arch/ive/ief (2000 - 2005)

Peter Vanhoutte(Agalev) draait door en heeft amnesia.
by Guido Monday January 13, 2003 at 02:13 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Peter Vanhoutte (Agalev): ,,Dit is routinetransport volgens een internationaal akkoord. Dat akkoord opzeggen voor zoiets, dat willen we niet. Maar de Amerikanen hadden minstens de beleefdheid kunnen hebben ons vooraf duidelijke informatie te verstrekken.''DS,13-1-'03 Peter>>>"Het lijkt echter wel vrij duidelijk dat deze ladingen deel uitmaken van de troepenopbouw rond Irak." 16-11-'01

Ik heb het alsmaar moeilijker met de bochten en excuses van de Groenen. Ik onthoud nog steeds dat ze iets bereikt hebben in het Mox-ossier vorige zomer,maar wat ik nu lees tart elke verbeelding.

Vandaag in DS een uitspraak van Peter Vanhoutte (Agalev): ,,Dit is routinetransport volgens een internationaal akkoord. Dat akkoord opzeggen voor zoiets, dat willen we niet. Maar de Amerikanen hadden minstens de beleefdheid kunnen hebben ons vooraf duidelijke informatie te verstrekken.''

Herinnert u zich nog dat vorig jaar in november reeds een actie werd gehouden in Antwerpen tegen deze logistieke ondersteuning en dat mensen die toen zeiden dat er iets gebeurde in Antwerpen stemmingmakerij werden versleten?

Ikzelf had hier ook vragen over en via via bereikten die mensen van Agalev.


Hieronder de reactie van Peter Vanhoutte op de mail waarin meer duidelijkheid werd gevraagd over het gebeuren in de haven van Antwerpen:

""Het lijkt echter wel vrij duidelijk dat deze ladingen deel uitmaken van de troepenopbouw rond Irak."

De reactie van Eloi Glorieux,

"Dit is niet besproken op het kernkabinet of in de ministerraad.
Antwerpen is de 2e grootste haven van Europa. Er wordt constant Amerikaans militair materieel voor Duitsland via de haven van Antwerpen vervoerd. Er bestaat daarover een verdrag tussen VS en België.Het lijkt mij wel een onderwerp voor een parlementaire vraag aan Louis Michel om de druk op te voeren."
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=38637


Ik heb de mail zelf niet meer maar dit is echt en dateert van half november vorig jaar.


Ook nog van Peter: ",,Wij wisten van niets'', zei Peter Vanhoutte (Agalev) gistermiddag.DS, 13-1-'03

En wordt dit het vervolg van Magda en haar GSM?

"Vice-premier Jef Tavernier (Agalev) verduidelijkte later zondagnamiddag, dat de vice-premiers zaterdagmiddag op de hoogte waren gebracht door de minister van Defensie, André Flahaut. ,,Ik misschien iets later dan de andere vice-premiers, want Flahaut had mijn gsm-nummer niet'', zei Tavernier." DS, 13-1-'03.

Sorry hoor, maar waarom Agalev en SP.A nog als ondertekenaars van het anti-oorlogsplatform aanvaard worden ontgaat me volledig.

Of om het met de woorden van een betoger op 17-11 te zeggen:

"Ik denk dat we veel grote manifestaties moeten organiseren. In Italië is het gelukt, in de VS lukt het ook om 200.000 mensen op straat te krijgen. Bij ons ligt dat een beetje moeilijker en dat heeft voor een deel te maken met de manier waarop de vredesbeweging verankerd ligt in de huidige deelnemers van de regering. Agalev is gegroeid uit de vredesbeweging. Ik denk dat die band die nog altijd bestaat zeer nefast is voor de vredesbeweging."
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=38969&group=webcast

Pacifisme of anti-militarisme - Totaalweigeraar op schoot ?
by P.I. Hublou Monday January 13, 2003 at 06:44 PM
nur@pandora.be

Was er niet ooit een totaalweigeraar(*) met de naam Peter Vanhoutte? Is dat dan dezelfde als die Agalever?

Ibrahim Hublou
- Totaalweigeraar -

(*) Totaalweigeraars zijn mensen die noch leger, nog 'vervangende' burgerdienst doen. De teksten van de parlementaire debatten uit de jaren dat "burgerdienst" (eigenlijk dwangarbeid) mogelijk werd gemaakt stellen dat de "bloedbelasting" van de burgerdiener in tijden van conflict en hoog moet zijn dan deze van de militair. Tevens wordt er op gewezen dat sommige elementen beter niet in het leger gehouden worden doch dat een leger niet kan functioneren zonder burgerlijk ondersteuningsapparaat: mensen die doden begraven, verplegen, branden blussen, politioneel toezicht houden,.... Ook grote stakingen vallen onder de noemer 'conflict'. In zulk een geval zou de burgerdiener "met al zijn werkgrief" opgevorderd kunnen worden om b.v. in de wapenindustrie te gaan werken.

Sommigen denken dat de dienstplicht afgeschaft is. Dat is niet zo. Het contingent; het aantal dienstplichtigen dat de minister oproept, is momentaan op nul gezet.
De de-militarisering van de Rijkswacht was in feite een militarisering van de civiele maatschappij. Het recente voorstel om het leger in te zetten voor politionele taken is een verdere concretisering van die politiek.

Luc (Luk?) Vanheerentals, Radikaal Criminoloog in het Leuven van de Jaren '80, schreef een boeiende brochure over totaalweigeraars evenals de mensen van 'Onkruit' en 'Rep en Roer'.

geen 800.000
by herman L. Monday January 13, 2003 at 07:12 PM

Waarom kunnen we in België geen honderdduizenden betogers bijeenkrijgen?
Volgens mij is dat omdat er zoveel actiegroepen zijn die hun manifestatie(s) afsluiten voor anderen.
Hoe kan je nu tegelijkertijd zeggen dat SP.A'ers en Agalevers niet welkom zijn en toch betreuren dat je geen massa's mensen bij elkaar krijgt?
Ik denk toch dat je hoogstens kan zeggen dat bepaalde raddraaiers die aan de top van die partijen hun kiezers verraden niet meer welkom zijn, maar stoot toch niet al hun kiezers af?
Zolang links in België een brede waaier vormt van elkaar verketterende sektes - die platformen opstellen met als belangrijkste doel hun linkse concurrenten in de wind te zetten, zolang zullen de betogingen in België hoogstens enkele duizenden manifestanten trekken.

Akkoord met Herman L.
by Jean Veydt Monday January 13, 2003 at 09:13 PM
jveydt@hotmail.com

Zolang de anti-oorlogsbeweging in Vlaanderen verziekt wordt door StopUSA, StopSP.a ,StopAgalev en andere verziekte electorale toestanden van sectaire partijen krijgt de overgrote meerderheid van de bevolking, die tégen de oorlog is maar ook tégen Saddam, geen stem. Zo geraken we inderdaad nooit aan honderduizenden betogers en die zijn dringend nodig.
Natuurlijk ben ik ook niet te spreken over de SP.a top bvb. Maar zien jullie dan de betekenis niet van wat Willockx (SP.a) gedaan heeft, Drijf godeverdomme toch een wig tussen top en basis van die partij ! (en Agalev)

verziekt?
by Guido Monday January 13, 2003 at 09:41 PM

Vorige week woensdag naar de prikactie geweest van het anti-oorlogsplatform waarvoor was opgeroepen door 150 NGO's en organisaties.

een 50-tal mensen daagden daar op.

Vanavond was er een actie aan het hotel te Beveren waar Amerikaanse soldaten logeren.

Er was daarvoor ook opgeroepen door het anti-oorlogsplatform.

Ik zag vooral STOPUSA'ers, bijna niemand van het anti-oorlogsplatform.

Verziekt is wanneer je een platformtekst hebt die een belediging is voor de bewoners van het Midden-Oosten en ook een belediging is voor een Arabieren en moslims die hier wonen.

Verziekt is ook de schijn geven dat er een grote beweging tegen de oorlog is en met moeite 50 mensen kunnen mobiliseren.

Het meest verziekte is het feit dat regeringspartijen die nu doen alsof hun neus bloedt, dat platform ook getekend hebben en er mogen blijven opstaan.

Het toppunt van verziekt zijn is in november verklaren dat de beweging in de haven van Antwerpen voor Irak is en dan gisteren verklaren dat je van niets weet.

SP-A en Agalev welkom?
by ludo keersmaekers Monday January 13, 2003 at 11:37 PM

De meerderheid van de Belgische bevolking is tegen de oorlog, dus ook de meerderheid van de SP-A en Agalevkiezers
Die mensen zijn natuurlijk welkom op de betogingen
Maar parlementairen van Agalev kunnen de meest zinvolle daad van hun leven stellen door Agalev te verlaten omwille van de logistiek steun aan de Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen .
Hetzelfde zou je teoretisch kunnen zeggen over de SP-A , maar een partij die al 2 nato secraris-generaals heeft geleverd (Spaak door de voorgangers BSP van de SP-a en Claes) is al veel verder verrot
Wat een stommiteit van SPIRIT van hun lot aan hen verbinden Als Bert Anciaux hun verkiezingskoalitie zou verbreken omwille van hun logistiek steun aan de oorlog , dat zou knap zijn van Bert . Maar ik moet zeggen dat ik geen enkele illusie heb dat hij dit gaat doen

Misschien ben ik naïef, als ik bvb de illusie koester dat een Leen Laenens of een Hugo Van Dienderen hun lidmaatschap van de partij Agalev opschorten
Mensen kunnen veranderen , kijk naar de vroegere VS-minister Ramsey Clark

Maar we moeten vooral vele mensen die tegen de oorlog zijn mobiliseren , dat is veel belangrijker dan illusies te koesteren over mensen die zich al ver verbonden hebben met het kapitalistisch establisment