arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sison's greetings
by Bert De Belder Wednesday December 25, 2002 at 11:16 AM
bert.de.belder@skynet.be

In augustus 2002 zette Bush de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP), het Nieuwe Volksleger (NPA) en Jose Maria Sison op zijn ‘terroristenlijst'. Nederland deed hetzelfde, en schrapte alle sociale uitkeringen waarop Sison – die al 15 jaar in Utrecht woont – recht heeft als vluchteling. Eind oktober plaatste ook de Europese Unie het NPA en Sison op haar ‘zwarte lijst'. Zonder enige motivatie en zonder dat de betichte zich kon verdedigen.

Sison is de oprichter van de CPP, maar zijn enige functie vandaag is die van hoofdadviseur van het overkoepelende Nationaal Democratisch Front (NDF) bij de vredesonderhandelingen met de Filippijnse regering. Een vredesproces dat in het verleden trouwens de steun kreeg van de Nederlandse, Belgische en Noorse regering en van het Europees Parlement.
Dat een ijveraar voor vrede en gerechtigheid vandaag het voorwerp is van zo'n laag-bij-de-grondse aanval is symptomatisch voor de richting die de wereld in 2002 is uitgegaan: oorlog (Afghanistan), oorlogsdreiging (Irak), embargo's tegen staten en criminalisering van organisaties die zich resoluut opstellen tegen de almacht van de Verenigde Staten en de multinationals. Niet alleen Irak ligt in de vuurlinie, maar ook de Filippijnse volksbeweging en haar historische leider Jose Maria Sison – naast een heleboel andere zogenaamde ‘schurken' en ‘terroristen'.
Gelukkig waren we in 2002 ook met velen om te zeggen, te schrijven, te roepen: geen oorlog tegen Irak, geen criminalisering van de Filippijnse volksbeweging, verdedig de rechten van Jose Maria Sison! Op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, konden we op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de eerste 10.000 petities voor Sison overhandigen. Daarbij heel wat handtekeningen van parlementairen, proffen, ngo-personaliteiten en andere VIP's. Deze week ontvangt het Hof van de Europese Gemeenschap in Luxemburg een verzoekschrift om Sison van de Europese ‘terroristenlijst' te schrappen. Het is opgesteld door een Europees team van mensenrechtenadvocaten, met de hulp van Filippijnse collega's. De financiële steuncampagne voor Sison maakte het mogelijk om het gros van de 545 euro aan sociale toelagen die Sison sinds augustus 2002 elke maand is ontstolen, voor te schieten. In tientallen steden overal ter wereld is betoogd voor de rechten van Jose Maria Sison, en in verschillende landen zijn Defend Comités opgericht.

Je kan de petitie voor Sison on-line tekenen (http://www.defendsison.be) en je bijdrage storten op rek.nr. 001-3831552-31 van het Fonds Sison.