arch/ive/ief (2000 - 2005)

15 Europese landen steunen nu al de oorlog
by onbekend Wednesday January 08, 2003 at 04:53 PM

Elke politieker waar dan ook in Europa die vandaag durft te zeggen dat hij "tegen een oorlog in Irak" is, mag je gerust bestempelen als een "leugenaar"en "bedrieger". 15 Europese landen zijn al bezig hun medewerking te verlenen aan de USA om een oorlog te voeren.

Belgie
- Haven van Antwerpen voor de overslag van oorlogsmateriaal op weg naar het Midden-Oosten.
- De Belgen versterken hun aanwezigheid in Afghanistan en stuurden C130's ter plaatse. Het hoofdkwartier van de Shape in Casteau (bij Mons) en van de Navo in Brussel zullen fungeren als leidende commandocentra voor de operaties in Afghanistan.


Denemarken

- De Amerikanen mogen een radarstation uitbouwen op Groenland.

Duitsland
- Amerikanen gebruiken hun 20 basissen in Duitsland en het luchtruim
- Duitse officieren zullen tijdens de oorlog de Awacs-toestellen blijven bemannen die vanuit het Turkse luchtruim de aanvallen op gronddoelen in Irak leiden.
- Het Duitse leger en de Duitse politie nemen de bewaking van de Amerikaanse basissen in Duitsland over om Amerikaanse troepen vrij te maken. Daarvoor zet Duitsland 2.000 manschappen en agenten in.
- Het Duitse leger neemt deel aan de operatie Enduring Freedom in Afghanistan. Daarvoor worden 2.500 Duitse troepen ingezet. Duitsland neemt het bevel van de multinationale oorlogsmacht in Kabul over.
- De Amerikanen willen dat Duitsland mijnenvegers inzet. Daarvoor liggen meerdere mijnenvegers klaar in Duitse havens.
- Als Turkije Patriot-raketten vraagt aan zijn Navo-bondgenoten, zal Duitsland (net als Nederland) die leveren.
- Er is in Koeweit een Duitse voorhoede van 50 manschappen aanwezig. De groep bestaat uit specialisten in het gebruik van kern-, chemische en bacteriologische wapens, onderhoudspersoneel voor tanks, jagers en officieren van de generale staf.
- Duitsland heeft 1.800 troepen van de zeemacht naar de Indische Oceaan gestuurd in het kader van de multinationale operatie Task Force 150. Deze controleert sinds no-vember 2001 dagelijks tientallen schepen waarbij het ongegeneerd schepen praait.


Frankrijk
- Amerikaanse oorlogsbodems mogen aanmeren in Franse havens. Het Amerikaanse vliegdek-schip USS-Truman dat 80 gevechtsvliegtuigen en 5.000 manschappen aan boord heeft, lag eind december vier dagen in de haven van Marseille.
- De Franse regering heeft beslist de al lang geplande herstellingswerkzaamheden aan het vliegdekschip Charles-de-Gaulle uit te stellen opdat het onmiddellijk ingezet kan worden in de Golf. Het vliegdekschip heeft 40 gevechtsvliegtuigen en 2.000 mariniers aan boord en is het kernstuk van de zeemacht.
- De Franse generale staf zegt dat het 5.000 soldaten klaar heeft staan
- Frankrijk heeft zijn groep officieren in Tampa (Florida) uitgebreid tot 10 onder bevel van generaal Neveux. De groep doet dienst als verbindingscentrale tussen het Ameri-kaanse en het Franse opperbevel.
- Frankrijk neemt deel aan Task Force 150, de multinationale zeemacht die actief is in de Indische Oceaan
- Frankrijk heeft 15.000 troepen in het buitenland: in de Balkan, Afghanistan, Ivoorkust... Frankrijk en de oliemaatschappij TotalElfFina hebben grote belangen in Irak en de regio, zei een hoge officier aan The Observer.
Groot-Brittannië
- Britse gevechtsvliegtuigen voeren bijna dagelijks luchtaanvallen uit op het noorden en het zuiden van Irak vanop Turks en Koeweits grondgebied.
- Het Britse ministerie van Defensie zegt dat het 50.000 man klaarhoudt voor een aanval.
- Een Britse oorlogsvloot is op weg naar de Golf. De vloot wordt geleid door het vliegdekschip Ark Royal. Er is een duikboot met kernraketten mee. Ook de HMS Ocean, het grootste helicopter-vliegdekschip van Groot-Brittannie, is onderweg naar de Golf.
- In Koeweit staan 250 Britse tanks van het type Challanger met hun bemanning klaar voor de aanval.
- Vorig jaar dropte de Britse luchtmacht voor meer dan 125 ton bommen op het land. De totale kosten van de Britse aanvallen op het zuiden en noorden van Irak bedroegen in 2001 40 miljoen euro. In 2002 is dat opgelopen tot 221 miljoen, ruim vijf keer meer.
Hongarije
- De Amerikanen mogen de basis in Taszar gebruiken als militair opleidingscentrum voor 5.000 leden van de Iraakse oppositie en sturen daarvoor 1.500 militaire instructeurs ter plaatse. De Iraki's zullen ingezet worden als huurlingen.
- Hongarije stuurt een medische ploeg van 40 man naar Afghanistan en een bataljon gevechtstroepen dat onder Duits gezag zal staan.
Ierland
- De Ierse regering heeft de Verenigde Staten toelating gegeven gebruik te maken van de burgervlieghaven van Shannon als bevoorradingsbasis voor de gevechtsvliegtuigen op weg naar Irak en het Midden-Oosten.
Italië
- De Verenigde Staten beschikken over tientallen basissen op Italiaanse grondgebied en mogen vrij gebruik mogen maken van de Italiaanse militaire basissen en van de Ita-liaanse havens voor hun oorlog. Ze mogen ook vrij door het Italiaanse luchtruim vliegen.
Kroatië
Kroatië stuurt een contingent van 44 manschappen militaire politie naar Afghanistan.


Litouwen
- 37 elitesoldaten, gespecialiseerd in counterinsurgency, zijn naar Afghanistan vertrokken in het kader van Operation Enduring Freedom.

Nederland
- Zal zorgen voor de bevoorrading van de Patriot-raketinstallaties in Israel en Turkije.
- Het Amerikaanse leger krijgt de toelating gebruik te maken van het Nederlandse luchtruim.
- De Nederlandse regering voert nog besprekingen met de Amerikanen over de verdere inzet van manschappen en materieel.


Roemenië
- Roemenië heeft zopas zestig soldaten naar Afghanistan gestuurd in het kader van Operation Enduring Freedom.


Slovakije
- De Slovaakse premier Mikulas Dzurinda zegt dat er nog geen beslissing genomen is over de inzet van Slovaakse troepen tegen Irak maar "wij moeten de moed hebben op open wijze deel te nemen aan het gevecht tegen het internationaal terrorisme. De oorlog tegen Irak wordt een test of wij van plan zijn onze gemeenschappelijke belangen daadwerkelijk te verdedigen."


Spanje
- De Verenigde Staten mogen gebruik maken van de Spaanse luchtmacht- en zeemachtbasis-sen voor hun aanval op Irak. Premier Aznar: "Spanje is een trouwe bondgenoot in de oorlog tegen het terrorisme en een waardevol lid van de Navo. Wij hebben veel gemeenschappelijke belangen met de Verenigde Staten."
- Spanje is met Duitsland de belangrijkste deelnemer aan de operatie Task Force 150 in de Indische Oceaan. Het bevel over die operatie wordt gevoerd door de Spaanse ad-miraal Juan Moreno. Op zijn bevel is een maand geleden een Noord-Koreaans schip dat op weg was naar Jemen gepraaid.


Turkije
- Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen stijgen bijna dagelijks op van de basis Incirlik in Turkije voor hun raids op Irak en mogen ook de andere basissen gebruiken als de oorlog uitbarst.
- De Amerikanen mogen 80.000 troepen stationeren aan de Turks-Iraakse grens.
- Turkije is van plan 30.000 soldaten mee te sturen met de Amerikaanse troepen, eenmaal de beslissing tot oorlog genomen is

Navo?
by KarelM Thursday January 09, 2003 at 05:21 PM

,,Het hoofdkwartier van de Shape in Casteau (bij Mons) en van de Navo in Brussel zullen fungeren als leidende commandocentra voor de operaties in Afghanistan.,,

De Navo zal door de Amerikanen zoveel mogelijk genegeerd worden en volgens mij het klopt dus niet dat ze SHAPE zullen gebruiken (ook omdat ze niet alle bondgenoten met name de Fransen en Grieken vertrouwen.)

Ze zullen hun eigen strucuren gebruiken in Tampa (Florida) en als ik me niet vergis hebben ze in de Golf ook al de nodige 'infrastructuur'.

van tampa naar de Golf
by Guido Thursday January 09, 2003 at 05:31 PM

"Battle planners from Central Command are heading from their permanent headquarters in Tampa, Fla., to Camp As Sayliyah in Qatar to be in position to carry out any attack order from President Bush, senior officials said Tuesday."
http://www.guardian.co.uk/worldlatest/story/0,1280,-2304990,00.html

war on irac
by gie swinnen Friday January 10, 2003 at 05:03 PM
gie.swinnen@pandora.be

War is not the power of democracy. War is the power from a country for fear of to lose here privileges.
Democraty talk and search solutions for there problems in peace to make a consensus.