arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gruwelijke reeks beelden van de eerste oorlog tegen irak
by christophe callewaert Thursday January 09, 2003 at 04:31 PM

Van de eerste golfoorlog die op 17 januari 1991 begon, herinneren de meeste mensen zich wellicht nog de CNN-beelden met de groene lichtflitsen en de commentaar van Peter Arnette. Nochtans waren er op dat moment ook andere jorunalisten actief in Irak, maar hun verhalen en hun beelden haalden pas veel later de media. Eén van hen was Peter Turnley die de verschrikkingen van de oorlog op gevoelige plaat vast legde.

Van de eerste golfoorlog die op 17 januari 1991 begon, herinneren de meeste mensen zich wellicht nog de CNN-beelden met de groene lichtflitsen en de commentaar van Peter Arnette.
Nochtans waren er op dat moment ook andere jorunalisten actief in Irak, maar hun verhalen en hun beelden haalden pas veel later de media. Eén van hen was Peter Turnley die de verschrikkingen van de oorlog op gevoelige plaat vast legde. Hij weigerde mee te doen aan het beruchte poolsysteem waarmee het VS-leger journalisten dwingt binnen de lijnen te blijven. Onder dit systeem selecteert het Amerikaanse leger enkele journalisten die dan onder escorte het front mogen bezoeken. De achterblijvers of het thuisfront nemen dit nieuws over. Dissidentie wordt niet geduld. Wie de consensus doorbreekt, maakt weinig kans om nog iets van de oorlog te zien. Maar blijkbaar is het dus toch mogelijk om aan de preventieve censuur te ontsnappen.
Op deze foto zie je het resultaat van de bombardementen op de Hell's Highway, de weg ten noorden van Koeweitstad die naar Basra leidt. In de nacht van 25 op 26 februari betrapten Amerikaanse verkenningsvliegtuigen daar Irakese soldaten die zich terugtrokken uit Koeweit. Met enkele bommen werd de kop van de colonne tot stilstand gebracht. Amerikaanse soldaten sloten vervolgens alle vluchtwegen af, waarna B-52's de klus klaarden met een tapijt van clusterbommen. Greenpeace schat dat tijdens dit "incident" meer dan 25.000 Irakese soldaten en Koeweitse gevangenen om het leven kwamen. Het Pentagon liet tevreden weten dat 4.000 van de 4.200 Irakese tanks vernield werden. Een militaire site omschreef het zo: "The Mass Exit of vehicles on the highway from Kuwait City to Iraq. Thousands of trucks, cars, and military vehicles are destroyed with their occupants and cargo."

Op The Unseen Gulf War kan je de volledige serie foto's bekijken. En natuurlijk is dit niet voor gevoelige kijkers. Maar besef wel dat dit beelden zijn die binnen enkele maanden over de schermen zullen rollen in veel huiskamers waar Al Jazeera kan ontvangen worden. Of zoals Turnley zelf schrijft:

"This past war and any one looming, have often been treated as something akin to a 'Nintendo game'. This view conveniently obscures the vivid and often grotesque realities apparent to those directly involved in war. As a witness to the results of this past Gulf War, this televised, aerial, and technological version of the conflict is not what I saw and I'd like to present some images that I made that represent a more complete picture of what this conflict looked like."

copyright
by copyright Thursday January 09, 2003 at 08:02 PM

© Peter Turnley

asked to author
by Guido Thursday January 09, 2003 at 10:46 PM

I send an email to the author and waiting for an answer.

answer of Peter Turnley
by Guido Friday January 10, 2003 at 08:08 AM

Hello-

Thank you very much for asking me. I would prefer
that you do not publish one of my photographs on
yours site. If you want to make a link to the Digital
Journalist site, this is possible, but that is all.
Thanks and best. Peter Turnley