arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jeugdhuis Tsentroem slachtoffer van falend
by Johan Muyldermans Wednesday January 08, 2003 at 11:18 AM
tsentroem@pandora.be 015/ 42 23 66 Oude Brusselsestraat 28 2800 Mechelen

Het lijkt er op dat het Mechelse jeugdhuis Tsentroem slachtoffer wordt van een falend Mechels jeugdbeleid. De toekomst van het jeugdhuis is momenteel heel onzeker, het is nog niet duidelijk hoe het jeugdhuis vanaf 2003 zal overleven.

Jeugdhuis Tsentroem slachtoffer van falend
Mechels jeugdbeleid


Het lijkt er op dat het Mechelse jeugdhuis Tsentroem slachtoffer wordt van een falend Mechels jeugdbeleid. De toekomst van het jeugdhuis is momenteel heel onzeker, het is nog niet duidelijk hoe het jeugdhuis vanaf 2003 zal overleven. We proberen hieronder de situatie even duidelijk te maken.

Een plaats voor iedereen

Jeugdhuis Tsentroem is een vaste waarde in het Mechelse jeugdwerk. Reeds jaren zijn wij in onze locatie in de Oude Brusselsestraat bezig met recreatieve, vormende, informatieve en participatieve activiteiten aan te bieden naar Mechelse jongeren.
Elk jaar bereiken wij meerdere honderden jongeren met een uitgebreid aanbod: sporten (zaalvoetbal: 2x/maand; touwenparcours), vormings- en informatiemomenten, workshops (henna, didgeridoo, djembé, dans, olievatenpercussie, …), optredens en fuiven (gaande van punk, over gothic en drum 'n bass, tot folk), ateljeewerking, cultuurweekends (Portugal, India, Equador, Australië). Sinds 2000 is het jeugdhuis ook internationaal actief, was het gastheer voor een Sloveense groep, en trok het zelf al naar Slovenië en Portugal. Het jeugdhuis biedt ook plaats aan Mechelse muziekgroepjes om bij hen te repeteren.

Het jeugdhuis is een plaats waar jongeren zich thuis kunnen voelen, waar ze rustig en zonder verplichtingen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen experimenteren, of gebruik kunnen maken van de pingpongtafel, de kickerkast of de gezelschapsspelen.
Openheid is voor ons een belangrijke troef. Wij maken geen onderscheid tussen geslacht, huidskleur, afkomst, nationaliteit of religieuze overtuiging.

Participatie is bij ons belangrijk. Er is een jongerenkern van +/- 7 personen die de werking uitstippelt. Daarnaast draaien jongeren in de mate van het mogelijke mee in de werking: zelf tappen, activiteiten organiseren, taken op een fuif of optreden, de opkuismomenten, affiches ontwerpen, promotie maken, …
Hierbij streeft het jeugdhuis naar zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de doelgroep.

Professionele ondersteuning
Daarbij werden zij tot nu toe ondersteund en begeleid door 2 half-tijdse ‘maatschappelijk werkers' die sinds 1997 gesubsidieerd werden door de stad Mechelen.
Gezien de ligging van het jeugdhuis (midden in het Mechelse stadscentrum) en de verscheiden achtergrond van de doelgroep, is deze professionele ondersteuning meer dan nodig. De doelgroep van het jeugdhuis zweeft als het ware in de lege ruimte tussen het traditionele jeugdwerk, en gespecialiseerde jeugdwerk. De doelgroep voelt zich niet echt thuis in het traditionele jeugdwerk, maar ook niet in vb. kansarme jeugdwerkingen. Het jeugdhuis vult hier een belangrijke leemte.
De doelgroepjongeren hebben, meer dan anderen, te maken met problemen op vlak van school, werk, huisvesting, thuissituatie, …

De maatschappelijke assistenten staan dan ook in voor ondersteuning van de jongeren; ze helpen bij allerlei vragen over school, werk, studentenjob, alleen wonen…; ze contacteren meer gespecialiseerde instellingen en verwijzen door indien nodig; ze helpen jongeren te bouwen aan zelfstandigheid en verantwoordelijkheid; ze waarderen de jongeren zoals ze zijn, met hun tekortkomingen maar vooral met hun capaciteiten.
Daarnaast verzorgen zij mee de continuïteit van de jeugdhuiswerking, en houden ze zich bezig met de administratieve en financiële beslommeringen.

Onzekere toekomst
De toekomst ziet er echter verre van rooskleurig uit! Het lijkt er sterk op dat jeugdhuis Tsentroem het slachtoffer wordt van een falend jeugdbeleid, een jeugdbeleid waarin heel wat zaken uit het verleden geschrapt worden. De subsidiëring van het personeel staat serieus op de helling. Binnen het kader van het Jeugdwerkbeleidsplan heeft het schepencollege beslist geen personeelssubsidies meer te voorzien voor het jeugdhuis. In 2002 viel er al een half-tijdse jeugdwerker weg, vanaf januari 2003 zal ook de andere half-tijdse jeugdwerker niet meer gesubsidieerd worden en blijft er dus niemand meer over.
Voor 2003 gaat het over een vermindering van 12 500 euro, iets wat het jeugdhuis uiteraard onmogelijk zelf kan bekostigen.

Financiële steun is belangrijk
Wij vinden het belangrijk dat jeugdhuis Tsentroem als JEUGDwerking erkend kan blijven. Het jeugdhuis is al vele jaren een JEUGDwerking, en wij willen dan ook als gewone JEUGDwerking gesubsidieerd worden. Het ‘Ministerie van Binnenlandse Zaken' heeft weliswaar subsidies voor een half-tijdse preventiewerker toegekend, en dat is positief, maar dit is onvoldoende. De preventiewerker kan aanvullend werken, maar mag de functie van een jeugdwerker niet opheffen. En daarvoor vreest het jeugdhuis wat. In het slechtste geval zal er in de nabije toekomst enkel professionele ondersteuning zijn van een half-tijdse preventiewerker. Deze persoon zal zich vooral met het preventieve aspect moeten bezig houden. Maar dan is er helemaal geen ondersteuning meer voor dat wat een jeugdhuis juist zo aantrekkelijk maakt: de ontmoetingsfunctie, het recreatieve aspect enz.
Bovendien vinden wij dat men een jeugdhuiswerking niet zomaar kan verplichten zich om te vormen tot preventiewerking.
Bovendien is wegens diverse bureaucratische beslommeringen dit dossier, dat normaal van start moest gaan begin 2002, heden nog steeds niet goedgekeurd op de ministeriële diensten. Dit heeft tot gevolg dat de beloofde preventiesubsidies, een bedrag van 12 500 €, er dit jaar niet meer zullen komen. Maar ondertussen is er wel een personeelslid dat nog betaald dient te worden.

Het wegvallen van professionele jeugdwerkondersteuning zal negatieve gevolgen hebben voor het voortbestaan van de werking: de professionele ondersteuning heeft in het verleden immers zijn nut bewezen: naar externen toe, naar de buren, naar ouders, maar vooral naar de jongeren toe. Misschien verliezen zij een plaats waar ze zich thuis kunnen voelen, waar ze een luisterend oor krijgen, en waar ze gewaardeerd worden zoals ze zijn.
Het is onduidelijk hoe het verder moet. Kan het jeugdhuis zijn deuren open houden? Is er nog wel plaats voor al die recreatieve activiteiten? Kan je een doelgroep, die bij wijze van spreken zonder professionele ondersteuning niet in staat is op vrijwillige en verantwoordelijke basis een jeugdhuiswerking draaiende te houden, nu wel plots hiermee opzadelen?
Vele vragen waarop we amper een maand voor het nieuwe jaar geen duidelijke antwoorden hebben.

Het jeugdhuis vraagt dus aan het stadsbestuur de noodzaak van professioneel ondersteund ‘open jeugdwerk', waaronder het jeugdhuis valt, te blijven inzien. Het jeugdhuis moet kunnen draaien naast andere professioneel ondersteunde jeugdwerkvormen. Een jeugdbeleid waarin jeugdwerkingen minder subsidies krijgen, is geen positief jeugdbeleid.

Het jeugdhuis vraagt daarom om vanaf 2003 op structurele basis personeelssubsidies te voorzien voor jeugdhuis Tsentroem.

Het jeugdhuis is gestart met een petitie-actie, die hun eis tot subsidiering moet ondersteunen.
Daarnaast wordt er een eerste actie gepland n.a.v. de gemeenteraad op woensdag 20 november, en zal er ook actie gevoerd worden als de begroting besproken wordt.

Meer informatie kan je bekomen bij JH Tsentroem, vragen naar Johan Muyldermans, via 015/ 42 23 66 of door te mailen naar tsentroem@pandora.be