arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tegen het NSV in Leuven!
by SAP/SJW-Leuven Wednesday January 08, 2003 at 01:10 PM
daviddessers@hotmail.com 0486/69.69.27 Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Op donderdag 27 februari wil de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) betogen door onze stad Leuven. NSV staat bekend om het intimideren van progressieve jongeren, om haar onomwonden racistische boodschap, om haar 'raids' en aanvallen tegen progressieve en linkse ontmoetingsplaatsen. Dat is ook de reden waarom deze 'studentenorganisatie' geen erkenning krijgt aan de universiteit.

Geen racistisch en fascistisch geweld in de straten van Leuven!
Samen op straat in een tegenbetoging op 27 februari!

Op donderdag 27 februari wil de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) betogen door onze stad Leuven. NSV staat bekend om het intimideren van progressieve jongeren, om haar onomwonden racistische boodschap, om haar 'raids' en aanvallen tegen progressieve en linkse ontmoetingsplaatsen. Dat is ook de reden waarom deze 'studentenorganisatie' geen erkenning krijgt aan de universiteit.

De NSV is een fascistische jongerenorganisatie, nauw verbonden met het Vlaams Blok. Elk jaar organiseert deze bruine club een provocatieve optocht door een Vlaamse studentenstad. Terecht kan ze ook jaarlijks rekenen op heel wat protest van lokale antiracisten en antifascisten. Op het moment dat NSV door Leuven trekt om haar racistische en antisociale boodschap te verspreiden, moeten ook de antiracisten en antifascisten op straat komen in een tegenbetoging. Op basis van eerdere geweldplegingen is het in feite verbazingwekkend dat NSV toch zo makkelijk een vergunning krijgt om op straat te komen. Racisme is geen mening en verdient geen publieke megafoon.

De Leuvense SAP en SJW vinden dat er snel een initiatief moet genomen worden. Ze nodigen alle progressieve, sociale, linkse, antiracistische en antifascistische krachten uit om hierover te overleggen tijdens een vergadering in hun lokaal 'De Masereelclub'. Momenteel worstelen de Leuvense studenten helaas met examens. We stellen daarom voor de vergadering te plannen tijdens de lesvrije week, die violgt op de semesterexamens. Concreet stellen we voor de koppen bij elkaar te steken op dinsdag 4 FEBRUARI, om 20.00u. in De Masereelclub, Ierse Predikherenstraat 33, 3000 Leuven (zijstraatje van de Brusselsestraat, na rotonde eerste straatje rechts). Welkom! Stuur deze mail verder naar alle geïnteresseerden.

Namens SAP en SJW-Leuven

Jimmy Crispeyn
David Dessers
Matthias Lievens

wat doen we
by R*diks Wednesday January 08, 2003 at 03:16 PM

Ik lees geen racistisch en facistisch geweld in de Leuvense straten. Wat gaan wij doen? Hoe gaan we ze tegenhouden?

Mag iedereen naar die vergadering komen den 4de?

R*diks

leer uit het verleden
by Anti-NSVman Wednesday January 08, 2003 at 07:55 PM

Het was een warme voorjaarsavond... (11/03/'99)

Voor de betoging waren er heel wat preventieve arrestaties, o.a. van mensen van de organisatie van de tegenbetoging . Ondanks dit feit ging de betoging toch door. Even na het vertrek kwamen de PVDA-militanten (die niets met de tegenbetoging te maken hadden) ons vervoegen, MET hun eigen 'veiligheidsdienst'! Ze probeerden de betoging zowaar voor hun kar te spannen, maar ze hadden niet gedacht dat er zoveel mensen zouden tussenlopen die de PVDA liever in het AMSAB-archief hadden gezien ipv in de betoging. Ze werden van het toneel verwijderd (en ik zweer het je, de arrogantie van dat volk krijgt het bloed van onder je nagels). Dan is er -zoals Deirdre reeds schreef- een stortvloed van politiecharges (te paard) over ons heen gekomen, terwijl steeds meer mensen (veel studenten, het was een donderdagavond) de betoging vervoegden. De betoging werd uiteindelijk toch opgesplitst, en de aparte groepen deden hun ding gewoon verder. De politie deed er alles aan om een confrontatie met het NSV te verhinderen en deed ondertussen niks anders dan de tegenbetogers molesteren, de toenmalige BOB deed zijn best om mensen te ficheren. Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat er zeker 1800 mensen betrokken waren.

Ik ben hier eens aan 't zoeken geweest in mijn archiefdoos en ik heb het pamflet gevonden dat een grote bijdrage had geleverd aan de succesvolle tegenbetoging. Het is getekend door het Comité tegen uitwijzingen, het Anarchistisch Actieblad De Nar, het Sociaal Centrum/Autonoom Jongerencentrum (Leuvense krakers) en het ter ziele gegane actiecentrum Tegenstroom.Het pamflet (en de affiche) luidde:

DE STAD IS VAN ONS ALLEN!
Donderdag 11 maart 1999
19h30 op de grote markt te Leuven
massale en feestelijke mobilisatie voor een leefbare wereld naar aanleiding van de betoging van het NSV
Collectief tegen fascisme!

ONZE BOODSCHAP AAN HET NSV:
(nvdr. foto met kinderen die vieze gezichten trekken)

Wij willen:
*vrijheid en solidariteit
*herstel van sociale weefsels in onze buurten door meer groen, parken, speelpleinen, ontmoetings-en buurtcentra,
*mobiliteit voor iedereen: gratis openbaar vervoer
*onvoorwaardelijk woonrecht
*inkomensherverdeling en zelfbepaling
*uitwijzingsstop en sluiting van detentiekampen
*praktische solidariteitsbanden smeden tussen 'uitgesloten' groepen

BRENG TOETERS EN BELLEN MEE

SAMEN VRIJ BOUWEN AAN VRIJE WERELD

+uitleg op achterzijde

Ik heb sinds die betoging niet veel meer gezien dat zo succesvol en consequent was tegen het NSV (behalve de Reclaim The Streets-en, georganiseerd door het Sociaal Centrum; nietwaar Deirdre, Han, Red Kitten? ). Het jaar daarachter bleef hun betoging uit, en vorig jaar in Gent was het maar een frustrerende boel waar een paar honderd mensen verveeld werden door de praktijken van Irritant links. Op het einde werden nog eens zo'n tachtigtal mensen die grotendeels niets misdaan hadden verrot geslagen door de flikken.

Voor zover ik weet heeft de klassieke wijze afgedaan: geen grijsgedraaide slogans meer AUB, geen links vlaggengzwaai, geen onnodig geweld, geen gepallaver ergens op een rond punt aan de kermis in Gent,... Ook geen bloemen voor flikken en binnenkort komt de Sambacultuur ook onze oren uit. Ik denk dat in Leuven momenteel enkel het Sociaal Centrum enige slagkracht kent.

Bon, nog vragen (geen kindertheater AUB)

Groetjes en waarschijnlijk tot de 27ste

(dit werd eerder door iemand gepubliceerd, maar het is zeer intereesant voor de mensen die iets plannen de 27ste)

Re: wat doen we
by Fréderic Wednesday January 08, 2003 at 08:15 PM

In de brief staat dat alle progressieve, sociale, linkse, antiracistische en antifascistische krachten uitgenodigd zijn. Als je daar ondervalt, wellicht ben je dan welkom...

hopla!
by peter morlion Thursday January 09, 2003 at 02:41 AM
dikkexpierre@yahoo.com

ik sluit met aan bij antinsv-man. als de tegenbetoging een zoveelste stadstocht dreigt te worden denk ik dat ik wel mooi thuisblijf. Ik probeer zeker te komen de 4den!
hopelijk tot dan (maar kan zijn dat ik op reis ben)
strijdbare groet,p

Open discussie
by David Thursday January 09, 2003 at 12:32 PM
david@clochard.be

Iedereen die zich wil verzetten tegen racisme, seksisme, fascisme, discriminatie is welkom. Niets ligt vast. laten we samen een debat voeren over het verloop en de aanpak van onze actie. Tout est possible, zong Moustaki.

anti NSV-man in de bloemetjes
by Peter Delsing Thursday January 09, 2003 at 01:41 PM

Ik ben blij dat je enthousiast was over de laatste anti-NSV betoging in Leuven, anti NSV-man. Maar in dat Collectief Tegen Fascisme zat ook wat jij "Irritant Links" noemt. Het is te zeggen: de enigen die vorig jaar in Gent bereid waren om een tegenbetoging tegen het NSV te organiseren - Militant Links (de voorloper van de LSP).

Ook degenen die op de NSV-betoging daarvoor in Antwerpen, samen met de verwante organisaties Blokbuster en Actief Linkse Studenten, weer als enigen betoogden tegen het NSV en een politiek antwoord probeerden te geven op de groei van extreem-rechts - wat jij "gepalaver van Irritant Links" noemt.

Mooi dat je brandt van verlangen om actie te voeren, maar je decreteert ook even dat we geen behoefte hebben aan "slogans" en "links vlaggengezwaai". Nochtans was het de benadering van de laatste anti NSV-betoging in Gent (met de slogan "Voor een linkse oppositie tegen het rechtse beleid") die ons in staat stelt om Blok-kiezers, die uit ongenoegen over het regeringsbeleid op extreem-rechts stemmen, een andere klok te laten horen.

Misschien niet een klok die jouw aanstaat, maar bouw misschien zelf eens iets uit voor je Blokbuster/LSP/ALS die in Gent 800 man op straat brachten in een succesvolle anti NSV-betoging aanvalt.

Hopelijk bestaat er bij de anarchisten in Leuven meer openheid om op 27 februari een gemeenschappelijk initiatief te nemen.

Groeten,

Peter.

Daar gaan we weer
by anti-NSVman Thursday January 09, 2003 at 09:06 PM

Bij jou opmerkingen heb ik een waar déja vu-gevoel. Alles wat je aanhaalt heb ik onlangs nog met Geert C**** bediscussierd. Spreken jullie onder elkaar af, hebben jullie dan zo'n homogeen gevoel of is het echt Geert?

Ik ga het onmiddellijk eens navragen wat die deelname van jullie betreft in het collectief, want eerlijk gezegd, ik geloof er niks van. Bovendien is de Militant helemaal niet populair meer in Leuven (zelfs niet bij de PVDA).

Een anarchistische samenwerking met de Militant zou wel een heel straffe zijn. Ik denk dat de sympathiekelingen van de SJW nog getolereerd worden, maar voor Irritant Links wordt er in Vlaanderen vriendelijk bedankt.

Wat die 800 betreft: is dit een running gag ofzo? Die betoging was pure masturbatie, ze heeft niets uitgehaald. Nee, ik discussier hier niet meer over, ik ben het spuugzat. Op de archiefpagina van 1 jan. vindt je het dovemansgesprek terug dat ik voerde met Geert. De essentie van mijn kritiek raakte hij evenwel niet aan. Enkel wat losse flodders in mijn richting en ontezrecht gezeur over hoe goed jullie het wel deden. Het was alsof hij slechts reageerde om toch maar jullie website vermeld te krijgen.

Soit, wij lachen er hier eens goed mee.

Vriendelijk groeten,

antiNSVman

anti-nsv man eerder anti-lsp man?
by Geert C Tuesday January 14, 2003 at 01:16 PM

anti-NSV-man, waarom durf je hier niet met je echte naam zeggen wat je te zeggen hebt? Ik nodig u alvast uit om je beweringen publiekelijk te brengen op de Leuvense anti-NSV betoging. Maak een pamfletje met al je zogenaamd fundamentele bezwaren tegenover LSP. Vraag het aan de betogers wat zij ervan denken. Maar stop met het gelul dat je hier, anoniem, naar voor brengt zonder dat het ook maar op iets gebaseerd is.

Of probeer misschien de volgende keer om meer mensen te laten meeroepen als je begint te roepen "Vlaams Blok rot op, LSP weg ermee". Die slogan heb ik al gehoord van mensen uit anarchistische middens en uit (Vlaamse) Rage-kringen. Leg mij eens uit hoe je met zo'n opvatting denkt de anti-fascistische beweging uit te bouwen en te versterken.