arch/ive/ief (2000 - 2005)

Groene mist over Belgische militaire operaties
by raf Friday January 03, 2003 at 10:01 PM
raf.custers@euronet.be

Boutmans en Dubie van de Groenen moeten niet te luid roepen dat ons land niet mag meedoen aan de Amerikaanse oorlog tegen Irak. Als ze werkelijk consequent zijn, moeten ze eisen dat België zijn troepen terugtrekt uit de Balkan en afziet van elke medewerking aan de internationale "vredesoperaties" in Afghanistan. Want daar nemen de Belgen en de hele Europese Unie werk van de Amerikanen over, zodat die tegen Irak de handen vrij krijgen.

Donderdag zei staatssecretaris Boutmans (Agalev) dat "België zich moet
verzetten tegen de oorlog die de VS wil voeren tegen Irak. Vooral
binnen de NAVO kan België zijn stem laten horen om zo een oorlog tegen
Irak mogelijk te vermijden" (Belga). Volgens Boutmans' kabinet "bestaan er kansen om een oorlog te vermijden, maar daar is een
actief verzet voor nodig. Er moet een coalitie gevormd worden van de
'non-willing', van landen, politici en ngo's die zich niet willen
neerleggen bij een oorlog tegen Irak. En als we de oorlog zelf niet kunnen vermijden, dan mogen we er alleszins niet bij betrokken raken". Vrijdag was het de beurt aan Ecolo-senator Josy Dubie om ongeveer hetzelfde standpunt in te nemen.
Eens te meer maken de Groene regeringspartijen zich daarmee interessant voor de galerij. Allicht omdat ze voelen hoe sterk onder de bevolking de tegenstand tegen de Amerikaanse oorlog tegen Irak aan het worden is.

Nochtans zijn de Groene excellenties allesbehalve consequent. Ze doen immers alsof de huidige Belgische militaire missies in het buitenland losstaan van de Amerikaanse oorlog tegen Irak. Maar het omgekeerde is waar. Elke internationale missie waarbij op dit ogenblik Belgische militairen betrokken zijn, ontlast het Amerikaanse leger van taken zodat het zich tenvolle kan concentreren op de voorbereiding van de oorlog tegen Irak. Dat is niet toevallig, dat is afgesproken, tussen de Europese Unie en de NATO. Ook andere Europese lidstaten (Duitsland en Griekenland bij voorbeeld) zitten in dezelfde situatie als België.

Bezet Afghanistan
Om te beginnen is er de internationale militaire "aanwezigheid" in Afghanistan, in het kader van de Amerikaanse operatie Enduring Freedom. België is al sinds het voorjaar van 2002 één van de 69 "willing" landen die meedoen aan Enduring Freedom.
België stuurde C-130's naar Afghanistan, medewerkers voor het Coalition Intelligence Center en voor de Operation Noble Eagle "supporting US homeland security efforts" op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Tinker. Dat laatste is pure logistieke hulp voor de binnenlandse veiligheid in de Verenigde Staten.
De USA willen zich nu concentreren op Irak en bouwen hun leiding van het buitenlandse contingent in Afghanistan af. Binnenkort neemt Duitsland het bevel van de operatie over en versterkt België zijn inzet in Afghanistan. Duitsland heeft al maanden bijna 3000 militairen in Afghanistan, leidt er de "training van de politie" en zijn Special Operation Forces zijn er actief in "the full spectrum of SOF missions" (citaten uit Enduring Freedom Fact Sheet 14 juni 2002).

Bosnische politie
Op 16 december hebben de Europese Unie en de NATO voor het eerst formeel afgesproken dat ze nauw gaan samenwerken. NATO-baas Robertson zei bij die gelegenheid dat de twee organisaties in de praktijk al vaak hebben samengewerkt, zowel politiek als militair, bij voorbeeld in Joegoslavië, maar dat tot dan toe een theoretische grond voor zulk een samenwerking ontbrak. De inkt onder die "Declaration on the European Security and Defence Policy" is amper opgedroogd of daar haasten EU-lidstaten zich al om, dit keer in de Balkan, oorlogstaken van de NATO en vooral van de USA - de onbetwiste leider van de NATO - over te nemen.
Op 1 januari heeft de Europese Unie het bevel overgenomen van de internationale politiemacht in Bosnië die belast is met de "training en supervisie" van de politie in dat land. De Bosnische politie wordt al zeven jaar omkaderd door militairen onder UNO-vlag, in het kader van de door de Verenigde Staten bedisselde Dayton-akkoorden. Washington is uiterst tevreden en haaste zich donderdag de VN en de Bosnische politie te feliciteren voor de "voorbeeldige samenwerking".
VN en VS bouwen nu af, de EU neemt op kleinere schaal over. Voor de EU is het haar eerste "veiligheidsoperatie" in het kader van de "European Security and Defense Policy (ESDP)". De EU-politiemacht telt 512 politie-officieren : 422 uit alle (!!)15 EU-lidstaten en 90 uit andere landen waaronder Rusland en Canada.
Ook België helpt dus in Bosnië om de VS te ontlasten.
België is ook nog altijd - onder leiding van het Amerikaanse leger - actief in KFOR, de NATO-troepenmacht in Kosovo.

Blijvend in Macedonië
Dan is er Macedonië. Ook op 16 december besliste de NATO zijn militaire dominantie in dat land voort te zetten. In dit verband moet herhaald dat de door de USA geleide NATO ook de Amerikaanse taktiek volgt, dat wil zeggen : we bemoeien ons met andermans zaken, zeggende dat het maar voor korte duur zal zijn, en eens we ons goed en wel gesettled hebben, krijgen ze ons niet meer de deur uit. Zo is het ook in Macedonië gegaan, waar een NATO-troepenmacht in september 2001 actief werd, zogenaamd om Albanese rebellen te ontwapenen. Maar de NATO zit er nog altijd.
Eén duidelijke reden voor die blijvende bezetting is de aanleg van olie-pijpleidingen in de regio. Er zijn daar twee van zulke pipelines gepland : één tussen de Zwarte en de Adriatische Zee (de AlMBO-line, van Albania-Macedonia-Bulgaria) en de Bourgas-Alexandropoulis-pipeline van de Zwarte naar de Egeïsche Zee.
Het EU-NATO-akkoord van 16 december bevat ook afspraken over Macedonië. De Europese Unie - die een eigen troepenmacht van 60.000 militairen op poten aan het zetten is - gaat de 900 NATO-militairen in Macedonië vervangen ("èn mogelijk ook de door de NATO-geleide SFOR in Bosnië", zegt het persbureau AFP er in één adem bij). En Griekenland, dat zopas het voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen van Denemarken, zet natuurlijk zijn beste beentje voor en gaat de intrede van de EU-troepen - verwacht voor februari - in Macedonië coördineren.

Tegen alle NATO-missies
De Europese Unie is dus - van Afghanistan tot in Joegoslavië - bezig taken over te nemen van het Amerikaanse leger. België heeft zich op geen enkel ogenblik tegen die gang van zaken verzet, wel integendeel. Voor de Verenigde Staten is de wisseling van de wacht essentieel om tegenover Irak de handen vrij te hebben.
En hoewel de States formeel het bevel van sommige operaties overdragen, kan er geen twijfel over bestaan dat ze minstens mee-bepalen, zoniet beslissen wat de EU-troepen zullen doen. Dat is nog eens flagrant duidelijk geworden toen Spaanse commando's onlangs een Noord-Koreaans schip enterden dat onderweg was naar Jemen. De Spanjaarden opereerden naast en onder het bevel van de Amerikanen. Hier moet eraan herinnerd worden dat de Spanjaarden een zogenaamde doeane-opdracht uitvoerden in internationale wateren (allicht ook in het kader van Enduring Freedom), net zoals de Belgische marine in nauwe coördinatie met - zeg maar onder - het Amerikaanse opperbevel doeane-opdrachten heeft uitgevoerd in het Oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Boutmans en Dubie kunnen dus nog zo hard beweren dat ze tegen Belgische steun aan een Amerikaanse oorlog tegen Irak zijn, zolang ze zich ook niet echt (en niet alleen met wat verklaringen op een nieuwsluwe dag) gaan verzetten tegen alle militaire operaties om de Amerikanen in de rug te dekken (Afghanistan) of taken uit handen te nemen (Balkan) maken ze de publieke opinie leugens wijs.

tsja
by tim Saturday January 04, 2003 at 05:14 AM

geen slecht artikel, maar wel 2 aanvullinkjes:
1. de belgen staan in kosovo (kunnen die arme mensen er toch niet aan doen dat hun land zo strategisch ligt in europa en dat er zo'n belangrijke pijplijn doorloopt) officieel in de franse sector en dus onder frans bevel, die op hun beurt niet altijd evengoede vriendjes met de amerikanen zijn
2. onze belgische watervriendjes van de marine zitten ook in de caraiben, naar het schijnt om onze amerikaanse vriendjes te helpen met het tegengaan van de drugssmokkel naar de us of a

Minister Michel(leke)
by goene Saturday January 04, 2003 at 09:10 AM

Misschien zijn de groenen niet erg consequent maar Minister Michel gaat duidelijk zijn boekje te buiten. Met zijn reactie tegen de groenen heeft hij rood licht aan elk kritiek geluid tegen een oorlog in Irak. Het is duidelijk dat Bush hem het vuur aan de schenen heeft gelegd. ('Wie niet met ons is, is tegen ons…') Nogal een bange reactie voor een macho-liberaal.

Democratisch boeltje, he?
by Agua121 Saturday January 04, 2003 at 02:39 PM

Agalev en Ecolo blijven volgens mij in de gegeven omstandigheden door hun keuze om kritiek te uiten zonder tot geweld aan te zetten binnen de regels van de democratie en de menselijkheid. Hoewel duidelijk ingegeven uit angst vanwege mogelijke militaire of andere repressie vanwege de V.S. kunnen de liberalen nu waarschijnlijk nog moeilijk terug, nadat zij misschien te snel hun onvoorwaardelijke steun aan de oorlog tegen het terrorisme hebben verleend door artikel 5 van het NATO-verdrag in werking te stellen. Dat artikel stelt dat een aanval op een van de lidstaten door de andere wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Als dat al het geval was met Afghanistan en Bin Laden, in het geval Irak is er sprake van een "pre-emptive strike" ofte een aanval 'uit voorzorg' vooraleer er een vijandige aanval is geweest. Staat dat ook in dat artikel 5?
Eén raad aan de politieke overheden: waag het niet het recht op vrije meningsuiting aan banden te leggen, vooral niet als dat duidelijk is bedoeld om oorlog en geweld in het licht van waarheid te stellen. Dat zal uiteindelijk de énige manier blijken om het tij te keren en vrede te bereiken.

opmerkingetje
by bart vdw Saturday January 04, 2003 at 03:03 PM
barvandewalle@tiscali.be

"Europa ontlast het Amerikaanse leger, zodat het de handen vrij heeft in Irak". Goed samengevat? Mag ik dan opmerken, dat Amerika, als het zijn troepen echt nodig zou denken te hebben, die niet hebben teruggetrokken, ook zonder aflossing van Europa?