arch/ive/ief (2000 - 2005)

Houding regeringspartijen inzake militaire transporten is hypocriet.
by Forum voor Vredesactie(p by Guido) Sunday January 12, 2003 at 08:39 PM
forum@vredesactie.be 03/281.68.39 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

"De verschillende meerderheidspartijen verklaren geen problemen te zien in de komende Amerikaanse troepen- en materiaaltransporten. Het Forum voor Vredesactie klaagt deze hypocriete houding aan."

2003-01-12 :: Internationaal -persbericht-
HOUDING REGERINGSPARTIJEN INZAKE MILITAIRE TRANSPORTEN IS HYPOCRIET


Waren deze verklaringen blijkbaar enkel bedoeld voor binnenlands gebruik? Wordt een VS-verzoek per definitie vervuld?

Door de door de vredesbeweging naar buiten gebrachte informatie over nakende materiaal- en troepentransporten via de Antwerpse haven heeft het ministerie van defensie zijn onwetendheid moeten laten varen en toegegeven dat deze wel degelijk zullen plaats vinden.
Gesteld wordt dat deze transporten plaats kunnen vinden op basis van oude verdragen en geen politieke toestemming behoeven. Hierbij gaat het om het Status of Forces-verdrag van 9 juni 1951 en daarop gebaseerde afspraken. Deze afspraken betreffen echter enkel de bevoorrading van de in Europa gestationeerde troepen en dit binnen het in de NAVO afgesproken politieke kader. Het is geen automatisme. Niet voor niets vroegen de VS binnen de NAVO expliciet toestemming om havenfaciliteiten te mogen gebruiken in het kader van hun oorlog tegen het terrorisme.

De oorlog tegen Irak kadert niet zomaar in de door de NAVO goedgekeurde oorlog tegen het terrorisme. Op dit moment is er geen enkele NAVO-afspraak op basis waarvan de unilaterale oorlogsvoorbereidingen van de VS en Groot-Brittanniƫ kunnen ondersteund worden. Dit is toch wat we menen te begrijpen uit de scherpe uitspraken van minister Michel enkele maanden geleden tegen het unilaterale VS-optreden. Bijgevolg kunnen de regering en de meerderheidspartijen zich niet zomaar achter NAVO-verplichtingen verschuilen. Door dit transport toe te laten, nemen ze de politieke beslissing om het unilaterale militaire optreden van de VS te ondersteunen.

Wij klagen deze hypocriete houding aan. De brede vredesbeweging, verenigd in het Anti-oorlogsplatform Irak (http://www.geenoorlog.be), eist dat de Belgische regering deze oorlog op geen enkele wijze, dus ook niet logistiek, ondersteund. Deze eis werd trouwens door verschillende regeringspartijen mee onderschreven.

oproep actie 13/01 - 17u
by comment Sunday January 12, 2003 at 10:03 PM

Op maandag 13 januari '03 om 17 uur zullen de vredesinspecteurs die in april 2002 Irak bezochten een aangekondigd bezoek brengen aan het Hotel Beveren, Gentse steenweg 280 in Beveren-Waas.
Volgens welingelichte bronnen verblijven daar nu al 40 en weldra 800 Amerikaanse militairen die plannen smeden voor een invasie en een bezetting van een soevereine staat in het Midden-Oosten. Zij zouden banden hebben met de internationale terreurorganisatie NAVO en gestuurd worden vanuit de olie- en wapenlobby Bush-Pentagon.
Naar verluidt zouden zij moeten instaan voor de ontvangst en verzending van een clandestien transport van 500 militaire trucks in de Antwerpse havens, die in de volgende dagen per trein vanuit Vilseck (Duitsland) zullen toekomen.
De Belgische regering is achtereenvolgens "niet op de hoogte", pleit vervolgens "normale NATO-verplichtingen" en zal tenslotte het Belgisch leger inzetten om veilige doorgang te verlenen aan de massa-vernietigingswapens.

De vredesinspecteurs roepen iedereen op om aanwezig te zijn op maandag 13 januari om 17 uur voor het Hotel Beveren om de inspectie kracht bij te zetten. Zij roepen ook iedereen op om in Brussel te betogen tegen de oorlog, de wapentransporten en de medeplichtigheid van de Belgische regering. Zondag 19 januari om 14 uur aan het Noordstation (georganiseerd door de Coƶrdinatie STOP USA).

STOP United States of Aggression, http://www.stopusa.be, info@stopusa.be
SOS-Irak, http://www.irak.be, info@sosirak.be

SP.A en Agalev in hun blootje, dus eruit!
by Bert De Belder Sunday January 12, 2003 at 10:16 PM
bert.de.belder@skynet.be

Het is duidelijk dat de regeringspartijen die het lef hebben gehad het Anti-oorlogsplatform Irak te onderschrijven, open en bloot zondigen tegen de eis om de oorlogsinspanning van de Amerikanen op geen enkele wijze, dus ook niet logistiek, te ondersteunen. Het vervolg zou even duidelijk moeten zijn: die partijen, met name de SP.A en Agalev, met hun klikken en hun klakken uit het Anti-oorlogsplatform smijten!

Eruit dus
by stephan Monday January 13, 2003 at 12:33 AM

Inderdaad. SPa en Agalev hebben in het anti-oorlogsplatform niets meer te zoeken. Eruit dus.

geen problemen????!!
by fristi Tuesday January 14, 2003 at 11:45 AM

geen problemen verklaart de regering..mmm, tzorgt zelfs al voor problemen bij de "kleine" burger!
gisteren moest ik de trein richting antwerpen nemen om aldaar mijn eerste examen te gaan afleggen om 14uur. Doodnerveus sta ik mijn gewoonlijke trein op te wachten, als daar plots tot mijn grootste ergernis een goederentrein rustig komt voorbij"tjukken" met een ellenlange rij legervoertuigen. Niet enkel wat autootjes waar ze voor ontspanning eens in kunnen rondrijden (ja, mensjes afknallen is wel vermoeiend he..), vrachtwagens voor transportgedoe, ook heuse wapenvoertuigen met dikke lopen waar je zo minstens een huis mee opblaast en meer. -vergeef mij, maar ik beschik niet over het nodige vakjargon.- soit, ik dus al behoorlijk pissed dat dat notabene voor MIJN neus moet voorbijrijden.
bleek nog eens 2 minuten later dat mijn trein doodleuk afgeschaft was!!! mmm, dat zou te laat komen worden op mijn allereerste examen dat ik al niet zo zag zitten. denk je dat er ook maar enige berichtgeving geweest is dat er enkele treinen afegschaft zouden worden voor het vervoer van een volkje dat staat te popelen om wat onschuldige mensjes neer te knallen in de strijd voor de olie (oeps, mocht ik niet zeggen zeker, wat was hun beweegreden weer??!)
pas nadat ik met een studiegenoot ben gaan VRAGEN hoe dat zat met de trein werd er afgeroepen dat deze trein gecancelled was!!!
geen berichtgeving op radio, nieuws, laat staan in het station zelf.
nee, dit transport veroorzaakt geen problemen...het begint reeds hier, hou mn hartje vast wat het verder van ons bed weer gaat geven!