arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 12/01/03 - Gloria is geen presidentskandidaat in 2004
by Filippijnengroepen Belgie Monday January 13, 2003 at 12:58 AM
fgb@online.be

INHOUD: POLITIEK: Gloria is geen presidentskandidaat in 2004 REVOLUTIE: CPP zorgt voor spektakel op 34e verjaardag INTERVENTIE: Nieuwe lichting VS-militairen komt eraan MIGRANTEN: Ongerustheid over Filippijnse arbeiders in het Midden-Oosten stijgt VERVOER: Duizenden protesterende tricycles leggen verkeer lam

POLITIEK: Gloria is geen presidentskandidaat in 2004

Presidente Gloria Macapagal-Arroyo kondigde op 30 december, de geboortedag van Filippijnse nationale held José Rizal, aan dat ze bij de volgende presidentsverkiezingen in 2004 geen kandidaat zal zijn. Deze uitspraak verraste alle commentatoren en leidde tot speculatie over Gloria's beweegredenen. Vermoedelijk beschouwde ze de verkiezingen al als een verloren zaak gezien haar tanende populariteit en de escalerende corruptieschandalen. Sommigen betwijfelen of het haar wel menens is en denken dat ze later, zogezegd op verzoek van het brede publiek, op die beslissing zal terugkomen.

De presidente deed ook een oproep voor een regering van nationale eenheid en trachtte in de zoveelste herschikking van haar regering ook figuren van de oppositie te betrekken. Blijkbaar zet ze alles op alles om, ondanks haar imagoproblemen, tijdens de tijd die haar rest toch nog een positieve voetnoot in ‘s lands geschiedenisboeken te verdienen. De progressieve volksorganisaties zien in Gloria's aankondiging echter een erkenning van haar mislukking als presidente.

"Analysis: Questions by Wicked Minds on Arroyo's End-year Bombshell" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-47/2-47-arroyoanalysis.html
"GMA's withdrawal from 2004 a virtual admission of her failure in governance" op de website van Bayan Muna
http://www.bayanmuna.net/Press%20Releases/PR%20HQ/bm%20hq%20pr%20Dec%202002/bm_hq_pr_dec30b_2002.html
"Analysis: Arroyo's loss of appeal" in BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/2615293.stm

REVOLUTIE: CPP zorgt voor spektakel op 34e verjaardag

Op 26 december, niet toevallig de geboortedag van Mao, vierde de Communist Party of the Philippines (CPP) haar 34e verjaardag met een persconferentie in een kamp van hun gewapende arm, het NPA, in de bergen van Surigao del Sur op het eiland Mindanao. Ka Oris, een CPP-woordvoerder, veroordeelde scherp de militaire interventie van de VS en waarschuwde de VS-soldaten ervoor om geen NPA-gebied te betreden.

In de dagen na de verjaardag kwam het NPA met spectaculaire acties uit de hoek. Op 29 december werd nabij de noordelijke stad Baguio een 30 meter hoge beeltenis van ex-dictator Ferdinand Marcos opgeblazen. Op dezelfde dag werden in de provincie Davao Oriental de kantoren van de provinciegouverneur overvallen. Het NPA ging er aan de haal met een assortiment wapens zonder een schot te lossen.

"December 26: A ‘Joyous' Day with Peasants and Comrades" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-47/2-47-dec26.html
"Reds Warn U.S.: ‘You Are Fair Game'" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-47/2-47-reds.html
"Celebrate the 34th Anniversary of the Party! Strive to Win Ever Greater Victories!" de verjaardagsverklaring van CPP-voorzitter Armando Liwanag in de Philippine Revolution Web Central
http://www.philippinerevolution.org/cgi-bin/statements/statements.pl?author=al;date=021226;language=eng
Reuters foto's van Marcos' beeld voor en na de bomaanslag
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/021230/161/2y7z7.html

INTERVENTIE: Nieuwe lichting VS-militairen komt eraan

Terwijl de Verenigde Staten haar troepen klaarmaakt voor een oorlog tegen Irak, wordt ook een nieuwe lichting GI's naar de Filippijnen gestuurd. Volgens een woordvoerder van het leger worden deze maand nog 300 VS-militairen verwacht voor training in verschillende regio's van het land.

FGB roept ook op voor de betoging op 19 januari in Brussel tegen de oorlog in Irak
http://www.stopusa.be

MIGRANTEN: Ongerustheid over Filippijnse arbeiders in het Midden-Oosten stijgt

Onder de slachtoffers van de dubbele bomaanslag in Tel Aviv op 5 januari waren ook vijf Filippijnse arbeiders. Bij de families van de 1,5 miljoen Filippijnse gastarbeiders in het Midden-Oosten stijgt de ongerustheid over hun veiligheid eens de VS de agressie tegen Irak opvoert. Migrante International waarschuwt dat van de Filippijnse regering niet veel kan verwacht worden aangezien zij een van de trouwste bondgenoten is van de VS en in het verleden heeft getoond de belangen van de migranten niet hoog in het vaandel te dragen.

"Arroyo's Betrayal of OFWs' Interests Will Spell Her Doom" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-47/2-47-migrants.html

VERVOER: Duizenden protesterende tricycles leggen verkeer lam

Het braakt wolken pikzwarte rook, produceert een hels lawaai, stinkt als de pest en maakt de straten van elke Filippijnse stad onveilig door de waaghalzerij van de bestuurder: de tricycle. Deze combinatie van een lichte motorfiets met zijspan is een goedkoop vervoermiddel en een bron van inkomsten voor vele arme families. De zogenaamde "Clean Air Act" bedreigt echter de toekomst van deze luchtvervuilers. In Manilla, waar 120.000 van de 1 miljoen tricycles rondrijden, wordt het ombouwen van tweetaktmotoren tot tricycles zelfs helemaal verboden. Duizenden tricycles en hun bestuurders troepten daarom naar het centrum van de stad en legden het verkeer deskundig plat. De ban op tweetaktmotoren werd met een maand uitgesteld.   

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 12/01/03)