arch/ive/ief (2000 - 2005)

CD&V en het grote bedrog
by Pablo Che Friday January 10, 2003 at 12:03 PM

Nu de verkiezingen aangekondigd zijn, draait de propaganda-machine bij CD&V meer dan ooit. Niet alleen door steeds meer naar het VLaams Blok op te schuiven op het politieke front, maar ook door leugenachtige beloften.

CD&V-Antwerpen heeft een onderzoek aan zijn been naar illegale partijfinanciering. Volgens een voormalig lid van de afdeling, werd jarenlang gewerkt met illegale financieringen. Op etentjes - waarvoor soms tot 1500 euro werd betaald - werden zakenlui uitgenodigd om de partijkas te spekken. Een ideetje dat onze 'paapse vrienden' gepikt hebben bij het Vlaams Blok. Maar fin, zelf ontkennen ze alles natuurlijk, maar het onderzoek is er wel. Bovendien is Stefaan De Clerck, voorzitter van het wankele CD&V-schip, alweer bezig de grootste onzin uit te kramen. Zonder de verdediging van Verhofstadt op mij te nemen, vraag ik me toch af waarom die verschuiving van de verkiezingsdatum nu zo'n ramp is. Voor de studenten en de jongeren is dit een zegen... Jammer natuurlijk dat De Clerck (van de stinkend rijke clan !) het alweer in zijn electoraal voordeel hoopt te draaien. Hopelijk vergeefse moeite, want de CD&V-ers beginnen zich steeds meer op extreem-rechtse paden te begeven als de Vlaamse zaak ter sprake komt.
De extremistische pater Verstraeten uit Wezenbeek-Oppem is op zich al een hatelijk persoon, de heisa rond zijn ontslag is dat nog veel meer. Eindelijk doet het bisdom Mechelen eens iets verstandig en verwijdert men die fascist uit zijn parochie, of tal van mensen springen weer recht met het vingertje in de lucht. Of moet ik zeggen met de rechterarm gestrekt... Opvallende delegaties van Voorpost, Vlaams Blok, VNJ, TAK en andere pseudo-fasco organisaties waren meteen op post om tegen dat ontslag te protesteren. Zij werden daarbij gesteund door leden van CD&V als Van R*mpuy en J*nssens. Dat CD&V-mandatarissen in de heisa volop met het Vlaams Blok samenwerken, wijst op de verrechtsing binnen deze partij. Het is duidelijk: CD&V is haar kiespubliek kwijt en wil gewoon recupereren. Ten koste van alles en iedereen. Het Christen en Democratisch gehalte van de partij is daarmee gedaald onder het nulpunt.

geworteld in de Vlaamsche klei...
by Kiran C. Wancleminanov Friday January 10, 2003 at 04:57 PM

Die rechtse slag zit er bij enkele CD&V'ers al langer is.
Denk maar aan de broertjes Van Rompuy die zich begin jaren negentig al druk maakten over het verlies van de Vlaamse volksaard en oproepen tot een nieuwe Kulturkampf....

Iets wat ik trouwens minsten even zorgwekkend vind is het feit dat het Vlaams Blok erin slaagt om zijn openlijk fascistisch verleden (Dag Karel !) weg te werken...
Hoeveel 18 jarigen kennen het zwartboek, de zoveel-puntenplannen en Karel Dillen nog ?
Het wordt, door gebrek aan kennis en historische context, makkelijker om op het Blok te stemmen...en het feit dat traditionele partijen vergelijkbare praat beginnen te verkopen werkt dit alleen maar in de hand.
Het onderscheid, de zichtbare redenen voor een cordon, vervagen.

En dat is om te janken.

toch
by Zweistein the First Friday January 10, 2003 at 06:23 PM

ben ik er niet van overtuigd dat een rechtse democratie 'slechter' is dan een linkse dictatuur, ik denk dat die vraag acuut is, en dringend een antwoord behoeft in de beweging.