arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontruiming in Brazilië is begonnen
by Jess Monday January 06, 2003 at 03:32 PM
oxy67@hotmail.com

In Guarulhos is 6uurtjes geleden de ontruiming begonnen.

Rond 9uur (Belgische tijd) is de oproerpolitie in Brazilië begonnen aan de ontruiming van de landlozen. De landlozen woonden al sinds deze zomer op een stuk grond in Guarulhos nabij Saõ Paulo. De overheid heeft een 300 à 400-tal leden van de oproerpolitie deze morgen naar het gebied gestuurd, nadat de rechter zaterdag de ontruiming bevolen had.
De krakers hadden een barricade opgezet met ongeveer 400 man, maar de oproerpolitie was te machig voor hen.
Eén man werd door de politie gslagen en houdt er een gebroken arm aan over, verder liep alles redelijk rustig.
Er was pers aanwezig en die is er nog steeds. Ze meldden over de telefoon dat de situatie wel nog gespannen is.
Op dit moment worden de huizen vernield.
Later probeer ik nog foto's te posten, want die zijn er met hopen.

foto's ontruiming
by Jess Monday January 06, 2003 at 03:41 PM
oxy67@hotmail.com

(article 1)

foto's ontruiming...
p1060048.jpg, image/jpeg, 640x480

foto's van de ontruiming

foto's ontruiming
by Jess Monday January 06, 2003 at 03:41 PM
oxy67@hotmail.com

(article 2)

foto's ontruiming...
p1060049.jpg, image/jpeg, 640x480

foto's van de ontruiming

foto's ontruiming
by Jess Monday January 06, 2003 at 03:41 PM
oxy67@hotmail.com

(article 3)

foto's ontruiming...
p1060053.jpg, image/jpeg, 640x480

foto's van de ontruiming

foto's ontruiming
by Jess Monday January 06, 2003 at 03:41 PM
oxy67@hotmail.com

(article 4)

foto's ontruiming...
p1060056.jpg, image/jpeg, 640x480

foto's van de ontruiming

update van de gebeurtenissen vandaag
by '!é"àç'!éçà"'!àéç"ç!'çàé"! Monday January 06, 2003 at 03:52 PM

Een update van wat er vandaag, 6 januari, gebeurt in Lamarca

8:50 De vergadering van de daklozen heeft beslist dat ze het land zullen verlaten. Ze zijn gestart met hun bezittingen te verzamelen en ze op een straat er niet ver van te plaatsen. De oproerpolitie heeft nog tot de middag tijd om het gebied vrij te maken.

8:25 De daklozen zullen een vergadering hebben. De bulldozers wachten momenteel.

8:20 De bulldozers komen in de richting van het kraakpand. De situatie is op dit moment gespannen. De daklozen zullen zich verzetten.

8:10 De daklozen hebben beslist om de barricaden half te openen, als dit nodig is. Dit op voorwaarde dat alleen de bussen om de families weg te voeren binnen mogen en dat de oproerpolitie het gebied zou verlaten. Op dit moment proberen ze een vergadering te hebben om te beslissen wat ze
zullen doen als ze uitgezet worden. Eén van de opties is om naar het stadhuis te gaan, in een poging om de druk op de burgemeester op te voeren en het probleem op te lossen.

8:05 Aan de ingang van het Carlos Lamarca kraakpand heeft de luitenant van de oproerpolitie verklaard dat de onderhandelingen afgelopen zijn en dat binnen tien minuten de politie komt om de uitdrijving te starten. Achteraan het kraakpand heeft burgemeester Fernando deze informatie bevestigd. Hij gaf de advocaten van de daklozen wel enkele minuten tijd om te controleren dat alle legale procedures om juridische procedure om te keren genomen zijn.

7:10 tot 7:35 Burgemeester Fernando, het hoofd van deze operatie, is het kamp binnengewandeld met tien officieren van de oproerpolitie om te "onderhandelen" over een niet gewelddadige oplossing. De daklozen probeerden een politieke oplossing te bekomen, maar de burgemeester heeft bevestigd dat een politieke oplossing de legale actie niet annuleert. Hij vroeg een verwijdering van de barricades. Het Greenhalg lid van het huis van afgevaardigden (PT - arbeiderspartij) is op deze plaats en voorzien een vergadering, om 10 uur, met burgemeester Pietà (PT). De daklozen aanvaarden om te vertrekken als ze een nieuw gebied krijgen om in te leven. Een werknemer van het "Advice To Tutor" kwam toe om de minderjarigen te identificeren die achtergelaten waren en om die mee te nemen naar een opvangcentrum in São Paulo.

6:20 tot 6:50 De politie omsingelt het kamp vooraan en achteraan. Er zijn tenminste honderd soldaten van het Oproer Politie bataljon en 30 van de cavalerie. De daklozen hadden twee fronten van verzet georganiseerd en barricaden gebouwd. Er vliegt een helicopter rond in het gebied en één dakloze werd door de politie aangevallen. Zijn arm is gebroken. Tot op dit moment is er geen andere media aanwezig.