arch/ive/ief (2000 - 2005)

FN in Kenia!
by Guido Tuesday December 31, 2002 at 04:05 PM

"In de beginne slachten we de zwartjes af, dan gebruikten we hun lichamen als productiefactor in mijnen, vanwaar we onze grondstoffen halen voor o.a. de atoombom. We gaven hen ook een fabriek alwaar kogels gemaakt worden, zodat ze elkaar kunnen afmaken. En ondertussen zenden we hen terug naar land van herkomst."

In een opiniestukje in DM stond in een paar lijnen vermeld dat FN ook een fabriek heeft in Kenia. Een beetje opzoeken gaf volgende resultaten: "Kenia maakt Belgische wapens In Herstal bij Luik staat de wapenfabriek FN. Die maakt wapens voor het Belgische leger en voor andere Europese landen. Wapens leveren aan landen met slechte bedoelingen is verboden. Ook aan rebellen mogen geen wapens worden verkocht. Toch helpt FN rebellen en gevaarlijke tirannen eigenlijk wel aan wapens. Zo kocht een fabriek in Kenia de toelating van FN om dezelfde wapens te maken. Ook de kennis om de wapens te maken hoort daarbij. De fabriek in Kenia maakt kogels. Die kogels worden in elke burgeroorlog van Afrika gebruikt. Er wordt dus gevochten in Afrika met de medewerking van een Belgisch bedrijf. En dat bedrijf krijgt zelfs steun van de Waalse regering." http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab418/Wa18buk3.txt "In het dossier in verband met de wapenleveringen aan Eldoret in Kenia is er bijvoorbeeld niet meer, maar ook niet minder openheid dan nu aan de dag gelegd. Meer zelfs, nadat u in de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen had toegezegd in dit dossier openheid te geven en u dat op mijn vraag in plenaire vergadering herhaalde, zich erover beklagend dat de parlementsleden niet eens het dossier waren komen inkijken, heb ik contact genomen met uw kabinet om het dossier effectief in te kijken. Men heeft mij zeer vriendelijk en beschaafd ontvangen, maar ik heb het dossier niet te zien gekregen. De reden die men opgaf, was dat de minister er liever bij was wanneer ik het dossier zou inkijken. Ik stel vast dat er zich nog steeds geen gelegenheid heeft voorgedaan om het dossier grondig in te kijken."(Alfons Borginon (VU&ID) http://www.lachambre.be/commissions/acts/current/hc224f.htm ""In de beginne slachten we de zwartjes af, dan gebruikten we hun lichamen als productiefactor in mijnen, vanwaar we onze grondstoffen halen voor o.a. de atoombom. We gaven hen ook een fabriek alwaar kogels gemaakt worden, zodat ze elkaar kunnen afmaken. En ondertussen zenden we ze terug naar land van herkomst." Iemand meer info over dit onderwerp? Google gaf enkel bovenvermelde resulaten, er waren enkele dingen in het Duits maar ik beheers die taal niet. http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=Fn+Herstal+Kenia+

Productlicenties
by Stijn O. Tuesday December 31, 2002 at 04:32 PM


Vraag van Guido via e-mail:
>wist jij dat er een FNfabriek in Kenia staat?

Als FN productlicenties verkoopt aan een fabriek in Kenia betekent dit niet dat de fabriek in Kenia een FN-fabriek is (maw. dat ze eigendom is van FN). Dat maakt het uiteraard niet minder erg.

Verkoop van productlicenties voor wapens kan inderdaad een middel zijn om strenge wapenwetten te omzeilen. Dit kan eventueel vallen onder offshore economie: een land met weinig regulering wordt gebruikt om beperkingen van Belgische wetgeving te omzeilen (cfr. belastingsparadijzen of olietankers onder Liberische vlag).

Weet je iets over de inhoud van die productlicentie, Guido?

geen verdere info
by Guido Tuesday December 31, 2002 at 05:42 PM

Het stond in DM in een opiniestukje van Koen Vidal over de verkiezingen in Kenia:

"...de kwalijke reputatie van Moi heeft België niet verhinderd om in de geboortestad van de president een FN-wapenfabriek te zetten, die buiten Kenia ook de rest van de regio bedient. Met andere woorden: de geslaagde verkiezingen heeft Kenia zeker niet aan België te danken..."
DM, p.2, 30-12-2002

Ik vond enkel bovenstaande dingen. Misschien is er meer te vinden na een dag zoeken, heb nu maar een half uurtje gezocht.

Herinnering
by Agua 121 Tuesday December 31, 2002 at 10:05 PM

We hebben die fabriek te danken aan mensen die nu in de oppositie zitten, en mee vorm hebben gegeven aan de Europese Unie. M.a.w. de vroegere C.V.P. Als ik me niet vergis kunt u verabntwoordelijken terugvinden in de Europese VolksPartij. De regering Martens, met onder andere de toenmalige minister van Financiën Eyskens, die we in het eindejaarsjournaal konden bewonderen als een van de twee van het komische duo van de Muppet-show. Opgemerkte verklaring: dat het hier zo op een revolutie ging lijken en dat ze moesten beginnen oppassen...