arch/ive/ief (2000 - 2005)

IVVV steunt Venezolaanse vakbond in strijd tegen Chavez
by F Wednesday January 08, 2003 at 09:26 PM

Niet enkel de internationale pers doet mee in het complot tegen Chávez, ook de vakbonden kiezen de kant van de tegenhangers van de president.

Het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV of ICFTU in het Engels), verklaart bezorgd te zijn omtrent de huidige ontwikkelingen in Venezuela en ondersteunt de Venezolaanse vakbond CTV (Confederación de trabajadores de Venezuela) in zijn strijd tegen Chávez.

Dit staat te lezen in een bericht op de website van het IVVV (http://www.icftu.org/displaydocument.asp?Index=991216908&Language=EN). Twee Belgische vakbonden zijn lid van dit netwerk: het ABVV en de ACLVB.

Venezuela is sinds de verkiezing van Hugo Chávez sterk verdeeld. De armen hebben massaal hun hoop gevestigd op deze nieuwe president, die gezworen heeft de enorme kloof tussen arm en rijk in het land te dichten. Voor hen betekent het presidentschap van Chávez vrijheid van meningsuiting (de vrije radio's maken furore), een vernieuwde hoop op een betere toekomst, het recht om mee te beslissen en gehoord te worden. Volgens het UNDP-rapport van 2002, moest 23% van de bevolking het doen met 1$ per dag, en 47% met 2$ of minder. Toch liggen de prijzen in Venezolaanse supermarkten niet veel lager als in de "rijke" landen.

Voor de middenklassen en de rijken is Chávez de grote boeman: hij heeft de olieproductie onder staatscontrole geplaatst (het land is de vijfde olieproducent ter wereld en olie is de grootste bron van inkomsten van het land) en spreekt van nationaliseringen. Dat zien zij niet zitten. Daarom zijn er sinds april 2002 al 4 nationale stakingen uitgeroepen, met de steun van de CTV.

Het is duidelijk dat de rijkeren in Venezuela het beleid van Chávez willen saboteren. Ze zijn bang dat ze hun verworvenheden zullen verliezen en worden hierbij gesteund door de vakbonden.

Hoewel Chavez een groot deel van de bevolking achter zich heeft, is het onduidelijk of hij zijn positie nog lang zal kunnen handhaven: de internationale pers volgt de standpunten van de rijkeren van het land, en stellen hem dus voor als een populist, een charlatan, die het land rechtstreeks in de failliet stort. Nu blijkt ook dat de internationale vakbonden kiezen voor de kant van het geld.

Peron
by bartje Wednesday January 08, 2003 at 11:01 PM

Populair bij de armen is niet noodzakelijk een goed teken. Populisme loert altijd om de hoek. Peron was niet de slechtste Argentijnse leider, maar, was op veel vlakken nefast voor 's lands economie, en daar zullen op termijn ook de armen niet beter van geworden zijn. Berlusconi is ook nogal populair bij vele armere Italianen, tot spijt van wie 't benijdt; een goed leider kan je hem nog veel minder noemen. Chavez verdient een kans, maar ik vrees dat de hoop te hooggespannen is.

open brief aan mia de vits
by minister van agitatie Thursday January 09, 2003 at 12:05 AM
mia.devits@abvv.be

Aan Bartje:
de stelling "Chavez verdient een kans" getuigt van een bizarre vorm van paternalisme. Die man is de democratisch verkozen president van Venezuela. Door het volk. Volgens de grondwet. Die zit niet te wachten op de kans die hij volgens jou verdient, hij strijdt tegen de reactionaire krachten, tegen de neo-liberalen, tegen de globalisten, tegen de kapitalisten. Wat hij nodig heeft, en het Venezuolaanse volk nog meer, is niet jouw kans maar jouw steun. Dat kan je bijdvoorbeeld door je energie te steken in het sturen van een brief aan Mia De Vits. Dat brengt meer op dan hier je mening ventileren.
Wie Chavez wil vergelijken met Peron of Berlusconi slaat de bal wel zwaar mis.

Open Brief aan Mia De Vits

Geachte,

als lid van het ACOD/ABVV kwam ik vanavond tot de vaststelling dat het IVVV (waar het ABVV lid van is) het ondemocratische verzet in Venezuela tegen President Hugo Chavez ondersteunt. Ze doet dat doormiddel van de ondersteuning aan de CTV (Confederación de trabajadores de Venezuela)
Ik ben daarover onthutst.
Voor zover ik van de kwestie op de hoogte ben, handelt het verzet tegen President Chavez over de privatisering/nationalisering van de petroleummaatschappij en tegen de invoering van een pakket wetten die bedoeld zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van de armere bevolking van Venezuela.
In zoverre ik de zaak begrepen heb, is deze President tot twee maal toe democratisch verkozen en houdt hij zich aan de grondwet die stipuleert dat halverwege zijn ambtstermijn een referendum kan worden georganiseerd waarin de bevolking zich over zijn beleid kan uitspreken.
Naar ik begrepen meen te hebben werd een poging tot staatsgreep, gesteund door de VS, midden vorig jaar ternauwernood verhinderd, dank zij het daadwerkelijke verzet van de bevolking en de arbeiders die massaal op straat kwamen.
In die beperkte mate waarin ik de actualiteit volg, dacht ik verstaan te hebben dat President Chavez tegenstander is van de oorlog tegen Irak, tegen de economische blokkade tegen Cuba, tegenstander van het Plan Colombia, voor een rechtvaardige vrede in Palestina en vriend van de socialistische President Lula Da Silva van Brazilië en de progressieve President van Ecuador, Guiterez.
In aansluiting met de globale, anti-globalistische beweging verzetten zij zich tegen het neo-liberalisme dat ginder de oorzaak is van armoede en werkloosheid en hier vandaag precies hetzelfde doet. Zo had ik het althans verstaan.

Het is dan ook normaal - en ik begrijp dat - dat de reactionaire fractie en de burgerij in President Chavez een tegenstander zien en dat de Verenigde Staten daartegen een coup d'êtat ondersteunen.
Het is vandaag wellicht normaal dat de niet-of-nauwelijks-verkozen-President van de VS, G.W.Bush, een herkozen President Chavez het advies geeft de grondwet aan zijn laars te lappen.
Ik vind het echter niet normaal dat het ABVV zich - bij monde van het IVVV - bij die reactionaire, ongrondwettelijke en gewelddadige sabotage aansluit en ik kan me niet voorstellen dat u dat wel normaal vindt.

Mag ik als eenvoudig lid dan ook ter mijner geruststelling vragen
+ wat het standpunt van het ABVV is ten opzichte van Venzuela en het beleid van President Chavez,
+ welke stappen u zult ondernemen om dit standpunt aan het IVVV, de CTV en de Venzolaanse autoriteiten en vooral de bevolking duidelijk te maken
+ welke solidariteit het ABVV concreet voor ogen heeft om het democratisch verkozen en progressief beleid van Venzuela te ondersteunen
+ op welke manier het ABVV haar leden consulteert alvorens belangrijke, internationale politieke standpunten in te nemen?

Ik zou het ten zeerste waarderen indien u mij hierover zo spoedig mogelijk op de hoogte zou kunnen brengen.

vriendelijke groeten,

De Minister van Agitatie