arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhalen van alledaags racisme
by han Monday December 30, 2002 at 04:51 PM
han@indymedia.be

De rellen in Borgerhout kwamen voor veel mensen als een verassing. De afgelopen dagen werden er op deze website een aantal verhalen over het alledaagse racisme gepost. Die maken duidelijk dat de moord in Borgerhout slechts een druppel was die de emmer even deed overlopen.

Verhalen van alledaags Racisme

Open brief van en aan mensen die aan de verkeerde kant staan..
jeugdhuis Alhambra vzw
Een jaar geleden, hielden de jongeren van Alhambra - een jeugdhuis in de Brusselse wijk Kuregem - een video-atelier. Ze maakten een kortfilmpje over hun visie op 11 september. Eén van de jongeren stelde in haar film de volgende vraag: Waarom zijn wij, jongeren uit Kuregem, altijd solidair met mensen die in de ogen van de Belgische maatschappij verkeerd zijn? Een pertinente vraag, niet waar? Lees meer ....

"De bus stopt hier niet vandaag" en andere verhalen van racisme.
han
Het mediacircus van Indymedia trok de afgelopen weken naar Mechelen. We werkten er met een groepje jongeren van Arabische afkomst samen aan een filmpje, over de verhalen die zij graag zouden vertellen. De eerste dag verkenden we een beetje en sprokkelden mogelijke verhalen bij elkaar. Het resultaat was een waslijst verhalen van alledaags racisme. Lees meer ...

De Hel: Jaren oud en toch nog razend actueel, een Marokkaans leven in Vlaanderen.
Ik ben Abdellah.
Abd Allah. Dienaar van Allah. Pseudoniem of echte naam? Wat maakt het uit? In ieder geval, ik ben een produkt van België, Vlaanderen. Meer bepaald Mechelen. Ik ben in Mechelen geboren en getogen. Ik heb Marokkaanse ouders. Probleem is: Ik voel me geen Belg, Vlaming, Mechelaar. Meer zelfs, ik zal het zo subtiel mogelijk uitdrukken: Ik krijg het schijt van België, Vlaanderen en Mechelen. Lees meer ...

Français

Contre le racisme primaire
Khalid et Protesta

Lettre ouverte des / aux personnes qui se trouvent du mauvais côté de la barrière.
Les jeunes de l'Alhambra asbl.

Les politiques s'interrogent ouvertement sur l'échec possible de la politique d'intégration : des groupes de personnes montés les uns contre les autres, des meurtres d'inspiration raciste à Schaerbeek et Anvers et un débat dans les médias qui, selon nous, fait fausse route. C'est ce qui nous a poussés à réagir et à écrire cette lettre ouverte. Un communiqué émanant de la maison de jeunes car nous croyons pouvoir faire entendre un point de vue trop rarement présenté et qui a l'avantage de replacer le débat dans une perspective correcte.

alledaags racisme
by margaret carleton Monday January 06, 2003 at 07:09 PM

Dit soort verhalen/houdingen maakt mij altijd erg triest en geeft mij het gevoel dat de moppen die weg en weer de grens gaan steek houden:

nederlanders zijn gierig
(ik heb ondertussen geleerd dat de meeste mensen die geld hebben, dit verkregen hebben door te SPAREN)

... en belgen zijn dom.
(het is alles behalve gepast of vooruitstrevend om je af te sluiten van kansen om iets te leren over andere mensen, culturen - onze lieve heer heeft allerhande kostgangers - en je met dit soort negatieve praktijken bezig te houden. Ik heb geleerd dat een minder bekrompen houding in het onderwijs toch wel op zijn plaats is. Tenslotte zegt iemand uitsluiten meer over de groep die uitsluit dan de uitgeslotene...)

Nu ik zelf bijna 15 jaar in de VS woon, ervaar ik het toch wel als een groot pluspunt dat men hier een heel stuk gevoeliger is in dit soort zaken.

Wanneer komt er een actie om mensen erop te wijzen dat het ook anders kan?

beste wensen,

greet