arch/ive/ief (2000 - 2005)

Roeselare, de nieuwe politiestaat
by RBT Friday December 27, 2002 at 09:43 AM

Dat de Roeselaarse politie op bepaalde momenten al overijverig kon optreden zal intussen in bepaalde middens al wel geweten zijn. Maar dankzij de fantastische nieuwe maatregels van onze premier, dhr Verhofstadt dreigt Roeselare nu echt te vervallen in een politiestaat en zal er van tolerantie totaal geen sprake meer zijn

Een goeie week geleden kwam premier Verhofstadt het Roeselaarse stadsbestuur, en de top van de politie uit de RiHo zone goed nieuws meedelen. Goed nieuws voor hen wel te verstaan. Vanaf 2003 kunnen de politiediensten uit de RiHo zone alle boetes die zij innen waarbij ze boven het vooropgestelde quota zitten, behouden en gebruiken binnen de eigen diensten. Dat is toch positief, hoor ik u denken. Maar vergis u niet.

Nu was het nog zo dat kleine dingen nog al eens door de vinger werden gezien, hoewel die tolerantie in Roeselare ook meer en meer bleek zoek te zijn. Maar met deze nieuwe maatregel dreigt er een ware heksenjacht te ontstaan in Roeselare. De politiediensten zullen immers, en dat werd inmiddels zelfs al openlijk naar buiten gebracht, alle nodige middelen inzetten om zoveel mogelijk boven het quota uit te komen. Concreet betekent dit veel meer snelheidscontroles, een heleboel extra hulpagenten die ingezet worden om parkeerboetes uit te delen, veel controle's op auto's, fietsen en bromfietsen, waarbij niet zal nagelaten worden om bij de allerkleinste betwisting een boete uit te schrijven. Zelfs voor dingen die mogen, en dit is nu al het geval. De overijverige agenten uit de RiHo zone hebben er een hobby van gemaakt om bepaalde auto's van jongeren uit het verkeer te pikken, en te zoeken in, aan en rond die auto's, naar het minste dat maar wat dubieus kan zijn. Zo weet ik persoonlijk al verschillende gevallen waarbij pv's werden uitgeschreven die eigenlijk niet gerechtvaardigt waren en die naderhand dan ook weer zijn ingetrokken. Na hevig protest van de personen in kwestie. Maar wat met de mensen die een ongerechtvaardigde boete krijgen en niet protesteren?

De vrees dat dit vanaf 2003 nog zal verergeren is er, en is dan ook gegrond. Ik hoop van ganser harte, en samen met mij heel wat inwoners van Roeselare, dat de politie op bepaalde momenten toch nog het hart op de juiste plaats heeft, en de nodige tolerantie aan de dag kan leggen, zodat het geen ware heksenjacht komt. Want indien het zo is, is niemand meer veilig en zal iedereen binnenkort een boete in z'n bus krijgen, ofdat hij nu iets misdoet of niet.

mvg RBT

slechte reputatie
by een Blokbuster Friday December 27, 2002 at 12:04 PM

Roeselare heeft een slechte reputatie. Begin jaren '90 verklaarde het stadsbestuur dat het van de bestrijding van Blokbuster een prioriteit ging maken wat er o.a. toe leidde dat het verboden werd om pamfletten uit te delen aan scholen (iedereen die dat deed werd gewoon meegebracht naar het politiekantoor voor een verhoor!). Betogingen konden niet en werden aangepakt. Er is jaren nadien nog een proces geweest over een Blokbuster-betoging in Roeselare in 1993. De politie beschuldigde twee Blokbusters van geweld bij hun arrestatie.