een signaal te geven aan de regering". Ziet hij verschillen tussen de aanpak van zijn regering en die van België? "Nee, uiteindelijk niet. Als het erop aankomt, zullen geen van beiden de VS durven tegenwerken. Tenzij er natuurlijk massale betogingen komen."
"Ik ben in april samen van 124 vredeinspecteurs in Irak geweest", vertelt Kris Merckx. "Ik heb dus gezien wat de oorlog aanrichtte in dat land. Naast de tweehonderd duizend doden van tijdens de oorlog zelf, stierven er de volgende twaalf jaar nog anderhalf miljoen mensen. Toch heb ik tijdens mijn bezoek kunnen vaststellen dat Irak er wat bovenop aan het komen was. Deze oorlog zal dat natuurlijk teniet doen. En onze hypocriete regering werkt daar nu aan mee. Een tijdje geleden klaagde PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders nog aan dat de VS wapentransporten aan het voorbereiden waren in Antwerpen. Maar volgens de politici was daar weer niks van waar". (boos) "Dit is vooral de afgang van de groenen. Veertien dagen geleden sprak Boutmans nog stoere taal: België zou niet meedoen. Nu verklaart Peter vanhoutte, die toch prat gaat op zijn pacifistische houding, over de Amerikaanse aanwezigheid in België, dat de VS alleen wat beleefder hadden moeten zijn. Voor de rest heeft hij er geen problemen mee".
"Het is duidelijk dat SP.a en Agalev medeplichtig zijn aan deze oorlog", treedt Pol de Vos Kris Merckx bij. "De ene dag gaan ze mee betogen, maar de andere dag laten ze wapentransporten passeren."

Tot slot nog dit: de betogers kondigden aan dat ze woensdagnamiddag een nieuwe actie houden. Ze vertrekken om 14.30u aan het gemeentehuis van Kallo, van daar gaat het naar de haven van Antwerpen.


Foto
by Animation Factory Monday January 13, 2003 at 10:22 PM

(article 1)

Foto...
beveren1tdy1gh.jpg, image/jpeg, 500x375

Foto
by Animation Factory Monday January 13, 2003 at 10:22 PM

(article 2)

Foto...
beveren2rczmum.jpg, image/jpeg, 500x375