arch/ive/ief (2000 - 2005)

STOP USA: betoging tegen de oorlog op 19 januari.
by Riet Dhont Monday January 06, 2003 at 05:52 PM

Nog tien dagen om al je vrienden uit te nodigen voor de betoging tegen de oorlog in Irak, op 19 januari, in Brussel. In datzelfde weekend zijn er ook grote anti-oorlogsmanifestaties in Amerika. Een oproep die werd overgenomen door de Arabisch nationalistische organisaties, vorige maand in Cairo, en nu ook in Italië is gelanceerd.

"Doe niet mee aan de oorlog", dat is de opinie van het merendeel van onze lezers, zegt de redactie van Het Nieuwsblad die in de editie van 28 december tal van lezersbrieven tegen de oorlog publiceert. "Het is geleden van de dood van Pim Fortuyn dat er zo massaal via telefoon, e-mail en fax gereageerd werd op een onderwerp", meldt Het Nieuwsblad nog. "Amerika is de grootste schurkenstaat die alle conventies aan haar laars lapt." ­ "Ik wil geen geld geven om alles in Irak plat te leggen om daarna nog eens op te draaien voor de kosten van de wederopbouw." ­ "Als gewoon burger weet ik dat het alleen om de olie te doen is." En nog een lezer roept op voor de betoging van 19 januari.

Dat doet ook advocaat Jean-Marie Dermagne (die pleitte in het proces-Clabecq) in een Carte Blanche in Le Soir van 6 januari: "Als we niet op straat komen tegen de absurde oorlog in Irak, zullen de toekomstige generaties ons lafaards noemen."

In de kringloopwinkel van Herselt vulden 70 klanten een bevraging "voor of tegen de oorlog" in. 95% antwoordde resoluut neen.

Veel kans dus dat de betoging van 19 januari een groot succes wordt ­ als...
E-mail een affiche naar al je kennissen

Stuur samen met je nieuwjaarswensen de elektronische affiche "Join STOP USA" naar je vrienden. Snel, goedkoop, makkelijk en bijzonder efficiënt. Heb je zelf geen internetverbinding, stap dan een cybercafé binnen. Op de website van http://www.stopusa.be of http://www.irak.be vind je de uitnodiging voor de betoging die je kan doorsturen naar iedereen in je adresboekje.
Bel je vrienden op

Babbel je liever met je kennissen, pak dan je telefoon en draai alle nummers die je kent. Hou meteen een opiniepeiling: vraag wat ze zouden antwoorden op het kaartje "voor of tegen de oorlog van Bush". En stel iedereen voor zelf vier, vijf mensen op te bellen. Zo zet je een "telefoonpiramide" op.
Op kroegentocht...

Tijdens een fikse (natte) kerstwandeling stapten we in het Ardeens dorpje Lierneux een café binnen voor een warme kop koffie. Aan de toog was een discussie aan de gang tussen jongeren en ouderen van het dorp over... de oorlog. "Mijn grootmoeder is aan het hamsteren. Zij noemt Bush een moderne Hitler", vertelde iemand. Van de betoging van 19 januari hadden ze nog niet gehoord. Maar ze zouden op de website gaan kijken. Affiches hadden we natuurlijk niet bij maar nu de kerstversiering is afgebroken, kunnen we best de cafés (en de winkels) in de volkswijken opfleuren met een affiche voor 19 januari. Bij de betoging van 10 november had de affiche veel succes. Er liggen 6.000 affiches te wachten... Stap je kruidenier of je apotheker of je stamcafé binnen en vraag het gewoon. Heel veel mensen zijn tegen de oorlog en discussiëren er over. Laat overal flyers achter: er zijn er 100.000 ter beschikking, met op de achterkant het platform van STOP USA.
Maak samen een spandoek

Een creatieve spandoek, een creatieve slogan: op zaterdag 11 januari is het werken geblazen bij de STOP USA-kernen, in Brussel, Molenbeek, Schaarbeek, Elsene... De groepjes vertrekken op 19 januari elk vanuit hun wijk in stervorm naar de betoging. Waarom zou je dat zelf ook niet organiseren? Met je wijkwerking, je jeugdhuis, je school... Een origineel spandoek maakt je groep goed zichtbaar en drukt je eigen stempel op de betoging.

Laat deze tien dagen niet ongestoord voorbij gaan. Maak er anti-oorlogsdagen van en sluit aan bij de oproep van STOP USA.

Pas op
by gewone man Monday January 06, 2003 at 06:16 PM

In stopusa zitten ook organisatie die niet absoluut tegen geweld zijn. Horen oproepen voor dit soort platformen wel thuis op de site van de andersglobaliseringsbeweging?

ook gewone man
by Guido Monday January 06, 2003 at 06:41 PM

"In stopusa zitten ook organisatie die niet absoluut tegen geweld zijn. Horen oproepen voor dit soort platformen wel thuis op de site van de andersglobaliseringsbeweging?"

Organisaties die het platform van STOPUSA ondertekenen en steunen
____________________________________________________________

AEL: Arab European Ligue, Arabische Europese Liga, Ligue Arabe Européenne
PTB-PVDA: Partij van de Arbeid van België, Parti du Travail de Belgique Brigade Che Leila
WTM: werkplaats voor Teologie en maatschappij
CVS: Christenen voor het Socialisme
Jongeren van CVS: jongeren van Christenen voor het Socialisme
Les Opprimés
Jeugdhuis Centrum West Molenbeek
D14
Madres Por La Paz- Colombia
La Coordination des femmes pour la libération de la Palestine
Radio AL MANAR
Justice Palestine France
L'Union des étudiants palestiniens de Belgique
EPO: uitgeverij- maison d'édition
De Groene Waterman
AIB- LAI: Anti Imperialistische Bond- Ligue Anti impérialiste
Fire Gym: centre de sport pour le peuple, sportcentrum voor het volk
SOS Irak België
SOS Kinderen Irak Nederland
MEP:Mouvement Européen pour la Paix
Collectif Arabe
Marianne
Espace Che Guevara
Radio Protesta
Collectif Européen Contre l'impunité au Chili
ARLAC: association des réfugiés latino-américains et caraibes DHKC
Objectief Présence Musulmanne
PFLP: front populaire pour la libération de la Palestine
Debout Congolais
APED : appel pour une école démocratique
Asbl Mediadoc vzw
Le Mouvement Jeunes Musulmans (MJM)
Délégation syndicale FGTB Caterpillar
Centre de dialogue Interculturel et d'Education
Centre Culturel Subterra
Filippijnen Groepen België (FGB)
Medical Team België
Bevrijde wereld NGO VZW
ATTAC Brugge
Geneeskunde voor de derde wereld
Alternative Libertaire
Fratanar International
Nepal Communist Party (United)
Circolo Rifondazione Comunista de Bussoleno
Assocation Culturelle Nazca asbl vzw
Union générale des étudiants de Tunésie section Allemagne
The association for international friendship, solidarity, understanding and cooperation (Roumanie)
Palestinian cultural club in the Beirut arab university, Lebanon
Association Auitamoli a vivere (Italy)
DHKC International
Colectivo Rodriguista
Islamitisch Documentatie en Informatie Centrum (IDIC)

Laquelle est pour la violence?

wauw
by rik den timmerman Wednesday January 08, 2003 at 12:52 AM

3/4 van deze lijst bestaat uit mantel- of nevenorganisaties van pvda. en pvda is niet tegen geweld (evenmin als AEL). ik denk dat gewone man dat goed gezien heeft.

pas op (bis)
by rik den timmerman Thursday January 09, 2003 at 01:11 AM

Pas op, beste medelezer.
Kritische opmerkingen over deze lijst "bekende" organisaties zijn niet toegelaten.
Ik heb tot driemaal toe geprobeerd mijn commentaar te posten, maar de een of andere censor-repliek zegt mij telkens dat dat niet kan, want "uw bijdrage is al meer dan 1 keer ingezonden".
Ingezonden wel ja, maar niet gepubliceerd!