arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor de Vlamingen op deze site.
by Guido Tuesday January 07, 2003 at 06:44 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Bij deze wil ik mensen proberen te laten nadenken over hun persoonlijke vetes, ruzies die op deze site worden uitgevochten. Al eens aan gedacht dat dit nieuwe lezers kan afschrikken? En dat dit vermoeiend en ontgoochelend is voor lezers? En dat extreem-rechtse mensen zich elke dag kreupel lachen met deze "discussies"?

Voor de Vlamingen op...
2ev6ekp.jpg, image/jpeg, 400x267


Eerst en vooral, ikzelf tref hierin ook schuld maar ga proberen om dit jaar toch liever te zijn voor andere mensen met woorden. Bij deze wil ik me verontschuldigen aan allen tegen wie ik heel bot en fel ben geweest. JPE haalde in zijn artikel laatste artikel een aantal dingen aan die, naar ik denk, mensen eventjes zouden moeten laten stilstaan.

>>>"Wat een contrast ook met de praatjes op de voorbije nieuwjaarsfeestjes, tijdens de voorbije namiddagen en avonden met mensen die Indymedia van haar nog pluim kennen maar wel hun gedacht hebben over Abou Zjazja ... En denk je dat ze allemaal 'Zjazja' nen toffe vinden ? Dat ze op de PVDA gaan stemmen ? Zou de meerderheid in Nederlandstalig België weten dat die partij er nog is ? Heeft de 'gewone man en vrouw in de straat' een boodschap aan al onze radikaal-linkse broedertwisten ? Die gewon(d)e man en vrouw die niet zelden al heel veel van het neoliberale systeem te incasseren kregen - zeker als zijn/haar huidskleur wat meditteraner is - mAAr die ook kampen met hun eigen lijf dat niet altijd mee wil én met hun egoïstische medemens: pesterijen op het werk, roddels in de buurt, overspel in het huwelijk, ruzies om de erfenis van pa en ma nog voor die goed en wel begraven zijn ... En bij al die privémizerie verbleekt de verre oorlog in Irak natuurlijk. Niet dat ze daar niet tegen zijn, integendeel, maar er gaan tegen betogen ? "Ach jong, wat kunnen wij daar aan doen ? Dat hebben de dikkoppen onder elkaar al lang beslist." (http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=44291&group=webcast)

De PVDA komt op deze site wel veel aan bod, maar voor de meeste mensen bestaat deze partij niet eens, net als de SAP, ALS, VONK,…

Voor de meeste mensen heeft de AEL afgedaan, laat staan dat je er iets positief zal over horen. Dus moeten we de AEL hier op de site nog eens aanvallen? Ikzelf heb ook fel gereageerd op hun open brief en heb daar nu spijt van. Had ik enkele dagen gewacht om te regaeren, dan had ik waarschijnlijk genuanceerder gereageerd. Ik zou zelfs heel graag kunnen schrijven zoals de mensen van de AEL, het doet je nadenken omdat het radicaal geschreven is.

Wat verwachten wij, blanke mensen? Dat de Irakezen zich niet verdedigen en zich zomaar laten afslachten? Dat ze in Latijns-Amerika bloemen geven aan para-militaire organisaties die kinderen vermoorden als hobby? Dat de Palestijnen rustig blijven als er weer eens een vluchtelingen kamp wordt aangevallen of kinderen worden neergeschoten omdat ze steentje wierpen? Dat de Tsjechenen zich laten uitroeien door Poetin? Dat de jongeren hier rustig blijven nadat er alweer een racistische moord is gebeurd? Of wat zou je doen mocht iemand een vriend van jou fysiek te lijf gaan waar je bij staat? Ga je hem helpen, ga je de politie bellen of ga je gewoon toekijken?

In de eindejaarsvraagjes in Humo stond de moord op Mohammed meermaals vermeld. De moord werd ook vermeld in een opiniestukje van een house-allochtoon. Ze begon haar artikel met te vermelden dat het voor de allochtone gemeenschap in dit land het voorbije jaar niet makkelijk was. De moord om Mohammed, Dyab Abou Jahjah.

Het toonde maar weer eens aan hoe bruin het hier is, zelfs in hoofden van allochtonen. NIETS over de moord in Schaarbeek, NIETS over het feit dat een rechter twee agenten in Hasselt schuldig had bevonden omdat deze een minderjarige in de rug hadden geschoten, hij is nu voor de rest van zijn leven verlamd. NIETS over het asielbeleid,…

De opmerking over de oorlog "Niet dat ze daar niet tegen zijn, integendeel, maar er gaan tegen betogen ? "Ach jong, wat kunnen wij daar aan doen ? Dat hebben de dikkoppen onder elkaar al lang beslist."

Spreekt boekdelen, de meeste mensen moeten niet van die oorlog weten en weten wel dat het om olie gaat (zelfs mijn grootouders met de leeftijd van 92-93 jaar weten dit.) Mensen weten dat ze geregeerd worden door dikkoppen maar geloven niet dat ze iets kunnen veranderen.

Al eens aan gedacht dat zulke mensen die horen van indymedia.be en de site dan bezoeken met een desillusie naar een andere site gaan?

Is het niet juist onze taak om aan te tonen aan mensen dat ze wel iets kunnen veranderen en dat betogen wel iets kan uithalen, als er tenminste genoeg mensen zijn? Is het niet onze taak om mensen bewust te maken van wat ze kunnen doen? Welke mogelijkheden ze in zich hebben?

Is het niet onze taak om via dit medium mensen in te lichten over welke leugens er hen verteld worden in de media? En hen alternatieve informatie aan te bieden?

Waarom vinden wij Saddam zo slecht? Als men niet over hem schreef in de media, zouden we er dan over nadenken? Zouden we dan weten dat hij bestaat? En waarom komt hij in de media en niet de extreem-rechtse leiders in Zuid-Amerika of de dictators in Afrika? Maken we ons daarom minder druk om die leiders? Omdat ze niet of nauwelijks in de media komen? Waarom leiders buiten de Europese Unie bekritiseren en waarom zo weinig over Aznar, Berlusconi,…? Omdat we allemaal last beginnen te krijgen van de propaganda tegen moslims? 192 landen en dan maar klagen over één landje met z'n leider. Een land waar op 10 jaar tijd 1.500.000 mensen stierven wegens een embargo. 3.500.000 zwarte mensen gingen dood op drie jaar tijd, ik kan me niet herinneren dat er toen veel geschreven werd over die leiders en de Westerse verantwoordelijken.

Milosevic, waar bleef het protest toen de VS hem gingen halen? De Taliban, nog steeds zitten er honderden opgesloten in een concentratiekamp in Cuba en als ze er dan een paar worden vrijgelaten, blijken het boeren te zijn die de keuze hadden om mee te vechten of ter plaatste geëxecuteerd te worden. Maar daar horen we zo weinig over.

Eventjes afgedwaald, "Vooral de discussies over de AEL-open brief aan de antiglobalisten en de discussies na de artikels van Maarten en Stijn, hangen nog in het geheugen. Maar in plaats van ons druk te maken over een eventueel te hoog PVDA-gehalte van Indymedia.be zouden we eens wat meer moeten beseffen wat een beperkt clubje debaters hier meestal aan het woord is."

Heel juist, maar toch blijven we voortdoen.

Zet Han, Mara, Christophe, Jan, Pinkje, Gunther, Stijn.O. JPE,… samen in een lokaal en je hebt een levende bibliotheek met een schat aan alternatieve informatie. Maar de informatie wordt gebruikt om de andere aan te vallen en te discrediteren i.p.v. constructief samen te werken.

En dan worden de discussies in magazines met een heel beperkte oplage verdergezet,… i.p.v. er informatie in te zetten waar iemand iets aan heeft.

Extreem-rechts heeft deze week nog eens geprobeerd om indymedia.be aan te vallen maar het is mislukt.

(Don't hate media, hate Indymedia http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=44399&group=webcast)

Stijn en co, zien jullie een verschil in jullie postings en deze posting? Ze schaden allemaal het medium.

En Han en Christophe kan men niet meer verwijten dat ze woorden verdraaien of knippen of weet ik veel wat. Ik heb daar sinds ik bij indymedia.be ben nog niets van gemerkt.

No story to tell yet is ook een mooi voorbeeld van hoe vlug mensen denken dat er gecensureerd wordt. Terwijl het enkel om een technisch probleem gaat. Het werkt geruchten in de hand.(maar er wordt aan gewerkt.)

We zijn al een soort die met uitsterven bedreigd is, waarom elkaar dan nog eens onderling afmaken?

Bij deze wil ik iedereen ook uitnodigen om eens samen aan tafel te gaan zitten en onze geschillen uit te praten. Noem maar plaats, uur, datum.

En om proberen te bemiddelen tussen Han, Christophe en Pinkje. Jullie hebben allemaal een beetje gelijk. Pinkje heeft gelijk als hij zegt dat consumenten deels verantwoordelijk zijn en Han en Christophe hebben gelijk als ze zeggen dat de president en multinationals een probleem zijn. Maar het ene is er niet zonder het andere.

Bezoek deze link eens en je kan zien dat onderwerpen zoals consumeren, wapenhandel, eerlijke handel, bedrijven,… niet van elkaar te scheiden zijn.

Global issues

Trade Related Issues

Causes of Poverty

Debt -- Undermining Development

Corporations

Behind Consumption and Consumerism

Arms Control

Sustainable Development

globalissues.org

wat ons bindt is belangrijker dan wat ons scheidt
by peter terryn Tuesday January 07, 2003 at 08:25 PM
pterryn@yahoo.com

Ik post weinig op indymedia maar raadpleeg het zeer vaak. Op zoek naar informatie, acties, aankondigingen, analyses. Ik ben weinig geïnteresseerd in meningen (http://e-communism.org/mening.htm) en al helemaal niet in de disputen en het gekrakeel dat we hier zo vaak zien. Ik begrijp het vaak ook niet. Ik ben niet op zoek naar het grote gelijk, ik heb daar ook niets aan. De kwestie is niet gelijk hebben maar gelijk halen. En dat doe je niet in gespreide slagorde maar in eenheid.
Ik denk dat de linkse geschiedenis en ervaring er een heel grote is en dat daar veel elementen inzitten waar we vandaag mee kunnen werken. Ik heb van Lenin geleerd en van Trotsky, van Bakoenin, Proudhon, van Marcuse, de Groenen, van de sociaal-democraten, van zoveel strekkingen en bevrijdingsbewegingen die wat mij betreft allemaal deel uitmaken van één ambitie: de mens (en dus onszelf) te bevrijden van al wat ons ketent.
Vandaag moeten we daar duidelijk in zijn, we staan voor zeer grote crisissen. De oorlog in Irak natuurlijk, maar ook op langere termijn. Verschillende analysten voorspellen een verdere daling van de beurzen, de winstverwachtingen. Men voorspelt een hoge werkloosheid in Europa tot 2008. Dat betekent veel verzet en dus veel repressie. We moeten ons wapenen tegen die repressie, tegen die crisissen en tegen de uitbuiting.
We moeten ons dus organiseren en op zoek gaan naar wat ons bindt, in plaats van telkens te onderlijnen en benadrukken wat ons scheidt.
Ik beschouw mezelf als een communist (commun=gemeenschap), ben van geen enkele partij lid, maar werk probleemloos samen met anarchisten, de PVDA, de SAP, de KP, de Groenen en zelfs met mensen van de SP.a als het gaat over thema's waar we het eens zijn. We moeten vooruitgang boeken, overwinningen halen, de wereld veranderen. We moeten ons organiseren en onze verschillen achter ons laten. We moeten ons gelijk halen. Ik hoef daarbij zelf geen gelijk te hebben.

Nog een bedenking en een goeie revolutionaire raad: het Amerikaanse FBI had een geheim programma om binnenlands verzet te breken, dat nu officieel opgedoekt is. Het heette COINTELPRO, dat is kort voor COUNTER INTELLIGENCE PROGRAM. Daarover vind je op het net veel informatie. Eén van de zaken die ze deden was verwarring stichten en ruzie veroorzaken tussen militanten. Door brieven te vervalsen, smerige cartoons te verspreiden, fake berichten de wereld in te sturen en vergaderingen in de war te schoppen. Ze produceerden ook valse pamfletten en leidden de aandacht af van de issues waar mensen mee bezig waren. Dat gebeurt vandaag ook op (ondermeer) indymedia.
De raad: doe daar niet aan mee, laat je niet afleiden, werk positief mee, organiseer, ORGANISEER, ORGANISEER!

wie wil weten waar ik concreet mee bezig ben/was kan mijn website checken:
http://e-communism.org
er staat veel over de AEL. Niet mijn mening maar reportages over hun patrouilles en interviews met verschillende leden, verslagen van de Antwerpse gemeenteraad. Allemaal in MP3 files. Verder vind je er interviews die ik had met andere revolutionairen in binnen- en buitenland. En met professoren, gemeenteraadsleden, activisten en welzijnswerkers. En je vind er verslagen van acties waar ik zelf aan deel neem en veel over repressie, gevangenisen, de politie en jouw rechten.

'extreem rechts'
by wouwie Wednesday January 08, 2003 at 12:56 PM

Ik las het verwijderde artikel en om eerlijk te zijn: waarom moest dit verwijdert worden??? In dit artikel zijn géén sporen van sexisties, fasciesties, raciesties, or wotsowever te vinden.
Tenzij het woord 'Vlaams Blok' reeds als faschiesties wordt aanzien (wat ze ook wel zijn... maar allé kom...)

hoe?
by R*diks Wednesday January 08, 2003 at 03:18 PM

Ik lees dat extreem-rechts indymedia heeft proberen aan te vallen. Hoe? En wat doen we?

R*diks

Verlies geen energie
by Agua 121 Saturday January 11, 2003 at 02:00 AM

Ga er nu niet tegen vechten, ga staan voor wat je wel ziet zitten. Zo bouw je energie op in plaats van er te verliezen.

Bloemen en technieken voor een leefbare wereld
by Paul Saturday January 11, 2003 at 03:23 AM
Paul.Brouyere@pandora.be

Dit "beperkt clubje debaters" zijn pioniers van de nieuwe tijd. Ik zie duidelijk een gemeenschappelijke bekommernis om van deze wereld een leefbare plek te maken. Slechts door juiste berichtgeving en oprechte communicatie kunnen we ons beperkt wereldbeeld aanpassen tot het meer met de realiteit overeenstemt. Dat het daarbij soms tot oplopende discussies komt is heel normaal. De taak die Indymedia zichzelf oplegt is dan ook niet min; het heruitvinden en creëren van een leefbare en evenwichtige wereldsamenleving. Natuurlijk zal elke poging tot herstel niet van een leien dakje lopen, er zijn immers nog heel wat nefaste taboes en redeneringen die moeten worden overwonnen.

Daarom wil ik onder anderen jou, Guido, eventjes in de bloemetjes zetten voor de vele stevig onderbouwde artikels die je hier op deze site hebt neergezet. In je comments verwoord je eigenlijk heel goed naar wat ik vermoed velen denken, maar soms niet zo goed kunnen duiden. Het strekt je tot eer dat je niet stug vasthoudt aan een vooropgezet plan, maar oprecht reageert zoals de situatie dat verlangt. Daarmee toon je echt dat volwassenheid bestaat. Voor mij ben je een waarachtige moderator. Van harte bedankt voor je wilskracht en doorzetting naar leefbaarheid!

En je bent niet de enige! Samen met jou zijn velen in de weer om die droom waar te maken. Zelf wil ik binnenkort een persoonlijke visie, en een gemeenschappelijk project voor een duurzame wereld voorstellen. Ik ben echter nog op zoek naar een structuur waarbinnen ik dit kan doen. Ik zou graag hebben dat iedereen die eraan meewerkt er naar inbreng kan van leven, de huidige mogelijke statuten liggen me echter als een blok op de maag. Zin om mee te denken en rond de tafel te zitten? Mail me.

Vredevolle wensen aan iedereen,
Paul
dromer-tekenaar