arch/ive/ief (2000 - 2005)

België : een prille dictatuur ?
by Pax Christi Vlaanderen Thursday January 09, 2003 at 12:13 PM

Met verbijstering verneemt Pax Christi Vlaanderen dat tussen de federale ministers Flahaut en Duquesne een akkoord werd bereikt waardoor het Belgisch leger voortaan steun kan verlenen aan de politie bij veiligheidsopdrachten. Het is verbazend dat een parlementaire democratie die ons land toch beweert te zijn, tot zulk een beslissing kan komen.

Eén van de grote verschillen tussen een democratie en een dictatuur is precies de strikte taakverdeling die bestaat tussen de taken van politie en leger. De politie staat in voor de veiligheid van de burgers en bewakingsopdrachten. Het leger bekommert zich over de veiligheid van het grondgebied tegen dreigingen van buitenaf en kan onder strikte voorwaarden ingezet worden tijdens humanitaire en reddingsoperaties, opdrachten in verband met vredeshandhaving en opdrachten op het gebied van crisisbeheersing in het buitenland. Op ons grondgebied beperkt zich dat tot het helpen bij overstromingen en andere rampen. Het is dan ook precies één van de kenmerken van een dictatuur dat deze taakverdeling niet wordt nageleefd en dat het leger op straat gewapend kan optreden tegen burgers en in staat voor de beveiliging van overheids- en privé-gebouwen.

Door dit akkoord treedt er bovendien een nieuwe militarisering van de politiediensten in werking. Dit is des te merkwaardiger daar de demilitarising van de voormalig rijkswachtkorpsen precies één van de hoofdredenen van de politiehervorming was die de huidige regering doorvoerde. Misschien kunnen bepaalde taken beter of samen aangepakt worden met een arsenaal aan preventiemedewerkers: stadswachters, preventie werkers, buurtwerkers, parkeercontroleurs, … zodat politie minder administratie te verwerken krijgt en de eigenlijke veiligheidsopdrachten zonder problemen kan uitvoeren.

De argumenten die de woordvoerder van Binnenlandse Zaken aanhaalt, overtuigen dan ook geenszins. Het is niet de taak van militairen om ambassades en andere officiële gebouwen te bewaken. In geval het tot een gewapend treffen komt tussen eventuele indringers en militairen zal dit aanleiding geven tot een gevaarlijk binnenlands incident dat belangrijke juridische en politieke gevolgen kan hebben. Nog minder is het de taak van militairen om op te treden tijdens manifestaties. De mogelijke gevolgen voor ons democratisch bestel van een treffen tussen betogers en militairen zijn nauwelijks te overzien en zullen gevolgen hebben tot ver buiten onze grenzen. Tenslotte zal de aanwezigheid van militairen in het straatbeeld niet bijdragen tot het wegnemen van het onveiligheidsgevoel maar integendeel een algemeen gevoel van onveiligheid slechts doen toenemen.

Pax Christi Vlaanderen dringt er op aan dat het bestaande akkoord onverwijld wordt ongedaan gemaakt en dat de strike scheiding tussen politie- en legertaken onverminderd gehandhaafd blijft. Alleen zo kunnen de basisbeginselen van onze democratie gevrijwaard blijven.


Meer info bij Gio De Weerd, algemeen secretaris of bij Bart Horemans, teammedewerker.
tel. Pax Christi Vlaanderen: 03/225 10 00
mobiel (Gio De Weerd): 0474/900 836.
e-mail: bart.horemans@paxchristi.be

i.v.m. leger op straat//Rijssel//Frankrijk
by Guido Thursday January 09, 2003 at 12:57 PM

Lieve mensjes,

deze jongen gaat regelmatig naar Rijssel. Een stad die zich op een 65-tal kilometer van Gent bevindt.

En binnen Europa ligt.

Europa, alwaar de grenzen zogezegd open zijn voor iedereen.

Maar dit is een grote grap.

In de stations van Rijssel( Lille Flandres//Lille Europe) en andere grote stations is het DOODNORMAAL dat je patrouilles ziet van politie en leger.

Een patrouille bestaat uit twee agenten en drie militairen(met het geweer in de hand, klaar om te schieten).

Meestal fouilleren ze bruine mensjes die uit België komen.

Maar als je blank bent en een beetje afwijkt van de norm van wat deftig is, dan wordt je ook gefouilleerd. Op dire maanden tijd ben ik een 15-tal keer gefouilleerd geweest waarbij ik enkele keren serieus geïntimideerd werd.

>>>Ik heb een bewijs van verlies van mijn paspoort en een agent vertelde me aan de grens dat ik daarmee Frankrijk niet binnenmocht. Na een kwartiertje geplaagd te zijn, mocht ik dan toch door. Toen ik dat vertelde aan een andere agent bij een volgende controle, zei die dat die andere agenten hun boekje te buiten waren gegaan.

Hier is er geen Comité P. waar je naartoe kan met je klachten over het optreden van politie en in België moet ik het ook niet vertellen want het gaat over Franse agenten.

Zoals gezegd zijn militairen hier in de stationsbuurt heel normaal. Winkels hebben hier overal security en worden regelmatig bezocht door politie en militairen.(o.a. in shoppingcenters).

Deze geluidsopname moet je zeker eens beluisteren. Het lijkt SF maar is dus wel echt. Gaat over de plannen van de Engelse regering om steden hermetisch af te sluiten als er antrax-aanval uitbreekt.

http://sf.indymedia.org/uploads/ukhealthlaws.mp3

Naar mijn insziens wil men in België via een drogreden al militairen op straat hebben voor de oorlog uitbreekt.

En komt dit binnenkort ook in Europa?

>>>
"The Justice Department yesterday published proposed anti-terrorism regulations that for the first time would require American citizens traveling abroad to disclose detailed personal information.
Under the new proposal, Americans on commercial air and sea travel would be required to fill out forms detailing their comings and goings.
Under the new regulations, the information would be sent electronically to the government to be matched against security databases."
http://www.washtimes.com/national/20030104-557708.htm

Knap
by christophe Thursday January 09, 2003 at 01:08 PM

Dit verdient een uitgebreid en uitgewerkt artikel, Guido.

efkens nadenken
by 2stein1 Thursday January 09, 2003 at 01:46 PM


een woordvoerder(?) van de militaire vakbond haalde eergisteren in ter zake aan dat het hier mogelijk gaat om een 'electoraal' manoeuvre.

ik denk dat de mogelijkheid (deels?)bestaat dat

1.Min.vanBin.Zaken Duquesne een wraakoefening uitvoert omwille van zijn gezichtsverlies ten tijde van de rellen in
Borgerhout, toen hij zei de wet te willen aanpassen 'á la carte' om het probleem ael op te lossen en hiervoor werd teruggefloten door heel wat belgen.

2.Op deze manier haalt die kwal toch nog een beetje zijn slag thuis, of probeert dat toch, want in de hoofden van teveel stemgerechtigden worden we omsingeld door milities van de ael, en is dat waarschijnlijk een heel groot complot waarin alle islamieten, saddam en osama incluis een hoofdrol spelen, zoiets. En die militairen, die gaan ons daartegen beschermen...of dat probleem efkens oplossen, of wie lost dat probleem eigenlijk op door een nieuw akkoord af te sluiten? juist.

inderdaad
by karim zahidi Thursday January 09, 2003 at 02:09 PM
zahidi@logique.jussieu.fr

ik kan alleen maar bevestigen wat Guido schrijft over de Franse situatie. Ik werk in Parijs en neem regelmatig de thalys Brussel-Parijs. De aankomst in Parijs is altijd even schrikken. Steeds staat er een patrouille klaar aan het spoor waar de Thalys toekomt en worden er "willekeurig" mensen uitgepikt wiens baggage uitvoerig wordt gecontroleerd. Echt "willekeurig" is de selectie niet. Steeds worden niet-blanken of iet-wat-van-de-norm-afwijkende blanken uitgekozen (ik zelf ben nog nooit gecontroleerd-ik zie er dus burgerlijk genoeg uit om zomaar Frankrijk binnen te komen). Hetzelfde verhaal in de Parijsemetro bij kaartjescontrole. De eerste mensen die tegengehouden worden zijn de niet-blanken en niet zelden gebeurt dit op vrij aggresieve manier.

Ik kan ook alleen maar beamen wat er al eerder geschreven is. De massale aanwezigheid van Rambo's in de metro en op straat geeft je inderdaad een onveilig gevoel. Als we daarmee gaan beginnen in belgie...

Groeten

Karim

die
by 2stein1 Thursday January 09, 2003 at 02:15 PM


die hele denkpiste:

die 'bruin mannen' die naar hier komen doen alsof ze zich integreren, maar eigenlijk wachten ze het juiste moment af om ons de keel over te snijden, zich te pletter te vliegen tegen onze gebouwen, of in het beste geval met bendes de straten te beheersen zodat we dat territorium alvast al kwijt zijn (aan de 'bruin mannen') die daar dan alvast criminele activiteiten kunnen ontwikkelen in afwachting van de volledige overname als we ze stemrecht mochten geven, zoiets

die 'bruin mannen', die konden we vroeger aan de grenzen, of in hun eigen land aanpakken met onze militairen, maar de tijden zijn veranderd, die 'bruin mannen' zijn onafhankelijk, maar ze bakken er niets van, dus die 'bruin mannen' die komen in boten, op vliegtuigen, desnoods al zwemmend naar HIER, om op ONZE kosten kinderen te maken aan de lopende band, en WIJ maar werken, en er is al zo weinig werk voor ONS, en uiteindelijk...

die 'bruin mannen' die naar HIER komen doen alsof ze zich integreren, maar eigenlijk wachten ZE het juiste moment af om ONS de keel...

dus ONZE vijand is niet DAAR maar HIER, dus waar moeten ONZE jongens zijn om ONS te verdedigen?

en wie zorgt daarvoor? juist, ja.

anti-militarisme
by Het Rooje Nest Thursday January 09, 2003 at 02:37 PM

Hier moet toch actie tegen gevoerd worden. In vervlogen tijden kwam de linkse beweging op straat om te protesteren tegen de grootse militaire plannen van VDB en de zijnen.

Waar is de anti-militaristische beweging vandaag? De andersglobalisten zijn toch ook anti-militaristen? Wat gebeurt er vandaag? Of moeten we wachten tot de eerste Leopardtanks in onze voortuinen geparkeerd staan?

brief aan minister van defensie
by Het Rooje Nest Thursday January 09, 2003 at 03:02 PM
cabinet@mod.mil.be

Misschien kunnen alle ongeruste mensen die geen militaire patrouilles op straat willen een e-mail sturen naar het Ministerie van Defensie: cabinet@mod.mil.be

tobback
by klaas Friday January 10, 2003 at 05:19 PM

Nog niet zolang geleden heeft Louis Tobback de Rijkswacht gedemilitariseerd. Hij zal daar wel zijn redenen voor gehad hebben. Ik heb een lezersbrief naar de Standaard gestuurd en men heeft mij geantwoord dat Tobback morgen in die krant zijn zegje zal doen. Ik ben benieuwd.