arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaans legermateriaal vanuit Duitsland naar Golf via Antwerpen?
by christophe callewaert Friday January 10, 2003 at 04:43 PM

De VS zijn begonnen militair materiaal vanuit hun basissen in Duitsland te verschepen naar de Golf. Gebruiken ze daar ook de Antwerpse haven voor?

Toen minister van Defensie Flahaut onlangs werd gevraagd of hij weet had van het gebruik van de haven van Antwerpen als doorvoerhaven voor militair materieel naar de golfregio, antwoordde hij namens de Belgische regering dat alle transport die momenteel plaatsvindt, gebeurt in het kader van de vrije doorvoer van materieel binnen de Navo voor de her en der gestationeerde troepen. Indien deze bewegingen van materieel dienen om de oorlog voor te bereiden, moeten de VS dat melden, wat ze tot hiertoe nog niet gedaan hebben.

Het is algemeen bekend dat de VS nog veel troepen heeft in Duitsland. Het zou in totaal gaan om zo'n 70.000 manschappen. Als er dus al "normale" transporten plaatsvinden, dan is het waarschijnlijk dat Duitsland daar een belangrijke rol in speelt.

Gisteren raakte bekend dat de VS begonnen zijn met de verplaatsing van 500 stuks militair materieel van basissen in Duitsland naar de Golfregio. Het zou gaan om vrachtwagens, bulldozers en andere voertuigen die nodig zijn om bruggen, kampen en wegen te bouwen. Het materiaal werd op treinstellen geladen in het kleine plaatsje Vilseck vanwaar het vervoerd werd naar een niet nader genoemde haven.

Lieutenant Kolonel Paul Grosskruger die verantwoordelijk was voor het betrokken bataljon zei aan Reuters: "I'm proud to say that we have all different kinds of equipment
here in the 94th engineer combat batallion, everything from pavers to graders to bulldozers, bucket loaders, carpentry equipment." Reuters voegde eraan toe dat VS-verantwoordelijken bevestigd hebben dat ook andere bataljons en divisies in de komende weken een dergelijke opdracht mogen verwachten.

Momenteel gebruikt de VS drie havens voor de "gewone" doorvoer van militair materieel: Bremen, Rotterdam en Antwerpen. Zal de Belgische regering blijven ontkennen dat Antwerpen ook gebruikt wordt voor de doorvoer van Amerikaans materieel naar de Golfregio?

Bron: Reuters, 09/01/2003

hey ! we saved your ass back in 45 !
by Kiran C. Wancleminanov Friday January 10, 2003 at 05:20 PM

Tja, we mogen onze Amerikaanse vrienden niet in de steek laten zeker...

11/01/03
by bram Saturday January 11, 2003 at 06:43 PM
bramiewamie@hotmail.com

bush wil steun van andere landen ik ben ook van de mening dat we die,hem zeker niet mogen geven.
Iedere regering moet zich juist tegen deze oorlog verklaren.
en als ze niet bereid zijn dit te doen dan moet de bevolking het bij hun verstand brengen.
zo hoop ik dat de vele acties,ook veel rezultaat bereiken

helicopters
by marko Monday January 13, 2003 at 10:27 PM
hachenem@belgacom.net

zag samen met mijn vrouwtje en vele ekerenaars 2 Apache gevechtshelicopters het trajekt Antwerpen rangeereenheid noord 1-goederenspoor ekeren-essen vliegen tot aan de hollandse grens en terug. eentje had zefs de radarbol op de rotoras ( kan tot 30 bewegende voorwerpen tegelijk in het oog houden). Engelsen of Amerikanen? geen kentekens op de mat-olive green romp. datum: ongeveer 2 dagen voor 21 juli, onze nationale feestdag met militair défilée. a ja die zijn aan het oefenen voor da défilée, haha. zeg schat het kan ook voor die nucleaire transporten zijn misschien
even greanpeace mailen. nooit antwoord gehad.
tussen haakjes om alle twijfel weg te nemen: heb 2 jaar lang af en toe luchtvaartshows bezocht met ARTV-videogroep, heb de helicopters urenlang gade geslagen met mijn verrekijker en heb ook een vliegopleiding gehad.

Pluis deze story maar eens uit!! succes