arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wallonië stuurt extreem rechts naar het Eurosongfestival!
by Alexander Dubois Monday, Jan. 06, 2003 at 12:17 PM

De-zangeres Soetkin Collier vertegenwoordigt Wallonië op het Eurosongfestival.

Naar aanleiding van het Eurosongfestival van 2003 stuurt Wallonië de folkgroep Urban Tred (zie http://www.eurosong.nl/html/belgie.html). Op zich niets mis mee ware het niet dat de zangeres van dit groepje SOETKIN COLLIER is. Deze langharige deerne is al sinds jaren lid van NSV-Gent en van de extreem-rechtse groepering Vrijbuiter die onder leiding staat van ex-VMO'er Jan Creve. Soetkins vader Ivo Collier baat(te?) bovendien het beruchte Antwerpse Vlaams Blok-café 'De Leeuw van Vlaanderen' uit.
Urban Trad is niet de eerste groep waarvan Soetkin deel uitmaakt. In het verleden behoorde zij tot Laïs maar moest daar opstappen omdat ze geen afstand wou doen van haar extreem-rechts verleden en omdat ze niet met het NSV wilde kappen. Vervolgens nam Soetkin Collier met Oeda ook deel aan Nekka-nacht (zie http://www.nekka.be/wedstrijd2.html).
Hoe kan het dat Wallonië dat meestal zeer radicaal tegen het Vlaams Blok reageert een folkgroep met een extreem rechtse zangeres naar het Eurosongfestival stuurt?

Ivo Collier
by Geert C Monday, Jan. 06, 2003 at 12:38 PM

Ivo Collier is op dit ogenblik niet meer de uitbater van De Leeuw van Vlaanderen. Hij woont nu in Kieldrecht waar hij de rangen van Jan Creve en zijn bende vervoegt. Als ik me niet vergis woont Soetkin Collier ook in Doel.

Bedankt
by Alexander Dubois Monday, Jan. 06, 2003 at 1:17 PM

Inderdaad Geert Soetkin woont ook in Doel. Wisten jullie dat dan al van Colliers deelname aan het Eurosonfestival? Waarom hebben jullie daar niet tegen gereageerd? Ik heb nu pas kunnen reageren omdat ik vier weken in Italië verbleef.

Laat politiek buiten muziek plz
by Sammy Monday, Jan. 06, 2003 at 2:04 PM

Ik vind het als muziekliefhebber jammer dat iets politiek neutraals zoals muziek uit die neutraliteit getrokken wordt door bepaalde groepsleden te "pakken" op hun politieke visies.
Het eurosongfestival draait om muziek en het is die muziek die de muziekgroepen gaan vertegenwoordigen en niet hun politieke standpunten.
Dus waarom zou zij niet mogen deelnemen aan dat festival.
Als ze haar zouden sturen naar een of ander politiek congres van volksvertegenwoordigers ofzo, dan zou het al meer toepasbaar zijn om te reageren.

Muziek is iets universeels, iets multicultureels, iets waarin geen racisme of fascisme of wat dan ook bestaat (tot op heden toch, en ik heb het hier over de muziek, niet over de hypes die rond sommige genres hangen), dus laat dit alstublief zo.

Dank U

PS : en nee, ik ben geen fan van haar of haar muziekgroepje.

urban tred
by gc Monday, Jan. 06, 2003 at 2:25 PM

ik wist niet dat die in één of ander groepje speelde en volg niet bepaald wat er allemaal gebeurd rond het eurosongfestival ;-)

Muziek politiek neutraal???
by Alexander Dubois Monday, Jan. 06, 2003 at 2:37 PM

Beste Sammy,

sinds wanneer is muziek politiek neutraal? Ieder politiek regime (van Hitler tot Stalin en van Mao tot Franco) heeft muziek gebruikt om haar politieke boodschap te verspreiden. Ook praktische iedere oppositiebeweging maakt gebruik van muziek om haar boodschap uit te dragen
Zelfs schijnbaar onbenullige liedjes zoals bijvoorbeeld schlagers kunnen een politieke boodschap bevatten al was het maar dat zij patriarchale rolmodellen bevestigen of kapitalistische leefwijzen promoten.
Of nu Urban Trad al dan niet een politieke boodschap in haar muziek heeft gestoken doet hier niet toe. Het feit dat Soetkin Collier door haar deelname aan het Eurosong een immens podium aangeboden krijgt om mogelijkerwijs haar extreem-rechtse ideeën te verspreiden is voldoende om haar te deelname te voorkomen.

niet te hard van stapel
by martino valentino Monday, Jan. 06, 2003 at 3:01 PM

Lopen we hier niet te hard van stapel. Ik ga akkoord met Alex dat muziek allesbehalve (politiek)neutraal is, maar weet er bv. iemand hoe Urban trad zelf politiek georienteerd is (of juist niet?). K'bedoel urban trad is niet alleen die vlaamse deerne hé. Voor zover ik weet dragen ze geen politieke laat staan extreem-rechtse boodschap naar buiten en verder denk ik niet dat Collier, al heeft ze mogelijkheid door media-aandacht etc., vree veel ruimte zal hebben om haar boodschap te verkondigen al was het maar omdat de rest van de groep dit als onaanvaardbaar of ongepast zal aanvoelen (en zal dit hetzelfde gevolg hebben als bij Lais, ze zal buitengesmeten worden), als de groep wel achter haar blijft staan of dit laat gebeuren dan zijn er volgens mij pas redenen om te eisen dat ze niet afgevaardigd worden of wat weet ik allemaal. Je kunt dan wel opperen dat het dan al te laat is, maar vind niet dat we te hard van stapel mogen lopen. Als we telkens deze werkwijze zouden toepassen om tegen alles te reageren of iets anders te eisen omdat het wel eens zou kunnen verkeerd uitdraaien...tja, bedoel maar dat in DEZE situatie me dit alles een beetje voorbarig lijkt...

puberale paniekreacties
by Bosgeus Monday, Jan. 06, 2003 at 4:16 PM

Allée ze monsieur Dubois,

U loopt waarschijnlijk al dagen rond, tsjokvol adrenaline, de wereld reddende van het "fasjo-gespuis" zoals Soetkin Collier -> AUSRADIEREN !!! moet u gedacht hebben. Zieligaard.

De familie Collier is inderdaad radicaal Vlaamsgezind. De bulk hoort inderdaad bij Vrijbuiter. En ja, Vrijbuiter wordt gedreven door Jan Creve die een onleuk verleden heeft. En dan ? Zijn jullie allemaal zuiver op de graat ? Wie is de volgende om gediffameerd te worden ? Mag ik een schrijven richten tot jullie hoogsteigen McCarthy-commissie om "twijfelachtige figuren met een zonodig nog twijfelachtiger verleden" te verklikken ?

De Colliers mogen van mijn part bij groen nieuw-rechts gestopt worden, eco-nationalisten genoemd worden of gewoon gedrolde koko's, maar de enige functie die Soetkin Collier in het folkgroepje heeft is die van groepslid. De groep maakt geen racistische muziek en weet op schitterende manier Vlaamse en Waalse folk te laten vergezellen door andere invloeden. Dit culturele niveau zal maar een minimum minimorum van jullie stoethaspels ooit evenaren.

Haar een "fasciste" noemen is grotesk, idioot, belachelijk want...ze is het gewoonweg niet. Als zij fasciste is, wel dan zijn zo een 600.000 Vlamingen fascist, dan ben ik fascist, dan is bleiter Anciaux fascist, ja misschien zelfs Steve Stevaert. Hou je een beetje in met dergelijke onzin.

Trouwens, jullie zouden godverdekke achterover vallen als jullie zouden weten wie en wat er achter Lais, Fluxus en ongeveer driekwart van de Vlaamse folkscene zit...werkelijk achterover vallen.

Hou je misschien bezig met een echte anti-fascistische strijd ipv te schreeuwlelijken als een klein verwend kind !

(o.a.) Aan Geert C.
by ARCHIVARUS Monday, Jan. 06, 2003 at 4:37 PM

Op de pagina van 1 jan. staat nog een reactie van mij


BOSGEUS heeft een punt, men gebruikt veel te snel de term fascistisch.

Voor de rest moet ik niks hebben van Vlaams-nationalisten, groen-rechts en het Eurosongfestival kan me zeker gestolen worden.

Mystiek gezwam leidt tot depolitisering, dus fascisme.

En daar komt de politiek weer aan...
by simpeltjes Monday, Jan. 06, 2003 at 4:55 PM

Heeft eigenlijk al iemand het liedje gehoord?

Liefhebbers van folk wisten mij te zeggen dat Soetkin Collier over een prima stem beschikt dus laten we daar over discussiëren.

Los van het feit dat het Songfestival een flauwe soep is en eigenlijk niks wezenlijks heeft voortgebracht de voorbije 20 jaar krijg ik de indruk dat sommige mensen (cfr. verhaal van KV Mechelen) overal politiek willen bijsleuren.

Laat ons een beetje redelijk blijven !

folkies
by bartje Monday, Jan. 06, 2003 at 5:48 PM

Hallo

ik ben folkliefhebber (een understatement van jewelste), groen, volgens sommigen op het radicale af, volgens anderen dan weer niet radicaal genoeg, maar soit, ik wil Doel redden, ik heb enkele Vlaamsnationalistische familieleden (mijn groottante is regelmatig naar het Vlaams Nationaal Zangfeest geweest) en ik ben geen Belgicist (meer). Meer zelfs, Vlaanderen zou op termijn beter onafhankelijk worden, vind ik. Alleen mijn lidmaatschap van het NSV of Vrijbuiter mis ik nog, om door sommigen als fascist bestempeld te worden... Merci.
Het meisje heeft een goede stem, de groep maakt goede muziek, alleen dat er geen wedstrijd aan verbonden was, is spijtig. Voor de rest, ben ik blij dat ze ons land gaat verdedigen in Letland.
mvg

Jouw land?
by Folkman Monday, Jan. 06, 2003 at 6:36 PM

Jouw land, niet mijn land.

Mijn ideaal land is geen land.

...
by .. Monday, Jan. 06, 2003 at 9:25 PM

.

Weer 2 maten en 2 gewichten
by Corneel Tuesday, Jan. 07, 2003 at 8:15 AM

Dat meisje is toevallig in een Vlaams nest geboren. So What? Moet ze daarvoor afgestraft worden. Moet ze haar afkomst verloochenen? Moet ze haar vader nu haten? Nee toch. Verraadt Abou Jahjah zijn afkomst? Nee, hij is er trots op. Terecht. Kun je vaak anders? Nee. Is elke Vlaams gezind meisje een fasciste? Nee. Is elke moslima een fundamentaliste? Nee. Wordt toch eens serieus Alexander Dubois. Als Arab Pride kan, dan ook Vlaamse Trots, hé.

NB: VMO was dat volgens sommigen (ministers incluis) niet zoiets als AEL nu?

wijsheid gezocht
by Pedro Tuesday, Jan. 07, 2003 at 9:01 AM

Wat een klinkklare onzin... jongen toch. Al eens bedacht dat je mensen niet mag beoordelen op hun verwanten? Soetkin is wie ze is. Bij mijn weten heeft ze er geen probleem mee om samen met Walen en brusselaars in 1 groep te spelen. Is dat fanatiek? Ze heeft al in 3 scholen Nederlands aan anderstaligen gegeven. Rechts? Fascistisch? Racistisch misschien? En voor zover ik het mij herinner was de ruzie in Laïs meer its in verband met pubertoestanden. Ik geloo trouwens dat juffrouw Bauweraerts rechtsere wortels heeft dan Soetkin. En de jongens van Kadril gaan daarin ook niet vrijuit, geloof ik. Misschien moet je maar eens de eerlijkheid hebben het aan Soetkin zelf te vragen hoe 'rechts' ze is. Of verspreid je liever halve onwaarheden en hele leugens? Dat was o.a. de specialiteit van... jawel de fascisten!

Onzin!
by Ann Tuesday, Jan. 07, 2003 at 9:13 AM

Onzin! Ik was collega van Soetkin als lesgeefster van Nederlands aan anderstaligen. Ze is helemaal niet Blok, rascistisch of fascistisch! Ze kwam keigoed overeen met al die buitenlandse cursisten. Enne... ze kan inderdaad goed zingen, da's misschien het belangrijkste?

Notenkraker
by Aad Tuesday, Jan. 07, 2003 at 9:50 AM



Wat maakt het uit of men facist, joods, moslim, communist, maoist of een socialist is.

Het valt niet mee te zingen als een nachtegaal.

erg hé
by gunther Tuesday, Jan. 07, 2003 at 9:51 AM

het is toch godgeklaagd!
weten jullie al dat ze voor de europese camera's een oproep zal doen om belgie te splitsen?
laat jullie mensen eens goed spitten en je zal versteld staan wie zich allemaal ooit voor de Vlaams zaak heeft ingezet!
Soetkin is wel verdraagzamer dan jullie want ze gaat de Waalse kleuren verdedigen!
met Vlaamse Klauw
gunther

PROFICIAT
by stefan timmermans Tuesday, Jan. 07, 2003 at 4:17 PM

Mag mijn commentaar niet gelezen worden?
Nog dapperder dan ik al dacht.
Stefan

'fascisten' zijn geen mensen.
by peter l Tuesday, Jan. 07, 2003 at 5:47 PM

- Hoe verdraagzaam kan Links toch zijn ? Ondanks al het geleuter over "de humanistische waarden", de "grote strijd tegen de globalisering in naam van dezelfde waarden", blijken jullie toch eigenlijk zeer bekrompen mannetjes te zijn. Spijtig...
- Kunnen jullie mij helpen ? Bestaan er ook extreem-rechtse melkboeren ? Extreem-rechtse prostituées ? Moeten die allemaal op de vuurstapel ? Hokjesmentaliteit ligt jullie blijkbaar wel.
- De dochter van een Amada-dokter presenteert vanaf vanavond het TV-programma "Koppen". Mag ze of mag ze niet ? Van mij mag ze, maar ja, ik ben ook maar een domme, verdraagzame, rechtse (of uiterst-rechtse)zak. Als jullie consequent zijn, moet dochter DE WITTE deze avond nog opstappen, en als ze niet opstapt, moeten jullie oproepen tot reactie. Maoïsme is - voor zover jullie bekend is - een politiek-totalitair systeem, even totalitair als het fascisme. Of is maoïsme minder erg dan fascisme ? Voor mij zijn het twee totalitaire systemen. Maar waar pa DE WITTE zich nog dagelijks beroept op het maoïsme, ken ik de familie COLLIER voldoende om te weten dat zij zich niet beroept op het nationaal-socialisme of op het fascisme. Het gaat hier om een (naar waarden) conservatieve en (sociaal-economisch) progressieve familie. Voor jullie geen probleem blijkbaar: "COLLIER is fascist, omdat.... wij het zeggen".
McCarthyisme pur sang, geachte jonge andersglobalisten. Hoe 'anders' zijn jullie dan jullie tegenstanders ? Dezelfde methoden en dezelfde bedoeling.

zielepoot
by kris Tuesday, Jan. 07, 2003 at 6:21 PM

Zij kan prachtig zingen...gij waarschijnlijk niet
Zij is verdraagzaam...gij duidelijk niet
Zij komt uit voor haar mening...gij verstopt u achter electronica
Zij zal haar droom waarmaken...gij blijft ne van haat vervulde zielepoot
Zij is GEEN fasciste...gij? (rethorische vraag)
Kortom: zij verdient nen dikke kus...gij een mot op uw bakkes.

drieling ?
by darling Wednesday, Jan. 08, 2003 at 8:46 AM

Naar mijn mening zjn bosgeus, gunther, corneel (en wie nog ?) één en dezelfde persoon

Cool en Dubwa, bla bla bla ...
by Talibart Wednesday, Jan. 08, 2003 at 3:03 PM

Ik stel voor dat de heren Dubois en Cool terug in hun riool kruipen en het net vrijhouden van hun onzin. Het ware beter dat deze jongens elkaar gelijk geven in e-posts die ze enkel aan zichzelf adresseren.
Doch, 1 lichtpunt : Soetkin Collier zal de geschiedenis ingaan als de eerste eurosongfestivalzangeres die reeds gestalkt werd alvorens ze beroemd was.
Van mij krijgt ze nu al 12 punten !!!

fantastische fantasie
by pierre Wednesday, Jan. 08, 2003 at 5:24 PM

Men waarde heer Dubois,in feite heb ik een vraagje voor u?
De persoon waartegen u zo'n haatdragende campagne voert is toch wel iemand anders dan de Soetkin Collier die ik al jaren ken?
En bij de pluralistische groepering Vrijbuiter! wordt er toch geen extreem rechtse praat verkocht naar mijn weten,of zit het zo dat mensen die zich inzetten tot het behod van hun patremoniun plots fascisten blijken te zijn?
Mischien is het beter dat ge voor ge zo een zever op het net zet u bronnen is deftig naatrekt!!!
Van mijn part kom ge maar es af naar Doel en dan kunnen we het tussen pot en pint eens bespreken.
En mischien is het wel eens goed dat we een engelenstem sturen (of zijn engelen mischien ook al fascisten?)

ZIELEPOOT
by Geert Palings Thursday, Jan. 09, 2003 at 2:55 PM

Ik kom beroepshalve regelmatig in contact met demente bejaarden maar de onzin die hier uitgekraamd wordt heb ik zelden gehoord. Hebben jullie echt niets beter te doen dan andere mensen te bekritiseren op hun (vrije) mening? Wie houdt zich in ´s hemelsnaam bezig met de politieke achtergrond van een knap wijf de goed kan zingen? Slechts één woord uit heel de discutie is voor herhaling vatbaar; ZIELEPOOT van ene Kris.

Och ja, ook het besluit van Kris is zo slecht nog niet.

Aan Soetkip (als die al niets beters te doen heeft); jaloezie is een ziekte, schoon zingen een gave.

MVG,
Geert

dubbele drieling ?
by darling Thursday, Jan. 09, 2003 at 8:55 PM


naar mijn mening zijn bosgeus, gunther, corneel, kris, pierre, geert palings enz. één en dezelfde persoon - there
are quite a few rats in the kitchen !

rechtse, rooie, franse en keukenratten
by Free Willi Friday, Jan. 10, 2003 at 3:59 PM

Getuigt het van naïviteit of van aanvaardzaamheid en vooral van openheid om iemand met zo'n achtergrond wél te laten optreden? Terzelfdertijd "extreem-rechts" BLIJVEND viseren, netzoals "extreem-links" overigens, én mensen, die daar om de ene of de andere reden bij verzeild zijn geraakt, toch tijd gunnen er afstand van te doen. Niet zozeer van hun misschien omstreden, maar niettemin onuitwisbare verleden, maar wel en vooral van de geslotenheid, van de angst voor het vreemde, van de zelfgenoegzaamheid, van het alleenzaligmakende eigen gelijk. Om in de muziekwereld te blijven zeg ik, met Wim de Craene, tegen eenieder die het horen wil "BREEK UIT JEZELF!"

Hoe zielig kan men zijn
by Lander Sunday, Jan. 12, 2003 at 7:28 PM

Zou de schrijver van dit zielig stukje scheldproza zich even hard verzetten wanneer hij een zwaar verkeersongeluk zou krijgen en de enige goede dokter in de buurt per toeval een Vlaams-gezind iemand zijn?????

Wat goed is, is goed, eender van wie het komt. En voor de rest........zelfs de Goden staan machteloos tegen zoveel domheid

en dan
by snoodaard Wednesday, Feb. 19, 2003 at 8:27 PM

is het festival nu ook al een politieke gebeurtenis? dat zal wel als israel en turkije ook mogen meedoen met een EUROPEES zangfestival.laat dat meisje gewoon gerust.

kortzichtig
by Laurens De Vos Thursday, Feb. 20, 2003 at 2:25 PM

Ik moet eens diep zuchten bij reacties van die van meneer Dubois. Weet de heer Dubois eigenlijk wel wat fascisme is? Of kent hij zijn geschiedenis niet en gooit hij het gemakshalve ook maar op een hoop met het nazisme, en, nu we toch bezig zijn, het Vlaams Blok?
Voor geen van de voornoemde ideologieën of partijen neem ik het op, maar van de ongenuanceerdheid van bovenstaand tekstje druipt de domheid al evenzeer af. Of is het een weloverwogen manier om alles wat zich enigszins als Vlaams profileert ook in de extreem-rechtse hoek te duwen? Ik weet niet of de organisatoren van Nekka-nacht tevreden zullen zijn in dat hokje te worden ingedeeld. Maar er worden toch Vlaamse liedjes gezongen!? hoor ik u zeggen. Allemaal "fascisten", meneer Dubois, die Louis Neefs en Boudewijn de Groot kenden er ook wat van.
Ik vraag me ook af wat er tegenwoordig weer mis is met een langharige vrouw, waar u zo de aandacht op vestigt? Moet ze zich als skinhead onder de mensen begeven misschien?
En nu u toch de demagogische toer opgaat, kan er ook nog wel een leugentje bij, moet u gedacht hebben vanuit uw eigen eerlijke ingesteldheid. Collier is geen lid meer van het NSV; ze stapte in 1995 uit de vereniging. In een persmededeling zegt ze bovendien afstand te nemen van alles wat met fascisme, racisme en neonazisme te maken heeft.
Ik ken Collier niet. Haar naam hoorde ik enkele dagen geleden maar voor het eerst. Wel weet ik dat zij de aantijgingen van de staatsveiligheid ontkent dat zij op een extreem-rechtse bijeenkomst aanwezig zou geweest zijn. Zij heeft klacht ingediend tegen de staatsveiligheid. Het zou mooi zijn als mensen de rechten van de verdediging in dit land lieten gelden en niet iemand op voorhand zomaar publiekelijk op de brandstapel gooien. Maar, meneer Dubois, het klinkt zo mooi, en uw eigen geweten is weer brandschoon. Proficiat.

Pfffffffff
by sterretje Thursday, Feb. 20, 2003 at 6:29 PM

Dit lijkt meer op een heksenjacht dan op iets anders ... Blijkbaar hebben sommige mensen genoeg aan minimale informatie om harde standpunten in te nemen ...

publieke steniging
by Jos Thursday, Feb. 20, 2003 at 9:29 PM

Wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Wat doet het bij sommigen toch deugd om iemand aan de publieke schandpaal te nagelen. Niet voor een inhoudelijke diskussie waarin men verschild, nee om wat iemand in jeugd mogelijks zou hebben mispeuterd.
Wat zijn de feiten uit het verleden : lidmaatschap NSV, Voorpost en Tak. Opgepakt tijdens twee betogingen van deze laatste vereniging.
Wat zijn de feiten vandaag : zij geeft inburgeringsles Nederlands aan allochtonen, zij zingt samen met Walen in een Folkgroep. Als bewijs van extreem rechts fascistisch gedrag kan dit tellen. Ik denk dat er niet veel extreem rechtse fascisten zijn die dit gedrag vertonen.

Wie alsnog overtuigd is van het verkeerde gedrag van mevr Collier mag altijd de eerste steen werpen, maar ik denk dat dit meer zegt over de onverdraagzaamhen van de persoon zelf dan over mevr Collier.
met vele groeten,

JOS

Wie zei dat nu weer?
by Jefke Thursday, Feb. 20, 2003 at 9:42 PM

Jullie zullen geminacht worden zoals jullie minachten.
Jullie zullen gehaat worden zoals jullie haten.
En jullie zullen gediscrimineerd worden zoals jullie discrimineren.
Wie zei dat nu weer? Het kwam niet uit de rechtse hoek denk ik. Het lijkt me in ieder geval universeel toepasbaar en een eenvoudige actie en reactie.
Hiermee ontken ik niet dat extreem-rechts waarschijnlijk dezelfde heksenjacht zou openen op linkse en progressieve artiesten, als het maatschappelijk wat beter geïntegreerd was.
Ik vind het alleen spijtig dat het establishment weeral heeft toegegeven aan de druk van extremisten.
Bij mijn weten is iemand pas schuldig als zijn schuld ook bewezen is.
Het feit dat iemand tijdens zijn late puberteitsjaren aanwezig is op extreem-rechtse manifestaties is nog geen misdaad tegen de menselijkheid.
En iedere verdachte verdient het voordeel van de twijfel. Als mevrouw Collier in de openbaarheid haar extreem-rechtse verleden afzweert, zonder dat zij voordien gefolterd werd, dan verdient dit uiteraard het voordeel van de twijfel. Eens mens kan nu eenmaal veranderen. Of zijn jullie overtuigde sociaal-darwinisten die sterk in het determinisme verankerd zijn.
In dat geval is de mensheid in jullie handen zeker niet gezegend.
Hopend op beterschap.

Hoe walgelijk we met elkaar kunnen omgaan.
by Reinout Friday, Feb. 21, 2003 at 12:56 AM

Soms vind ik het zo moeilijk om de Vlaamse Beweging telkens opnieuw te blijven uitleggen tegenover de media (die overal tentakels van Vlaams Blok zien). Ik ben overtuigd vlaming, maar schaam me telkens als ik zie hoe sommige mede-landgenoten klaar staan om goede sympathieke muzikanten als Soetkin de grond in te boren. Waar is de ethiek...?
Met alle sympathie voor Soetkin! Zij is wie ze is en was, en daar heb ik alle begrip voor. En als er gediscussieerd zou moeten worden, doe ik dit niet door een laffe messteek in de rug.

Het neoliberale Urban Trad, Vlaams-nationalisme in de folk
by Karel Peeters Friday, Feb. 21, 2003 at 10:16 AM

Urban Trad is een zuiver commercieel product van platenfirma Universal. De groep is al tientallen keren van bezetting veranderd. Verbaast het dat de groep deelneemt aan het Eurovisiesongfestival, dat zangeres Soetkin Collier stante pede gedumpt wordt terwijl haar extreem-rechtse verleden al jaren in het wereldje bekend is. Elke eerlijke groep zou erop staan dat ze mee mag naar het songfestival en anders zelf niet gaan, maar bij Urban Trad overwegen duidelijk de commerciële belangen.

Wat me ook stoort, is dat andere groepen die anno 2003 wel nog voor Vlaams-nationalistische verenigingen optreden rustig buiten schot blijven, terwijl iemand zoals Soetkin - als ze tenminste de waarheid spreekt - al jaren clean is. Op 22 maart treedt bijvoorbeeld de groep Madingma (Diederik en Stefan Timmermans)op ter gelegenheid van 25 jaar VNJ Kortrijk.

Voor de rest geloof ik ook dat de meeste folkmuzikanten niets met extreem-rechts van doen hebben. Of vergeten we dat Olla Vogala met de Algerijnse zanger Djamel werkt, hoe multicultureel Oblomow is, of hoe maatschappijkritisch Wannes Vandevelde is.

Een mooie opruiming
by André Mommen Friday, Feb. 21, 2003 at 12:12 PM

Het feit dat de RTBF op last van minister Miller deze mevrouw Collier heeft laten vallen toont aan dat enige elektronische alertheid ervoor kan zorgen dat ongewenste ideologische vervuiling een kans krijgt. Natuurlijk verplaatst het debat zich dan naar de niet op te lossen vraag hoe lang men een fascist(e) blijft en of fascistische gedragingen ooit "verjaren". Het probleem is dan niet of een dief altijd een dief blijft, maar wel dat in de wereld van het vendelzwaaien, volksdansen en heemkunde een taaie fascistische cultuurbeoefening heeft kunnen voortbestaan. Dit is andere koek dan het overigens politiek laakbare feit van het optreden van de Strangers in der tijd voor het Vlaams Blok.

Communautaire kwestie?
by Freddy Saturday, Feb. 22, 2003 at 11:23 AM

Zielig hoe Soetkin Collier zich nu verdegdigt tegen de recente uitlatingen in de pers. Uit zelfbehoud insinueert zij dat haar extreme sympathieën jeugdzonden waren en dat zij volkomen gebroken heeft met extreem-rechts. Zij tracht van deze zaak allicht ook een communautaire kwestie te maken.
Laten we wel wezen, een 20-jarige studente Germaanse die zich uitsluitend in neonazistische kringen beweegt, die bovendien nog steeds een relatie heeft met Roeland Buisseret (zoon van de veroordeelde Vlaams Blokker Xavier Buisseret èn voormalig voorzitter van de NSV!), dat is niet zomaar een toevallige samenloop van omstandigheden.
Het is walgelijk hoe zij nu in de pers laat uitschijnen dat haar relatie met Buisseret is afgelopen. Beiden wonen gezellig samen met hun dochtertje.
Collier verloochent zichzelf voortdurend. Haar huidge activiteiten als lerares vallen niet te rijmen met haar ideologieën.
Een bedreiging voor de Staatsveiligheid vormt zij zeker niet, maar men heeft er goed aan gedaan om deze dame te contesteren.

De Strangers, eindelijk...
by Jan B. Saturday, Feb. 22, 2003 at 11:39 AM

Eindelijk valt op dit forum een naam die ik al veel eerder had verwacht, namelijk die van De Strangers. Deze olijke Aantwerpenoars vingen in de jaren tachtig veel tegenwind met hun liedje "Allah is groot maar ziekenkas is groter". Later werden ze enkele malen opgemerkt als act op bijeenkomsten van het Vlaams Blok. Enkele maanden geleden was ik op zoek naar de tekst van een van hun liedjes. Er zijn verschillende sites waar hun integraal werk te bewonderen is, neem http://www.destrangers.com. Ik viel plat achterover toen ik zag dat "Allah..." etc. niet een uitzondering was maar dat het oeuvre van de groep letterlijk druipt van de racistische songteksten. Van Soetkin Collier daarentegen moet ik nog het eerste racistische lied horen...

Ik wou ook nog wat kwijt over de 'rechts-nationalistische hoek' waarin vendelzwaaiers, volksdansers en dergelijken worden ondergebracht. Twintig jaar geleden is er een paar keer een 'Vlaams-Progressief Zangfeest' geweest als antwoord op het 'rechtse' Vlaams-Nationaal Zangfeest. Ik was hier erg enthousiast over en ging er dan ook steevast naartoe. Maar het was - excuseer de uitdrukking - dik klote. De Vlaams-Progressieven liepen door de zaal als een stel gedrogeerde schapen en bijna niemand verwaardigde zich zijn bek open te trekken als er moest worden meegezongen. Zelfs bij de Internationale lipten de meesten nauwelijks mee. Tja, als ik dan zie hoe enthousiast er wordt meegezongen op het VNZ (waar ik nog nooit geweest ben), dan geloof ik dat dergelijke initiatieven nog lang het monopolie van de nationalisten zullen blijven. Welk verschil is er trouwens tussen het VNZ en de beroemde Britse Last Night of the Proms? Bijna iedereen vindt die ultranationalistische manifestatie van Brits imperialisme prachtig.

En nog een laatste gram van mij: 11 juli mag de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap zijn en ik mag dan al graag uit volle borst meezingen, de Vlaamse Leeuw vind ik nog steeds een vreselijk lied. Noch de brallerige tekst, noch de lelijke en saaie melodie kunnen mij bekoren. Kan Vlaanderen niet op zoek gaan naar een nieuw lied dat mooi en tijdloos is? Ik heb het dan uiteraard niet over het schalkse niemandalletje Vlaanderen Boven.

Groeten aan iedereen. En sterkte aan Soetkin Collier. Is zij trouwens niet de zuster van de hoofdredacteur van de Morgen? Het zal wel niet; al had Douglas De Coninck dat in de krant van vandaag 22 februari wel expliciet mogen zeggen "om alle geruchten daaromtrent de kop in te drukken".

Altijd zelf correct geweest Mr. Dubois?
by PC Saturday, Feb. 22, 2003 at 5:12 PM

Beste Mr. Dubois,

Een klein vraagske, nu dat U nogal stil geworden bent.

Bent U zelf altijd zo correct geweest?
Altijd mooi en op alles Uw belastingen betaald?

Of is dat in het verleden en dat telt nu niet meer?

Mvg

PC

Hou er aub mee op nu.
by Stefan Timmermans Sunday, Feb. 23, 2003 at 9:19 PM

Beste Karel Peeters en 'beste' allemaal
Ik ben moe, echt doodmoe; hou er alstublief mee op.
Wij zijn niet extreem-rechts, fascistisch, neonazi en wat was het nog allemaal. Het is zo makkelijk om alles op een hoop te smijten en met grote woorden (namen van verenigingen en zo) te zwaaien.
Praat eens met ons, kijk eens welke vrienden wij hebben, volg ons eens een jaar lang en stel zelf vast hoe wij leven (want blijkbaar vinden jullie ons zo belangrijk; hebben jullie zelf dan zo een saai bestaan?), kijk waar en hoe wij reizen, wat we eten, welke weed we roken, kom eens naar mijn platenkast kijken, naar mijn boekenkast (soms vraag ik me af of jullie dat wel hebben want als je zo de hele tijd op fascistenjacht bent, is er geen tijd meer om te lezen), hang met ons aan de toog, tap mee moppen (nee, geen racistische!), ga met ons naar de film, het theater, kom naar onze optredens, hallo, hou er toch mee op!!!
Ja, ik speel met mijn broer op een VNJ-avond in maart; wil dat zeggen dat ik achter die mensen(of zijn dat geen mensen?) hun ideëen sta? Onlangs traden we zelfs op voor het ACV en ik hou helemaal niet van pilarenbijters. We zijn heel goed ontvangen en 't was een mooie avond. Moeten wij bij elk optreden de mensen een formulier laten invullen met hun overtuigingen en dan beslissen of we wel of niet spelen???
We spelen nooit voor politieke partijen, zelfs niet voor de PVDA.
PS ik ben ook een heel goeie persoonlijke vriend van onze Algerijnse zanger Djamel, Carlos Núñez, Uxía en ga maar door.
Soetkin verdient dit niet, NIEMAND verdient dit en HOU ER MEE OP of leer ons echt kennen alstublief!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stefan.

Proficiat staatsveiligheid, en nu aan het werk!
by DD Monday, Feb. 24, 2003 at 9:18 AM

De Staatsveiligheid heeft een skalp!
Een zangeresje dat ooit eens voor amnestie heeft geprotesteert. Inderdaad staatsgevaarlijk.
Nu zal die doorlichting van de staatsveiligheid wel positief MOETEN zijn, en zullen wij met plezier Koen Dassen zijn absurd hoge loon moeten betalen.
Dit moet het bewijs zijn dat deze kwast op de juiste plaats zit. We voelen ons eindelijk stukken veiliger...

Dubois
by Jeff Brosens Monday, Feb. 24, 2003 at 6:19 PM


U schrijft dat alle artikelen in indymedia geoorloofd zijn zolang ze niet discriminerend en/of racistisch zijn.

Willen jullie dan artikel Soetkin Collier(auteur mr.Alexander Dubois) direkt verwijderen,het stinkt langs alle kanten.Soetkin is inderdaad lid geweest van nsv,ik zeg wel geweest maar heeft reeds lange tijd afstand genomen van deze ideologie.Een ideologie die nu in deze tijd niet meer relevant is.Als je lid bent van een verkeerd gerichte beweging is dat een fout maar daarom moet je nog niet gestenigd worden.Daarom ben je nog geen fasciste(ga de betekenis van fascisme eens na,aub)
Ikzelf ben van geen enkele partij lid,ben zeer pluralistisch ingesteld en probeer te begrijpen .
probeert de auteur van bovenstaand artikel dat ook??
Dit is pulp en geen verslaggeving.
Jeff Brosens

Staatsveiligheid en cultuur
by Wieland Volkaert Tuesday, Feb. 25, 2003 at 5:49 AM

De jongens van de Staatsveiligheid mogen dan wel wakkere kerels zijn, bij hun ingangsexamen worden ze allicht niet op kennis van de literatuur getest. Opgepakt worden met TAK, ja, daar kon ik me iets bij voorstellen (ik heb altijd het geluk gehad niet gepakt te worden), maar een herdenking van Rudolf Hess? Neen, zo bruin bakken Vrijbuiters het toch niet. Waar hebben ze het dan over? Tot mij een licht opging: nogal wat Vrijbuiters lopen hoog op met Siddartha, Steppenwolf en eerden ooit de schrijver Herman HESSE (en dus NIET Rudolf HESS, maar dat zal de spion niet goed gehoord hebben waarschijnlijk...).

Vande Lanotte ook staatsgevaarlijk?
by DD Tuesday, Feb. 25, 2003 at 12:17 PM

Het is geweten dat onze minister van begroting vroeger lid was van het extreem-linkse RAL, een organisatie die gesponsord werd vanuit het stalinistische Rusland. Is zo iemand als minister niet staatsgevaarlijk? Waar blijven de bezwaren?

Belga bericht 15:21
by JY Tuesday, Feb. 25, 2003 at 3:11 PM

« Het perslek over Soetkin Collier werd niet georganiseerd door de Staatsveiligheid. Dat heeft minister van Justitie Marc Verwilghen dinsdag in de bevoegde kamercommissie verklaard. Volgens hem is uit de berichtgeving in de geschreven pers en op de televisie gebleken dat Franstalig minister van Audiovisuele Media Richard Miller de pers heeft gecontacteerd. (...) Verwilghen zei dat de Staatsveiligheid naging of Collier bekend was ingevolge het verschijnen van berichten op een website. De website stelde "dat Wallonië een fasciste naar het Eurosongfestival stuurt", aldus de minister. (...) Volgens het Vlaams Blok gaat het om de uiterst linkse website Indymedia, "een zogenaamd alternatief persagentschap" »

Traduction
by Traducteur Tuesday, Feb. 25, 2003 at 7:03 PM

DIT ARTIKEL WERD AANGEPAST OP VRAAG VAN DE ADVOCAAT VAN S.COLLIER
cette traduction peut-elle vous êtes d'un secours ?

La Wallonie conduit - vers le festival de chanson ! by Alexander Dubois 1:18pm Mon Jan 6.03 (Modified on 4:11pm Tue Feb 25.03) alexanderdubois@hotmail.com La chanteuse Soetkin collier - représente la Wallonie sur le festival de chanson. Suite au festival de chanson de 2003, la Wallonie conduit le folkgroep Urban pas (voir http://www.eurosong.nl/html/belgie.html). En soi rien vrai d'erroné lui non-que la chanteuse de ce petit groupe SOETKIN COLLIER est. Ce deerne à poil long est déjà depuis ans les membre Nsv-Gent et du groupement extrême droite du vrijbuiter qui se trouve en dessous de la direction ex-VMO'er de Jan Creve. Soetkins père Ivo le collier baat(te ?) en outre mal famée anversoise Blok-café flamand 'le lion de la Flandre '. _ Urban marcher être pas le premier groupe dont Soetkin deel faire partie. Elle dans le passé appartenus jusqu'à Laïs mais a dû partir là parce qu'elle n'a pas voulu faire de distance de son passé extrême droite et parce qu'ils ne coupent pas le sauvage avec le NSV. Ensuite Soetkin collier avec Oeda a aussi participé Nekka-nacht (voir à http://www.nekka.be/wedstrijd2.html). Comment la cette Wallonie peut-elle cela le plus souvent très radical contre le Vlaams Blok réagit un folkgroep avec une chanteuse-vers le festival de chanson conduit ?

Kleine mensen
by Erwin Ureel Tuesday, Feb. 25, 2003 at 9:29 PM

Waarschijnlijk zal "darling" wel weer vermoeden dat ik ook als stefaan, bosgeus of wie dan ook door het leven ga ,maar ter geruststelling van de normale mensen op dit forum : dit is niet het geval.
Op zich zou ik niet erg wakker liggen van gefrustreerde marginalen als Alexander Dubois, ware het niet dat dergelijke creaturen het niet kunnen nalaten voortdurend onder de gordel te slagen en mensen onderuit te halen.
Wat is dat nu voor gedoe : iedereen die een draailier bovenhaalt, Vlaamsgezinder is als Kris Merckx of geen poster van Ché op zijn kamer hangt als facist bestempelen?
Verdraagzaamheid, al eens van gehoord? Ik ben het gewoon zat, al die kereltjes van extreem-links en-rechts met hun grote gelijk. De psychische terreur van dit slag volk reikt zo ver dat de het aktuele Laïs het zelfs nodig vond nog eens na te trappen naar hun voormalige collega. Ik moet ze niet, die Blokkers. Maar elkeen die uit die kliek kan losgeweekt worden is een overwinning voor de demokratie. In die zin ben ik blij dat we Soetkin Collier al een hele tijd bij de normale mensen mochten verwelkomen. Nu Dubois nog.

zielige urban trad
by urban Thursday, Feb. 27, 2003 at 12:58 AM

gewoon zielig dat Urban Trad niet solidair is met Soetkin en kiest voor het goedkope succes ten koste van haar, stelletje opportunisten!zielige urban trad

Intrieste media & Staatsvuiligheid
by Andre September Thursday, Feb. 27, 2003 at 7:46 PM

De Staat kan opnieuw gerust ademhalen. Die linkse rakkers die tot voor kort nog over de hekkens van Kleine Brogel kropen en zowaar de globalistische collaboratie van onze regering met de mafieuze wapenhandelaars dreigde bloot te leggen zijn onschadelijk gemaakt. Zij steunen nu diezelfde Staatsveiligheid die hen in bedwang hield.

Het volstond een onschuldig meisje als zondebok op te voeren. Dubbele winst voor de Staat: die rebelse rakkers staan voortaan aan de kant van de Macht én iemand die zich bekeerde tot een geëngageerde mondialiste en multiculturele zangeres werd gebroodroofd (Berufsverbot, weet je wel) en opnieuw in het 'andere kamp' geheksenjaagd. Voorwaar een moedige prestatie. proficiat, zou ik zo zeggen. Doe zo voort. Maar dan voortaan wel zonder mij.

Ik heb de waarheid veel te lief om haar zo verkracht te zien. Ik kan maar voor vrede ijveren op basis van verdraagzaamheid en eerbied voor mijn medemens. Deze vorm van psychische geweldpleging gaat mijn verbeelding te boven. Hoe kan een mens zich in vredesnaam zo dom en onbeschaafd gedragen? Een vredelievende samenleving kan toch nog nooit gebouwd worden op kleingeestige uitsluiting?

Dit is een zware kaakslag voor de vredesbeweging en voor alle idealisten (welke ideologie zij ook aanhangen) die streven naar een betere wereld. Als pacifist in hart en nieren word ik er alleen maar triest en moedeloos bij.

Beste Soetkin, ik schaam mij in hun plaats en bedank je voor je oprechte en edelmoedige houding. De stap die jij zette was moeilijk en grootmenselijk. Het zal wel naïef van mij zijn te hopen dat jouw aanklagers ooit hun spijt zullen betuigen over hun misstap.
Vrede en alle goeds.

Het volk dat zijn eigen kinderen opeet
by A.DV Thursday, Feb. 27, 2003 at 8:09 PM

Zo zou men de ondoordachte actie tegen Soetkin kunnen noemen.
Gaan we iedere keer als een vlaming iets bereikt zijn verleden en zijn familie uitspitten om hem/haar met de vinger te wijzen en neer te halen. Een masochisitsche gewoonte van de Vlamingen is het. In andere taalculturen zou men dit nooit doen. Een iemand in de ander landen iets bereikt is het dat wat telt en niet de rest. Er zijn nog altijd onvolwassen Vlamingen die met plezier volksgenoten onderuit halen. Franstalig België kan weer lachen om zoveel Vlaamse domheid.
alexander dubois als jij het spel mee in gang hebt gestoken, schaam je en informeer je eerst grondig voor je iemand afkraakt.

Rechtser dan links?
by Maarten Van Hove Thursday, Feb. 27, 2003 at 11:18 PM

Gasten, weet niet of mijn cent gedachten u ook maar een sikkepit wijzer zal maken, weet in ieder geval dat het mijn eigen populariteit niet zal vergroten.

Jan Creve is GEEN fascist. Zoek het woord op als je wilt. Ik heb zelf nog les van hem gekregen en ik ben daar behoorlijk trots op. Hij gaf geschiedenis in de humaniora, doet dat nog steeds. Denk je dat hij me ooit heeft proberen brainstormen met VMO gezeik of zo? Vergeet het maar. Dat was behoorlijk goed onderwijs! 'Leer zelf denken', was de kern. Wat daarvan de conclusie was, maakt niks uit. Wat hij zelf mag denken, maakt ook niks uit. Hij staat er voor een rechtvaardig doel - Doel - , al jaren.

Ik vind het een regelrechte schande dat we met IMC nog niet eens de openheid kunnen hebben om nationalisme en extreem rechts van elkaar los te koppelen. Er vechten in Doel mensen voor een dorp dat dreigt te verdwijnen. Er zijn anderen die ijveren voor het in stand houden van onze taal (=communicatie en dat staat met al die taalhervormingen écht wel op het cachot!). Anderen denken dat Vlaanderen beter op zichzelf is. Je kan het er allemaal gruwelijk mee oneens zijn, maar is dit fascisme? Vergeet het maar. Is het waardeloos? Vul dit zelf maar in.

Ik moet al die 'rechtse zakken' die nog steeds de moeite doen om hier af en toe tussen te komen eigenlijk gelijk geven. Geef mij maar ook een mot op mijn bakkes dan. Tenminste kan ik voor mezelf nog wel een beetje respect voor andere denkwijzen garanderen. Ik denk dat dit zowat de kern is van eender welke droom van een betere wereld.

Jongens, als we allemaal maar eens konden samenwerken, wie weet waar we dan zouden staan. Waarom kan IMC geen aandacht geven aan Doel? Ik wil Jan Creve gerust eens vragen om hier een artikel te schrijven over de strijd die daar nog steeds doorgaat. Ben benieuwd op welke details hij zal worden aangepakt. Ondertussen staat het dorp nog steeds op het punt te verdwijnen, terwijl hier daarover niks zal te lezen zijn 'omdat de Vrijbuiter daaraan meewerkt'.

Allemaal verdomd triestig hoor. Ik noem dit alles pure zelfbevestiging.

Vrijbuiter?
by Michiel Friday, Feb. 28, 2003 at 4:20 PM

heb vroeger wel eens een tijdschriftje van de vrijbuiters in mijn handen gehad en tegengekomen bij doel 2020, maar ik vroeg me af waar ze eigenlijk voor staan? Misschien een internetsite?

GEEN FASCISTE!!!!!!!
by reinout Friday, Feb. 28, 2003 at 10:38 PM

Ik vindt dit ongehoord van een waals minister zomaar gegevens uit te lekken!!
Ze is wel Vlaamsgezind, maar ze heeft NIET deelgenomen aan nazi-herdenkingen.
Wie zegt dat ze NU nog rechts-radicaal is?
Hoe kan je dan uitleggen dat ze les geeft aan allochtonen?
Dat zie ik een vlaamsblokker niet doen.
Ik vindt dit wel erg vergaand.
ZIJ HEEFT OP DE EERSTE PLAATS ZANGCAPACITEITEN!!!
Een liedjesfestival is geen politiek forum.
Hier tellen dus geen politieke voorkeuren mee, het gaat om muziek!!

Vlaming zijn is blijkbaar extreem-rechts zijn!!
by reinout Friday, Feb. 28, 2003 at 11:00 PM

Om eerlijk en oprecht te zijn.
Deze affaire is voor mij zever in pakskes.
Iemand is in haar jeugd bij rechts-vlaamse groepen geweest en voila ze is voor BELGIKSKE staatsgevaarlijk door een liedje in letland te gaan zingen in een verzonnen taal dan nog
Wie gaat dat verstaan?
Urban trad(al 7 keer gezien) is een puur muzikaal Vlaams-Waals gezelschap, waar communautaire kwesties niet van tel zijn.
Ik ben zelf fervent vlaming.Daarom geen rascist of fascist.
En vooral nog de onterechte beschuldigen zoals die hess-herdenking.Aub, maar hoe zouden jullie reageren als men op een gegeven dag zomaar zonder geen enkele reden uw al dan niet turbulent verleden blootleggen?Ik denke da ge zult lachen?(woedend zult ge zijn).

Waar is de democratie ? / Où est la démocratie ?
by STef Monday, Mar. 03, 2003 at 10:59 PM

In het frans hieronder,

Ik ben heel kwaad op de rtbf dat zij de zangeres Stoetkin verbodent te zingen op het Eurosongfestival.

Stoetkin ging om met extreem rechtse, maar dat gaat aan niemand. de democratie zegt dat iemand heeft her recht z'n opinies uitspreken...

Ik hou niet van extreem rechtse en ook niet van extreem linkse maar in een democratishe land moeten toch wel met zo'n mensen te leven...

Ik denk ook dat als Stoetkin was een links-revolutionair, zou de rtbf haar niet verboden te zingen...

-----------------------------------------------------------

Je trouve déplorable l'attitude de la rtbf d'avoir écarté la chanteuse Stoetkin...

Son passé politique et même son présent politique ne regarde que elle. Il est déplorable de constater à quel point la politique est omniprésente partout et qu'il faut être politiquement correct, donc être dans le moule pour avoir quelque chose...

Je n'ai aucune sympatie pour l'extrême droite ni pour l'extrême gauche, mais nous vivons en démocratie, ce qui veut dire que chacun a le droit de s'exprimer, et le fait de pénaliser des gens parce qu'ils partagent ou ont partagé des idées de ces extrêmes est anti-démocratique.
Nous vivons en démocratie ce qui implique que nous devons vivre avec ces gens et qu'ils doivent jouir des même droits que tout le monde.

Celà dit je suis certain que si Stoetkin était issue d'un milieu communiste on ne lui aurait pas causé autant d'ennuis...

Je trouve également déplorable l'attitude de Alexander Dubois d'avoir ainsi lancé une telle polémique... Après tout la vie politique de Stoetkin ne le regarde pas et personne n'a rendu public la couleur de son slip ni celle de sa carte de parti...


Bedankt / Merci