arch/ive/ief (2000 - 2005)

Paarsgroene leugens en mist over de VS-militairen in Belgiƫ
by christophe callewaert Monday January 13, 2003 at 02:10 PM

Een kort chronologisch overzicht van de vaudeville over de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in de Antwerpse haven die daar een grote transport van militair materieel naar de Golf voorbereiden.

Vanaf eind oktober verschijnen er berichten dat de VS de haven van Antwerpen inschakelen in het kader van de oorlogsopbouw in het Midden Oosten.

De vredesbeweging vraagt verschillende keren om een verduidelijking, maar krijgt steeds te horen dat de transport die plaatsvindt volledig in overeenstemming is met bestaande afspraken over de bevoorrading van de in Europa gestationneerde troepen van de Navo-legers.

Op 8 januari voert een 50-tal manifestanten actie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de logistieke ondersteuning van de oorlog.

Op 9 januari schrijft Reuters dat Amerikaanse militairen in Duitsland een grote transport aan het voorbereiden zijn. De volgeladen treinwagons zouden vanuit Vilseck naar Antwerpen vertrekken. Dat laatste wordt bevestigd door een woordvoerder van het Amerikaans leger.

Eveneens op 9 januari meldt Belga dat Flahaut ontkent dat "de haven van Antwerpen door het Amerikaanse leger gebruikt wordt als doorvoerhaven voor materieel."

Vrijdag 10 januari maakt burgemeester Willockx bekend dat veertig militairen verblijven in een Bevers hotel om de transport van 800 militairen voor te bereiden. Defensie had aan de politie van St-Niklaas gevraagd om de militiaren te beschermen.

Zondag 12 januari vertelt Flahaut op de Vrt-radio dat de regering sinds 8 januari op de hoogte is van de transport. Dat was dus precies op de dag van de actie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op het zelfde moment is op Vrt-teletekst te lezen dat "de meerderheidspartijen geen grondig bezwaar maken tegen het geplande transport van Amerikaanse militairen en materieel naar de Perzische Golf, via de Antwerpse haven."

Maandag 13 januari noteert De Standaard de reactie van Dirk Vandermaelen van de SP.A: "Onze vice-premier was op de hoogte." Jef Tavernier, de vice-premier van Agalev kan niet langer achterblijven en moet toegeven dat het kernkabinet inderdaad vanaf zaterdagmiddag op de hoogte was. Maar en nu komt het: "Ik misschien iets later dan de andere vice-premiers, want Flahaut had mijn GSM-nummer niet." Na de volle blaas op het verkeerde moment van Magda Aelvoet nu het vermiste GSM-nummer van Jef Tavernier. Agalev-kamerlid Peter Vanhoutte ziet geen graten in de transporten: "Dit is een routinetransport volgens een internationaal akkoord. Dat akkoord opzeggen voor zoiets, dat willen we niet."

Enkele vragen:

Waarom tolereren de organisaties binnen het Anti-oorlogsplatform Irak de aanwezigheid van regeringspartijen die
a) geen graten zien in deze transporten en die
b) al eens hun goedkeuring verleenden aan de transport toen ze een soepele interpretering voor de veiligheidsrapportering, zoals omschreven in de milieuwetgeving over de opslag van gevaarlijke goederen op de terminal van HesseNoordnatie (een rederij waar de VS een deel van de transporten aan uitbesteedt).

Moeten we echt geloven dat de VS België pas inlichten als de transport al begonnen is? Op 8 januari stonden de treinstellen immers al klaar. Als het de taak is van het Belgisch leger om de bewaking van de aanwezige Amerikaanse soldaten te verzekeren, kan het dat dat zelfde leger pas enkele uren voor de aankomst van die Amerikanen op de hoogte gesteld wordt. Blijkbaar was Reuters dus eerder op de hoogte dan de Belgische regering.

Waarom belt Jef Tavernier zelf niet naar zijn collega om uitleg te vragen over de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen? Waarom wacht hij tot zaterdagmiddag?

Waarom blijven deze politiekers doen alsof deze militaire transporten "routinetransporten" zijn die niet in tegenspraak zijn met de afspraken binnen de NAVO? De akkoorden binnen de NAVO waar deze heren naar verwijzen betreffen enkel de bevoorrading van de in Europa gestationeerde troepen (Status of Forces-verdrag van 9 juni 1951).

Waarom heeft geen enkele van deze politiekers problemen met de NAVO?

Zal in België na de verkiezingen precies gebeuren wat in Duitsland ook gebeurde, namelijk een groene partij die haar verzet tegen de oorlog meteen opschort van zodra ze opnieuw van de postjes in de regering verzekerd was?

Anti-agalev?
by Koen Monday January 13, 2003 at 02:55 PM

Wil je echt zo graag dat het homohuwelijk er niet komt?
Doe dan vooral voort met je campagne tegen Agalev.

homohuwelijk belangrijker dan doden in Irak?
by Guido Monday January 13, 2003 at 03:08 PM

Vind u het leven van miljoenen Irakezen minder belangrijk?

Dus Agalev mag mee verantwoordelijk zijn voor de aankomende genocide op het Irakese volk zolang ze maar het homohuwelijk goedkeuren?

9/10
by hel(der) Monday January 13, 2003 at 03:10 PM

negen op tien van chris, koen.

homo's
by mario Monday January 13, 2003 at 05:09 PM

aan Koen : Eigen homo's eerst?

???
by eAs Tuesday January 14, 2003 at 08:45 AM

ik ben voor het homo-huwelijk, maar niet ten koste van....


VIVA L'ANARCHIA