arch/ive/ief (2000 - 2005)

Face van dictator Marcos weggeblazen
by Bert De Belder Tuesday January 07, 2003 at 10:59 AM
bert.de.belder@skynet.be

Het enorme, uit de rots uitgehouwen borstbeeld van de Filippijnse ex-dictator Marcos heeft eindelijk zijn verdiende loon gehad: een bom, door het Nieuwe Volksleger.

Een origineel nieuwjaarscadeau voor het Filippijnse volk. Zo zou je het opblazen van de huizenhoge buste van dictator Marcos door het Nieuwe Volksleger (NPA), op 29 december, kunnen noemen. In navolging van de eerste vier Amerikaanse presidenten, die vereeuwigd zijn in de berg Mount Rushmore, liet Marcos in 1973 zijn hoofd uithouwen op een heuvel in de provincie Benguet, in het Cordillera-gebergte. Het beeld bleef ook na de val van de dictator in 1986 intact. Maar nu is zijn gezicht dankzij een stevige explosie van het aardoppervlak weggeveegd.
Martin Montana, van het regionaal NPA-bevel, noemde de Marcos-buste "een akelige herinnering aan de monsterachtige misdaden van Marcos tegen het volk", en het voortbestaan van het beeld "een travestie van gerechtigheid en een kaakslag voor het volk". Gregorio Rosal, de woordvoerder van de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP), noemde de vernietiging van het reusachtig borstbeeld "een uitdrukking van de diepe haat van het volk voor de fascistische dictatuur, en van hun woede over het feit dat de daaropvolgende regimes de Marcossen niet hebben gestraft". Imelda Marcos en de kinderen Imee, Irene en Bongbong mogen tot op vandaag ongestoord aan politiek doen in de Filippijnen. Rosal zei nog dat het alleen de revolutionaire beweging is die gerechtigheid kan brengen voor al wie geleden heeft onder de Marcos-dictatuur: "Marcos en de zijnen zullen vroeg of laat gegrepen worden door de lange arm van de revolutionaire rechtspraak. Laat de ruïnes van zijn buste een herinnering zijn dat zij nog moeten boeten voor hun misdaden."

Beste Bert
by TUc Tuesday January 07, 2003 at 08:29 PM


Gelieve volgende keer een andere titel te nemen voor je artikeltje. Ik schrok me een ongeluk! Dacht dat je het had over de EZLN. Ik weet niet wat de PVDA haar standpunt is t.a.v. die Marcos, maar ik heb geen zeven levens hoor.

groeten,
TUc

Imelda's schoenen....
by petit bourgeois Tuesday January 07, 2003 at 09:02 PM

En nu Imelda's schoenen nog en dan is de revolutie geslaagd!

geheimtaal?
by rudy hoorens Wednesday January 08, 2003 at 12:27 AM

beste TUc,
wie of wat is "EZLN".
ik veronderstel dat het ontcijferen van die code nodig is om uw ongetwijfeld zeer grappige opmerking te kunnen begrijpen.

Beste Rudy
by TUc Wednesday January 08, 2003 at 09:19 AM


Ik doelde op Chiapas en soepcommandante Marcos met de bivak en de pijp.
groetjes,
TUc

ksnap het nog niet, TUc
by rudy hoorens Thursday January 09, 2003 at 01:19 AM

Dus "EZLN" betekent gewoon "Chiapas en soepcommandante Marcos met de bivak en de pijp".
Welke hogeschool moet je daarvoor gevolgd hebben? Verklaar het verband aub, dan weet ik misschien of en waarom er belangrijke informatie moet verdwijnen.
De katholieken hadden vroeger een Index voor alle lectuur dat op de markt verscheen. Moeten wij antiglobalisten dat ook hebben?