arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop à la consommation !
by Yvos Tuesday December 24, 2002 at 11:02 AM

Protestez contre le mode de consommation capitaliste !

Les fêtes de Noël et du Nouvel An sont des occasions pour le capitalisme de se frotter les mains : malgré la dure vie des prolétaires pressés par leurs patrons, ceux-ci vont dépenser leurs derniers deniers de l'année dans des achats gigantesques et en festoyant dans l'opulence.

Baladez-vous à l'entrée de la City 2 ces jours-ci et vous y verrez un spectacle affligeant : celui d'une masse de consommateurs se ruer sur les produits les plus chers pour continuer à faire tourner le capitalisme !
A l'entrée de cette même City 2, des mendiants suppliant les con-sommateurs de leur donner quelques sous, juste de quoi ne pas crever, pas aller s'acheter la dernière TV 100HZ. Bien sûr, les passants ont des sous pour leurs achats bien chers, consommer, se remplir la panse, boire à profusion (et faire quelques accidents mortels sur les routes), mais pour les sdf, NJET !!!

C'est pourquoi j'ai décidé de ne pas manger et de ne rien acheter aujourd'hui. Juste pour protester contre cette affreuse dynamique. Qu'on se le dise ...

lost het iets op?
by bart Tuesday December 24, 2002 at 12:03 PM
bartebieken@excite.com

Fijne protestactie van deze meneer, maar lost het iets op?

Kwestie van het allemaal even simplistisch voor te stellen:

Hoe ga je de mensen afzwakken in hun koopgedrag? En lost dat iets op? Als iedereen zelf vanalles begint in elkaar te knutselen bij wijze van kado, wordt er ook niet meer in de wereldwinkels gekocht. Probleem?

Bedelaars. Ik heb al een paar keer gezien wat die mensen er mee doen (o.a. dat drinken waar bovenstaande heer de halve mensheid van beticht) en heb besloten van geen rotte euro meer aan die mensen te geven. Ik geef wel eten. Ik loop dikwijls een winkel binnen (moet ik dat brood eerst zelf bakken? En moet ik zelf mijn bloem malen en graan verbouwen) om een brood en een pakje kaas (kost al gauw 4 euro ipv die halve die je anders zou geven). Soms vinden de bedelaars dat super, op een andere keer zeggen ze dat ze toch liever centen krijgen. 2 keer raden waarvoor dat gaat dienen.

OK, dat mensen op deze momenten maar kopen om te kopen, daar kan menigeen mee akkoord gaan, maar zelfs als je dat mindert, ben je dan beter bezig? Je kan aan heel die zever ook gewoon niet mee doen. Maar moet je dan alle tradities overboord gooien?

Als je zelf leuke dingen in elkaar steekt om als kado te geven ben je dikwijls heel lang bezig. Is dat haalbaar?

Welke zijn de oplossingen? Een dag niet eten en geen kadootjes kopen, wel ja. Het is maar 1 dag, he.

Joyeux Noël
by Fred Tuesday December 24, 2002 at 03:41 PM
fleveque@brutele.be

Allons, allons, ne masque pas ton avarice derrière un discours politique. En fait, tu ne veux pas acheter de cadeaux ... Gros radin, va.

Blague à part, fais-toi un potager et tu pourras manger ...

is de consument de schuldige?
by het rooje nest Tuesday December 24, 2002 at 03:42 PM

Het lijkt ons gevaarlijk om de schuld bij de consument of het consumeren te leggen. De schuld ligt veeleer bij de grote kapitalistische ondernemingen die met hun grote reclamecampagnes de bevolkingen hersenspoelen en hen aanmanen om steeds maar te blijven kopen. Waarom doen ze dit? Juist ja, om de winst. Dat winststreven, dat is de kern van het kapitalistisch systeem en dat moeten we bevechten. Want om winst te maken is er uitbuiting nodig. Die uitbuiting gebeurt onder verschillende vormen. De twee voornaamste zijn arbeid en consumptie. Arbeid, dat is al in de 19de eeuw schitterend uitgelegd door Marx en Engels. Consumptie, dat is vrijwel nog nergens uitgelegd. Sommige naïevelingen geloven dat op een dag iedereen ethischer zou gaan consumeren, zuiniger zou gaan leven, etc... maar volgens ons kan dat niet als de productiemiddelen in privébezit blijven en de motor van het winststreven primordiaal blijft. Volgens ons kan er pas van echt ethisch en doordacht consumentisme gesproken worden in een systeem waar het privé-eigendom is afgeschaft en waar alle goederen collectief beheerd worden. De productie in dergelijk systeem gebeurt dan volgens de ware behoeften van de bevolking en niet volgens het winststreven van een handvol grote kapitalisten. In huidig systeem worden de behoeften gecreëerd door de kapitalisten. Via reclame en uitgekiende marketingcampagnes waar zij zeer veel geld insteken, trachten zij de gewone man en vrouw in de straat te overtuigen dat hun producten levensnoodzakelijk zijn. Ook produceren zij hun goederen zo dat ze na een aantal jaren versleten zijn, opdat men opnieuw hetzelfde koopt. Een voorbeeld: de technologie om milieuvriendelijke wagens die meer dan 20jaar meegaan te maken is er, maar wordt niet aangewend, want tegenstrijdig met de winstbelangen van de automobiel- en de petroleumindustrie. Wat dan doen? Bewust consumeren is niet slecht, maar vandaag is het eerder een ding voor de meer welgestelden in onze maatschappij. Wat we moeten doen is onze pijlen richten op de structurele uitbuiting en ongelijkheid, inherent aan het kapitalistisch systeem. Daarvan moeten we de mensen bewust maken.

hahaha
by N.G. Wednesday December 25, 2002 at 05:52 AM

Mais rien en t'oblige à aller dans les lieux d'érrance , ces colossaux autels du capitalisme ,oui tu peux rester chez toi bien à l'abri de la populace et te faire livrer à domicile :D , ou alors manger ce qu'y a dans le surgel , et tant pis pour la fête , c'est vrai les traditions ne sont plus ce qu'elles étaient , enfin si t'avais eu des gosses ça aurait pu être sympa... sinon pourquoi te plaindre ?