arch/ive/ief (2000 - 2005)

vrij houden in de agenda:
by roadblock Wednesday January 01, 2003 at 10:08 PM

een tip voor de antifa in Leuven, en zorg dat er iets mooi tegengeorganiseerd wordt :)iet zoals 4jaar geleden ps neuk de nazis

vanop stormfront webforum:
"
Betoging: Vlaanderen slaat terug
Donderdag 27 februari is het weer zover, de biertonnetjes van de NSV trekken weer met een hoop sympathisanten door de straten. Ditmaal in Leuven, Vlaanderen.

Bij deze wil ik iedereen aanraden om te komen, het gaat een gezellige bedoening worden met een boel gelijkdenkenden, maar ook linksen en agenten. Stuur voor meer info een... pm .

Betoging: Vlaanderen slaat terug
Donderdag 27 februari 2003
om 20u aan het Houverplein "

chase them boneheads outta town

more info please, mr roadblock
by pinkje Wednesday January 01, 2003 at 10:53 PM
pinkje2002@yahoo.com

Hoe pakken we dat best aan?
erop slaan, achternahollen, erop urineren? of enkel smijten met gevaarlijke objecten vanop een afstand? of gewoon wat schelden en afdreigen?

of is je oproep vooral metaforisch bedoeld, en wil je geen geweld, maar wel spot, ironie, tegenfora, geweldloze tegenacties?

please, mr roadblock. Van die 'algemene' oproepen tot linkse revanche, zonder te verduidelijken vanuit welke visie je het fascisme wenst te verslaan, heb ik er in 2002 al genoeg gezien.

of ben je iemand die graag oproept tot tegenstand en er dan stilletjes vanonder muist? of zich achter een maskertje verbergt?
't zijn maar bezorgde vragen van iemand die die eindeloze kat-en muisspelletjes op antifabetogingen met bezwaard hart bekijkt. Omdat ik meestal niet zie wat ermee bereikt wordt (nog bij de activisten, nog bij de 'biertonnetjes', noch bij de 'gewone man' die achteraf in zijn krant weer iets onduidelijks leest over groepjes vechtende mensen.

met vriendelijke groeten
eager to hear a reaction
steven desanghere aka pinkje

not interested
by sander Thursday January 02, 2003 at 03:09 PM
bolle_h@hotmail.com

Hallo roadblock

tijd voor actie ? de hormonen weer hoog aan het oplaaien ?
laat de 'tonnetjes zich maar bezatten, mogen zij ook niet buitenkomen misschien ? laat ons toch tenminste vasthouden aan het democratisch principe, of ze schaffen deze toffe site morgen ook nog af

maar laat uw woede gerust de vrije loop, beter om commentaar uit te lokken dan ermee te blijven zitten

many greetz

funny
by roadblock Thursday January 02, 2003 at 03:18 PM

over de reacties:

1)pinkje, nergens in de tekst die ik gepost heb staat iets over acties, enkel iets over het feit dat de betoging in februari is en in Leuven,
mijn ideen over actievormen: blokkeer de straten op een peacefull manier en wijk niet voor waterkanonnen
met xde verwijzing naar 4 jaar geleden bdoelde ik de mobilisatie: 1500 man betoogden tegn 150 nsv'ers

2) ze mogen wel betogen,en buiten komen maar dan kunnen ze ook reactie verwachten,
en wat the fuk heeft dit met indymedia te maken (warhoofd)

betogen en creatieve actie
by Deirdre Thursday January 02, 2003 at 11:11 PM
deirdre.maes@student.kuleuven.ac.be

Soms ben ik voor creatieve, ludieke acties. Soms ben ik voor op straat komen en betogen, en eventueel met kat en muis spelletjes met de flikken.
In dit geval moet er en een creatieve actie komen en een betoging.
Waarom een betoging?
Ten eerste is dit het jaar van de verkiezingen, daarom moet een betoging georganiseerd worden gedragen door een zo breed mogelijke groep (dus met ngo's en eventueel jong agaleve of jong sp) Deze betoging moet zich niet enkel richten om tegen het vns te betogen, maar tegen het opkomend racisme en tegen het Vlaams Blok.
De tweede reden waarom ik voor een betoging ben, is iets moeilijker uit te leggen. Het zit zo: voor vele studenten in Leuven is een betoging tegen het nsv nog het enige waar ze hun kot voor uit willen komen. Het is bovendien ook de eerste en vaak enige keer dat ze met agressie van de politie geconfronteerd worden (vorige keer heeft de politie voor meer dan drie uur zitten chargeren, en hoe meer ze dit deden, hoe meer studenten zich bij de betoging aansloten) Bovendien mogen de brave studentjes ook wel eens de kik voelen van (illegaal) betogen.
Dus inderdaad: vredevolle blokkade van straten waar ze langs komen (zoals vier jaar geleden)
Dan de creatieve acties. Enkele ideetjes misschien:we maken mooie affiches die mensen in de straten waar het nsv voorkomt kunnen omhoog hangen, we vragen mensen om 'wereldmuziek' op te zetten als het nsv passeert (eventueel in samenwerking met de studentenradio, radio Scorpio)
Andere ideetjes en commentaren steeds welkom.

bijna gerustgesteld
by pinkje Friday January 03, 2003 at 10:11 AM
pinkje2002@yahoo.com

Oef, bijna helemaal gerustgesteld. De oorlogspraat van Roadblock ('neuk de nazis', 'chase them boneheads outta town')was slechts metaforisch en ironisch bedoeld.
Je kunt nu wel denken dat dat 'evident' is, maar voor heel wat mensen is dat onderscheid echt niet zo gemakkelijk te maken. Heel wat jonge mensen, zeker als ze dan nog eens wat bedwelmd rondlopen op zo'n acties, kunnen in het heetst van de strijd door dergelijke woorden wel eens aangepord worden om hun persoonlijke vat van angsten en twijfels op zo'n momenten geheel te kanaliseren in een grenzeloze haat en woede tegenover de NSV-leden (die op hun beurt terug al hun persoonlijke angsten en twijfels kanaliseren... etc etc). En is de Ander niet te grijpen, dan kan er nog wat gevloekt en gespuwd worden op de opgetrommelde oredetroepen (waarvan een groot deel agenten hun persoonlijke angsten en twijfels etc etc). Voorbeelden te over.
Ik blijf mij wel vragen stellen bij de 'vredevolle blokkade van straten waar ze langs komen' (deirdre). Ge hoeft er nu niks over uit te leggen hoor (de 'bruinen' zijn misschien aan het meeluisteren), maar ik zie niet precies voor mij hoe enkele honderden linksen een parcours van het nsv kunnen blokkeren op een vredevolle manier. Niet dreigen, spuwen en slaan voor er door de anderen eerst geslaan wordt? Kun je iedere heetgebakerde linkse in toom houden (één manifestant op honderd die een flesje werpt, is vaak al voldoende voor de flikken om te chargeren). Het is mijn persoonlijke ervaring dat in zo'n situaties er vaak heel veel dreiging en haat en geweld hangt (en daar kun je inderdaad je 'kicks' van krijgen - vraag dat maar aan iedere flik of soldaat of skinhead), en er vaak geen plaats meer blijft voor echt vredevolle, diepere boodschappen (want daar staan de linksen uiteindelijk toch voor).
Achteraf wordt dan vaak gezegd dat het uit de hand liep door het gedrag van de flikken, of de 'bruinen', maar... vaak kun je als organisator van een tegenbetoging eigenlijk al voorzien dat je in zo'n escalatie terecht zult komen. Tenzij dat natuurlijk de strategie is.

Anyway, ik herinner mij ook wel twee positieve acties tegen het bruine gevaar in 2002: de STER-actie van 7 maart te Gent, en de Reclaim Solidarity van 1 mei te Brugge.

Zeker doén dus, ik hoop alleen dat we in 2003 niet altijd maar opnieuw dezelfde linkse tactische fouten maken als voorheen. Fight Fascist Thinking, not their People.

vriendelijke groeten
steven aka pinkje

Steven
by TUc Friday January 03, 2003 at 11:18 AM


Toch niet altijd eens met jou hoor jongeman! Maar daar zetten we ons wel over he!
Ik herinner me een toffe discussie die we enkele jaren geleden hadden over het tegenwerken van een NSV-betoging. Dat was pas creatief verzet. Kwamen erin voor: aan elkaar gelaste vuilnisbakken, massa's stink- en rookbommen, wereldmuziek en ander 'omgevingsmateriaal'.

zoen aan Pinkje,
TUc

TUC toch :)
by PINKJE Friday January 03, 2003 at 12:14 PM
pinkje2002@yahoo.com

Ik ben helemaal niet vies van creatief verzet. Integendeel. Ik heb dat in 2002 m.i. al voldoende aangetoond in allerhande axies.
Waar ik gewoon wa bang van ben is de infiltratie van heethoofden in zo'n toffe axie, en het onvermogen van 'de massa' om op een gepaste manier hiermee om te gaan. Wat doe je als één of twee heethoofden tegen alle 'afspraken' in toch beginnen met projectielen te gooien naar de flikken, of zich te maskeren, of zatte en verloren gelopen biertonnetjes in elkaar beginnen te meppen? Binnen de kortste keren is er een tegenreactie, en dan... is het hek vaak van de dam, want dan voelen de linksen zich als groep aangevallen, begint de adrenaline heerlijk te stromen, en kunnen we ons uitleven in achtervolgingen, ruitjes kapot maken, dingskes gooien, op ons bek krijgen, gearresteerd worden, en later stoere verhalen vertellen.
Kijk, ofwel werk je met een klein die-hard groepje wat die-hard NVDA-verzet uit (met rookbommen en aaneengelaste vuilnisbakken en ander 'omgevingsmateriaal', no problem, I swear), maar als je 'iedereen' (dixit roadblock) oproept om af te komen, dan is het gewoonweg heel moeilijk om op dat slap koord van DIRECT en NON-VIOLENT te blijven balanceren. Allez, dat blijkt in Gent toch moeilijk te zijn. De laatste keer werd in volle strijdroes ocharme zelfs een bus met onschuldige koorknaapjes meegesleurd in de strijd. Terwijl de eerste bedoeling eigenlijk was om een antifa-streetrave te organiseren...
Ik denk dat ik binnenkort nog eens een artikeltje over de vloek en de zegen van groepsdynamica en conflictescalatie in grote groepen ga schrijven. Vol met vragen, geen antwoorden. Ik ben de paus niet, hé.

zoentje terug
pinkje


ps: kent er niemand wat toffe, goed geslaagde antifabetogingen uit het verleden (bijv.: leuven 4 jaar geleden? wat gebeurde er toen?), die NIET uitmonden in krantenartikels waar Jan met de Pet dan weer op reageert: "amaai mijn frak, als mijnen zoon meer gene linkse wordt".

Leuven 4 jaar geleden
by Deirdre Friday January 03, 2003 at 04:08 PM

Zo'n 150 nsv'ers en zo'n 1500 tegenbetogers. De mensen die de betoging hadden georganiseerd werden direct opgepakt, zodat de avond een beetje geimproviseerd werd.
Onder de betogers een tiental gemaskerde met stenen en flesjes gooiende individuen. Die als ze een steen of flesje gooiden, werden onthaald door de andere 1490 betogers op een fluitconcert en boe-geroep, zodat ze er gauw mee stopten.
Voor de rest heeft de politie gedurende vier uur met paarden en stokken de betoging proberen te verdelen.
o ja, voor zover ik mij herinner werden er twee betogingen gepland om 19.00 uur georganiseerd door de PvdA en om 20.00 uur georganiseerd door enkele anarchisten en communisten (?)
ale op het moment zelf besloot de pvda om toch maar met de andere betoging mee te doen (het was anders een beetje een belachelijk zicht denk ik)

Da
by dirk Friday January 03, 2003 at 04:13 PM

Voor die anarchisten bedoel je?

belachelijke PVDA
by MR. ARCHIVARUS Friday January 03, 2003 at 07:17 PM

Het was een warme voorjaarsavond...

Voor de betoging waren er heel wat preventieve arrestaties, o.a. van mensen van de organisatie van de tegenbetoging . Ondanks dit feit ging de betoging toch door. Even na het vertrek kwamen de PVDA-militanten (die niets met de tegenbetoging te maken hadden) ons vervoegen, MET hun eigen 'veiligheidsdienst'! Ze probeerden de betoging zowaar voor hun kar te spannen, maar ze hadden niet gedacht dat er zoveel mensen zouden tussenlopen die de PVDA liever in het AMSAB-archief hadden gezien ipv in de betoging. Ze werden van het toneel verwijderd (en ik zweer het je, de arrogantie van dat volk krijgt het bloed van onder je nagels). Dan is er -zoals Deirdre reeds schreef- een stortvloed van politiecharges (te paard) over ons heen gekomen, terwijl steeds meer mensen (veel studenten, het was een donderdagavond) de betoging vervoegden. De betoging werd uiteindelijk toch opgesplitst, en de aparte groepen deden hun ding gewoon verder. De politie deed er alles aan om een confrontatie met het NSV te verhinderen en deed ondertussen niks anders dan de tegenbetogers molesteren, de toenmalige BOB deed zijn best om mensen te ficheren. Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat er zeker 1800 mensen betrokken waren.

Ik ben hier eens aan 't zoeken geweest in mijn archiefdoos en ik heb het pamflet gevonden dat een grote bijdrage had geleverd aan de succesvolle tegenbetoging. Het is getekend door het Comité tegen uitwijzingen, het Anarchistisch Actieblad De Nar, het Sociaal Centrum/Autonoom Jongerencentrum (Leuvense krakers) en het ter ziele gegane actiecentrum Tegenstroom.Het pamflet (en de affiche) luidde:

DE STAD IS VAN ONS ALLEN!
Donderdag 11 maart 1999
19h30 op de grote markt te Leuven
massale en feestelijke mobilisatie voor een leefbare wereld naar aanleiding van de betoging van het NSV
Collectief tegen fascisme!

ONZE BOODSCHAP AAN HET NSV:
(nvdr. foto met kinderen die vieze gezichten trekken)

Wij willen:
*vrijheid en solidariteit
*herstel van sociale weefsels in onze buurten door meer groen, parken, speelpleinen, ontmoetings-en buurtcentra,
*mobiliteit voor iedereen: gratis openbaar vervoer
*onvoorwaardelijk woonrecht
*inkomensherverdeling en zelfbepaling
*uitwijzingsstop en sluiting van detentiekampen
*praktische solidariteitsbanden smeden tussen 'uitgesloten' groepen

BRENG TOETERS EN BELLEN MEE

SAMEN VRIJ BOUWEN AAN VRIJE WERELD

+uitleg op achterzijde

Ik heb sinds die betoging niet veel meer gezien dat zo succesvol en consequent was tegen het NSV (behalve de Reclaim The Streets-en, georganiseerd door het Sociaal Centrum; nietwaar Deirdre, Han, Red Kitten? ). Het jaar daarachter bleef hun betoging uit, en vorig jaar in Gent was het maar een frustrerende boel waar een paar honderd mensen verveeld werden door de praktijken van Blockbuster alias Militant Links. Sindsdien noemen wij ze irritant links. Op het einde werden nog eens zo'n tachtigtal mensen die grotendeels niets misdaan hadden verrot geslagen door de flikken.

Voor zover ik weet heeft de klassieke wijze afgedaan: geen grijsgedraaide slogans meer AUB, geen links vlaggengzwaai, geen onnodig geweld, geen gepallaver ergens op een rond punt aan de kermis in Gent,... Ook geen bloemen voor flikken en binnenkort komt de Sambacultuur ook onze oren uit. Ik denk dat in Leuven momenteel enkel het Sociaal Centrum enige slagkracht kent.

Bon, nog vragen (geen kindertheater AUB)

Groetjes

Aan MR.Roadblock
by vrager Friday January 03, 2003 at 07:59 PM

Kan je volgende keer een andere titel geven aan je artikel aub? 'open houden voor je agenda' is niet echt aanlokkelijk (functie van titel, naast samenvatting) en mensen denken dat dit slechts een aankondiging is, terwijl je een wezenlijk probleem aankaart: die lelijkaards van het NSV komen weer marcheren in Leuven. Je kan je titel nog steeds wijzigen door het aan het editing team te vragen, al is het nu al wat laat.

PS: toch bedankt voor de informatie

belachelijke Archivarus
by Geert C. Friday January 03, 2003 at 10:39 PM

Wat een belachelijke commentaar weer over Blokbuster en Militant Links (nu LSP). Vind je het negatief misschien dat wij tenminste de ballen aan ons lijf hebben om een betoging te organiseren en ervoor te gaan door zwaar te mobiliseren?

Meer info: http://www.blokbuster.antifa.net/antinsv.html

Irritant Links
by MR. ARCHIVARUS Saturday January 04, 2003 at 03:56 PM

Geert, met alle respect voor je gewaardeerde inzet tegen extreem-rechts, misschien moet je eens gaan inzien dat de Militant Links-tacktieken hebben afgedaan. Even een repliekje op je comment. Antwoord AUB als je hem hebt gelezen.

1)zwaar mobiliseren? laat me niet lachen. Je weet zo goed als ik dat er zeer weinig volk aanwezig was in Gent (zeker als je het vergelijkt met vroegere tegenbetogingen ginds). Dit is niet zwaar mobiliseren.

2)ja, ik vond het een belachelijke bedoening, waarvan ik spijt had eraan te hebben deelgenomen. Er werd wat rondgewandeld en de Blockbuster-slogans die geen mens (meer) aanspreken, werden nog maar eens uit de kast gehaald. Er gebeurde niets, het was bovendien saai. Op een bepaald moment wordt de betoging stilgezet op een rond punt aan de kermis. Navraag bij één van de organisatoren leert me dat de bedoeling is dat we ervoor zorgen dat het NSV daar niet kan passeren. Als ik de persoon in kwestie en één van zijn collega's er attent op maak dat de NSV-betoging helemaal niet de bedoeling heeft ginds voorbij te komen, krijg ik als antwoord: 'dan hebben we tenminste dit rond punt gevrijwaard van de fascisten'. Vervolgens vroeg ik of er nog wat ging gebeuren:'Nee, daarna laten we hun op hun bussen stappen, maar er is nog een after-party...' Vanwege de kermis ziet de politie het pleintje graag terug leeg een zij tonen ostentatief hun waterkanon en weg is de organisatie. Letterlijk: 'omdat het Gentse volk naar de kermis wil gaan verplaatsen we ons nu naar ... alwaar onze infostands klaarstaan'.

De vraag is nu: 'Wat was het nut?'
-onze stem laten horen? Ik kan je verzekeren dat het niet goed is overgekomen: al dat klassiek gezever en op het einde die schermutselingen en vandalenstreken.

-het NSV tegengehouden? Ik WEET uit goede bron dat ze daar eens goed met ons gelachen hebben, in de pers kwamen ze er zelfs nog zeer goed uit op de koop toe.

Ik zou liever wat hersenen zien ipv wat ballen. Pak het eens anders aan en laat die Militant Links-theorie achterwege.

gedogen of meebetogen
by Maarten van Dael Monday January 06, 2003 at 01:34 AM

Welke houding moeten we aannemen tegenover de manifestatie van de nationalistische studentenvereniging?

Op 27 december zal er betoogt worden tegen de kapitalisten van de VLD door enkele Vlaamsgezinde studentjes. Zij verwijten de VLD een anti-Vlaams beleid.

moeten we deze betoging nu gedogen of moeten we met deze mensen meebetogen?

Als we met zijn allen met de NSV meebetogen kunnen we hun manifestatie recupereren. Zo kan er een breed volksverzet tegen het regime ontstaan.

Maar we kunnen ze ook gewoon laten betogen. Dan komt dat nog niet eens in de pers zo een flauwe en onnozele betoging.

Het enige wat we niet mogen doen is tegen betogen. Want dan halen ze pers met hun betoging.
Ik weet hoe dat gaat. Er wordt van alles vernield. Daar springt dan de pers op, en op deze wijze komen die studentjes met hun ludieke en vrolijke betoging in het nieuws
nee nee, zover mogen we ze niet helpen.

Voor de rest wens ik ze veel succes met hun betoging. . NSV'ers zijn de enige studenten die ten minste nog uit hun kot komen en voor ambiance zorgen. Anders is er hier in leuven maar een kil burgelijk sfeertje.


toedeledoe,

maarten
Iedereen mag natuurlijk zijn democratische rechten uitoefenen en (tegen)betogen

Meebetogen?
by Chris Monday January 06, 2003 at 02:21 AM

Meebetogen zie ik niet zitten :). En geweld al zeker niet, we ijveren naar een maatschappij zonder haat en geweld. Gaan we aan anderen duidelijk maken dat ze niet mogen teren op haatgevoelens terwijl wij allerlei projectielen hun richting uitgooien in de hoop we er eentje kunnen neerkeilen? Haat bestrijdt je niet met haat, noch met geweld. Ik opteer voor een vreedzame tegenbetoging. Stem tegen stem.

ARCHIVARUS
by Geert Cool Monday January 06, 2003 at 01:53 PM

ARCHIVARUS, ze zeggen wel eens dat de beste stuurlui aan wal staan. In uw geval gaat dit blijkbaar ook op...

Op die betoging hoorde ik goeie reacties. En qua mobilisatie was het zeker niet slecht. Zeker als je in beschouwing neemt dat enkel vanuit de LSP gemobiliseerd werd. Dat kan bij u misschien "irritant" overkomen, maar doe het dan zelf hé.

Aan Geert C.
by ARCHIVARUS Monday January 06, 2003 at 05:29 PM

Geert, lees mijn reactie (voor je zelf reageert) nog eens, dan kan je al moeilijk zeggen dat ik aan wal sta. Natuurlijk weten wij hier allemaal dat jij een uitstekende militant bent, met een enorm engagement (wauw, wat een fantastische kerel). Hou je niet bezig met uitspraken over mijn engagement. Ik zal mijn palmares hier niet ten toon spreiden, maar ik wil toch even vermelden dat ik uit ervaring spreek en dat ik het Blockbuster-epos goed gevolgd heb, alsmede de anti-fascistische strijd (waarin ik mij al lang engageer).

Ja, je zal zeker positieve reacties hebben gehoord op de betoging, die hoor ik op elke betoging. Enkel met DE PARTIJ LSP mobiliseren en slechts enkele tweehonderd (maximum; exclusief de mensen die niet voor jullie betoging kwamen, maar noodgedwongen aansloten)) mensen in Gent krijgen, maak dat de ganzen wijs dat er goed gemobiliseerd is. Bovendien is het niet dat wat me irriteert, maar het is de Militant (LSP, Blockbuster, Internationaal gezet, hoe je het beest ook wil noemen) zelf die me de strot uit komt.

Geert, waarom raak je niet aan de essentie van mijn reactie? Wat was/is het NUT? Wat heeft het opgeleverd (en laat het revisionisme achterwege)? Zijn dit nog de middelen die we moeten aanwenden?

Zwijg over jou en mijn engagement, dat doet niet ter zake. Wees realistisch en kijk eens terug op de fameuze betoging (of kijk eens vooruit voor de verandering) en zeg me dan nog eens dat je het een goede zaak vond.

http://www.Ikhebgeenwangedrochtvaneenpartijomnaarteverwijzendus geengoedkopereclamezondergoeieargumenten.be

Groeten

zielige archivarus
by GC Monday January 06, 2003 at 10:15 PM

Als je het nutteloos vindt om te betogen, kun je beter de ganse dag op je lui gat voor TV zitten. Als je het nutteloos vindt om om op een ogenblik dat fascisten betogen een tegenactie te doen doorheen de studentenbuurt, wat voor een anti-fascist ben je dan? Zo'n anti-fascist die er geen probleem mee heeft dat de fascisten er zonder enige georganiseerde tegenkanting kunnen passeren? Ik blijf bij de slogan 'No Paseran'! En blijkbaar waren er in Gent bij de anti-NSV zo'n 800 mensen die hetzelfde vonden.