arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gesloten centra zijn eilanden van rechteloosheid- - steun het verzet!
by VAK Friday January 10, 2003 at 12:28 PM
vak@student.rug.ac.be 04196/129754 st-pietersnieuwstraat 45 9000 gent

Gesloten centra voor vreemdelingen, officieel "centra voor illegalen" of "repatriëringscentra" gedoopt, zijn plaatsen van rechteloosheid, waar mannen, vrouwen en kinderen soms gedurende maanden opgesloten worden, mensen van wie de enige misdaad die ze begaan hebben is dat ze asiel en bescherming zochten in ons land

Gesloten centra voor vreemdelingen, officieel "centra voor illegalen" of "repatriëringscentrum" gedoopt, zijn eilanden van rechteloosheid, waar, soms gedurende maanden, mannen, vrouwen en kinderen worden opgesloten van wie de enige misdaad die ze begaan hebben is dat ze asiel en bescherming zochten in ons land.
Het zijn eilanden van rechteloosheid omdat geen enkele wet de werking van deze centra regelt. Het leven binnen de muren van deze centra hangt dus volledig af van de administratie en hun regeltjes.
Het zijn eilanden van rechteloosheid omdat de meest elementaire mensenrechten er niet worden gerespecteerd: arbitraire beroving van de vrijheid, opsluiting van minderjarigen, beperking van het bezoek, beperking van het recht op informatie en een correcte verdediging.
Het zijn eilanden van rechteloosheid omdat psychologische en fysische mishandelingen inherent zijn aan de werking van een gesloten centrum. Intimidaties, bedreigingen, beledigingen, isolatiecellen, en stress zijn dagelijks het deel van de "residenten" van gesloten centra.
Het zijn eilanden van rechteloosheid omdat gesloten centra de wachtzaal voor uitwijzingen zijn, de "andere kant" van het asielbeleid van de belgische regering. Uitwijzingen die door hun gedwongen karakter altijd gewelddadig zijn.
Deze realiteit wordt ontkend door de belgische staat die, onder het voorwendsel van de strijd tegen de mensenhandel of de ‘illigale immigratie', de gesloten centra probeert te laten doorgaan als normal en acceptabel voor een politiek die de veiligheid van het "fort België" dat zogezegd belegerd zou worden moet garanderen.
Op 23 februari, wil het Festival van het verzet "zichtbaar maken wat zijn onzichtbaar willen houden" en licht werpen op de ware aard van gesloten centra: het zijn "concentratiekampen" (in de letterlijke betekenis van het woord) in dienst van een systematische criminalisering van de vreemdeling
Op 23 februari zullen alle deelnemers welkom zijn; is verbeelding aan de macht en zullen originele ideeën van de partij zijn. Aarzel dus niet langer en sluit je aan om, op je eigen manier, "zichtbaar te maken wat ze onzichtbaar willen houden...

Het festival van het verzet praktisch:

Wanneer ?
Zondag 23 februari 2003 vanaf 14u, vertrek van de betoging om 15u

Waar ?
Verzamelen op het dorpsplein van Nossegem

Wat staat er te doen?
Verzamelen vanaf 14 u voor allen die materiaal willen voorbereiden
Vertrek van de betoging naar het centrum 127 bis rond 15u
Einde van de acties rond 16u30

Hoe geraak ik er per trein??
– Vanuit Brussel : Trein L 3663, vertrek vanuit Brussel-Zuid om 13u33
- Vanuit Leuven: Trein L 3685, vertrek om 14u38

Hoe geraak ik er per auto ?
Je neemt de autostrade E40 van Brussel naar Luik, afrit 21 en daarna richting Nossegem

Wie contacteren voor meer info ?
vak@student.rug.ac.be – 0496 12 97 54

met de trein vanuit gent
by vak Friday January 10, 2003 at 03:25 PM

in gent verzamelen we vanaf 12.30u aan het sint-pietersstation. we nemen de trein van 12.56 richting brussel, daar sluiten we aan bij de brusselaars. wordt gezellig..!

website
by vak Friday January 10, 2003 at 03:28 PM

onze website is: http://www.student.rug.ac.be/vak

telf nr
by vak Thursday January 16, 2003 at 04:42 PM

en het telefoonnummer is natuurlijk

0494 12 97 54

niet 0496