arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tijd voor koekendozenkerstromantiek, niet voor vorst- & oorlogslijken
by jpe Sunday December 22, 2002 at 02:03 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Sinterklaas is terug naar Spanje maar de dag van de onnozele kinderkes (29 december) moet nog komen. Het leek de jongste dagen of onze media én politici er nu al van in de ban zijn. Dat belooft voor het voorjaar. De oorlog om Irak ? Wordt een giga-succes voor de bedenkers van videospelletjes.

Brave borst De Batselier wou zijn eigen Vlaams Grondwetje. Isabelleke van Ecolo wou de Brusselaars overtuigen van de fijne geneugten van het nachtelijk observeren van laagvliegende jumbo's. En altijd goed voor een joke, er was ook Bush Junior die al zijn spaarcenten wil spenderen aan een rakettenschild. Of toch niet allemaal, want nadat hij papa Bush onder de kerstboom zal beloven om in 2003 geen brokken te maken, gaat Bush Junior - we kennen zijn temperament en zijn oliedomme vriendjes - straks cowboy en indiaantje spelen in de tuin van Eden.

En terwijl de hele wereld de adem in houdt, terwijl buitenlandse omroepen al weken berichten over de wapeninspecties en het loodzware Iraakse wapenrapport - geen mens krijgt dat gelezen; wat komt Bush zeuren dat er van alles niet in staat, terwijl hij van al die technische info de ballen snapt - terwijl dus de wereld naar het kat-en-muis-spel tussen Washington en Bagdad tureluurt, verkijken de Belgen zich op de lotgevallen van Arwen, de tweeduizend jaar oude, eeuwig mooie Aerosmith-elf die verliefd wordt op de onsterfelijke 'Lord of the Rings'-held Aragorn. Nog nahuilend van ons bioscoopbezoek, zetten we de televisie aan en worden we heelder journaals vergast op voorbeschouwingen bij het nakend sprookjeshuwelijk in Laken.

Wie dacht dat de Amerikaanse inval in Irak, voor onrust zou zorgen bij de Belgische bevolking, die komt - zo hoopt onze paars-groene regering - bedrogen uit. Als bon vivant Laurent straks in het huwelijksbootje treedt met prinses Claire Coombs en prinses Astrid wat later steeds zichbaarder in blijde verwachting zal zijn van een nieuwe koninklijke spruit, dan kan de vreugde van ons volkje niet op. Dan worden de verkiezingen voor onze multicolore regering een te nemen hindernis. Bart Sturtewagen omschreef het in De Standaard (20/12) zo: "Het is tijd voor koekendozenromantiek, niet voor revolutie."

Stefan De Clerck en Joëlle Millequet mogen het vergeten: volgende zomer delen zij niet de lakens uit.

Eén probleempje: de lastposten van AEL lopen nog vrij rond. Wat is er nu al niet geprobeerd om die kliek achter de tralies te krijgen ? En nu beweert hun zwartgeklede aanvoerder dat hij bij de verkiezingen uitpakt met een vuurrode lijst met antiglobalisten, trotskisten, communisten en zelfs groene dissitisten. Verhofstadt krijgt er buikpijn van. Met de hulp van broer Dirk én de jongens van De Morgen was hij er ei zo na in geslaagd zich zelf als de enige ware andersglobalist op te werpen. Komt nu dat stukske Libanees de pret bederven. Kunnen we die niet stiekem meegeven met één van de in Antwerpen passerende Amerikaanse oorlogsboten ? Een welverdiende vakantie in Guantanamo, kunnen we zo niet van Abou Babah afraken ? Of als de media hem eens eindelijk zouden doodzwijgen ? Maar ja, die denken alleen aan hun winstcijfers. Of nog meer tegenstanders van AEL opvoeren ? Of ja, beste lezers: doe zelf eens een voorstel ? Wat zegt u ? Flip De Winter verkiezen tot crisismanager ? Hola, wacht even. Dat is onze laatste reddingsboei. Als het echt niet meer anders kan, mag hij met zijn kneukenploegen de straten schoonvegen. Maar nu nog niet. Met Flip en Gewolf weet je nooit. Als je die laat beginnen, zijn ze niet te stoppen.

Zullen we dan maar proberen om de Amerikaanse aanval op Irak zo veel mogelijk uit de media te houden ? In 1991 is dat toch ook gelukt. Van de voorbereidingen laten we nu al sowieso niet veel zien. En als er straks gebombardeerd wordt, dan tonen we weer wat videobeeldjes. Laten we weer zien hoe snel en efficiënt de Amerikanen er komaf mee maken. Over de winterellende in Aghanistan of die in Tsjetsjenië zeurt hier toch ook geen mens bij het nippen aan de kerstewijn ? Wel dat is het dan: de media maken er een fijne spelletjes-oorlog van. Maar dan moeten de journalisten natuurlijk wel allemaal meewerken. Allemaal. Zullen we de paar dwarsliggers nog eens goed afdreigen ?

Vurig
by Hans DC Sunday December 22, 2002 at 11:35 PM

Zo vurig jpe, zijt ge u kwaad aan het maken?
Ik kan het wel appreciëren, meer van dat aub. Wat me natuurlijk totaal niet belet om het helemaal niet eens te zijn met je partijpolitieke démarche. Als je denkt dat een AEL-verkiezingslijst ook maar iets zal veranderen, dan zul je teleurgesteld worden.
In België hebben we een traditie: sociale bewegingen moeten kapotgaan door burocratie, partijpolitieke twisten en (als de andere middelen uitgeput zijn) recuperatie binnen het systeem. De sociaal-democratische weg loopt dood.
Persoonlijk heb ik de indruk dat het AEL veel strategischer te werk gaat dan algemeen wordt erkend. Iedereen praat over het AEL maar zelf praten ze relatief weinig.Ik ben er niet zeker van dat hun deelname aan de verkiezingen, met al die anderen die mee op de lijst gaan staan, ook wil zeggen dat ze voor een sociaal-democratische strategie gaan. Misschien zijn ze wel naar iets anders op zoek.Wat dat is kan ik nu niet zeggen, waarschijnlijk zullen ze me ook niet snel op de hoogte brengen, maar het is interessant.
De groeten,
Hans DC

Bij deze weg deel ik u mee ...
by jpe Monday December 23, 2002 at 01:13 AM

Dans Hans DC; lange tijd niets meer van je gehoord n; maar in de week las ik hier nog een commentaar van je ivm Ael dacht ik, en ik kon het met heel wat van wat je schreeef eens zijn ... Dan toch nog.

En wat je hier schrijft: wel ja, daar zit veel wijsheid in. Dat van AEL dat niet in zijn kaarten laat kijken ...

En na al de kritiek uit anarchistische hoek én wat zelf nadenken, ben ik er ook wel achter dat een nieuwe partij ook niet alle problemen (of nog maar een deel ervan) zal oplossen. Maar we moeten toch iets doen hé. Alhoewel ik me wel degelijk op mijn mediawerk ga toeleggen en nooit nog aan een partij zal deelnemen: 4 jaar Amada (lang geleden wel al, maar toch) zijn echt wel genoeg geweest voor mijn in alle richting kronkelend brein.

Stomme fout
by jpe Monday December 23, 2002 at 01:20 AM

De feestdag van de onnozele kinderen valt niet op 29 maar op 28 december. Dat had ik toch moeten weten !

dat was nu eens...
by elChe Monday December 23, 2002 at 01:45 AM

om lezen punt