arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arabische & EU-vredestroepen naar Irak
by FFEPA Sunday December 29, 2002 at 08:41 PM

In Berlijn hebben de leiders van 13 EU-lidstaten besloten samen met de Arabische Liga, vredestroepen te zenden naar Irak teneinde een Amerikaanse inval te verhinderen. De eerste EU-troepen komen begin januari in Irak toe, gelijktijdig met soldaten uit Egypte, Marokko en Jordanië. Berichtgeving en eerste commentaren.

Berlijn, Berichtgeving FFEPA.

In spoedzitting bijeen in Berlijn, hebben de staatshoofden en regeringsleiders van dertien lidstaten van de Europese Unie (Groot- Brittannië bleef afwezig, Nederland hield zich afzijdig) besloten om samen met de Arabische Liga, vredestroepen te zenden naar Irak. De Iraakse overheid werd voorafgaand gecontacteerd en heeft zijn instemming betuigd. "De Europese en Arabische vredestroepen zijn van harte welkom" verklaarde Iraks vice-premier, Tariq Azziz.

De bedoeling is zo snel mogelijk een internationale vredesmacht van zo'n 100.000 soldaten in Irak te stationeren, waardoor de Verenigde Staten onmogelijk het land nog kunnen aanvallen zonder zich tegen de hele internationale gemeenschap te keren. Ook aan diverse Aziatische landen werd een substantiële bijdrage (in manschappen of financieel) gevraagd. China zou reeds toezeggingen gedaan hebben. De Russische president Poetein verklaarde alle mogelijke diplomatieke steun te verlenen aan het initiatief waarvan hij achter de schermen, één van de initiatiefnemers is.

De eerste EU - landtroepen zullen reeds begin januari in Irak toekomen, gelijktijdig met soldaten uit Egypte, Marokko en Jordanië. Ze zullen stellingen innemen aan de grenzen van Irak en in de belangrijkste steden. De troepen zullen op geen enkele wijze interveniëren in de interne aangelegenheden van Irak zoals dat met de Iraakse overheid werd overeengekomen.

Ook op zee zal de EU zich aanwezig melden om een Amerikaanse aanval over zee onmogelijk te maken. Het Franse vliegdekschip 'Charles de Gaulle' en tientallen andere Europese oorlogsbodems worden daartoe versneld in gereedheid gebracht.

Over de duurtijd van de operatie werd vernomen dat deze pas zal eindigen als de bedreiging door de Amerikaanse troepen zal zijn weggenomen. Wat er op neerkomt dat de Verenigde Staten het merendeel van hun troepen - 65.000 soldaten reeds ter plaatse, 50.000 voorzien - uit de Golfregio moeten terugtrekken.

* Nieuwsanalyse: van waar dit Europese optreden ?

Vanwaar deze - voor de buitenwereld onverwachte - stap van de Europese Unie ? Op de conferentie in Berlijn circuleerde een tekst met zes redenen waarom de Unie een actie in Irak moet ondernemen.

Die redenen bestaan uit een mix van Europees eigenbelang en bekommernis om het lot van de Irakezen. Ziehier een samenvattende vertaling uit het Duits, met daaraan toegevoegd enige commentaar.

1) "Het optreden van de Arabisch-Europese vredesmacht in Irak moet voorkomen dat het Iraakse volk dat nu al te lijden heeft onder een embargo én Amerikaanse en Britse bombardementen, het slachtoffer zou worden van de eerste grootschalige oorlog van de 21ste eeuw."

Amerikaanse militairen zelf raamden midden december het aantal burgersslachtoffers dat een Amerikaanse 'actie' zou maken, op 10.000 tot 100.000. Om nog te zwijgen over de onrust en eventuele burgeroorlogen in buurlanden. Kortom: zonder Europees ingrijpen dreigde een humanitaire catastrofe.

2) "Anders dan de V.S. met hun al dan niet terechte maar zeker overdreven bekommernis om de 'massavernietigingswapens' van Irak, laat de Europese Unie er geen misverstand over bestaan: de inzet van het conflict is de Iraakse olie. Omdat een Amerikaanse verovering van Irak de Europese olie- toevoer vanuit het Midden-Oosten ernstig in het gedrang brengt, is de Unie verplicht het Amerikaanse optreden te verhinderen."

Zoals bekend heeft Saddam Hoessein belangrijke olieconcessies toegekend aan niet-Amerikaanse bedrijven: het Frans-Belgische TotalFinaElf, het Russische Lukoil (waarvan het contract wel midden december door Irak werd opgezegd omdat Rusland zich te pro-VS opstelde) én de China Petroleum Company. Zodra het huidige olie-embargo wordt opgeheven, kunnen de bedrijven de enorme Iraakse oliereserves - de tweede grootste ter wereld, na die van Saoudi-Arabië - oppompen. De enige manier waarop de V.S. de Europees-(Russisch-)Chinese 'greep' op Iraks olie kunnen afwenden, is met een aanval op Irak. Zo'n Amerikaanse aanval is dan ook een aanval tegen de belangen van Europa, Rusland en China. En niet alleen de Iraakse oliebronnen staan op het spel; ook die in de Arabische buurlanden én in de Kaspische Zee-regio. Zowel Rusland als China kijken met lede ogen naar de toenemende Amerikaanse aanwezigheid in Centraal-Azië. Vandaar hun steun achter de schermen aan het Europees-Arabisch initiatief.

3) "Gezien de spanningen die het migratievraagstuk in tal van Europese landen oproept, is Europa niet van plan om de Amerikanen toe te laten van het Midden-Oosten een strijdtoneel (letterlijk staat er in het Duits: een 'schietkraam') te maken, waaruit steeds meer mensen weg zullen vluchten; in eerste instantie richting Europa."

4) "De Europese Unie wil de integratie van de in de Unie aanwezige Arabische bevolkingsgroepen niet verstoord zien worden door een eventuele Europese stilzwijgende steun aan een Amerikaanse overval op Irak."

5) "De Europese Unie heeft geen zin om de schietschijf te worden van terroristische groeperingen die na een Amerikaanse aanval op Irak, meer dan ooit de Amerikaanse greep op de Arabische wereld zullen bestrijden. De Unie is zich bewust van het gevaar dat terroristische groepen vormen voor de economie en het welzijn van haar bevolking. De Unie wil de Europeanen niet nodeloos aan terreur blootstellen en zal zich meer dan ooit inspannen om de economische, sociale, politieke en andere bestaansredenen voor het terrorisme weg te werken."

Overigens dreigde de Europese economie alleen al door de Amerikaanse aanval op Irak zelf, zwaar te lijden. De euro-zone en het Europese stabiliteitspact zouden het lastig krijgen. Ook voor de V.S. zou een oorlog in Irak overigens een gok geweest zijn. Harvard-professor Steven Miller stelde het midden december zo: "Als de voorspellingen van de Amerikaanse regering niet correct zijn, kan de oorlog een dure, mislukte knoeiboel worden, of zelfs een ramp."

6) "De Europese Unie streeft naar een verhouding van wederzijds respect en samenwerking met de Arabische landen. De Unie is van mening dat een evenwichtige verhouding de beste waarborg is voor een relatie die gunstig is voor beide partners. Dit geldt ook inzake de olie-ontginningen, waar Europa de rol wenst te respecteren van de OPEC."

Zoals bekend wil de V.S-leiding de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende landen) uitschakelen.


* Einde van de 'Pax Americana' ?

Een zevende, onuitgesproken reden voor het Europese optreden ligt bij de strategie van de Verenigde Staten om door een inval van Irak, een "domino-effect" op gang te brengen waardoor verschillende Arabische regimes zouden ineenstorten. Europa ziet door een gezamenlijk Europees-Arabisch optreden in Irak, zijn kans schoon een voetje voor te krijgen in de Arabische hoofdsteden.

Tot slot staat dit onuitgegeven Arabisch-Europees bondgenootschap de Europese Unie toe om ondanks haar veel kleinere militaire bestedingen, de Amerikaanse bemoeienis alvast in de eigen 'invloedsregio' een halt toe te roepen. Sommige waarnemers gewagen al van "het einde van de Pax Americana'" De vraag rijst of de V.S. de torenhoge bewapeningsuitgaven zullen aanhouden als blijkt dat het Amerikaans militaire overwicht toch niet kan aangewend worden.

In Washington vreest men nu echter vooral de terugslag op de Amerikaanse economie die tegen 2020 zo'n 6 miljoen extra vaten olie per dag nodig zal hebben. Als niet de V.S. maar Europa van de Iraakse oliereserves gebruik zal kunnen maken, wordt dit voor de Amerikaanse economie een ernstige handicap.

Gezien één en ander bestempelen waarnemers het optreden van de Europese Unie dan ook als een politiek/economisch/militair keerpunt in de geschiedenis.

* Verhofstadt: "Belgische bijdrage zal niet symbolisch zijn"

Brussel, FFEPA

In een eerste reactie op het in Berlijn overeengekomen akkoord, heeft de Belgische premier Verhofstadt zijn tevredenheid uitgesproken over dit sterke Europese optreden.

Gevraagd naar de Belgische deelname aan de operatie, antwoordde de premier dat "ons leger altijd paraat staat voor internationale vredesoperaties. Met onze ervaring in ex-Joegoslavië en Centraal- Afrika hebben wij een troef die veel andere landen ons benijden. Ook de inzet van onze Hercules C- 130 transportvliegtuigen wordt door onze bondgenoten hoog gewaardeerd."

Over de exacte omvang van de Belgische inspanning wou de premier liever niets kwijt, behalve dan de verzekering dat de bijdrage "geen symbolische bijdrage" zal zijn. "Wij zullen grondtroepen sturen, ja" beantwoordde hij een vraag terzake.

Gezien de afkeer van de Belgische bevolking tegen een Amerikaanse aanval op Irak, is het duidelijk dat Verhofstadt er van uit gaat dat het sterke Europees optreden hem wellicht de verkiezingen in het voorjaar zal helpen winnen. In het geval van een Amerikaanse aanval en de daaruit voortvloeiende binnenlandse onrust - waarbij gekeken wordt in de richting van groeperingen zoals AEL en Radiks alsook de Belgische vredesbeweging - zou de broze paarse coalitie in groot gekrakeel uiteenvallen.

Met name de groenen van Agalev en Ecolo kunnen en willen hun achterban geen Belgische steun aan een Amerikaanse aanval verkopen. Agalev-staatssecretaris Eddy Boutmans was daarover zeer duidelijk: "Ik vind dat België zo snel mogelijk werk moet maken van een 'coalitie van de non willing', een verbond van landen, organisaties en netwerken die zich actief verzetten tegen de oorlog in Irak" (De Morgen, 27/12).

Ook voor de Belgische sociaal-democraten is een Amerikaanse overval op Irak 'not done'. SPA- voorman Dirk Van der Maelen verklaarde in De Morgen van 26/12 dat als de liberale regeringspartner een "mossel-noch-vis-standpunt" in zou nemen in de kwestie Irak "er een groot probleem is. Het is de eerste keer dat de V.S. hun nieuwe strategie van de preventieve oorlog toepassen. Als we nu stilzwijgend toekijken, zijn we voorgoed vertrokken." Vander Maelen eistte dat België achter de vredespolitiek van Duitsland zou gaan staan. "Dat land staat onder enorme Amerikaanse druk. Schröder en Bush hebben geen contacten meer. De VS dreigen met economische gevolgen: Amerikaanse multinationals zouden niet meer investeren in Duitsland."

De Duitse kanselier Schröder - die zopas dankzij zijn vredes-politiek, nipt de Duitse verkiezingen won - is voor de Amerikaanse druk dus niet door de knieën gegaaan. Samen met de Franse president Chirac - die Duitsland onlangs steunde om voor twee jaar lid te worden van de VN-veiligheidsraad - was hij het die het voortouw nam tot het Europese optreden in Irak. Dat de conferentie in Berlijn plaats vond, is dan ook geen toeval.

Copyleft 2001 - FFEPA / Fiction & Faction European Press Agency

Leve de vrede!
by Corneel Sunday December 29, 2002 at 10:38 PM

Meer heb ik hier echt niet aan toe te voegen! Europa wordt wijs?

jpe,
by klc Sunday December 29, 2002 at 10:56 PM

what's your game?

"Fiction & Faction Press Agency"
by P.I. Hublou Sunday December 29, 2002 at 11:00 PM
nur@pandora.be

"Creatief" die aanpak, dacht ik toen dat bericht enkele uren terug op het scherm kwam. Alvorens het door te zenden zocht ik op enkele nieuwssite naar bevestiging. Niks op de website van "De Standaard" en niets bij de BBC. Het journaal op de VRT-radio om 22u maakte ook nergens melding van. Ook niets om 23u.

De oorsprong van het bericht: "Fiction & Faction Press Agency", laat de mogelijkheid open dat er creatief redactieteam aan het werk is geweest. Geen politici. Hoe de werkelijkheid in elkaar zit zullen we met zekerheid snel genoeg achterhalen.

Ibrahim Hublou

te mooi
by Herman L. Sunday December 29, 2002 at 11:27 PM

Goed gevonden maar helaas te mooi om waar te zijn.
Blijven hopen allemaal!

Niet om te lachen!
by Corneel Sunday December 29, 2002 at 11:38 PM

Grappen als deze vind dus ik niet om te lachen.

Propaganda & Reclame: dagelijkse kost
by P.I. Hublou Monday December 30, 2002 at 01:45 AM
nur@pandora.be

Neen, grappig is dat niet maar het toont wel aan hoe een beetje creatieveling - laat staan professionelen - mensen bij de neus kan nemen door een mix te maken van feiten, wensdromen en pure fictie.

In meer subtiele mate is het dagelijkse kost. Propaganda en reclame zijn ons dagelijks deel - evenals oorlog en oorlogsdreiging.

Ibrahim Hublou

Dit was dus echt fake.
by jpe Monday December 30, 2002 at 01:57 AM

Wegens de reacties - via mail en hier op de site - na dit bericht over Arabische en Europese vredestroepen ... zal ik nu maar even toegeven dat dit dus 'echt' een 'fake' bericht was. Hoe kon het anders ... komende van Fiction & Faction EPA ... Bedoeld om u even tot nadenken aan te zetten over hoe de Europese politici - waaronder ook onze Belgische volksvertegenwoordigers, zouden moeten reageren op wat 'de Amerikanen' de wereld aan het voorbereiden zijn.

Het bericht is gegroeid vanuit gevoelens van machteloosheid daaromtrent. Ik ben bezig aan een dossier over de mediaberichtgeving over Irak ... Vandaar.

En P.I. Hublou heeft gelijk: "grappig is dat niet maar het toont hoe een beetje creatieveling - laat staan professionelen - mensen bij de neus kan nemen door een mix te maken van feiten, wensdromen en pure fictie. In meer subtiele mate is het dagelijkse kost. Propaganda en reclame zijn ons dagelijks deel - evenals oorlog en oorlogsdreiging." Ik had het niet beter kunnen zeggen Ibrahim.

MVG, JP

Verspreiden deze tekst! Positief denken!
by Agua121 Monday December 30, 2002 at 02:00 AM

Ik hang deze tekst als uiting van hoop aan mijn venster! Mèt de reacties erbij uitteraard. Als we met zijn allen genoeg in die richting willen kan deze droom waar worden!

Gefeliciteerd
by willy w. Monday December 30, 2002 at 02:36 AM

Even dacht ik dat het waar was. Eindelijk goed nieuws...
Moge deze vreedzame gedachten groeien in de harten van de zovele radeloze mensen, die hunkeren naar een rechtvaardige wereld.
L'imagination au pouvoir!

Nimmer tot fake laten verleiden
by Luc Desmedt Monday December 30, 2002 at 03:12 AM
lucdesmedt@pandora.be

Beste J-P,

Het probleem ligt wel wat delicater: uzelf fungeert als referentiepersoon, die door anderen als betrouwbaar gezien wordt. Wanneer je zelf dan ook "fake" gaat verspreiden, dan onderscheidt je jezelf in wezen niet meer van wat je (in de media) aan kritiek onderwerpt. Je draagt aldus bij tot de totale triomf van het infotainment: je bent er niet meer van te onderscheiden. Dit ondermijnt de effectiviteit van jouw mediakritiek: je bent óók maar een tabloid. Alles is fake... De complete overwinning van de markt...
Onze verantwoordelijkheid is groot: willen we op geloofwaardige wijze aan mediakritiek blijven (kunnen) doen, dan kunnen we ons nimmer tot fake laten verleiden.
Kritiek vanuit verbondenheid, maar zoals een andere reactie aangaf: let's imagine...


Luc Desmedt

De analyse klopt nochtans
by Ben Monday December 30, 2002 at 10:47 AM

De analyse van de situatie en van de reële verhoudingen geeft het beeld van een VS die zich wil komen nestelen tussen de EU, Rusland en China. Dat is alvast geen fake.

Wat de motieven daarvoor zijn laat zich ook nogal gemakkelijk raden: controle op alle andere potentiële wereldmachten...
De oorlogsretoriek van de VS aan Irak, is dus cursief bedoeld voor Europa, China en Rusland. Er is een handschoen in ons kamp geworpen.

De concrete pogingen van de VS tot controle van het grensgebied tussen deze drie grote mogendheden verlopen en verliepen inderdaad via:
1. Het scheppen van 'geloofwaardige voorwendsels' voor massale militaire aanwezigheid in de regio.
2. Het leggen van 'samenwerkingsverbanden', erop gericht om de energiebedeling (prijs, hoeveelheid, richting) te controleren.

Welke conclusies en actieplannen de Europese politici, en wijzelf, hieraan koppelen, dat zal de toekomst uitwijzen. (Maar laten we ons hoofd niet weer in het zand steken zoals onze voorouders deden, toen de VS Hitler aan de macht hielpen om Europa in twee te kunnen delen, en zich later tussen de twee helften te nestelen...)

Propaganda & Reclame: dagelijkse kost
by P.I. Hublou Monday December 30, 2002 at 11:56 AM
nur@pandora.be

Neen, grappig is dat niet maar het toont wel aan hoe een beetje creatieveling - laat staan professionelen - mensen bij de neus kan nemen door een mix te maken van feiten, wensdromen en pure fictie.

In meer subtiele mate is het dagelijkse kost. Propaganda en reclame zijn ons dagelijks deel - evenals oorlog en oorlogsdreiging.

Ibrahim Hublou

Te mooi om waar te zijn ???
by han Monday December 30, 2002 at 03:16 PM

De tekst is nogal doorzichtig. Maar zoals iemand hiert al stelt, zo heel erg verwijdert van de fictie is het niet.

JPE geeft de inzet van Europese offensief aan :
Zoals bekend heeft Saddam Hoessein belangrijke olieconcessies toegekend aan niet-Amerikaanse bedrijven: het Frans-Belgische TotalFinaElf, het Russische Lukoil (waarvan het contract wel midden december door Irak werd opgezegd omdat Rusland zich te pro-VS opstelde) én de China Petroleum Company. Zodra het huidige olie-embargo wordt opgeheven, kunnen de bedrijven de enorme Iraakse oliereserves - de tweede grootste ter wereld, na die van Saoudi-Arabië - oppompen. De enige manier waarop de V.S. de Europees-(Russisch-)Chinese 'greep' op Iraks olie kunnen afwenden, is met een aanval op Irak.

Vandaag is ondekbaar dat europa dergliojk initiatief neemt omdat ze militair niet zijn opgewassen tegen de USA.
Maar als Di Ruppo en co laten doen dan komt er een dag dat Europa inderdaad zelf ten oorlog zal trekken om de contrrole over die grondstoffen te verwerven.

Te mooi om waar te zijn???

vooruit
by Herman L. Wednesday January 01, 2003 at 04:34 PM

Allez, vooruit, ik zal weer iets verkeerd hebben gezegd zeker, Han?
Ben ik nu een verdediger van het Euro-imperialisme van Di Rupo, omdat ik dit artikel als "te mooi om waar te zijn" heb genoemd?
Han toch, wat betekent jouw reactie? dat jij de enige echte en luciede fan van het Iraakse regime bent? Proficiat daarvoor. Die eer benijd ik je niet.