arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anders Omgaan met Geld: uw plan is geld waard
by Geert Groffen Tuesday December 24, 2002 at 05:25 PM
geert.groffen@netwerk-vlaanderen.be 02/201.07.70 Vooruitgangstraat 333 bus 9, 1030 Brussel

Netwerk Vlaanderen wil non-profit organisaties en bedrijven doen nadenken over hoe ze duurzaam met hun geld kunnen omgaan. Wie een plan schrijft op maat van de eigen organisatie en dit opstuurt, komt in aanmerking voor een gift tot 3000 € die de indiener in staat moet stellen het plan uit te werken.

download PDF (105.6 kibibytes)

Multinationals worden vaak met de vingers gewezen. Er wordt hen verweten dat ze eerder bezig zijn met hun winst en omzet, met nog meer geld verdienen en nog meer macht verzamelen, dan wel met de duurzame ontwikkeling van onze planeet en de mensen die erop wonen. Misschien terechte verwijten, maar zijn we even kritisch voor onszelf?

Door producten te kopen uit de eerlijke handel, onze eigen spaarcenten duurzaam te sparen of beleggen, ... kan ieder zijn deel bijdragen aan een betere en meer duurzame wereld. Maar doen we dat ook?

Netwerk Vlaanderen roept non-profit organisaties en bedrijven op na te denken over hoe zij omgaan met hun geld en wat daar beter (eerlijker, duurzamer, transparanter) aan zou kunnen. Bedrijven en organisaties die deze oefening aandurven en hun plan voor 'anders omgaan met geld' opsturen, kunnen in aanmerking komen voor een aanzienlijke financiële ondersteuning (tot 3000 €) die hen in staat moet stellen dit plan ook uit te voeren.

Dit plan mag gaan over alle aspecten van de bedrijfsvoering; aankopen, loonbeleid, relatie met aandeelhouders of donateurs, ethisch bankieren, ... Alle facetten waar geld een rol speelt, kunnen onderwerp zijn van een plan.

Het plan dat wordt opgestuurd moet een beeld geven van hoe de organisatie zelf duurzamer kan worden. Een eerste brainstorm moet al zeker achter de rug zijn en je moet een idee hebben van hoe je het plan in praktijk gaat brengen. Maar je moet nog niets gerealiseerd hebben. De gift die je kan krijgen dient net om dat te doen.

Een onafhankelijke jury zal de ingezonden plannen selecteren en de beste inzendingen belonen met een gift. De winnaar - het bedrijf of de organisatie met het beste plan - krijgt op 16 mei 2003 tijdens een persconferentie een unieke job@-trofee.

Meer informatie kan je vinden op de website van Netwerk Vlaanderen (http://www.netwerk-vlaanderen.be) of je kan bellen op het nummer 02/201.07.70 (vragen naar Geert Groffen). Deze oproep loopt met de steun van Job@ en Triodos Bank.