arch/ive/ief (2000 - 2005)

Martin Scorsese nieuwste lid van de anti-oorlogsbeweging
by christophe callewaert Friday January 10, 2003 at 12:05 PM

Gisteren maakte Martin Scorsese van de media-aandacht voor zijn recente film "Gangs of New York" gebruik om zijn mening te ventileren over de oorlogsplannen van Bush.

Gisteren maakte Martin Scorsese van de media-aandacht voor zijn recente film "Gangs of New York" gebruik om zijn mening te ventileren over de oorlogsplannen van Bush.
"Ik hoop dat deze oorlog op een diplomatieke manier kan opgelost worden, met intelligentie liever dan door het wegmaaien van een heleboel onschuldige burgers," vertlede hij in een interview aan BBC radio.
"Heel veel Amerikanen beseffen dat die oorlogstaal door de economie geïnspireerd is en dat de olie daar voor een stuk een rol in speelt."
Hij voegde er aan toe dat hij moest terugdenken aan de slogan van de vredesbeweging tijdens de eerste golfoorlog: "No blood for oil."

Scorsese sluit zich daarmee aan bij de meer dan 100 celebrities die een brief aan Bush ondertekenden waarin ze hun oppositie tegen de oorlog kenbaar maakten. Onder hen onder meer Kim Bassinger, Samuel L. Jackson en Sean Penn. Deze laatste reisde onlangs nog naar Bagdad om daar met eigen ogen de mensen te zien "wiens bloed binnenkort zal vergoten worden".

Een andere opmerkelijke tegenstander van de oorlog die onlangs van zich liet horen, is Andrew Motion. Deze Britse dichter die in 1999 aangesteld werd als Poet Laureate (een soort titel van nationale dichter) schreef een gedicht over de komende oorlog.


Causa Belli by Andrew Motion

They read good books, and quote, but never learn
a language other than the scream of rocket-burn
Our straighter talk is drowned but ironclad;
elections, money, empire, oil and Dad.