arch/ive/ief (2000 - 2005)

Radiks-betoging: opgevangen commentaren
by P.I. Hublou Saturday December 28, 2002 at 09:15 PM
nur@pandora.be

Radiks-betoging: opgevangen commentaren + overzichts-filmpje (article 1)

Radiks-betoging: opg...
radiks_antirascisme_gent_271202_0196b2nre.jpg, image/jpeg, 400x533

Als aanvullig, ook op het eerdere verslag, nog enkele fotos en een filmpje evenals enkele opgevangen commentaren.
Ik trachtte deze bijdrage als commentair op een eerder verschenen artikel te posten doch om een mij onbekende reden verscheen deze bijdrage zelfs na uren wachten niet als aanhangels bij het volgende bericht:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43708

In reactie op het commentaar van Radiks over het eerder vermeldde aantal betogers: het getal van 150, dat waarschijnlijk een onderschatting is, komt, tenzij verkeerd verstaan, van één van de organisatoren van de betoging. Met name van Younes Zarhoni (megafoon-speech). Dus niet van kritische stemmen (die wel mee tegen rascisme betoogden) die suggereerden dat Radiks een zet zou zijn in aanloop van de verkiezingen en om de groei van het AEL de pas af te snijden.

Andere op de betoging gehoorde commentaren waren:

* (Oudere migrant/toeschouwer + 2 allochtone deelnemers): 'Eigenlijk valt het met het rascisme wel mee in Gent. In Antwerpen en Brussel is dat anders'. (Dat het Vlaams Blok ook in Gent veel stemmen haalt is een feit. Dat rascisme zich niet beperkt tot enige partij eveneens.)

* (Allochtoon deelnemer) 'De slogan die burgemeester Beke voorhoudt dat men niet slaapt is onduidelijk en bovendien niet naar de juiste persoon gericht: Beke heeft steeds in woord en daad het rascisme en in het bijzonder en met naam het Vlaams Blok veroordeeld.'

Meer info over Radiks: http://www.radiks.be
radiksgent@hotmail.com

Ibrahim Hublou

PS:
Het filmpje in bijlage geeft een overzicht, vanuit vogelperspectief,op het aantal aanwezigen op het einde van de stoet.


http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/message/390

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43679&group=webcast

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43708&group=webcast


http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=43739&group=webcast

Andere fotos en filmpje schijnen verdwenen
by P.I. Hublou Saturday December 28, 2002 at 09:43 PM
nur@pandora.be

Zo. Het artikel staat nu op Indymedia doch al de andere fotos evenals het filmpje dat ik oploadde zijn blijkbaar verdwenen...

Wie de fotos wil kan me mailen: nur@pandora.be

Het filmpje staat alhier:
http://groups.yahoo.com/group/PIN-forum/files/

Ibrahim Hublou

achterklap
by bart Sunday December 29, 2002 at 11:02 AM

Dat Radiks is opgezet om AEL de pas af te snijden, is wel een heel vuile opmerking, mr. Hublou. Radiks heeft zich steeds zeer solidair opgesteld t.o.v. AEL, heeft bijv. een avond met Abou Jahjah in Gent georganiseerd, waren op het justitiepaleis te Antwerpen om de vrijlating van Abou te eisen, etc.
Van waar/wie komt die opmerking? Zijn de politieke spelletjes al begonnen? Verdeel en heers? Waar was de PvdA? (Radiks te onafhankelijk volgens haar? Of kon ze zich niet scharen achter de eisen: stop racisme, geen veiligheidsbeleid maar een degelijk jeugdbeleid, zinvolle arbeid, degelijk onderwijs, ...??)

Bart jongen ...
by Jonas Sunday December 29, 2002 at 12:32 PM

Bart man, je ben een echt grapjas.
Vraagt iemand zich af of RADIKS niet zou opgezet zijn om AEL de pas af te snijden en jij begint wat te leuteren over de PVDA.
Ik denk bovendien niet dat de mensen van de PVDA enige problemen zouden hebben met de eisen die RADIKS stellen.
Waarom was AEL niet op die aktie?? Dat lijkt me een betere vraag.
Waarom richtten de mensen van RADIKS geen lokale AEL groep op??
Waarom was er geen AEL delegatie op die aktie.
Als de PVDA afwezig was, is dat misschien omdat ze niet gevraagd werden??
In wat is AEL minder of meer onafhankelijk dan RADIKS, of in wat is RADIKS minder onafhankelijk dan het AEL?

Speculaties of analyzes - of beiden -
by P.I. Hublou Sunday December 29, 2002 at 12:55 PM
nur@pandora.be

Dat "Radiks" een zet zou kunnen zijn om de AEL de pas af te snijden is een speculatie die gemaakt werd door een deelnemer aan de betoging. Die vroeg of ik bekend was met de organisatoren en vervolgens kwam de vertwijfeling te boven.

Dergelijke uitspraken mogen dan niet goed overkomen, ze zijn moeilijk te vermijden en of ze noodzakelijkerwijs slechte bedoelingen hebben is ook nog de vraag. Kritisch zijn mag en politiek heeft veel te doen met allianties.

Trouwens, suggesties dat Radiks een zet is tegen het AEL zijn misschien wel fout. Misschien is het wel eerder een parallele organisatie. AEL voor de intelligentia en Radiks voor de jongeren. Mmm, nu ik er aan denk: na het aanpassen van de Partij-structuur heeft zeer recent de PVDA haar jongerenorganisaties hervormd: Rode Jeugd en MLB vormen nu één "Jongeren organisatie PVDA" (of zoiets). Misschien is die verandering tot uiting aan het komen in de nieuwe werkvormen: AEL, Radiks, .... ? Het niet zichbaar zijn van de PVDA op de Radiks-betoging zou kunnen gezien worden als een rookgordijn of als een verderzetting van de tactiek van verbreding - of beiden -.

Wie weet hoe het juist zit en maakt het eigenlijk veel uit? Wie oprecht een doel nastreeft zal zich onderscheiden van initiatieven die niet veel meer om het lijf hebben dan anderen trachten de pas af te snijden; de mond te snoeren.

Dat "linkse eenheid" er kan komen zonder speculaties denk ik niet. Dergelijk discour gewoon afdoen als "achterklap" is m.i. fout en zelfs gevaarlijk. Vertrouwen is een zaak die groeien moet doorheen discussie, dialoog, overleg en soms ook doorheen het in vraag stellen van het vertrouwen dat men mag stellen in anderen.
Er zit wel wat in een slogan als "Eenheid voor strijd; geen eenheid voor de eenheid" maar uiteindelijk moet iedereen zich wel goed blijven voelen om zich te kunnen inzetten in het in opbouw zijnde sociale weefsel dat de bedoeling heeft een beter maatschappij-model uit te bouwen.

Sommige partijen in het bijzonder hebben een reputatie van machtswellust. De geschiedenis leert dat zelfs zij die met de meest sociale praat te koop liepen niet gevolgd worden door de massas die ze pretenderen te leiden eens de schoonschijnendheid duidelijk werd.

Ibrahim Hublou

goede vragen
by Ria Sunday December 29, 2002 at 02:55 PM

Joeri,
Alsof je de laatste maanden niet in België was; iedereen weet dat pvda het AEL achterna holt, en nu met de verkiezingen voor de deur en het AEL met een lijst wil opkomen, zijn speculaties onvermijdelijk, en niet noodzakelijk negatief (zoals Hublou stelt).

En, ik wist niet dat je de pvda moest "uitnodigen"; anders verwaardigd ze zich niet om te komen of wat?

Zover ik weet zijn zowel AEL als Radiks onafhankelijke organisaties, de insinuatie van Hublou dat het parallelle organisaties zouden zijn (van de pvda?) lijkt me nogal paranoied, of belachelijk. Alsof men niet kan geloven dat migranten wel degelijk eigen autonome organisatie kunnen uitbouwen...


Voor de rest,een aantal goede vragen:
Waarom was AEL niet op die aktie?
Waarom richtten de mensen van RADIKS geen lokale AEL groep op?
Best te beantwoorden door de betrokkenen zelf.

Groetjes

Antwoorden
by AELer Sunday December 29, 2002 at 08:35 PM
nsamaan@arabeuropean.org

Een aantal AEL leden waren aanwezig op de actie,maar niet als AEL delegatie omdat het de eerste radiks actie is en die jongerten moeten de kans krijgen om de aandacht te krijgen. Had AEL gemobiliseerd voor die actie dan was het direkt door de pers als AEL actie bestempelt, wat niet eerlijk is tegenover de jongeren van Radiks.
Broeder Hublo, AEL is niet voor de intelligentia trouwens, AEL is een volksbeweging voor iedereen.
Over het Verschil tussen AEL en Radiks :
- AEL Islamitisch geinsipreerd is en Radiks eerder Marxistisch is.
- AEL heeft ondertusse 1500 leden Radiks heeft er 10.
- AEL is al gecriminaliseerd omdat het radical en Moslim is Door het feit dat Radiks gremengd en seculier is kan het salonfahig blijven.

radicale groeten vanuit AEL

Eenheid voor (welke) strijd !/?
by P.I. Hublou Monday December 30, 2002 at 01:33 AM
nur@pandora.be

Woordgebruik toont iemands standpunt. Het is niet zo Ria dat ik "insinueerde" dat Radiks en AEL parallele organisaties van de PVDA zouden zijn. Dat stellen zou afbreuk doen aan de rest van mijn bijdrage waarin sprake is van de gewijzigde organisatie-structuur van de PVDA en haar jeugdorganisatie(s). (Lees de PVDA brochure over hun laatste Partij-congres evenals andere documenten terzake).

De gewijzigde organisatorische opbouw van de PVDA in ogenschouwe nemende, dus vanuit gewijzigde omstandigheden redenerende, is het geen insinuatie maar een hypothese dat er 'sterke banden' zouden kunnen bestaan tussen die organisaties. Banden die mogelijk verder gaan dan het delen van standpunten. Hou het desnoods op 'sterke ideologische banden'. - Niet dat ik er wat op tegen heb -.

De organisatorische veranderingen ("getrapt lidmaatschap" ed.) bij de PVDA kunnen in dergelijke structuren mogelijk eenvoudiger doordringen dan de vroegere opzet van "Partij" > "Partijorganen & partijorganisaties" > "Massa-organisaties".

In aanloop van de STOPUSA-betoging hadden we gesprekken met de PVDA waarin de mogelijkheden van de gewijzigde organisatorische structuren besproken werden.

Elke partij heeft periodes waarin 'jong bloed' moet aangetrokken worden. Een tijdperk waarin via verbreding wat minder de nadruk komt op de onmiddelijke "opbouw van de partij" zou achter de PVDA-vernieuwing kunnen zitten; evenals uiteraard het beter dienen van het volk en het efficiënter voeren van de (ideologische)strijd.

Er werd in mijn eerder gepubliseerd betoog niet zozeer iets geinsinueerd doch wel geanalyseerd en vandaaruit werd een hypothese geopperd.

Hoe sterk die banden zouden zijn, of ze er überhaupt echt zijn en in welke mate we daar allemaal op de hoogte van moeten zijn is geen onderdeel van de analyze. Uiteraard acht ik migranten van alle generaties best in staat zichzelf te organiseren. De moskeewerkingen hebben toch iets bewezen.
Echter, zo gaat de Marxistisch-Leninistische theorie toch, moeten de 'revolutioniaren' niet trachten de leiding te nemen van de strijd ? Waar zitten de revolutionairen? Bij de PVDA ? Bij Radiks ? Bij andere clubjes en groepjes ? Misschien hebben ze elkaar gevonden of moeten ze nog uitmaken welke rol het materialisme heeft om de mensheid een perspectief te bieden? Wie zal het zeggen. Hasta la victoria siempre !

Hoe zouden volgens u Ria de gewijzigde organisatieprinciepes van de PVDA tot uiting kunnen komen bij hun tussenkomsten in wat heet 'de strijd' ?

Ibrahim Hublou

enkele reactietjes
by Tiene Monday December 30, 2002 at 12:24 PM

- ja, AEL-ers (ik, bvb) waren aanwezig op de betoging, maar zonder vlaggetjes, want die heeft de politie geconfisceerd.

- ja, Radiks is seculier, maar in feite is AEL dat ook, zij het dat deze laatste de islamitische godsdienst als belangrijk onderdeel van zijn identiteit ziet. Radiks zegt trouwens zelf dat ze wel sympathiseren met AEL, maar niet achter het eerder 'Arabisch-nationalistisch' discours staat (DeStandaard).

- er wordt gewerkt aan een lokale AEL-groep in Gent. Samenwerking tussen Radiks en AEL is bijna vanzelfsprekend, en er wordt niet uitgesloten dat personen lid zijn van beide groepen, maar AEL is niet hetzelfde als Radiks (en hoeft dat ook niet te zijn. -zie boven)

- 'insinuatie' of 'hypothese', het komt uiteindelijk op hetzelfde neer, als ik het zo lees (bij Hublou). Mijn reactie daarop is dezelfde als van Ria. En nee, het is niet omdat organisaties tot op zekere hoogte dezelfde analyse en/of standpunten hebben, dat er per definitie 'sterke banden' moeten zijn! Voor Radiks kan ik niet spreken, maar AEL is absoluut onafhankelijk (en wees gerust dat eventuele 'infiltratie' van pvda moeilijk of niet zal lukken), maar dat staat geen samenwerking in de weg.

- aansluitend op vorige: een warme oproep aan niet-pvda linkse, sociale, groene krachten, anders- en anti-globalisten voor samenwerking met AEL! (check ook 'open letter from AEL' elders op de site)

"Let's unite and fight (racism, imperialism, injustice, ...)!"