arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kerstman voor drie jaar de bak in?
by nib Tuesday December 31, 2002 at 03:10 PM

De IJslandse vredesactivist en Kerstman Thor Magnusson moet misschien drie jaar de gevangenis in. De oprichter van de vredesorganisatie Peace2000 gaat rond kerst als Kerstman verkleed naar landen waar oorlog woedt. Hij zou de terroristenwet verbroken hebben.

In november verspreidde hij een e-mail waarin hij schreef over een overeenkomst tussen NAVO en de IJslandse regering om vliegtuigen te gebruiken voor het vervoeren van wapens voor de oorlog tegen Irak en andere oorlogen.

De kerstman e-mailde dat ze daarvoor ook passagiersvliegtuigen willen gebruiken. De passagiers lopen dan een direct gevaar. De regering wil niet kwijt hoe de deal met NAVO in elkaar zit, en diverse parlementariers praten elkaar momenteel tegen.

In 1997 ging Thor met toestemming van de VN naar Irak om honderduizend cadeautjes daar aan kinderen uit te delen. Dat was de eerste vlucht die de no-fly-regels in Irak, opgelegd door de VS en Engeland, verbrak. Het bracht hoop bij vele mensen voor een einde aan de dagelijkse ellende van de Irakeze bevolking door een opheffing van de sancties die Irak al tien jaar, sinds het officiele einde van de Golfoorlog, kent. De man heeft zich ook ooit gekandidateerd voor het presidentschap van zijn land.

Toen hij terugkwam uit Irak heeft hij een vijf-jarig meisje meegenomen naar Amsterdam. Het meisje had een ziekte die vanwege de sancties niet in Irak verholpen kon worden.
Zie: http://www.cnn.com/WORLD/9712/28/iraq.sick.girl/index.html

Thor is op 22 november gearresteerd en in een isoleercel gezet. Ook het kantoor van de vredesorganisatie is ontruimd en computers zijn in beslag genomen.

Na zijn vrijlating hoorde hij de aanklacht van drie jaar. Dit omdat hij in de e-mails die hij had verstuurd, had geschreven dat de vliegtuigen wel eens gekaapt konden worden vanwege het oorlogtuig aan boord. Daarmee heeft de vredesactivist de antiterrorisme wetgeving verbroken.

IJsland stond tot voor kort bekend om zijn pacifisme. Nu heeft het zich gevoegd bij het rijtje westerse agressoren, waaronder Nederland, Engeland en de Verenigde Staten die met geweld hun wil de wereld willen opleggen.

E-Mail: thor@peace2000.org

Website: http://www.peace2000.org/