arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kunstenaars tegen oorlog
by Tim Saturday January 11, 2003 at 05:59 PM
ccmarianne@pandora.be

Betreft: Stop USA: betoging 19 januari : "Geen oorlog tegen Irak" en onderschrijven platform – tekst Uw reactie terugmailen naar: info@stopusa.be en pdegand@hotmail.com

Kunstenaars tegen oo...
irak1901.jpg, image/jpeg, 250x350

Vier bewogen mensen uit de kunstwereld doen een oproep naar de kunstwereld! Stuur dit door…

Bijdrage van Willy Malysse ( Directeur Festival beeldenstorm)
van Dirk Tuypens (acteur)
van Lebuïn D'Haese (beeldhouwer)
van Marc Jambers (Animation Factory)

Bijdrage Willy Malysse
Geachte Lezer

We kennen mekaar vanuit een paar vorige levens in de kunstensector. Zelf was ik oprichter en directeur van kunstencentrum Limelight, en meer recent ben ik werkzaam voor het nieuwe festival Beeldenstorm in Kortrijk.

Graag doe ik hier een oproep om:

1. als kunstenaar of als cultureel werker het platform tegen de op komst zijnde oorlog tegen Irak te onderschrijven. Je vindt de tekst hier bijgevoegd.
2. deel te nemen aan de betoging van 19 januari in Brussel (14 uur Noordstation)
3. als kunstenaar een artistiek statement te plaatsen tegen de oorlogsplannen van de USA

Zou je over dit laatste willen meedenken, geef me een seintje.
Ik zal graag met jullie van gedachten wisselen over een mogelijke actie.

mailen naar pdegand@hotmail.com.
Je kan Peter Degand ook bellen op 0497.37.67.37.

Kunstenaars en hun organisaties spelen een cruciale rol in de democratische samenleving. Het zijn kritische getuigen van hun tijd, vragenstellers, een stuk van het geweten van de maatschappij, en het zijn daarbij ook mensen van de tegenstroom.

In die hoedanigheid kunnen wij niet lijdzaam toezien hoe een gigantische machine van oorlogspropaganda, demagogie en platte leugens worden losgelaten op de meerderheid van de bevolkingen uit de westerse wereld, teneinde een nieuw misdadig bloedbad aan te richten om zelf baas te worden van de oliekranen in de wereld en zo de rest van de aardbol te kunnen chanteren als eigen winstbejag daarom vraagt.

Ik denk dat we de plicht hebben om zoveel mogelijk ogen te openen, geesten wakker te schudden en tegenstroom tegen de oorlogsmachine te genereren. Doe je mee. Bel of mail ons, onderschrijf het platform tegen de oorlog, neem deel aan de betoging,… Wil je na de betoging van 19 januari werken aan een artistiek anti – oorlogsstatement, dan nodigen we je graag uit voor een werkvergadering na de 19e. Voorstellen zijn nu al welkom.

Met vredevolle groeten,

Willy Malysse.

WILLY MALYSSE
E. Hullebroecklaan 13
B-8501 HEULE
056.37.11.53

Bijdrage van Dirk Tuypens (acteur)

Het is schrikbarend als een hedendaags wereldleider verdacht veel trekken vertoont van een Romeinse keizer. U weet wel welke ik bedoel, dat ik-loze mannetje dat de maan wilde bezitten en voortdurend zijn bestaan bevestigd wilde zien in de spiegel, of het gelaat van iemand anders. Goed, zijn waanzin heeft hem zijn kop gekost, maar niet vooraleer hij een stuk menselijke geschiedenis met bloed heeft neergeschreven. Het is ontstellend als een moderne beschaving zich uniek verklaart, en de strijd aanbindt met alles wat niet in haar spiegelbeeld is terug te vinden. De geschiedenis van Rome leert wat zo'n beschaving te wachten staat. Paul Valéry zegt daarover het volgende: ‘We weten nu dat andere beschavingen, en dus ook die van ons, sterfelijk zijn: we hebben horen vertellen over verdwenen werelden, over rijken die met alles zijn verzwolgen in de vergetelheid van de tijd, met al hun goden en wetten, hun academies en encyclopedieën…We zien nu in dat de geschiedenis de hele wereld kan toetakelen. We voelen nu dat een beschaving even kwetsbaar is dan een leven.' Daarom mijn handtekening voor Stop USA, omdat de geschiedenis meer dan genoeg heeft aan één Caligula.


Bijdrage van Lebuïn D'haese (beeldhouwer)
Wijze mensen zeggen me: er wordt alleen ruzie gemaakt om de liefde of om het geld.
Iets i.v.m. liefde tussen Bush en Saddam???
Dus gaat het om geld, om het bezit van olie. Daarmee kan je de wereld beheersen, alleen heersen. Dat is gewoon pure tirannie. En dat staat lijnrecht tegenover democratie. Wie nu nog zwijgt heeft alles te vrezen. ik zwijg dus niet. I like to Chénge the world. All the rest is Bushit!


Bijdrage van Marc Jambers
Mijn nieuwjaarswens: http://animationfactory.org/Nederlands/krstWensned.html


Schrijf uw bijdrage naar de website http://www.stop.usa: info@stopusa.be
Of onderteken het platform van stopusa en geef op die manier uw steun aan de coördinatie:
Volgende kunstenaars/ groepen ondertekenden reeds:

Willy Malysse (direkteur Festival beeldenstorm)
Dirk Tuypens (acteur en auteur)
Lebuïn D'haese (beeldhouwer)
Marc Jambers (Animation factory)
Michael Parenti (auteur)
Jos Verbist (Art. Leider van Theater Antigone)
Charles Ducal (dichter)
Lucas Catherine (Auteur)
Jos Hennes (Epo)
Francine Mestrum (auteur)
An Morelli (auteur)
Vanessa Stojilkovic (videaste france)
Jean Kalama Soul (Auteur, compisiteu Congo)
Luc Vandenhoek (acod cultuur)
Jacques R. Pauwels (Auteur, Canada)
Nico Hirtt( auteur)
Frans De Maagd (videoprojectie Int . Solidariteit)
Michel Collon (auteur)
Han Soete (Indymedia)
Marc Vandepitte (auteur)
Ahmed Bouda(voorzitter radio AL Manar)
Tjen Mampaey (auteur)
Diane Vangeneugden (Groene Waterman)
Frank Stappaerts (auteur)
Cultureel Centrum Subterra
Piet Decoster (De Kreun)
KrakRock

Daarnaast hebben tal van andere organisaties (KAJ Nationaal bijv.) en individuen(Roberto D'Orazio bijv.) getekend (http://www.stopusa.be).
Ik steun deze oproep
Wij roepen alle progressieve organisaties, personaliteiten, vakbondsmilitanten en delegaties op om deze coördinatie te vervoegen en te mobiliseren voor de betoging van 19 januari.
Ik sluit aan bij
O de Coördinatie STOP USA.
O de oproep voor de betoging
Ik teken
O in persoonlijke naam
O in naam van mijn organisatie

Naam: ……………………………………………………………………
Organisatie (indien te vermelden): ……………………………………
Adres: ……………………………………………………………………
Tel: …………………… Email @: ………………………………………

Terugsturen naar info@stopusa.be

Info op http://www.stopusa.be - http://www.irak.be - http://archive.indymedia.be
Ter herinnering : op de dag dat de oorlog uitbreekt, verzameling voor de Amerikaanse ambassade om 17 uur. Betoging in Brussel de zondag erop.

De Culturele Centrale Marianne moedigt al haar leden en sympathisanten aan om deel te nemen aan de Anti-Amerikaanse demonstratie! Afspraak om 12uur aan het station van Kortrijk zodat we gezamenlijk een groepskaart kunnen kopen. De trein vertrekt om 12u16 precies!!!!


Raar dat indymedia Westvlaanderen zwijgt
by Peter Sunday January 12, 2003 at 05:55 PM

Raar dat Indymedia West-Vlaanderen zwijgt...

Alhoewel
Eerst en vooral Willy Malisse is een kunstenaar uit Kortrijk die samen met mezelf het initiatief heeft genomen om de kunstwereld wakker te maken...
Voor wvl tekenden al Krackrock, Piet Decoster De Kreun, Jos Verbist (artistiek directeur Antigone) reeds
Wim Opbrouck en Limlight gingen na het weekend iets laten weten
De ccmariane mobiliseert mee van Kortrijk
Tal van syndicalisten uit Kortrijk tekenden reeds (acod Kortrijk)

Maar eerlijk gezegt beste strijdbare vrienden is het niet moeilijk
Ik vermoed dat er een aantal medewerkers zullen moeten toegeven dat er in alle stilte politiek de oorlog goedkeurd zijnde Agalav, Sp.a... binnen Indymedia WVL
Ik heb de laatste tijd veel debatten gehoord over Han op deze site...
In Wvl deed ik daar niet aan mee...
Maar nu weet ik waar de WVL strijd is...
Bij de kunstenaars, bij de syndicalisten, bij Kathe Kolwitz Kollektief Vredesloop, enkele niet georganisseerde anti-globalisten, bij de ccMarianne...
Maar niet bij WVL indymedia... Toen ze nog samen waren met Brussel hadden ze nogthans puik verslag gemaakt van de Vredesloop Ieper
Het volk van Irak zal blij zijn dat ge blijft zwijgen!!!

Daarnaast is nota bene Willy Malisse bereid om een aantal dingen te doen ism Indymedia voor zijn project Beeldenstorm...
De vakbond wvl heeft een project lopen rond Indymedia...
Maar een medewerker van Brussel moet dit oplossen...
Vrienden kom van u grote debat computer en kijk vooral wie uw partner zijn en laat uw revolutionaire ideeën niet wegbombarderen van enkele bangerikken of politiek bewuste 'casseurs'... We hebben niet weer nood aan een nieuw 'lappersfortbos strijd' die ondermijnt word door groene ministers die tot twee maal toe tekenden voor de verkoop.
Dus Elke's ik ben duidelijk maak nu u politieke consequente keuze... Dus Jan D' maak uw politieke keuzes als u de oorlog wilt vermijden ipv debatten te voeren met rechtse vlaams antiglobalisten ...
Dus anarchisten... laat de soms 'anarhistische' kunstwereld niet aan julmlie neus voorbij lopen...
En denk in de eerste plaats aan het Palestijns en Irakees volk!!
Stopusa nu!!
Vanuit het arabish caalcenter van Kortrijk

Peter
Staat hier vol met schrijffouten... Het zelf posten iop indymedia lukt me niet want ik ben technisch niet zo geschoold en heb thuis gene computer...
Dus inhoudelijke reacties graag
Ik hoop geregeld erop te kunnen reageren

Peter je bent oneerlijk
by Libby Sunday January 12, 2003 at 07:48 PM

Je weet heel goed waarom dit non-artikel op wvl verborgen werd, namelijk omdat het een non-artikel in. We hebben je ook laten weten dat we de informatie die er in staat heel waardevol vinden en, gezien er naar West-Vlaanderen verwezen wordt, heeft het zeker ook zijn plaats op wvl.

Maar, het is echt niet erg samenhangend, noch goed leesbaar, daarom hebben we het verborgen en jullie vriendelijk gevraagd het in een toegankelijker vorm te herposten. Onze beslissing heeft dus totaal geen verband met de inhoud, enkel met de vorm.

Trouwens, Elke was dit weekend niet te bereiken en heeft dus geen deel kunnen hebben aan deze beslissing. En jan D maakt niet eens deel uit van het collectief, dus die wordt logischerwijs ook niet geconsulteerd.

Dat jij het niet belangrijk genoeg vindt om deze boodschap in een toegankelijke, leesbare vorm te gieten kan je ons niet gaan verwijten. Het zal minder tijd en energie gekost hebben zeker om in de plaats van de opbouw iets toegankelijker te maken kwaad te reageren, te gaan schelden, verdachtmakingen rond te strooien en loze beschuldigingen te gaan uiten.

Niemand heeft je trouwens verboden om tot het collectief toe te treden, integendeel, we hebben het je vaak genoeg gevraagd, het is dus je eigen keuze geweest om er niet bij te horen.

leuke beschuldigingen...
by joeri Sunday January 12, 2003 at 08:30 PM
joeri@indymedia.org

Peter,

ben het eens met libby, toch nog enkele aanvullingen:

Wel grappig dat hier allerlei zaken gesuggereerd wordt over indymedia wvl tegenover het stopusa-platform, terwijl er bij de vier mensen die beslisten het artikel op hidden te zetten (die toevallig op dat moment op het chatkanaal van imc-wvl zaten; de andere edito-medewerkers werden per mail ingelicht, en niemand protesteerde tegen het hiden van dat artikel), twee waren die enthousiast tot erg enthousiast zijn over het stopusa platform en de activiteiten ervan en de andere twee dit enthousiasme niet delen, maar er op zich ook geen problemen mee hebben.

Ik stuurde jou en Tim hier ook mails over trouwens; maar veel openheid bij jullie heb ik niet gemerkt, ook niet in je commentaar hier.

En allee, alsof ik en anderen van imc-wvl nog niet genoeg gestigmatiseerd worden in de maatschappij, krijgen we nu ook nog es een sp.a-agalev-cachet mee van een zogezegde linkse, leuk. De Patrick en de Jos zullen me graag zien komen:-)

Wat Elke doet buiten haar engagement voor imc-wvl, dat maakt zij zelf wel uit zeker? Ze is er alleszins oud en groot genoeg voor, en wij hebben niet de pretentie om mensen op te leggen tot welke clubjes ze wel of niet mogen behoren (zolang ze zich maar kunnen vinden in de principes van eenheid ed. van het globale indymedianetwerk, en dat men zich houdt aan de afspraken die met het collectief overeengekomen werden).

"De vakbond wvl heeft een project lopen rond Indymedia...
Maar een medewerker van Brussel moet dit oplossen..."
Jezelf informeren kan een grote deugd zijn: het circus is een nationaal project van imc-be; dus is het ook normaal dat zij dat uitvoeren. Dat indymedia wvl meehelpt voor het West-Vlaamse luik ervan, vonden wij ook normaal. Er zijn dan ook enkele medewerkers van imc-wvl die zich daarmee bezighouden, in samenwerking met imc-be.

Uiteindelijk probeer ik gewoon een autonoom functionerend sociaal wezen te zijn. Mensen die me dus per se keuzes willen laten maken of me per se dit of dat willen opdringen omdat zij dat nu es per se willen, kunnen voor mijn part zo veel mogelijk de pot op.

Joeri
een mens


by vinkje Sunday January 12, 2003 at 11:19 PM

Ik voel hier veel negatieve vibes.
Waar is jullie onderbuikgevoel, lieve schatten?

Zeg zeg, niet onnozel gaan doen hé ....
by han Sunday January 12, 2003 at 11:32 PM
han@indymedia.be

Zeg, ik bergijp deze discussie wel niet hoor.

Ik vind het van Peter op zijn minst misplaats om hier een spijker op laag water te gaan achter zoeken. Als we zo gaan beginnen gaan we nog leuke tijden te gemoet.

Daarbij wil ik toch wel zeggen dat dergerlihk artikel voor mij wel een plek heefrt op deze website. Kunstenaars vertellen hun verhaal op hun manier, ...

En ik kan het alleen maar toejuichen dat zich uistpreken tegen de oorlog.

Misschien moeten ze in West Vlaanderen na Brugge 2002 nog even afkicken om terug wat echte kunst te kunnen apreciëren ;-)

.
by . Sunday January 12, 2003 at 11:39 PM
.

.

Indymedia WVL zwijgt niet meer...
by Peter Degand Monday January 13, 2003 at 10:53 AM

Libby:
Ik ha reeds lang op voorhan gemeld dat ik niet kon aanwezig zijn op de vergadering, Ik ben inderdaad niet ingeschreven maar voor mij is dit puur technisch want ik heb om te beginnen geen computer. Ik heb het eens geprobeerd in de bibliotheek maar daar moet ge na uw mails controleren het uitzoeken in 30'

Terug naar de inhoud
Ik blijf erbij dat het bij Indymedia omslachtig loopt.
Ik wou Willy Malisse zijn initiatief naar voor schuiven alsook de reactie van de culturele wereld WVL...
Het is niet mijn initiatief. Ik help Willy M omdat hij ook zijn computer niet meer heeft...
Ik heb dit reeds gemeld aan Joeri en gevraagd om het een stuk beter, meer WVL te maken desnoods (Doorgegeven na een reactie van Tim). Dit gebeurde vorige week al.. Normaal werk ik na de bib uren in een call center van de Arab gemeenschap in Kortrijk. Donderdag laatsleden kon dit nie want een stuk van hun dak was afgebrand. Ik heb zelf in de wereldwinkel moeten gaan kijken om een computer... Die was op dat moment niet vrij dat ik nog terecht kon bij het JAC. Joerie was helaas niet thuis (aan het werken)
Verder merk ik dat er heel wat actie lopende zijn van Ieper tot Kortrijk (mobilisatie) rond Stopusa
Ik vond er niets van terug op de website frontpage wvl

Een probleem is vermoedelijk wel dat ik er nohg teveel vauit ga dat indymedi aeen redactieraad heeft die ondersteunend werkt.

Een ander dat ik blijf moeite mee heb dat sommige dingen van een schrijf hoogstaand niveau moeten zijn wetende dat ik daar moeite mee heb...
Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen daarom stuur ik geregeld iets door of bel ik. Zelf vanuit Barcelona en Sevillia belde ik constant met live interventies.
Ik stuur geregeld tekstjes door van Filip (vakbondsdelegee) over de oorlog....
Dat Indymedia WVL er mooi werk wil van maken dat vind ik goed maar help dan de mensen en kijk wie er gepost heeft en wat zijn mogelijkheden zijn.

Daarnaaast beloof ik na 19 januari eens een deftig artikel te schrijven over mijn standpunten over de bewegingen in WVL.

Betreffende 'zwartmakingen' moet ik een aantal dingen HERZIEN Na telefonisch gesprek meElke en de reactie van de vaste medewerkers zijn er een aantal dingen duidelijker...
Toch blijven er aantal fundamentel feiten die ik zal uitwerken op een correctere manier.. Ik ga akkoord met de kritiek dat ik het één en ander heb bijeengerakeld...
Een een aantal dingen niet getoest zijn aan de werkelijkheid... een fout uit mijn activisme van het moment.
Mijn visie en het concreet werk van de Indymediamedewerkers is een open discussie waard...Daarom ben ik bereid om het beter uit te werken en mijn standpunt op de komende vergadering te schetsen.
Verder dank ik Joerie en Libby en Elke, Han die me via hun reacties een aantal dingen rond Indymedia WVL duidelijker hebben gemaakt de laatste 24h.

Verder blijf ik een oproep te doen om het Mediacircus te doen slagen want alle IMC medewerkers vind ik daarvoor verantwoordelijk. (Ik heb trouwens mee helpen zoeken naar mogelijke projecten)
Een gesprek met Willy M. want hij wil samenwerken voor zijn projet met Indymedia..
En intussen mobilisser ik mensen die meehelpen met stopusa wvl om artikels te schrijven...
En als laatste een concreet engagement tegen de oorlog!
Want de geschiedenis leert ons dat er over neen aan de oorlog altijd twee stromingen zijn... Ik kies voor het consequente en niet voor het beliegen van de mensen met valse sociaal-democrate standpunten.
Intussen ga ik langs bij een van de medewerkers om me in te schrijven
Tot komende vergaderingen