arch/ive/ief (2000 - 2005)

DENDERAKTIEKOMITEE TREKT DE LAARZEN AAN
by Maarten Van Hove, Denderaktiekomitee Friday January 10, 2003 at 07:22 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

De eerste week van 2003 zal herinnerd worden door natte voeten over het hele land en 8000 schadeclaims voor overstromingsschade bij het rampenfonds.

De waterellende is echter niet enkel te verklaren door veel regenval. Twee redenen hielpen grondig mee :

- Ten eerste zijn er in het verleden talloze huizen gebouwd in de natuurlijke winterbedding van rivieren en in overstromingsgebieden.
- Ten tweede krijgt water in Vlaanderen vandaag de kans niet meer om te bezinken in de bodem. Het valt op verhard oppervlakte en verdwijnt dan in riolen, die het allemaal snel naar één punt afvoeren. Gevolg : overstortingen door riolen op allerlei plaatsen en een snellere stijging van het wateroppervlakte, zodat het ook in zones die van nature niet zouden mogen overstromen, water staat.

Met een verdere verharding, laissez-faire politiek in ruimtelijke ordening en uitbouw van steeds meer riolen, zal de waterschade in de toekomst enkel nog toenemen.

Om duidelijk te maken dat we meer willen dan enkel beloftes van een Integraal Waterbeheer, wil het Denderaktiekomitee u uitnodigen voor een prikactie op vrijdag 17 januari in Aalst. Daar vindt in het Vredeshuis om 20 uur de nieuwjaarsreceptie van Agalev plaats, en minister Vera Dua zal aanwezig zijn. Om 19.30 uur willen we voor de deur van het Vredeshuis staan. De actie zal wellicht slechts een uurtje duren.

Onze eisen : een trendbreuk in de waterzuivering, namelijk het afkoppelen en laten bezinken van regenwater, zodat het niet meer in de riolen hoeft. Een einde aan de bedrieglijke politiek van Aquafin, die alle verantwoordelijkheid van zich afschuift (‘de regen, de verharding, de gemeentes, de overheid,…'), veel mooie beloftes doet, maar ondertussen van Vera Dua wel de toelating krijgt om verder grootschalige collectoren te bouwen. Verder willen we een parlementaire onderzoekscommissie die de verantwoordelijken voor jarenlang wanbeheer in water aanpakt.

Wij willen minister Dua aanspreken en haar met klem erop wijzen dat een mogelijke trendbreuk énkel in haar handen rust.

Meebrengen : een paar botten, zwembadjes, respectvolle woede en véél creativiteit.

Wegbeschrijving : Van het station van Aalst wandel je de Stationsstraat door, het Esplanadeplein over, links de Kattestraat in, tot aan de markt van Aalst, de markt over, de Zoutstraat in, de bocht rechts volgen tot aan de verkeerslichten. Links ligt dan de Zonnestraat, en op nummer 26 vindt u het Vredeshuis.

Meer informatie : Maarten Van Hove, Denderaktiekomitee, dinsdag of donderdag op 053/62-64-36 en op 0486/22-40-53

Verspreid deze uitnodiging zo breed mogelijk !