arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de logistieke ondersteuning van de oorlog: actieverslag
by christophe c. Wednesday January 08, 2003 at 04:33 PM

Vandaag verzamelden een vijftigtal manifesten zich voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om er te protesteren tegen de logistieke ondersteuning die België levert aan de militaire voorbereiding van de oorlog tegen Irak.

Vandaag verzamelden een vijftigtal manifesten zich voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om er te protesteren tegen de logistieke ondersteuning die België levert aan de militaire voorbereiding van de oorlog tegen Irak. Aan de actie die een initiatief was van het Anti Oorlogsplatform Irak namen verschillende organisaties als 11.11.11, Vrede, Pax Christie, Voor Moeder Aarde deel.

De actievoerders stellen zich vragen bij het gebruik van de Antwerpse haven als doorvoerhaven voor het militaire materiaal van de Amerikanen naar de Golf. In 1991 speelde Antwerpen een cruciale rol in de opbouw van het Amerikaans militair potentieel in de Golf. Ook nu weer vinden er veel militaire transporten plaats.

Volgens Leen Laenens (Agalev) die ook aanwezig was op de actie, heeft minister Flahaut ontkend dat de VS een aanvraag deden voor het vervoer van materiaal naar de Golf via de Antwerpse haven. "Als er toch materiaal verscheept wordt, is dat illegaal. Volgens de Agalev volksvertegenwoordigster kunnen de VS wel materiaal vervoeren in het kader van de vrije doorvoer van militair materieel binnen de NAVO voor de o.m. in Duitsland gestationeerde troepen. "Wij zijn van plan om binnenkort met een aantal parlementsleden op inspectie te gaan in de haven van Antwerpen."

Het Forum voor Vredesactie klaagt in een persbericht de Pontius Pilatus-houding aan van de Belgische regering die "niet gebaseerd is op een verdragsbeslissing maar wel op een politieke keuze om nergens vanaf te weten." In 1991 weigerde de Belgische regering om munitie te leveren aan Groot-Brittannië. Zij zou nu ook evengoed de doorvoer van militair materiaal kunnen weigeren.

Volgens Pieter Declercq van 11.11.11 steunt de Belgische regering de oorlog nu al in daden hoewel ze officieel tegen zijn. Hij vindt het belangrijk om tegen de oorlog te betogen. "Ik ga ook naar de betoging van STOPUSA op 19 januari en ik denk samen met mij veel mensen van 11.11.11." Geoffrey Pearce van 11.11.11 merkt op dat de meerderheid van de Belgen wel tegen de oorlog is, maar dat er toch nog een grote gelatenheid is. "De mensen denken dat er niets te beginnen valt tegen de V.S."

Om twaalf uur laten de actievoerders een sirene loeien en wordt een nieuwjaarsbrief voor Louis Michel voorgelezen (zie elders op deze site). Een kleine delegatie mag binnen de boodschap overbrengen aan een vertegenwoordiger van de minister van Buitenlandse Zaken.