arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brusselse sporters Fire Gym terug uit Bagdad
by Sabien Demont Sunday December 29, 2002 at 11:55 AM

Hamid, Khalid, Abou Bakr, Dieter en nog vijf andere leden van de sportclub Fire Gym uit Molenbeek trokken eind december naar Irak. Om hun solidariteit te uiten, wilden ze er een Vredesloop houden. Die is uitgesteld en moet uitgroeien tot een internationaal anti-oorlogsgebeuren van 17 tot 22 februari. Fire Gym werkt mee.

NASYO houdt tussen 17 en 22 februari een internationale bijeenkomst waar jongeren uit heel de wereld aan kunnen deelnemen. Tijdens die vijfdaagse houden ze een vredesloop en een fakkeltocht, een initiatief van de jongeren uit België. Fire Gym is erkend als één van de co-organisatoren van de happening en mag zelf dertig jongeren naar Irak sturen. Ze logeren er op kosten van de overheid (de vlucht betalen ze zelf). Wie graag mee wil, is welkom op een eerste info-avond bij Fire Gym, op 12 januari.

"Het Irakese volk heeft onze steun nodig, het heeft onze stem nodig om de solidariteit hier in Europa te organiseren", zegt Carlos Perez, voorzitter van Fire Gym en net terug uit Irak. "Onze Vredesloop is meer dan een symbolische actie", zegt hij. "Door te lopen in de straten van Bagdad, stellen we een concrete daad tegen de oorlog. De Irakezen houden de moraal hoog dankzij de betogingen wereldwijd tegen de oorlog. Zijn gaan met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet. Jongeren vertellen dat ze tijdens de bombardementen gewoon doorgaan met voetballen. Maar aan de andere kant zie je al die afgrijselijke gevolgen van de oorlog. We vlogen een paar dagen geleden naar Basra waar nog maar pas huizen gebombardeerd waren. 's Avonds zie je dan op de televisie hoe een vader afscheid moet nemen van zijn dochter die aan leukemie lijdt. We moeten al het mogelijke doen om deze oorlog om olie tegen te houden. Als het nodig is organiseren we volgende keer Olympische Spelen in Bagdad!"

dagboek peacerace
by jan Monday December 30, 2002 at 09:19 AM
jan@steun

Dagboek peacerace verder aangevuld op http://www.peacerace.be