arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persverslag prikactie Buitenlandse Zaken anti-oorlogsplatform Irak
by Forum voor Vredesactie (posted by Guido) Wednesday January 08, 2003 at 04:15 PM
forum@vredesactie.be 03/281.68.39 Patriottenstraat 27 2600 Berchem

Het Anti-Oorlogsplatform Irak, een coalitie van meer dan 150 NGO's, vakbonden, …, protesteerde vanmiddag 12u00 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de logistieke ondersteuning die België levert aan de militaire opbouw en eventuele oorlog door de VS tegen Irak. Meer specifiek stelt ze daarbij vragen over de rol van de Antwerpse haven hierin.

Het Anti-Oorlogsplatform Irak, een coalitie van meer dan 150 NGO's, vakbonden, …, protesteerde vanmiddag 12u00 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de logistieke ondersteuning die België levert aan de militaire opbouw en eventuele oorlog door de VS tegen Irak. Meer specifiek stelt ze daarbij vragen over de rol van de Antwerpse haven hierin.

Staatssecratis Annemie Neyts ontving na de prikactie een delegatie van 8 personen van het anti-oorlogsplatform. Tijdens de ontmoeting ontkende, noch bevestigde ze de rol van de Antwerpse haven. Mevr. Neyts zal de vraag wel voorleggen aan Minister Michel, die nu vrijdag om 14u opnieuw een delegatie van het platform zal ontvangen.

Hieronder vindt u het persbericht dat tijdens de actie verspreid werd.
De fact sheet over de transporten in de Antwerpse Haven vindt u op volgende website: http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl&artikel=122

PERSMEDEDELING 8 JANUARI 12u00

Het Anti-Oorlogsplatform Irak, een coalitie van meer dan 150 NGO's, vakbonden, …, protesteert tegen de logistieke ondersteuning die België levert aan de militaire opbouw en eventuele oorlog door de VS tegen Irak. Meer specifiek stelt ze daarbij vragen over de rol van de Antwerpse haven hierin. Tijdens de Golfoorlog in 1991 werd heel wat Amerikaans militair materieel naar de Golf getransporteerd via de Antwerpse haven. Ook nu vinden heel wat transporten van militair materieel plaats. Naar de Golf?

Wij willen dat België dat België op geen enkele wijze – ook niet logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak en in de regio. Concreet betekent dit ook dat de Antwerpse haven niet gebruikt zou mogen worden voor doorvoer van Amerikaans materieel naar het Midden-Oosten.

De VS willen wereldwijd militair kunnen ingrijpen en hebben daarom een aantal opslagplaatsen en basissen van militair materieel buiten hun grondgebied. Enerzijds de Army War Reserves (het opslaan op buitenlandse basissen) en anderzijds het permanent prepositioneren van grote opslagschepen bij conflicthaarden. Hiermee verkorten de VS de aanvoertijd van materieel.
Ook Europa speelt hierin een rol. Army War Reserve 2 bevindt zich in of maakt gebruik van de transportmogelijkheden van Nederland, België en Duitsland. In België is de belangrijkste rol weggelegd voor de Antwerpse haven. Deze is één van de voornaamste doorvoerhavens van militair materieel.

Deze doorvoer gebeurt nu onder het mom van vrije doorvoer van militair materieel binnen de NAVO voor de her en der gestationeerde troepen. Voor dergelijke doorvoer is geen expliciete toestemming nodig van de Belgische regering. Alles wordt louter administratief afgehandeld en de Belgische regering heeft geen weet van de bestemming.
Deze Pontius Pilatus-houding is echter niet gebaseerd op een verdragsbeslissing maar is een politieke keuze om nergens vanaf te weten. De Belgische regering weigerde in 1991 munitie te leveren aan Groot-Brittannië, ze kan nu ook de doorvoer van militair materieel weigeren. Ze moet daarvoor wel de politieke keuze maken om dergelijke doorvoer aan een controle en een toestemming van politiek niveau te onderwerpen en het niet louter administratief af te handelen.

Welke opinie men ook heeft over nut en nadeel van de NAVO, duidelijk is dat de VS momenteel de NAVO gebruiken in functie van hun eigen unilaterale interventiepolitiek. Louter lid zijn van de NAVO betekent nu het logistiek ondersteunen van het unilaterale VS-optreden. Dit laten gebeuren is een politieke keuze van onze overheden. Deze kunnen ook de keuze maken om dit niet te laten gebeuren.

Defensie ontkent.
by Guido Thursday January 09, 2003 at 05:34 PM

Defensie:

"Haven Antwerpen geen doorgeefluik voor VS-leger"
BRUSSEL 09/01 (BELGA) = Het ministerie van Defensie ontkent dat de haven van Antwerpen door het Amerikaanse leger gebruikt wordt als doorvoerhaven voor materieel.

Deze militaire operaties zijn nu meer "zichtbaar" omdat de veiligheidsmaatregelen na de VS-aanslagen verscherpt zijn.

http://hetnieuwsblad.clickx.be/belgaday.asp

Ondertussen wel bevestigd
by Mich Crols Monday January 13, 2003 at 12:39 PM

De overheid is achtereenvolgens niet op de hoogte van de transporten, pleit vervolgens 'normale NAVO verplichtingen', en zet tenslotte het Belgisch leger in ...

meer Forum op Indymedia
by geert calis Saturday January 18, 2003 at 10:47 AM
g.calis@pi.be

Blij dat ik wat mocht lezen van Het Forum voor Vredesactie op Indymedia. Want hoe langer hoe meer lees ik op dit medium reacties van hetzelfde groepje van pakweg tien personen. Het forum blijft voor mij een integere beweging waar ik graag hier meer van zou lezen.

't allerbeste voor die mensen.