arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stapt Agalev nu uit de regering?
by christophe callewaert Sunday January 12, 2003 at 01:25 PM

Vrijdag schreven we hier al dat de VS begonnen zijn militair materiaal te verschepen naar de Golf vanuit hun basissen in Duitsland . We vroegen ons toen nog af of ze daar ook de Antwerpse haven voor gebruiken? De bron waar wij ons op baseerden, Reuters, preciseerde niet naar welke haven in Europa het materiaal werd vervoerd.

Vrijdag schreven we hier al dat de VS begonnen zijn militair materiaal te verschepen naar de Golf vanuit hun basissen in Duitsland . We vroegen ons toen nog af of ze daar ook de Antwerpse haven voor gebruiken? De bron waar wij ons op baseerden, Reuters, preciseerde niet naar welke haven in Europa het materiaal werd vervoerd. (zie: Amerikaans legermateriaal vanuit Duitsland naar Golf via Antwerpen?)
Vandaag weten we met zekerheid dat de VS voor deze operatie de haven van Antwerpen willen inschakelen. Dat werd bevestigd door de Amerikaanse website Stars&Stripes (sic).

"More than 500 pieces of equipment were loaded onto 250 train cars Thursday and Friday, headed for a port in Belgium where the equipment will be loaded on a ship and carried to the Gulf region, said battalion commander Lt. Col. Paul Grosskruger."

De site vermeldt verder dat 800 soldaten zullen volgen tussen eind januari en midden februari. Het is een woordvoerder van het Amerikaans leger, Tom Bryant die dat bevestigde aan Stars&Stripes. Veertig Amerikaanse soldaten logeren nu al in Hotel Beveren, Gentse steenweg 280 in Beveren-Waas. Zij moeten de transport voorbereiden. Het materiaal komt dus uit Duitsland. Daar werden ondertussen al 250 treinwagons volgeladen.

Dit alles gebeurt net op het moment dat de groenen in de Belgische regering hun oppositie tegen elke Belgische deelname hebben kenbaar gemaakt. Ook op de actie tegen de Belgische logistieke steun was Agalev aanwezig. Wat gaat Agalev doen nu blijkt dat België wel degelijk de oorlogsopbouw logistiek ondersteunt? Tot nu toe hield de regering vol dat de bewegingen in de Antwerpse haven kaderden binnen de normale bewegingen tussen de basissen van de Navo-landen. Dit kan nu niet langer worden volgehouden. Het is ook weinig waarschijnlijk dat de regering niet op de hoogte was van deze transport. Heeft de premier dit verzwegen tegenover de coalitie-partner Agalev? Of wist Geysels van deze komende transport toen hij Agalev in de pers profileerde als anti-oorlogspartij? Of zou de Agalev-excellentie Jef Tavernier net toevallig naar het toilet geweest zijn toen de kwestie op het kernkabinet ter sprake kwam? Benieuwd hoe Agalev zich uit deze moeilijke sitaute zal manoeuvreren.

Het is verder opmerkelijk dat de Amerikanen heel weinig moeite doen om te verhullen dat ze bezig zijn om de Antwerpse haven in te schakelen in het kader van hun oorlogsopbouw. Een woordvoerder het blijde nieuws laten verkondigen, fotografen van Reuters kiekjes laten nemen van het laden van de treinwagons en een volledig hotel in Sint-Niklaas afhuren. Het gebeurt allemaal wel een beetje heel opzichtig. Het zou best kunnen dat Bush bezig is de onwillige landen een lesje te leren. Hij dwong eerder al de Duitse regering om hun verzet tegen de oorlog dat dateerde van voor de verkiezingen op te geven en zelfs zover te gaan om openlijk te verklaren dat een nieuwe VN-resolutie niet langer nodig is.

Morgen vindt alvast een actie plaats tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse militairen die binnenkort oorlog zullen voeren tegen Irak. En zondag is er natuurlijk de betoging in Brussel.

regering was op de hoogte
by stephan Sunday January 12, 2003 at 02:15 PM

In het VRT radio-nieuws van 13u bevestigt minister Flahaut dat de regering op de hoogte was van deze transporten sinds 8 januari. Dezelfde dag protesteerden wij buiten aan aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen deze logistieke steun.
Hier een transcriptie van het interview met Flahaut:
F: "Er is een project voor transit en een aanvraag voor een kamp om de mensen te logeren. De mensen die zijn met materiaal, voor 600 tot 700 personen in de kazerne Westakkers in Sint- Niklaas."
R:"Dus dat zijn dan 600 tot 700 militairen die met het materiaal meereizen per boot vanuit Antwerpen."
F:"Ja correct."
R:"En die aanvraag van de Amerikanen die is de voorbije dagen gekomen ?"
F:"Ja euh, precies het eerste bericht kwam 8 januari. Er kwam een vergadering in Duitsland op 10 januari met meer informatie."
R:"De Amerikanen hebben ons dus ingelicht . Ze hebben niet echt om toestemming gevraagd. Moesten ze dan geen toestemming vragen aan België ?"
F:"Nee, euh, want er zijn de oude internationale akkoorden tussen de verschillende landen binnen de NATO voor dit soort van aktiviteiten."

Lesje leren
by jpe Sunday January 12, 2003 at 02:34 PM

CC, je hebt Pieter De Crem op VRT ook bezig gezien ? Die stelde zich bij de Groen ook zulke vragen.

En je opmerking "Het gebeurt allemaal wel een beetje heel opzichtig." is terecht. "Het zou best kunnen dat Bush bezig is de onwillige landen een lesje te leren. Hij dwong eerder al de Duitse regering om hun verzet tegen de oorlog dat dateerde van voor de verkiezingen op te geven en zelfs zover te gaan om openlijk te verklaren dat een nieuwe VN-resolutie niet langer nodig is."

Als het er echt om spant, zie je wie hier den baas is. Niet 'dat joenk' maar Georges.

Hahalev uit de regering ?
by Stephan Sunday January 12, 2003 at 04:48 PM

VRT radionieuws van 16u. De meerderheidspartijen inclusief de groenen hebben geen problemen met de oorlogsvoorbereidingen via de haven van Antwerpen.
Wat hadden we anders kunnen verwachten.
Ge moet het maar doen. Op 17.11 meestappen in een anti-oorlogsbetoging waarin nadrukkelijk tegen logistieke steun wordt geprotesteerd, op 8.01 deelnemen aan een prikaktie voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het gebruik van de haven van Antwerpen voor de oorlogsvoorbereidingen, enkele dagen daarvoor nog verklaren dat logistieke steun niet kan, ook niet onder VN-mandaat. En dan nu doen alsof er niets aan de hand is.

moet de haven dicht?
by stefaan Sunday January 12, 2003 at 05:38 PM

De doorstroom van militairen en materieel die nu gebeurt kadert binnen de NAVO-afspraken.

Christophe stelt het hierboven voor alsof dat niet langer waar is maar is dat zo? Ken jij die NAVO-afspraken Christophe?
Dat lijkt wel zo (indien ja, wat meer info aub), je spreekt in elk geval alle nieuwsberichten tegen.

En verder: Wat is de oplossing?

Moet de Belgische regering beslissen de NAVO-afspraken niet langer te respecteren?
Moet de haven van Antwerpen gesloten worden voor militair materiaal zolang de oorlog dreigt/duurt?
(bij dat laatste: hoe maak je uit welk materiaal voor de Golf bestemd is?)

Elke` keer opnieuw
by han Sunday January 12, 2003 at 05:48 PM

Dat is nu Elke keer opnieuw met de sjarels van AGALEV.

Op 08.01 voerden enkel tientallen mensen actie tegen elke medwerking cvan Belgische regering aan de oorlog in Irak, ook tegen enige logistieke ondersteuning.
Onder de activisten ook AGALEV militanten en zelfs verkozenen, zoals Leen Laenen.

En wat blijkt nu. Terwijl wij actie stonden te voeren, beslist de regering, AGALEV incluis, om wel ondersteuning te geven.

Ge moet het maar doen.

NATO in vraag stellen!
by Agua 121 Sunday January 12, 2003 at 05:58 PM

Volgens mij kunnen we beter die oude verdragen van onder het stof halen en bestuderen dan ons te verliezen in de verdeel- en heersstrategie van de machthebbers. Nogal wiedes dat Agalev tot zondebok wordt gemaakt als ze door de andere partijen wordt geboycot om de zaken ten goede te keren. (Een voorbeeldje; toen Durant i.v.m. de nachtvluchten boven Brussel voorstelde om die tijdens de nachturen niet langer toe te staan, zodat mensen toch minstens enkele uren rust gegund zou worden, voerden de vakbonden bij DHL staking, omwille van het verlies aan arbeidsplaatsen. De liberalen hebben dit dossier dan maar naar zich toegetrokken. En is het nu opgelost?)

Waarmee ik wil zeggen: soms moet er gesneden worden in onze leefpatronen als we van onze wereld een leefbare plek willen maken. Zij die het oprecht proberen hebben bij mij nog altijd een streepje voor op hen die in sneltreinvaart de samenleving naar de afgrond leiden.

met agalev uit de regering...
by stefaan Sunday January 12, 2003 at 06:00 PM

... Zal er niet enkel ter voorbereiding van de oorlog logistieke ondersteuning zijn, die onder het NAVO-verdrag valt, maar ook TIJDENS de oorlog.

...Zal het homohuwelijk niet gerealiseerd worden voor de volgende Roze Zaterdag.

...Zal de Belgische uitstap uit de kernenergie niet tot stand komen.

...Worden de voorwaarden voor een wapenlevering niet strikter. (OK, de kwestie is ook dat die moet toegepast worden)

...Zal de gemiddelde Belgische consument na maart 2003 nog altijd weigeren glazen flessen te recycleren omdat er geen enkele financiële stimulans zal zijn. (geen ecoboni dus)

MAAR zal de geplande oorlog gewoon doorgaan met weeral een kritische stem minder in een Europese regering. Nochthans is het belangrijk dat er daar dissidente stemmen te horen zijn.

Agalev contacteren
by Het Rooje Nest Sunday January 12, 2003 at 06:26 PM

Kunnen we niet zelf Agalev contacteren en vragen wat ze nu van plan zijn??? Nog een emailactie misschien?

voor stefaan
by sigurd Sunday January 12, 2003 at 06:46 PM

"zonder ons zou het nog veeel slechter gaan": dat beweert Tobback ook al jaren ...

Gagalev
by christophe Sunday January 12, 2003 at 07:01 PM

Het Forum voor Vredesactie:
"Deze doorvoer gebeurt nu onder het mom van vrije doorvoer van militair materieel binnen de NAVO voor de her en der gestationeerde troepen. Voor dergelijke doorvoer is geen expliciete toestemming nodig van de Belgische regering. Alles wordt louter administratief afgehandeld en de Belgische regering heeft geen weet van de bestemming.
Deze Pontius Pilatus-houding is echter niet gebaseerd op een verdragsbeslissing maar is een politieke keuze om nergens vanaf te weten. De Belgische regering weigerde in 1991 munitie te leveren aan Groot-Brittannië, ze kan nu ook de doorvoer van militair materieel weigeren. Ze moet daarvoor wel de politieke keuze maken om dergelijke doorvoer aan een controle en een toestemming van politiek niveau te onderwerpen en het niet louter administratief af te handelen."

En:
Stefaan: "De doorstroom van militairen en materieel die nu gebeurt kadert binnen de NAVO-afspraken. Christophe stelt het hierboven voor alsof dat niet langer waar is maar is dat zo? Ken jij die NAVO-afspraken Christophe?"

Binnen de Navo-afspraken mogen de leden van de NAVO elkaars grondgebied gebruiken voor de doorvoer van materiaal naar de "her en der gestationeerde troepen". Oorlogsopbouw hoort daar niet bij. En bovendien kan België ook altijd uit de Navo stappen. Maar dat is natuurlijk een breekpunt en daar heb je ruggengraat voor nodig. Wat bij Agalev al lang niet meer het geval is.

Wij ook
by VLD Sunday January 12, 2003 at 11:16 PM

De VLD laat weten dat zij ook tegen de oorlog in Irak zijn , maar dat ze in de regering blijven om de belastingsverlaging te redden.

Als de VLD uit de regering zou stappen, dan zouden jullie allemaal veel meer betalen op het einde van het jaar.

Blauw groene humor ...
by jpe Sunday January 12, 2003 at 11:32 PM

Dit bericht verdient een herhaling:

"De VLD laat weten dat zij ook tegen de oorlog in Irak zijn , maar dat ze in de regering blijven om de belastingsverlaging te redden. Als de VLD uit de regering zou stappen, dan zouden jullie allemaal veel meer betalen op het einde van het jaar."

Wat een blauw-groene humor ! Meer van datte ...

spa
by Red de Spa Sunday January 12, 2003 at 11:41 PM

Wij van de Spa zijn ook tegen de oorlog, maar wij stappen niet uit de regering omdat we de pensioenen willen veilig stellen en omdat we al het openbaar vervoer en de ziektezorg willen goedkoper maken..

Als je te radicaal tegen de oorlog bent en je dus tegen deze regering keert, dan geef je het Vlaams Blok teveel kansen..en daar willen jullie toch niet verantwoordelijk voor zijn, he?

kritische stem ?
by stephan Monday January 13, 2003 at 12:44 AM

Stefaan schrijft "MAAR zal de geplande oorlog gewoon doorgaan met weeral een kritische stem minder in een Europese regering. Nochthans is het belangrijk dat er daar dissidente stemmen te horen zijn."

Tja, wat zijt ge met een zogezegde dissidente of kritische stem als ge er niet naar handelt. In het Parlement is er één kritische groene stem: Vincent Decroly. Die wordt gewoon buitengegooid.
Wie wil weten hoe in het er in het Parlement aan toe gaat moet maar eens een kijkje nemen in l'observatoire de l'arc-en-ciel: http://www.vincentdecroly.be/page/p_chamb.html