arch/ive/ief (2000 - 2005)

KOFFIE-AKTIE vrijdag 24 januari, Brussel
by Jahroen Thursday January 09, 2003 at 12:33 PM
Syntia@oww.be 0800/231.31 Ververijstraat 17 / 9000 gent

OPROEP ( van Oxfam-Wereldwinkel actiewerkgroep) om vrijdag 24 januari in Brussel mee actie te voeren ivm. met de problematiek van de koffieboeren versus MNO's !!!!!

Actievoerders – Actievoerders - KOM !!!!

Op 24 januari presenteren we het resultaat van maanden actie voeren voor de koffieboeren. In aanwezigheid van koffieproducten uit Nicaragua en Tanzania.
De actie bestaat uit 2 delen :

1. aan de Beurs in Brussel, Anspachlaan : van 12.30 tot 13.30 u showen we de diplays. Op het ritme van trommelaars laten we de displays een dansje maken. Ook enkele Bv's zijn van de partij. De "Het ruikt hier naar uitbuiting koffiekan zal het geheel aankleden". Wie zin heeft kan ook vanaf 12 u meehelpen opbouwen.

2. We verplaatsen ons naar Grimbergen met een bus, en om 14 u geven we onze handtekeningen persoonlijk af aan de directie van Douwe Egberts. Ook hier voorzien we nog een actiemoment.
Daarna verplaatsen we ons opnieuw met de bus naar het Noordstation van Brussel.
Op deze actie, kan je niet ontbreken, dus schrijf nu in !

Via een e-mailberichtje naar Syntia@oww.be of via http://www.oww.be/beweging.
Geef telkens aan als je de 2 delen van de actie meedoet en dus busvervoer wil en of je al dan niet komt helpen opbouwen om 12 u.
Tot dan !
Afdeling Educatie en Politiek
Infolijn voor Wereldwinkels
0800/231.31
OPENINGSUREN: ELKE WERKDAG VAN 12 TOT 17 UUR
fax: 09/218.88.77
de website voor de wereldwinkelier: http://www.oww.be/beweging
(vraag je wachtwoord aan de Infolijn!)
5 EISEN AAN DOUWE EGBERTS. STEUN ZE! http://www.oww.be/koffiecampagne


Ciao,
Jahroen

Ik kan dat niet betalen.
by Guy Dehondt Thursday January 09, 2003 at 02:45 PM

Beste mensen,

jullie steunen dan wel de arme koffieboeren in de derde wereld door hun koffie via 'Max havelaar' te verspreiden. Op zich vind ik dat prachtig. Maar die koffie is voor ons consumenten duurder dan de gewone koffie in de supermarkt. En ik kan al bijna niet rondkomen met mijn klein pensioen. Indien ik dan ook nog andere producten uit de wereldwinkel zou kopen, kom ik helemaal niet meer rond. Ik heb dan ook de indruk dat jullie zich enkel richten op de welgestelden van onze maatschappij en de armsten in de kou laten staan. Ik denk toch niet dat het de bedoeling is om de armen van de derde wereld te helpen door de armen van bij ons achteruit te steken.
Eenzelfde denkwijze zie ik ook bij AGALEV. Uit onderzoek is gebleken dat zij vooral de hogeropgeleide goed verdienende kiezer aanspreken. Dat is ook te merken aan hun standpunten. Ik kan bijvoorbeeld geen glazen flessen (zonder milieuheffing) kopen in de winkel daar ik niet over het nodige vervoer beschik om telkens weer met bakken leeggoed te sleuren. Het is voor mij al moeilijk genoeg om de plastieke flessen naar huis te sleuren, laat staan dat ik nu ook nog eens met bakken glazen leeggoed die martelgang terug naar de winkel moet maken. Ik kan ook geen taxi betalen. Een drankenlevering aan huis is wegens de veel te hoge prijs helemaal uitgesloten.
Kan er iemand mij zeggen hoe ik aan milieubehoud en derde wereldsteun kan doen zonder dat ik mij daarvoor te veel financieel pijn zou moeten doen? Geloof me vrij met 21.000 fr pensioen (14.000 fr huur, 3.000 fr water, gas en electriciteit) spring je niet ver.

Met de beste wensen voor het nieuwe jaar
Guy

abonnement
by sociaal werker Thursday January 09, 2003 at 07:40 PM

Hoe aan milieubehoud en derdewereldsteun te doen? Stop uw internetabonnement en verkoop uwe pc (ken trouwen héél weinig gepensioneerden met zo'n klein pensioen die een pc bezitten, mooi typen, danig geïnformeerd is en dan nog op het internet surfen)
nu er eens een andere organisatie een bericht post moet er toch weer zo'n annozel pvda-berichtje op het scherm verschijnen; kwestie om andere organisaties af te schrikken en het onder pvdakliek te houden
kom er misselijk van

Sorry .
by Guy Dehondt Friday January 10, 2003 at 09:21 AM

Beste sociaal werker,

ik heb zelf geen pc nog een internetaansluiting laat staan een gsm of telefoon. Ik heb wel het geluk dat ik in de universiteit van Gent gebruik kan maken van de beschikbare computers en internetaansluiting. Dat ik goed geïnformeerd ben, is omdat ik graag kranten lees in de openbare bibliotheek van Gent. En of ik mooi kan typen is mij nog nooit opgevallen. Wat u bedoelt met die verwijzing naar de PVDA is mij niet helemaal duidelijk.
Blijkbaar heb ik op zere tenen getrapt want buiten uw vrij aggressief antwoord op mijn schrijven heeft niemand gereageerd. Maar ik bedoelde deze brief niet als een aanval op uw organisatie want die doet zeer goed werk. Ik vroeg enkel een beetje begrip voor mijn situatie en die van velen met mij. Dus nogmaals sorry.

Met vriendelijke groeten,

Guy.

PS Maar mijn vraag van mijn eerste schrijven is wel nog steeds niet beantwoord!

vele kleine stappen maken één grote
by steven Friday January 10, 2003 at 10:54 AM
pinkje2002@yahoo.com

beste guy,

Is het niet wat makkelijk om omwille van uw magere inkomen sowieso ieder mogelijk engagement naar milieubehoud en derde wereldsteun op voorhand op te geven? Of was de vraag eerder retorisch?
Ieder naar eigen godsvrucht en vermogen, kunnen we m.i. een betere wereld opbouwen. Niemand zal het U kwalijk nemen als gij, omwille van uw inkomen, plastieken flessen koopt, en gewone koffie.

Maar niet iedere milieu- of derde wereld-bewuste daad hoeft U in uw portemonnee te raken (want met zo weinig pensioen kun je je inderdaad weinig of geen extra uitgaven veroorloven). Dat is volgens mij net zo fijn aan deze beweging voor een Andere Wereld.

Wat betreft het consumeren, kun je, als je je wat informeert, soms toch al wat bewuste keuzes maken tussen verschillende producten die toch ongeveer van dezelfde prijs zijn. Sommige producenten, uitvoerders, fabrikanten vervuilen meer dan andere, of buiten hun mensen of de natuur meer uit (bijv. de huidige oproep tot boycot van israëlische producten). 't Zijn kleine stapkes, maar 't is een begin. Persoonlijk ben ik ook niet vies van tweedehands kringloopwinkels en zo (er zijn er een vijftal in Gent).
Ook energie kan soms bespaard worden, zonder dat het je levenskwaliteit vermindert (bijv. waterverbruik bij toilet, tandenpoetsen, enz). Je kunt dezer dagen keuzes maken tussen al dan niet ggo-vrije voedselproducten. Ook je mening kan er enorm toe doen. Gewoon, onder vrienden, op een site als deze, gelijk waar. En er is nog veel meer, denk ik, maar dat moet ieder mens voor zichzelf uitmaken.
(ikzelf heb ook meestal een klein inkomen en 't is momenteel ook binnen aan 't vriezen bij mij).

Als we niet 'samen' naar die betere wereld strompelen, hoe dan wel? (waarmee ik niet wil zeggen dat er ook (of vooral) op politiek niveau gestreden moet worden voor meer recht en milieubehoud).

mvg
steven

Sociaal (sic) werker
by christophe Friday January 10, 2003 at 11:14 AM

Sociaal werker is een voorbeeld van de manier waarop veel mensen hier discussiëren op de site.

- Anoniem
- Afgeven op een vermeend pvda-complot
- Straffe termen als "misselijk" gebruiken
- geen enkel argument geven

Als je dan nog eens analyseert wat Sociaal Werker zegt dan merk je dat daar niets links of progressiefs aan is. Sociaal Werker beweert dat er bijna geen gepensioneerden zijn die kunnen typen, die zich informeren, die een computer hebben en die op het internet surfen.

Doe vooral zo voort als het inderdaad de bedoeling is om iedereen die eens de moeite doet om een kritische vraag te stellen weg te jagen.

Beter
by Zweistein the First Friday January 10, 2003 at 02:58 PM
zweistein@comic.com

Beter anoniem de waarheid nastreven, dan met naam en toenaam proberen ze te verdoezelen.

Ik denk dat het een goede zaak/beter/juister/transparanter/ klaarder zou zijn voor indymedia dat mensen die:
a.lid zijn van een partij
b.op een verkiezingslijst staan/zullen staan
c.als woordvoerder, publicist,... voor een partij werkzaam zijn

op zijn minst TOT NA DE VERKIEZINGEN een stapje opzij zetten. Ik zou dat een moedige en eerlijke beslissing vinden,

in de NAAM van INDYmedia.

Duidelijk een echte sociaal werker ...
by Libby Friday January 10, 2003 at 03:40 PM

... die typische maatschappelijk assistentenpraat uitslaat.
Arm = slecht geschoold
slecht geschoold = onwetend
onwetend= dom en niet in staat analyses te maken.

Er bestaat binnen de beweging naast de kloof tussen allochtonen en autochtonen een tweede, nog veel oudere kloof tussen armen en beter behoeden, tussen middenklassers en arbeiders en ook tegenover die armen en arbeidsers merk ik hier vaak weinig begrip, weinig luisterbereidheid en heeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeeeel paternalisme.

Dat je in de opleiding maatschappelijk werk wordt gevormd tot "professioneel superieur paternalist" is geen excuus om het na confrontatie met de realiteit ook te blijven, zeker als je jezelf wil beschouwen als behorend tot deze beweging, dan kan je je dit soort maatschappijbevestigende "ik weet het beter want ik ben geschoold om je te begeleiden en jij bent een marginaal die niet met zijn geld omkan" praat best wel achterwege laten.

Let
by Zweistein the First Friday January 10, 2003 at 05:55 PM

Let wel, dit is mijn persoonlijke mening, en het is niet mijn bedoeling de dwingeland te spelen, maar het is ook niet mijn bedoeling om mij te gaan neerleggen bij de taboes en het privé-belang van partij-militanten. Zij moeten uiteindelijk zelf bepalen of ze de komende verkiezingen, hun berichtgeving, en de geest van indymedia kunnen verzoenen, IK denk alvast dat dat niet echt kan.

Voor de rest: ik beschouw mezelf als antiglobalist, als je mij kunt overtuigen dat ik dat niet ben, beloof ik dat ik niet meer zal schrijven via dit medium,

2stein1.

beste guy
by klaas Friday January 10, 2003 at 09:48 PM

Beste guy
Ik kom ook amper rond. Ik neem dat niemand kwalijk, omdat dat voor een groot deel een gevolg is van mijn eigen keuzes.
En ik neem het niemand kwalijk dat hij kiest voor een pak koffie uit de Aldi, omdat hij geen andere keuze heeft. Maar laat alstublieft de mensen van OXFAM hun werk verderzetten. Dat is echt niet bedoeld om de arme mensen hier te sarren.
Het is mede dankzij OXFAM dat wij ons ervan bewust worden hoe het eraan toegaat in de wereld. Met koffie wordt er gespeculeerd. Er worden door grote multinationals grote voorraden aangelegd waarmee de markt kan worden gemanipuleerd. Zo kunnen die multinationals de boeren bijvoorbeeld uihongeren. Ze maken hen wijs dat de vraag naar koffie gedaald is, terwijl ze uit hun grote voorraden (duur) kunnen blijven voortverkopen, en kunnen zo wachten tot de boer uit miserie zijn koffie nóg goedkoper wil verkopen.
OXFAM gaat daar tegenin en daar profiteert de boer van die met hen handel kan drijven. En daar heb ik gerust 20 fr per week voor over.
Groeten. (En ik misgun u geen groter pensioen.)
Respect voor alle vrijwilligers uit de wereldwinkel!

nog een paar bedenkingen
by klaas Saturday January 11, 2003 at 01:26 AM

Ik denk niet dat ge met de 4000 fr. die ge van uw 21000 fr. overhoudt nog veel zult kunnen vervuilen.
We moeten wél in het achterhoofd houden dat ons grondstoffenverspillend en vervuilend economisch systeem wordt goedgepraat omdat het, via belastingen, voor onze pensioenen instaat. Het doel heiligt de vuile middelen. (o.a. de uitbuiting van koffieboeren)
We moeten dus niet alleen zoeken naar middelen voor een betere herverdeling van de vruchten van de productie. Maar ook naar alternatieve manieren om te produceren en om voor elkaar te zorgen. Onze afhankelijkheid van verspilling, vervuiling en uitbuiting kan óók in vraag worden gesteld. Een socialisme dat zich enkel bezighoudt met een betere herverdeling is kortzichtig. Zelfs een wereldwijd socialisme.
Nog een bedenking : Mijn vader vertelde mij na een reis in Bulgarije dat bijna iedereen daar eigenaar is van zijn huis.
Dat wil dus zeggen dat gepensioneerden er geen huur moeten betalen. Dat zijn van die details die op een oude dag een verschil van 14000 fr. per maand kunnen betekenen.
Een huis kopen wordt hier dikwijls als 'bourgeois' beschouwd. De communisten in Bulgarije zorgden er daarentegen wel voor dat mensen een huis hadden op hun oude dag.
(Niet dat ik in communistisch Bulgarije had willen wonen.)